ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2022
Διαγκωνισμός για κάθε είδους στήριξη στο κεφάλαιο

Το Παρίσι επιχειρεί να αξιοποιήσει και την 6μηνη προεδρία της ΕΕ για την αποφασιστικότερη προώθηση των προτεραιοτήτων που ιεραρχεί το γαλλικό κεφάλαιο

Copyright 2022 The Associated

Το Παρίσι επιχειρεί να αξιοποιήσει και την 6μηνη προεδρία της ΕΕ για την αποφασιστικότερη προώθηση των προτεραιοτήτων που ιεραρχεί το γαλλικό κεφάλαιο
Τους τελευταίους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Απρίλη (10/4 ο 1ος γύρος) διανύει η Γαλλία, με το βλέμμα στραμμένο στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής και οικονομικής θέσης της, μέσα και από την ΕΕ, της οποίας την προεδρία ανάλαβε την 1η Γενάρη.

Μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μακρόν, Μπρουνό Λε Μερ, υπερθεμάτισε για την ικανότητα του κυβερνώντος σχήματος να διεκδικήσει και νέα θητεία, παρότι ακόμα ο Μακρόν δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Περηφανεύτηκε ότι το 2017 η φορολόγηση των εταιρειών κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 33,3% αλλά «εμείς τη μειώσαμε στο 25% για όλες τις εταιρείες». Ανήγγειλε επίσης νέα μέτρα μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» σε κλάδους και αντικείμενα που βρίσκονται στο επίκεντρο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, αναφέροντας: «Υπάρχει ανάγκη να συνεχίσουμε να μειώνουμε το επίπεδο των κοινωνικών επιβαρύνσεων στους υψηλούς μισθούς, αν θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στις τεχνολογικές βιομηχανίες».

Διαμήνυσε τέλος ότι θα συνεχιστούν περαιτέρω αντεργατικές ανατροπές, όπως αυτές που έγιναν όλη την 5ετία (με περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων, νέες ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.), απαντώντας και σε ερώτημα για το αν η Γαλλία μπορεί να γίνει όσο ανταγωνιστική είναι η Γερμανία: «Προχωρήσαμε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ανάγκη να γίνουν περισσότερα, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, βελτιώνοντας αυτό που η Γαλλία προσφέρει». Κατέληξε δε ότι «είναι ανάγκη να υπάρχει περισσότερη σταθερότητα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας».

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η «OpinionWay» έδωσε πάλι προβάδισμα στον Μακρόν, με 26% στον 1ο γύρο, ενώ ακολουθούν με 16% η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων («κεντροδεξιά) Βαλερί Πεκρές και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει 13% στον δημοσιογράφο Ερίκ Ζεμούρ (πολλοί τον χαρακτηρίζουν «Τραμπ της Γαλλίας» και έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και της σύσφιξης των σχέσεων της Γαλλίας με τη Ρωσία).

Αλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας «Ifop-Fiducial», με παρόμοια με τα παραπάνω ποσοστά στον 1ο γύρο, δίνει στον 2ο γύρο προβάδισμα στον Μακρόν με 57% έναντι 43% της Λεπέν και με 53% έναντι 47% της Πεκρές. Οσον αφορά τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, η δημοσκόπηση έδινε το μεγαλύτερο ποσοστό στον Ζαν Λικ Μελανσόν (9%), ακολουθούσε ο «πράσινος» Γιανίκ Ζαντό (6,5%), ενώ η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αν Ινταλγκό, συγκέντρωνε μόλις 4%.

ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ
Εθεσε θέμα για τη μεταφορά στρατευμάτων μέσω Αλεξανδρούπολης

Σε μία ακόμα έμμεση προειδοποίηση ότι η μετατροπή της χώρας μας σε απέραντη αμερικανική βάση υποκρύπτει τον κίνδυνο στοχοποίησής της σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας προχώρησε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ.

Ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατες αναφορές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ για τη μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω και της βάσης της Αλεξανδρούπολης, ο Λαβρόφ, χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Μόσχας για τη χρησιμοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως πύλης εισόδου των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

«Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Ομως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα καταρχάς δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Ελληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους», είπε ο Ρώσος υπουργός και πρόσθεσε πως κατά την πρόσφατη «πολύ καλή» τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια «ναι, θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και ναι, φυσικά, διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί».

Η Μόσχα ζητά «διευκρινίσεις» από την Αγκυρα για τον ΟΣΣΑ

Στο μεταξύ, «διευκρινίσεις» ζήτησε η Μόσχα από την Αγκυρα με αφορμή δήλωση που είχε κάνει ο Ι. Σενέρ, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, για την παρουσία των στρατευμάτων του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στο Καζακστάν.

«Στην Αγκυρα έγινε, για να το θέσω ήπια, μια ακατανόητη δήλωση από έναν από τους συμβούλους του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος απλώς καταδίκασε τις ενέργειες του Καζακστάν να προσκαλέσει τον ΟΣΣΑ. Ζητήσαμε τώρα από τους Τούρκους συναδέλφους μας να μας εξηγήσουν τι σημαίνει αυτό», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του έθεσε Αρμένιος δημοσιογράφος, τόνισε ότι δεν έχει παρατηρήσει καμία «νευρική αντίδραση» εκ μέρους των επίσημων αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας σχετικά με την αποστολή «ειρηνευτικών» δυνάμεων του ΟΣΣΑ στο Καζακστάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβλέψεις για σημαντική μείωση στους ρυθμούς ανάπτυξης

...και δημοσκοπήσεις με πτώση των ποσοστών Ερντογάν - ΑΚΡ

Νέες προβλέψεις για επιδείνωση των δεικτών ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας καταγράφηκαν την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), φέτος αναμένεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 2% και το 2023 στο 3%. Στην προηγούμενη έκθεση της ΠΤ (τον Ιούνη), υπήρχε πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 4,5%, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023. Πάντως, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας για όλο το 2021 είναι ότι η ανάπτυξη θα «κλείσει» στο 9,5% (από τις αρχικές εκτιμήσεις για 5%), ενώ ο επίσημος πληθωρισμός τον Δεκέμβρη «έτρεχε» με 36%, τσακίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις που συνεχίζονται ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2023, καταγράφουν πτώση των ποσοστών του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, και του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

Δημοσκόπηση της «Metropoll Research» κατέγραψε τη δημοτικότητα του Ερντογάν στο 38,6% (η χαμηλότερη όλων των τελευταίων χρόνων). Ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μ. Γιαβάς, και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ε. Ιμάμογλου, που προέρχονται από το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), συγκεντρώνουν 60% και 51%, αντίστοιχα.

Ακόμα, δημοσκόπηση από το Sosyo Politik Field Research Center καταγράφει τη στήριξη στο AKP στο 27% (στις βουλευτικές εκλογές του 2018 πήρε 37%) ενώ του συμμάχου του, εθνικιστικού MHP, στο 6,3% (από 7,3% το 2018).

Το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) συγκεντρώνει 22,9% και το «Καλό Κόμμα» IYI (που συνεργάζεται με το CHP) 10,3%. Τέλος, το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) καταγράφεται στο 9,4%. Πάνω από το 11% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Αλλη έρευνα της «Metropoll» έδειξε ότι το 36,7% πιστεύει πως ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης είναι ο καταλληλότερος για τη διαχείριση της οικονομίας, έναντι 35,4% που θεωρεί καταλληλότερο τον συνασπισμό των AKP - MHP.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των ενδοαστικών διεργασιών είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του «Κόμματος του Μέλλοντος» (GP - το ίδρυσε ο Α. Νταβούτογλου αποχωρώντας από το ΑΚΡ), Σ. Ουζντάγ, ότι το κόμμα του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με 40 βουλευτές από το AKP, που, όπως υποστήριξε, αναγνωρίζουν ότι το κόμμα τους μπορεί να χάσει στις επόμενες εκλογές.

ΗΠΑ
Διαδηλώσεις μετά τη νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικό

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη μικρή κοινωνία του Φάγιετβιλ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του 37χρονου Αφροαμερικανού Τζέισον Γουόκερ από τον - εκτός υπηρεσίας - βοηθό σερίφη Τζέφρι Χας υπό συγκεχυμένες συνθήκες στις 8 Γενάρη.

Εκατοντάδες κάτοικοι του Φάγιετβιλ διαδήλωσαν απαιτώντας τη σύλληψη του βοηθού σερίφη που ευθύνεται για τον θάνατο του Γουόκερ και την απαγγελία κατηγοριών για δολοφονία.

Ο δράστης, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την τοπική αστυνομική δύναμη, παραμένει εδώ και μία βδομάδα ασύλληπτος. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στις 8 Γενάρη με συνεπιβάτες την κόρη και την σύζυγό του, το θύμα εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του και φρέναρε απότομα για να μην τον χτυπήσει. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ο Γουόκερ έσπασε έναν υαλοκαθαριστήρα από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου του και πως κινήθηκε εναντίον του με απειλητικές διαθέσεις χτυπώντας το αυτοκίνητο. Ισχυρίστηκε έτσι πως... βρέθηκε «σε κατάσταση αυτοάμυνας» και γι' αυτό πυροβόλησε και τον σκότωσε.

Αυτόπτες μάρτυρες αμφισβήτησαν την εκδοχή του αστυνομικού και έκαναν λόγο για τρεις πυροβολισμούς από μέρος του, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Γουόκερ.

Την Παρασκευή, δικαστής του Φάγιετβιλ έδωσε άδεια δημοσιοποίησης του βίντεο που τραβήχτηκε με την κάμερα της στολής ενός εκ των τριών συναδέλφων του δράστη και η οποία αποτύπωσε τα πρώτα λεπτά μετά τη δολοφονία του 37χρονου Αφροαμερικανού.

Κάθε χρόνο πάνω από 1.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ σκοτώνονται από αστυνομικά πυρά, οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί και άλλες μειονότητες.

ΜΑΛΙ
Η Σουηδία αποχωρεί από την «Takuba»

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο Μάλι επιδρά και επιταχύνει διεργασίες στα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά σχέδια που «τρέχουν» συνολικά στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, η Σουηδία αποφάσισε την Παρασκευή την απόσυρση των δυνάμεών της από την αποστολή της ΕΕ στο Σαχέλ, τουλάχιστον για το 2022, επιλέγοντας να επανεκτιμήσει τη στάση της. Πρόκειται για τη στρατιωτική αποστολή «Takuba» που συγκροτήθηκε για να αντικαταστήσει - «συμπληρώσει» εν μέρει τη γαλλική στρατιωτική επιχείρηση στο Σαχέλ, «Barkhane».

Την απόφαση ανακοίνωσε η Σουηδή ΥΠΕΞ, Αν Λιντ, στο περιθώριο συνόδου των Ευρωπαίων ομολόγων της στη δυτική Γαλλία, εγείροντας ερωτήματα και για το μέλλον της αποστολής Σουηδών κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Μάλι, «MINUSMA». Η ίδια χαρακτήρισε «απαράδεκτες» την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων στο Μάλι και την απόφαση της μαλινέζικης στρατιωτικής κυβέρνησης να αναβάλει τις εκλογές έως τον Δεκέμβρη του 2025.

Το σουηδικό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει το 2020 την ανάπτυξη έως 150 στρατιωτών στην αποστολή της ΕΕ «Takuba» και άλλων 250 για την αποστολή κυανοκράνων «MINUSMA».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ