Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Η Σουηδία αποχωρεί από την «Takuba»

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο Μάλι επιδρά και επιταχύνει διεργασίες στα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά σχέδια που «τρέχουν» συνολικά στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, η Σουηδία αποφάσισε την Παρασκευή την απόσυρση των δυνάμεών της από την αποστολή της ΕΕ στο Σαχέλ, τουλάχιστον για το 2022, επιλέγοντας να επανεκτιμήσει τη στάση της. Πρόκειται για τη στρατιωτική αποστολή «Takuba» που συγκροτήθηκε για να αντικαταστήσει - «συμπληρώσει» εν μέρει τη γαλλική στρατιωτική επιχείρηση στο Σαχέλ, «Barkhane».

Την απόφαση ανακοίνωσε η Σουηδή ΥΠΕΞ, Αν Λιντ, στο περιθώριο συνόδου των Ευρωπαίων ομολόγων της στη δυτική Γαλλία, εγείροντας ερωτήματα και για το μέλλον της αποστολής Σουηδών κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Μάλι, «MINUSMA». Η ίδια χαρακτήρισε «απαράδεκτες» την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων στο Μάλι και την απόφαση της μαλινέζικης στρατιωτικής κυβέρνησης να αναβάλει τις εκλογές έως τον Δεκέμβρη του 2025.

Το σουηδικό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει το 2020 την ανάπτυξη έως 150 στρατιωτών στην αποστολή της ΕΕ «Takuba» και άλλων 250 για την αποστολή κυανοκράνων «MINUSMA».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ