ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Ετοίμασαν νόμο που ενταφιάζει τη δημοκρατία. Δε θα περάσει!»

Η χτεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος αποτέλεσε την πρώτη μαζική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, να βάλει «στο γύψο» του «τρομονόμου» τις ατομικές ελευθερίες

«Θέλουν να μας βάλουν στα αίματα

να μας παρασύρουν στο χειρουργείο

οι γνωστοί κύριοι

οι στολισμένοι κανίβαλοι

εμάς, τα ελεύθερα άστρα

να μας μετατρέψουν σε άστρα απόγνωσης»

Με αυτούς τους στίχους, ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης άνοιξε τη χτεσινή συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα κατά του νέου «τρομονόμου», που έγινε στις εφτά το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος. Μια συγκέντρωση, που αποτέλεσε την πρώτη μαζική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει «στο γύψο» του «τρομονόμου» τις ατομικές ελευθερίες. Χιλιάδες, «ανεπιθύμητοι» στην κατεστημένη εξουσία, Αθηναίοι διατράνωσαν τη θέλησή τους να μην περάσει το αμερικανόπνευστο νομοθετικό τερατούργημα. Η πρώτη δυνατή φωνή κατά των σχεδίων της κυβέρνησης ακούστηκε. Θα υπάρξει συνέχεια, έτσι ώστε να μην ψηφιστεί ο «τρομονόμος» από τη Βουλή.

«Η Ελλάδα δε μιμείται σε σιωπή άλλους λαούς της Ευρώπης», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, δικηγόρος Τάκης Παππάς. «Τίποτα δεν έρχεται τυχαία. Μετά την προσωρινή νίκη των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, έριξαν και το τελευταίο προπέτασμα. Ετοίμασαν νόμο που ενταφιάζει τη δημοκρατία. Δεν τους φτάνει η βία από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Θέλουν και νομοθεσία κατά των ελευθεριών. Ενα νόμο, που θα καταστήσει τον άνθρωπο παίγνιο των αστυνομικών και δικαστικών αρχών».


Στη συνέχεια, ο Τ. Παππάς αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του «τρομονόμου». Είναι γνωστό ότι στο θέμα της σύστασης και συμμορίας ο «τρομονόμος» χρησιμοποιεί διατύπωση, με βάση την οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σύσταση ή συμμορία και η απλή ανταλλαγή απόψεων ή η συναυτουργία. Εξάλλου, η απλή συμμετοχή σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, όταν δεν έχει ακόμα τελεστεί οποιοδήποτε έγκλημα από κάποιο μέλος της, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Με τον «τρομονόμο» γίνεται κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα χρόνια η απλή συμμετοχή. Κάνουν κακούργημα την απλή συμμετοχή για να μπορεί να γίνει προσωποκράτηση όσων συλλαμβάνονται για συμμετοχή σε οργάνωση, έστω και αν ακόμα δεν έχει τελεστεί οποιοδήποτε έγκλημα. Είναι εύκολο να χαρακτηριστεί κάποιος συμμέτοχος σε μια οργάνωση, επειδή είναι ομοϊδεάτης κάποιου μέλους μιας οργάνωσης ή κάνει παρέα μαζί του. Δηλαδή, μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος, χωρίς να έχει κάνει τίποτα.

«Ούτε τα ιδιώνυμα του μεσοπολέμου, ούτε οι μεταξικοί νόμοι, ούτε τα δικτατορικά καθεστώτα δε φαντάστηκαν τις μεθόδους που εγκαινιάζει ο νέος "τρομονόμος"», τόνισε ο Τ. Παππάς. «Ακόμα και μάρτυρες θα υπάρχουν, που δε θα τους ξέρουμε. Θα είναι άγνωστη η επιλογή τους. Ο ανεπιθύμητος, ταξικά ή πολιτικά, πολίτης θα τεθεί σε διωγμό. Επαναφέρουν τους κουκουλοφόρους των γερμανικών μπλόκων της Κατοχής».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι «μιλάνε για τρομοκρατία οι παραγωγοί της. Αυτόν το νέο φασισμό πρέπει να τον πληροφορηθούν όλοι οι Ελληνες. Ο "τρομονόμος" δε θα περάσει. Οχι στην παγκοσμιοποίηση του θανάτου».

Στο χαιρετισμό του, ο Γιώργος Πέρρος, γγ του ΕΚΑ, είπε: «Το ΕΚΑ συμμετέχει στη σημερινή συγκέντρωση μετά από ομόφωνη απόφασή του. Τα συνδικάτα πρέπει να πάρουν αποφάσεις εναντίωσης στον "τρομονόμο". Να ανοίξει το ζήτημα της τρομοκρατίας στους εργασιακούς χώρους. Εκεί όπου κυριαρχούν οι εργοδοτικοί "τρομονόμοι". Ο "τρομονόμος" γίνεται για να αντιμετωπιστεί η "τρομοκρατία" των αγώνων του λαού. Το έγκλημα αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που γεννά τη φτώχεια. Το οργανωμένο έγκλημα γεννιέται μέσα στο σάπιο μηχανισμό του αστικού κράτους. Εγκληματική είναι η πολιτική του κεφαλαίου. Ενάντια σε αυτήν πρέπει να στραφεί ο αγώνας των συνδικάτων».

Ο συνδικαλιστής Χάρης Σμυρνιώτης υπογράμμισε ότι το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων, οι αντιδράσεις των εργαζομένων κάνουν την κυβέρνηση να σκληρύνει κι άλλο την πολιτική για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. «Τρομοκρατήστε αυτούς που δίνουν στους νέους ανεργία, που στερούν τις συντάξεις από τους απόμαχους της δουλιάς. Και αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά», τόνισε.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπελάντης ανέφερε ότι η εισαγωγή και η ψήφιση του «τρομονόμου» συναντά ανάλογες διαδικασίες και μέτρα στις χώρες της ΕΕ. «Αυτά προορίζονται να θωρακίσουν τα κοινωνικά προνόμια "των εχόντων και κατεχόντων" και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών επικυριάρχων», πρόσθεσε ο Δ. Μπελάντης. «Αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι αυτοί που τα εισάγουν χαιρετίζουν τις ...δημοκρατικές προόδους του τουρκικού καθεστώτος, την ίδια στιγμή που Τούρκοι δημοκράτες και αγωνιστές πεθαίνουν καθημερινά στα "λευκά κελιά" των φυλακών».

Στο χαιρετισμό του, ο συνδικαλιστής Σταμάτης Κοιλάκος είπε ότι «η τρομοκρατία δεν ήταν ποτέ επικίνδυνη για την εξουσία. Αντίθετα, χρησιμοποιούνταν ως πρόσχημα. Την εξυπηρετούσε».

Στη συγκέντρωση και πορεία που ακολούθησε στη Βουλή, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμματέα της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με τους Π. Μαντά και Σ. Κουτρουβέλη, της ΚΕ του ΣΥΝ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΑΚΟΑ, του Δικτύου για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, η Συσπείρωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, η ΟΓΕ, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων 1967-1974, η δημοτική παράταξη «Κίνημα για την Αθήνα», με τον Δημήτρη Μπέη, ο δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Στέλιος Λάμπρου και Μανώλης Δανδουλάκης, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους, η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Διαδήλωσης Γένοβας, η επιτροπή «Πολίτες του Κόσμου», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας «ο Παρθενώνας», η Επιτροπή για την προστασία του Π. Αρεως, η Πρωτοβουλία για τη διάσωση του Σχοινιά και αντιπροσωπεία απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.


«... Του λαού η πάλη θα τον σπάσει»

Συγκλονιστική σε όγκο και παλμό η πορεία προς τη Βουλή

Ηταν χιλιάδες αυτοί που πορεύτηκαν χτες στο δρόμο του αγώνα, με τη σαφή - προς όλες τις κατευθύνσεις - προειδοποίηση: «Ο τρομονόμος δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τον σπάσει».

Ηταν νέοι - φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι - που έδωσαν ένα συγκλονιστικό παρών αντίστασης, ήταν τα νιάτα που φώναξαν πως δε χωρούν αλυσίδες στα πόδια τους, ούτε φίμωτρα στη σκέψη και τα στόματά τους. «Κάτω τα χέρια απ' τις ελευθερίες, τις διαδηλώσεις και τις πορείες», ήταν το κυρίαρχο σύνθημά τους.

Ηταν και οι εργαζόμενοι, αυτοί που δε δίνουν αυτό το διάστημα μόνο τη μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιδρούν σε οτιδήποτε προσπαθεί να μας γυρίσει σε έναν νέο Μεσαίωνα. «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι η νέα τάξη και οι Αμερικανοί» και «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάνε τους εργάτες, να ποιοι είναι οι τρομοκράτες», ήταν τα «δικά» τους συνθήματα.

Ηταν, όμως, και οι γυναίκες, ακούραστες και πάντα όπου ο αγώνας τις χρειάζεται, οι γυναίκες της ΟΓΕ, που κατέβηκαν συγκροτημένα στη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία, με πλακάτ κρεμασμένα γύρω από το λαιμό τους και με το σύνθημα: «Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, αυτός ο τρομονόμος να αποσυρθεί».

Εκεί και τα «νιάτα» της Εθνικής Αντίστασης, οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι πάει να πει «τρομονόμος» και ποια ακριβώς μπορεί να είναι τα αποτελέσματά του σε μια κοινωνία. «Οι τρομοκράτες του ιμπεριαλισμού, γεννάνε τους αγώνες του λαού», ήταν η δική τους απάντηση.

Παρών και οι Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, με τις φωτογραφίες των νεκρών αγωνιστών τους, των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μεταξύ άλλων, για να καταργηθεί ένας άλλος τρομονόμος - ακόμα πιο βάναυσος και σκληρός - ο τρομονόμος των Κρατικών Δικαστηρίων Ασφάλειας της χώρας τους. «Οχι στις διώξεις των μεταναστών, ζήτω η φιλία των λαών», το σύνθημα γι' αυτούς. Και φυσικά τα μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», με το χαρακτηριστικό πανό τους που έγραφε «ΝΑΤΟ, ΣΙΑ, Τρομοκρατία» και με το σύνθημα «Με τρομονόμους και χαφιεδισμό, δε σταματάνε το λαό».

Ολοι αυτοί, πορεύτηκαν χτες - αμέσως μετά τη λήξη της συγκέντρωσης στην πλατεία Κάνιγγος - προς τη Βουλή, διασχίζοντας τις οδούς Πατησίων και Σταδίου, υπό το... άγρυπνο βλέμμα πολυμελούς αστυνομικής δύναμης. Οταν η πορεία έφτασε στη Βουλή, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» παρέδωσε το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης στη Γραμματεία του Κοινοβουλίου. Η πορεία έληξε με το σύνθημα «Αφήστε τα προσχήματα για τρομοκρατία, τα μέτρα σας στηρίζουν την πλουτοκρατία», αλλά και με την κοινή υπόσχεση πως ο αγώνας «τώρα μόλις αρχίζει»...


Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Την απόσυρση του αμερικανόπνευστου «τρομονόμου», έστω και την ύστατη στιγμή, ζήτησαν με ψήφισμα οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι χτες το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ προειδοποίησαν ότι και αν ακόμη αυτό το «τρομονομοθέτημα» γίνει νόμος, το λαϊκό κίνημα με τον αγώνα του θα τον κάνει ανενεργό, όπως έγινε και άλλες φορές στο παρελθόν.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ και μια σειρά κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας" σαν όχημα εξυπηρέτησης άλλων σκοπών, για να επιβάλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων", να νομιμοποιούν τις επεμβάσεις και πιέσεις σε βάρος των κυβερνήσεων και λαών, κινημάτων, κάθε ανθρώπου που αντιστέκεται, αντιπαλεύει, αμφισβητεί τη "νέα τάξη", την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης (και κάτω από την πίεση της ΝΔ) είναι ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που ψευδεπίγραφα έχει τον τίτλο "Για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις".

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που απειλεί άμεσα θεμελιώδεις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. Ειδικότερα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπάρχει ο κίνδυνος να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου και να διωχτούν άνθρωποι για τις πολιτικές τους δραστηριότητες ή απλώς για τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες του λαϊκού κινήματος, που θα θεωρηθούν από τις αρχές ως εγκληματικές. Επίσης, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου:

  • Επεκτείνονται οι παρακολουθήσεις με όλα τα σύγχρονα μέσα, ενώ διευκολύνεται παραπέρα η συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων.
  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική λήψη DNA, ενώ ανοίγεται παράθυρο για τη συστηματική συλλογή και αξιοποίηση για άλλους σκοπούς.
  • Νομιμοποιείται η διείσδυση πρακτόρων- προβοκατόρων των διωκτικών αρχών και εξασφαλίζεται η ατιμωρησία τους για τις όποιες ενέργειές τους.
  • Δίνεται η δυνατότητα κατασκευής ενόχων και κατηγοριών, μέσω της συνεργασίας των διωκτικών αρχών με εγκληματίες (που καθιερώνεται) και της ανώνυμης κατάθεσης μαρτύρων, ενώ κάμπτεται η αρχή της αμεσότητας της δίκης και περιορίζονται τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου.
  • Καταργείται η συμμετοχή ενόρκων κατά την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων. Παραμερίζεται δηλαδή το λαϊκό στοιχείο, προκειμένου να ασκούνται αποτελεσματικότερες πιέσεις στους δικαστές, για να καταδικάζουν ευκολότερα τους ανεπιθύμητους για τους κρατούντες. Πρόγευση του νέου κλίματος, που θα εμφανιστεί αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί ο νέος "τρομονόμος", αποτελούν τα καθημερινά φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, που όχι λίγες φορές κατεξευτελίζουν ανυποψίαστους πολίτες, ενώ η κυβέρνηση "περί άλλα τυρβάζει".

Είναι προφανές ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει ανάγκη από τέτοιες αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, που πλήττουν βάναυσα ανθρώπινα δικαιώματα και το νομικό μας πολιτισμό. Αν, μάλιστα, συνδυαστεί με άλλες αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις και πρακτικές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και με την εντεινόμενη προσπάθεια να αλλάξει προς το αντιδραστικότερο το νομικό καθεστώς που διέπει τις λαϊκές συναθροίσεις, πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις.

Το ποινικό μας σύστημα είναι απολύτως επαρκές για να αντιμετωπίσει κάθε εγκληματική συμπεριφορά που προσβάλλει τα έννομα αγαθά της πολιτείας και των πολιτών.

Απαιτούμε, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, την απόσυρση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου και σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε, ώστε να μην εφαρμοστεί ο αμερικανόπνευστος νόμος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ