Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Την απόσυρση του αμερικανόπνευστου «τρομονόμου», έστω και την ύστατη στιγμή, ζήτησαν με ψήφισμα οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι χτες το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ προειδοποίησαν ότι και αν ακόμη αυτό το «τρομονομοθέτημα» γίνει νόμος, το λαϊκό κίνημα με τον αγώνα του θα τον κάνει ανενεργό, όπως έγινε και άλλες φορές στο παρελθόν.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ και μια σειρά κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας" σαν όχημα εξυπηρέτησης άλλων σκοπών, για να επιβάλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων", να νομιμοποιούν τις επεμβάσεις και πιέσεις σε βάρος των κυβερνήσεων και λαών, κινημάτων, κάθε ανθρώπου που αντιστέκεται, αντιπαλεύει, αμφισβητεί τη "νέα τάξη", την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης (και κάτω από την πίεση της ΝΔ) είναι ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που ψευδεπίγραφα έχει τον τίτλο "Για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις".

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που απειλεί άμεσα θεμελιώδεις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. Ειδικότερα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπάρχει ο κίνδυνος να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου και να διωχτούν άνθρωποι για τις πολιτικές τους δραστηριότητες ή απλώς για τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες του λαϊκού κινήματος, που θα θεωρηθούν από τις αρχές ως εγκληματικές. Επίσης, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου:

  • Επεκτείνονται οι παρακολουθήσεις με όλα τα σύγχρονα μέσα, ενώ διευκολύνεται παραπέρα η συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων.
  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική λήψη DNA, ενώ ανοίγεται παράθυρο για τη συστηματική συλλογή και αξιοποίηση για άλλους σκοπούς.
  • Νομιμοποιείται η διείσδυση πρακτόρων- προβοκατόρων των διωκτικών αρχών και εξασφαλίζεται η ατιμωρησία τους για τις όποιες ενέργειές τους.
  • Δίνεται η δυνατότητα κατασκευής ενόχων και κατηγοριών, μέσω της συνεργασίας των διωκτικών αρχών με εγκληματίες (που καθιερώνεται) και της ανώνυμης κατάθεσης μαρτύρων, ενώ κάμπτεται η αρχή της αμεσότητας της δίκης και περιορίζονται τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου.
  • Καταργείται η συμμετοχή ενόρκων κατά την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων. Παραμερίζεται δηλαδή το λαϊκό στοιχείο, προκειμένου να ασκούνται αποτελεσματικότερες πιέσεις στους δικαστές, για να καταδικάζουν ευκολότερα τους ανεπιθύμητους για τους κρατούντες. Πρόγευση του νέου κλίματος, που θα εμφανιστεί αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί ο νέος "τρομονόμος", αποτελούν τα καθημερινά φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, που όχι λίγες φορές κατεξευτελίζουν ανυποψίαστους πολίτες, ενώ η κυβέρνηση "περί άλλα τυρβάζει".

Είναι προφανές ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει ανάγκη από τέτοιες αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, που πλήττουν βάναυσα ανθρώπινα δικαιώματα και το νομικό μας πολιτισμό. Αν, μάλιστα, συνδυαστεί με άλλες αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις και πρακτικές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και με την εντεινόμενη προσπάθεια να αλλάξει προς το αντιδραστικότερο το νομικό καθεστώς που διέπει τις λαϊκές συναθροίσεις, πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις.

Το ποινικό μας σύστημα είναι απολύτως επαρκές για να αντιμετωπίσει κάθε εγκληματική συμπεριφορά που προσβάλλει τα έννομα αγαθά της πολιτείας και των πολιτών.

Απαιτούμε, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, την απόσυρση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου και σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε, ώστε να μην εφαρμοστεί ο αμερικανόπνευστος νόμος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ