Τη μείωση των κερδών των εταιριών διακίνησης και των διυλιστηρίων, αλλά και των φόρων στα καύσιμα, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης
Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη, αφού ανέφερε τα περί τιμών πετρελαίου και δολαρίου, είπε ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο και ισχυρίστηκε ότι σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες οι τιμές πρατηρίου προ φόρων παραμένουν στην Ελλάδα ουσιαστικά χαμηλότερες. Η υφυπουργός είπε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε όλο το κύκλωμα εμπορίας και διάθεσης των πετρελαιοειδών προϊόντων και έχει συστήσει ένα σταθερό πλαίσιο διαβούλευσης με όλους τους παράγοντες της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την προχτεσινή πτώση της τιμής των καυσίμων, ενώ ανακοίνωσε ότι επίκειται κατάθεση νομοσχεδίου που θα ενισχύει τον «ανταγωνισμό και θα συμβάλλει στην αποτροπή περαιτέρω τέτοιων φαινομένων».
Ο Σπ. Στριφτάρης υπενθύμισε στην υφυπουργό ότι την ίδια απάντηση είχε δώσει σε ανάλογη Ερώτηση τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά στη συνέχεια οι τιμές πήραν την ανηφόρα και παρατήρησε ότι η προσπάθεια του υπουργείου εξαντλείται στο να ελέγχει μόνο τα βενζινάδικα και να φορτώνει σε αυτά την ακρίβεια. Και πρόσθεσε:
«Από τα κέρδη των εταιριών διακίνησης και των διυλιστηρίων φαίνεται καθαρά ότι γίνεται μια αισχροκέρδεια στα καύσιμα και από αυτούς αλλά και ουσιαστικά από το κράτος με τους ειδικούς φόρους, που όσο αυξάνει η τιμή των καυσίμων τόσο αυξάνονται και αυτοί όχι σε ποσοστό αλλά σε δραχμές. Το κράτος εσκεμμένα αφήνει αυτήν την κατάσταση στα καύσιμα. Κι άλλη φορά το δολάριο είχε φτάσει στις 410 δρχ. και το βαρέλι είχε γύρω στα 35 δολάρια. Σήμερα το βαρέλι έχει 26-28 δολάρια και το ίδιο το δολάριο δεν είναι στις 410 δρχ. Και όμως η λιανική τιμή των καυσίμων ήταν πολύ κατώτερη από τη σημερινή».
Ο Σπ. Στριφτάρης κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει τα κέρδη των εταιριών διακίνησης και των διυλιστηρίων, αλλά και τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα. Διαφορετικά υπογράμμισε και ο πληθωρισμός θα ανέβει και εκείνος που θα πληρώσει είναι ο λαός. Και κατέληξε: «Φυσικά, και δε φταίνε για αυτό οι πρατηριούχοι γιατί αυτοί παίρνουν ένα ποσοστό. Μη μας κοροϊδεύετε δε, με τις εξαγγελίες ειδικών τιμών. Πείτε μου ένα πρατήριο σε όλη την Ελλάδα που πουλάει με βάση τις ενδεικτικές τιμές».
Παρά το γεγονός ότι για τους κυβερνώντες αποτελεί «δόγμα» το καθεστώς της ελευθερίας των τιμών στην αγορά, στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν για την πορεία του τιμαρίθμου, τόσο εξαιτίας των τιμών στα καύσιμα, όσο και εξαιτίας μιας σειράς ανατιμήσεων, που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε αρκετά οπωροκηπευτικά.
Στα οπωροκηπευτικά οι αυξήσεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυμαίνονται μεταξύ 6% και 80%, ενώ υπάρχει και περίπτωση αύξησης ακόμα και κατά 136%. Οι τιμές στα αγγουράκια είναι φέτος ακριβότερα κατά 33%, στον αρακά 60%, στις πατάτες 47%, στα φασολάκια 62% - 80%, στα λεμόνια 12%, στα μαρούλια 13%, στις ντομάτες 6%, στα μήλα 10% - 18%, ενώ κατά 136% είναι αυξημένη η τιμή των ακτινιδίων.
Για το θέμα των τιμών των οπωροκηπευτικών, προχτές η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη είχε συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγών αγροτικών προϊόντων πωλητών λαϊκών αγορών, από τους οποίους ζήτησε να συγκρατήσουν τις τιμές των προϊόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υφυπουργός απείλησε τους παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών ότι, εάν δε μειώσουν τις τιμές στα είδη που εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με πέρσι, η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει μηχανισμούς ελέγχου, συγκεκριμένα το ΣΔΟΕ.
Πάνω από 33 χιλιάδες τα παράπονα καταναλωτών που κατέγραψε το ΙΝΚΑ
Σε πλήρη κατάρρευση έχει οδηγηθεί το σύστημα εποπτείας της αγοράς, πράγμα το οποίο παίρνει ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις ενόψει του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου. Τα παραπάνω σημειώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) με αφορμή τα παράπονα των καταναλωτών που κατέγραψε το πρώτο τετράμηνο του χρόνου. Συγκεκριμένα, από το Γενάρη μέχρι τον Απρίλη το ΙΝΚΑ κατέγραψε 33.148 παράπονα και καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα που εξακολουθούν να έχουν την πρωτιά στη λίστα. Ακολουθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες με 2.387 καταγγελίες, μεγάλο μέρος από τις οποίες το ΙΝΚΑ το αποδίδει στο νέο αεροδρόμιο, το κόστος ζωής (2.244 καταγγελίες), τα κέντρα αδυνατίσματος (2.108 καταγγελίες) κλπ.
Οπως αναφέρει το ΙΝΚΑ πολλές τουριστικές επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι δεν έχουν σταθερή πελατεία καθώς και το ότι οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς είναι ακόμα πιο ισχνοί στις τουριστικές περιοχές, προχωρούν με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία γνωρίζοντας ότι δε θα έχουν συνέπειες σε πρακτικές σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας του καταναλωτή.