Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών με τις οποίες ολοκληρώθηκε το 36ο Συνέδριο
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν «τους δεκάδες συναδέλφους που μας στήριξαν, γιατί αναγνωρίζουν στη ΔΕΣΚ την αγωνιστικότητα και την προσπάθεια που κάνουμε για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, για να ικανοποιήσουμε τις δικές μας ανάγκες ως εργαζόμενοι».
Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Η ΔΕΣΚ έλαβε 82 ψήφους και 9 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 84 και 9 έδρες). Η ΕΡΣ 32 ψήφους και 4 έδρες (από 35 και 4), η ΕΠΑΚ 28 ψήφους και 3 έδρες (από 25 και 3), η ΤΕΣ 20 ψήφους και 2 έδρες (από 25 και 3) και η ΔΑΚΕ 10 ψήφους και 1 έδρα (από 7 και καμία). Αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ η ΔΕΣΚ εξέλεξε 6, η ΕΡΣ 1 και η ΤΕΣ 2.
«Τις μέρες του Συνεδρίου δόθηκε μια μάχη που το αποτέλεσμά της μόνο αισιοδοξία μπορεί να γεμίσει για την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα», σημειώνει η ΔΕΣΚ και εξηγεί:
«Το 36ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά πραγματοποιήθηκε μέσα σε συνθήκες όπου κυβέρνηση, εφοπλιστές, εργοδοσία, προσπάθησαν να αλλοιώσουν τον συσχετισμό δυνάμεων. Αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό εξαιτίας της αποφασιστικής στάσης των εργαζομένων του Πειραιά, που υπερασπίστηκαν τον χαρακτήρα του ΕΚ ως οργανωτή της πάλης των εργατών, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων του Συνεδρίου.
Εφαγαν τα μούτρα τους οι μηχανισμοί που θέλησαν να μετατρέψουν το ΕΚ σε στασίδι των εφοπλιστών και της εργοδοσίας, που να δέχεται, να προωθεί στις γραμμές των εργαζομένων, στα σωματεία, στους εργασιακούς χώρους την εργασιακή ειρήνη, στηρίζοντας τα σχέδια των ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων και του κεφαλαίου συνολικά».
Οσο για τα επόμενα βήματα στην οργάνωση της πάλης των εργατών του Πειραιά και των σωματείων τους, οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ σημειώνουν ότι από θέση ευθύνης στέκονται μπροστά στην εργατική τάξη, ώστε το Εργατικό Κέντρο:
«Τώρα μπροστά μας έχουμε τη νέα επίθεση που εδώ και μήνες έχει εξαπολύσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, στον δρόμο που χάραξε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακρίβεια, ανεργία, φοροληστεία, μείωση κονδυλίων για Υγεία - Παιδεία, νόμος Χατζηδάκη, περικοπές συντάξεων είναι μερικά μέτρα της αντιλαϊκής καταιγίδας που πλήττουν εργαζόμενους, ανέργους, νεολαία και συνταξιούχους», σημειώνει η ΔΕΣΚ.
Και θυμίζει ότι εδώ και μήνες σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις που αναπτύσσουν την κοινή τους δράση σε όλη τη χώρα παλεύουν μέσα από ζωντανές διαδικασίες, όπως με τη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ, να γίνει ο αγώνας τους «ορμητικό ποτάμι που θα πνίξει κάθε προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι νίκες των εργατών της COSCO, της "e-food", της "Tasty" μάς δίνουν κουράγιο και θάρρος. Σ' αυτό το ποτάμι πρέπει να ενωθούν όλα τα "ρυάκια" από κάθε εργασιακό χώρο, από κάθε συνδικάτο, από κάθε εργαζόμενο που αντιλαμβάνεται ότι η λύση στα προβλήματά του δεν θα έρθει έξω από τους αγώνες. Η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα των σωματείων, στη μαζικοποίησή τους για την οργάνωση της πάλης μας.
Ο δικός μας δρόμος είναι ο μαζικός οργανωμένος αγώνας ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία των ομίλων. Είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης, της συντονισμένης κοινής δράσης των σωματείων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Είναι το δυνάμωμα των σωματείων μας και των συλλογικών μας διαδικασιών. Σ' αυτόν τον δρόμο θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βαδίσει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Σ' αυτόν τον δρόμο καλούμε την εργατική τάξη και τα συνδικάτα του Πειραιά, ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο ουσιαστικά να οργανώσουν την πάλη τους».
Με «φόρα» από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους η εργοδοσία ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς
Φωτ. αρχείου |
Σημειωτέον, τέτοιοι εσωτερικοί κανονισμοί ξεφυτρώνουν διαρκώς σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και περιλαμβάνουν διάφορες προβλέψεις για ποινές και παραπτώματα, με τους εργαζόμενους να μην τους γνωρίζουν καν, αφού δεν τους δίνονται να τους διαβάσουν κατά την πρόσληψη (βλ. και σελ. 28). Ενώ από την ίδια τους την πείρα επιβεβαιώνεται ότι τα άρθρα των εσωτερικών κανονισμών αξιοποιούνται κατά το δοκούν από την εργοδοσία, ώστε όποτε το θέλει να ξεφορτώνεται προσωπικό χωρίς πολλά πολλά.
Το περιεχόμενο μάλιστα του εσωτερικού κανονισμού της «Jumbo» επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι «πάντα ένα βήμα μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία» - σημειώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων - και αποτυπώνει «τη φόρα που έχει πάρει η εργοδοσία στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας, πατώντας στους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο το τερατούργημα Χατζηδάκη».
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύλλογος ξεχωρίζει τις πιο χαρακτηριστικές ρυθμίσεις και προβλέψεις του κανονισμού:
Δίπλα στα παραπάνω, η εταιρεία εισάγει ρυθμίσεις σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία και τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών. Στο φόντο των ρυθμίσεων που «δένουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων χαρακτηρίζει «κακόγουστο αστείο» τις αναφορές της εταιρείας και του εσωτερικού κανονισμού στη βία και παρενόχληση. «Βία είναι ο συγκεκριμένος κανονισμός εργασίας, σύμφωνα με τον οποίο η εργοδοσία μπορεί να ορίζει το ωράριο εργασίας, τον χρόνο εργασίας, τις άδειες και τους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη της. Βία είναι να εξαναγκάζεις εργαζόμενους να ζουν με μισθούς χαρτζιλίκι, μέσα στην ανασφάλεια των συμβάσεων μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου. Βία είναι να ξεζουμίζεις νέα παιδιά, φοιτητές, γυναίκες που έχουν ανάγκη το μεροκάματο μέσω 15ήμερων συμβάσεων σε συγκεκριμένες περιόδους (σχολικό, γιορτές, καλοκαίρι κ.λπ.) και να τους πετάς κομμάτια στην ανεργία», ξεκαθαρίζει.
Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να αχρηστεύσουν με τον συλλογικό τους αγώνα τους νόμους και τους κανονισμούς που ισοπεδώνουν τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερή εργασία, να παλέψουν απέναντι σε κάθε φαινόμενο βίας «που θρέφεται από τη σαπίλα της άγριας εκμετάλλευσης» την οποία υφίστανται.
Τον απαράδεκτο εσωτερικό κανονισμό καταγγέλλει και η Ενωση Εμποροϋπάλληλων Νομού Θεσσαλονίκης, που οργανώνει εξορμήσεις στα καταστήματα των «Jumbo» αύριο Παρασκευή, το πρωί στη Δυτική Θεσσαλονίκη και το απόγευμα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.