Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, σήμερα Πέμπτη στις 18.00, στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για τη σημερινή συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, στο Σύνταγμα, έχουν οριστεί στις 5.15 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών, Σωματεία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και οι Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

Προπύλαια: Σωματεία εργαζομένων σε δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα φοιτητών.

Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος ΑμεΑ καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο»).

  • Σωματεία της Δυτικής Αττικής δρομολογούν πούλμαν για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, το οποίο θα αναχωρήσει στις 4.15 μ.μ., από το Δημοτικό Πάρκινγκ Ελευσίνας.
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Δεν θα πληρώνουν οι πολλοί για τα κέρδη των λίγων!

Σήμερα Πέμπτη, στην Αθήνα στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα / Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Με πανεργατικά συλλαλητήρια σήμερα Πέμπτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα διαδηλώνουν ενάντια στον νέο κρατικό προϋπολογισμό. «Δεν θα πληρώνουν οι πολλοί για τα κέρδη των λίγων», ξεκαθαρίζουν και καταγγέλλουν τον προϋπολογισμό, που ισοπεδώνει το εισόδημα και τις ανάγκες του λαού για να εξασφαλίσει νέες παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά και να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος, αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, αύξηση των δαπανών για την Υγεία, μείωση της φορολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν προχτές Τρίτη σε μια σειρά πόλεις, συνεχίζονται σήμερα, ενώ συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε ορισμένες περιοχές και τις επόμενες μέρες.

Δεκάδες αποφάσεις συμμετοχής

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα απευθύνει το ΠΑΜΕ. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Οι Ομοσπονδίες Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΕΕΑ), Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ).

Επίσης, τα Συνδικάτα - Σύλλογοι - Σωματεία που δρουν στην Αττική: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών (ΕΛΕΠΑ), Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», «Tasty Foods», «ΦΑΓΕ», «EMFI» («ΕΒΓΑ»), Φαρμάκου - Καλλυντικού, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, «Athens Marriott», «Grand Resort Lagonissi», «Crowne Plaza», «Intercontinental», «Royal Olympic», «Ζαφόλια», «Stanley», «Novotel», «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ» αεροδρομίου Αθήνας, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, ΟΤΑ, Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, Ηλεκτρολόγων, ΕΛΜΕ Πειραιά, Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου, «Mellon», Μισθωτών Δικηγόρων, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ο Βύρων», Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Ιδιωτικών Κλινικών συναφών χώρων Αττικής, Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, ΓΝ Νίκαιας, «Μεταξά», η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ - ΕΤΑΠ ΜΜΕ - ΤΑΥΤΕΚΩ), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές.

«Διαδηλώνουμε για τις ανάγκες μας», τονίζει από την πλευρά της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση διεκδικώντας την προστασία του εισοδήματός τους.

Στα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Την υποχρηματοδότηση των σχολών και τη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που επίσης καλεί στην κινητοποίηση.

Το «παρών» στην κινητοποίηση θα δώσει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Στη Θεσσαλονίκη

Μέχρι και την τελευταία ώρα συνεχίζονται οι περιοδείες των εργατικών σωματείων στους χώρους δουλειάς, παράλληλα με τις εξορμήσεις και τις άλλες παρεμβάσεις σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σημερινού μεγάλου συλλαλητηρίου. Στο πλαίσιο αυτό, χτες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε εργοστάσια Τροφίμων, Μετάλλου κ.λπ., εμπορικά καταστήματα και καταστήματα Επισιτισμού, υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ, αλλά και σε επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, όπως στον ΟΤΕ του Φοίνικα και στην «Quality Call Sales».

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης:

Σήμερα Πέμπτη:

-- Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

-- Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

-- Πάτρα, 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Σάμος, 7 μ.μ., στο Πετροπούλι (συγκέντρωση - συζήτηση στην αίθουσα του Συλλόγου).

-- Κατερίνη, 6.30 μ.μ., σιντριβάνι - πλατάνι.

Αύριο Παρασκευή στην Καρδίτσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Το Σάββατο 18/12:

-- Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

-- Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

-- Χαλκίδα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

-- Καβάλα, 6 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη.

Τη Δευτέρα 20/12 στη Νάουσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Εμπρακτη αλληλεγγύη από εργατικά σωματεία και φορείς

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και ουσιαστικής στήριξης στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά από σωματεία και μαζικούς φορείς. Με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με μέτρα έμπρακτης προστασίας, όπως για να μη μείνει καμιά εργατική οικογένεια στο σκοτάδι λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος, αλλά και με γιορτινές εκδηλώσεις για παιδιά, συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος - Ολοι για έναν και ένας για όλους».

Πιο συγκεκριμένα:

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής απαιτεί να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκό νοικοκυριό, διεκδικεί ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό. Καλεί όποιον βρέθηκε εκτεθειμένος στο σκοτάδι από διακοπή ρεύματος να επικοινωνήσει στο τηλ. 6974.010.107. Οπως σημειώνει το ΕΚ, «δεν θα αφήσει καμία οικογένεια στο σκοτάδι. Η πρόκληση να κόβουν το ρεύμα και μάλιστα με θερμοκρασίες μονοψήφιες, δείχνει ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι τα κέρδη. Η μη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των νοικοκυριών».

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» συνεχίζει τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (γάλατα εβαπορέ, ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, τοματοπολτός, όσπρια, λάδι, μακαρόνια, μπισκότα) αλλά και παιδικών παιχνιδιών, καθημερινά (5 μ.μ. έως 6.30 μ.μ.), προκειμένου να διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια έως τις 24 Δεκέμβρη στα γραφεία της και σε μια σειρά από περιοχές της Αττικής (Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Πειραιάς).

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμβάλουν από το υστέρημά τους για να μη μείνει κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση που δέχονται. Τα είδη που θα συγκεντρώνει είναι: Τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές, είδη καθαριότητας, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικά παιχνίδια. Η συγκέντρωση θα γίνεται: Στη Θεσσαλονίκη Δευτέρα και Παρασκευή 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου στον 3ο όροφο του ΕΚΘ. Στο Κιλκίς, Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ στο Εργατικό Κέντρο.

Γιορτές για τα παιδιά

Η ΕΛΕΠΑ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας διοργανώνουν γιορτή για παιδιά, την Κυριακή 19/12, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει στολισμό χριστουγεννιάτικου δέντρου, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης και παράσταση Καραγκιόζη.

Δωρεάν παραστάσεις Καραγκιόζη για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων, με τη συνδρομή των Πατρινών καραγκιοζοπαιχτών Κώστα Μακρή, Χρήστου Καλπουζάνη, Κωνσταντίνου Λαλιώτη και Μπάμπη Μακρή. Ολες οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και θα παιχτούν από την Τρίτη 21 έως την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Σήμερα τα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό
  • Πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης από σωματεία και μαζικούς φορείς
  • Οροι εργασιακής γαλέρας με τους εσωτερικούς κανονισμούς σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το παράδειγμα της Jumbo.
  • Ενθαρρυντικά στοιχεία από αρχαιρεσίες σε μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις
  • Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ενιαίο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ κατέλαβε όλες τις θέσεις του προεδρείου

Η συμμαχία των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε νέες ...περιπέτειες

«

Λειτουργικό προεδρείο»: Ετσι χαρακτηρίζει η συνδικαλιστική συμμαχία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων το προεδρείο που συγκρότησαν, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις ψήφους των αντιπροσώπων στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Πιο συγκεκριμένα, και παρά το γεγονός ότι το κοινό ψηφοδέλτιο που συγκρότησαν οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 11 έδρες, οι εν λόγω συνδικαλιστές πέταξαν έξω από το προεδρείο τη ΔΑΣ, που πήρε τις υπόλοιπες 10 έδρες, σε μία ακόμα κατάφωρη παραβίαση του συσχετισμού και της βούλησης των εργαζομένων.

Ο στόχος της κοινής πορείας τους προφανής αλλά και προδιαγεγραμμένος. Υπηρέτες της ίδιας στρατηγικής, θέλουν τον απόλυτο έλεγχο της ΟΙΥΕ, για να την έχουν στην υπηρεσία των εργοδοτών.

Σημειωτέον, στη συνεδρίαση της 14ης Δεκέμβρη για τη συγκρότηση του προεδρείου η ΔΑΣ πρότεινε ο καταμερισμός να είναι αναλογικός - αντιπροσωπευτικός, με βάση τον συσχετισμό που αποτυπώθηκε στο συνέδριο, η δε πρόταση του ενιαίου ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ ήταν να υπάρξει «λειτουργικό προεδρείο», αποκλείοντας τις δυνάμεις της ΔΑΣ, δηλαδή της 2ης παράταξης, κάτι που τελικά έκαναν, καταλαμβάνοντας όλες τις θέσεις του προεδρείου.

«Θεωρούμε ότι κάθε εργαζόμενος που γνωρίζει από βασικούς κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων, αλλά και Μαθηματικά, κατανοεί τη θέση μας για αναλογικό - αντιπροσωπευτικό προεδρείο με βάση το αποτέλεσμα που καταγράφηκε από τις αρχαιρεσίες του συνεδρίου», σημειώνει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της.

Σχολιάζοντας δε τα περί «λειτουργικού προεδρείου», τονίζει: «Προφανώς για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ τα προεδρεία είναι "λειτουργικά" μόνο όταν αποκλείεται η ΔΑΣ, καθώς στην τωρινή διοίκηση κατέλαβαν μόνοι τους όλες τις θέσεις αλλά και στην προηγούμενη συνεργάστηκαν με τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ μοιράζοντας από κοινού τις θέσεις του προεδρείου και η ΠΑΣΚΕ, παρόλο που είχε μόνο 3 έδρες, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της ΟΙΥΕ.

Καταλαβαίνουμε πως η εργοδοσία στα σούπερ μάρκετ, συνολικά στο Εμπόριο, αλλά και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν τη συμμετοχή των δυνάμεων της ΔΑΣ στο προεδρείο της ΟΙΥΕ. Σίγουρα το περιεχόμενο του "λειτουργικού" προεδρείου, που δεν τολμά να το προσδιορίσει το κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ, απαιτεί όρους υποταγής και συμμόρφωσης στα συμφέροντα των εμπορικών ομίλων. Αλλωστε τα "λειτουργικά" τους προεδρεία τα ζήσαμε όλο αυτό το τρίχρονο, με τις αναβολές των συνεδρίων, με τις διασπαστικές ενέργειες, με την ένταξη των εργοδοτικών μορφωμάτων στις γραμμές του εργατικού κινήματος, με την ενιαία κάθοδό τους σε ψηφοδέλτια! Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ στο ΔΣ της ΟΙΥΕ δεν θα παραιτηθούν από τη θέση να εκφραστεί στο προεδρείο η πραγματική βούληση των εργαζομένων».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους χώρους δουλειάς, πρωτοστατώντας στην πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, με δυνάμωμα των εργατικών δικαιωμάτων, κόντρα στα αντεργατικά μέτρα που επιδεινώνουν τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αποτελέσματα που φανερώνουν δυνατότητες σε μια σειρά από αρχαιρεσίες

Ενθαρρυντικά στοιχεία από την Πάτρα και τη Λάρισα

Σε εργοτάξια της Πάτρας ψηφίζουν οι οικοδόμοι
Σε εργοτάξια της Πάτρας ψηφίζουν οι οικοδόμοι
Θετικά αποτελέσματα για τις ταξικές δυνάμεις καταγράφονται σε σωματεία που ολοκληρώνουν τις αρχαιρεσίες τους αυτές τις μέρες στην Πάτρα, φανερώνοντας νέες δυνατότητες για την οργάνωση της πάλης «από τα κάτω», με άξονα τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντική άνοδο καταγράφουν οι ψηφίσαντες στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας, αυξάνοντας τους αντιπροσώπους του τόσο στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας όσο και στην Ομοσπονδία του κλάδου.

Συγκεκριμένα, από τους 288 ψηφίσαντες το 2018, φέτος ψήφισαν 380, με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Δημοκρατικής Συνεργασίας», που ήταν και το μοναδικό, να λαμβάνει 375 ψήφους (υπήρχαν 2 λευκά και 3 άκυρα ψηφοδέλτια). Οι αντιπρόσωποι του σωματείου στο ΕΚ Πάτρας, από 5 έφτασαν στους 8. Αντίστοιχα στην Ομοσπονδία από 3 αυξήθηκαν σε 4.

«Εκδηλώθηκαν και με τη συμμετοχή των εργαζομένων ο αγώνας και η δουλειά που έκανε το σωματείο ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες της προηγούμενης περιόδου, όπως της πανδημίας, η αναγνώριση αυτής της προσπάθειας», σημείωσε ο επανεκλεγείς πρόεδρος στο 7μελές ΔΣ, Βασίλης Βασιλείου.

Τονίζοντας πως το σωματείο παίρνει δύναμη και από το συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα, που το κάνει να «πατά» και σε περισσότερους χώρους δουλειάς, δήλωσε πως άμεσα θα σχεδιαστούν οι επόμενες παρεμβάσεις του. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι: Σωτήρης Μόσχος (αντιπρόεδρος), Μιχάλης Γιαννόπουλος (γεν. γραμματέας), Χαράλαμπος Αγγελόπουλος (αναπληρωτής γεν. γραμματέας), Βασιλική Τσιρίκου (ταμίας), Μαρία Σταματοπούλου και Ελευθερία Ρομποτή (μέλη).

Με μαζική συμμετοχή ξεκίνησαν την Παρασκευή και συνεχίζονται καθημερινά οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στο Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Οι αρχαιρεσίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 19 Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Από τις 8.30 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στους χώρους δουλειάς. Στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών (Φωκαίας 26) από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Αύξηση κατά 50% σημείωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο Σωματείο Εργαζομένων στην ΤΙΤΑΝ στην Πάτρα, κερδίζοντας μια επιπλέον έδρα στο 9μελές ΔΣ αλλά και εκλέγοντας αντιπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Από τις 14 ψήφους που είχε το ψηφοδέλτιο της «Εργατικής Συσπείρωσης» το 2018, έφτασε τις 21, εκλέγοντας δύο μέλη στο ΔΣ και έναν αντιπρόσωπο στο ΕΚ (δεν είχε πριν). Συνολικά, ψήφισαν 84 εργαζόμενοι (όλοι), από 80 το 2018. Υπήρξαν 1 λευκό και 2 άκυρα. Το ψηφοδέλτιο της «Ενότητας - Προόδου» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) έλαβε 60 ψήφους (από 65 το 2018), με 7 έδρες στο ΔΣ και έναν αντιπρόσωπο στο ΕΚ.

Στα Σωματεία Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλίας

Σε διαδικασίες αρχαιρεσιών βρίσκονται αυτές τις μέρες τα Σωματεία Εργαζομένων ΟΤΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη μάχη για την ισχυροποίησή τους να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οργάνωση των εργαζομένων το επόμενο διάστημα και την ανάπτυξη της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης και τους σχεδιασμούς για περικοπές στα ΒΑΕ.

Οι εργαζόμενοι εμπιστεύτηκαν ξανά τη ΔΑΣ στη Λάρισα

Στη Λάρισα, οι αρχαιρεσίες που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα, συνοδεύτηκαν με την αύξηση της συμμετοχής και τους εργαζόμενους να δίνουν για μια ακόμη φορά την πλειοψηφία στους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ - ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 1.372 εργαζόμενοι έναντι 1.151 το 2018 και το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ πήρε 516 ψήφους και 4 έδρες (από 431 και 4 έδρες το 2018). Οσον αφορά τις άλλες παρατάξεις, η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» πήρε 324 ψήφους και 2 έδρες (από 280 και 2 έδρες), η «Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) πήρε 326 ψήφους και 2 έδρες (από 260 και 2 έδρες) και η «Νέα Πορεία» (ΔΑΚΕ) 106 ψήφους και 1 έδρα (από 142 και 1 έδρα). Βρέθηκαν ακόμα 43 άκυρα - λευκά (από 36).

Σημαντική αύξηση είχαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ και στους αντιπροσώπους για την ΠΟΕ - ΟΤΑ και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Λάρισα.

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ χαιρετίζει τους εργαζόμενους που τη στήριξαν, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι συνάδελφοι ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη λάσπη, στο ψέμα και τη συκοφαντία, στις απειλές και τα ταξίματα των υπηρεσιακών παραγόντων, των "υποψήφιων" προϊσταμένων, δεν φοβήθηκαν, δεν υποχώρησαν και κράτησαν στα χέρια τους το σωματείο για άλλη μια φορά ζωντανό. Ολοι οι συνάδελφοι που δώσαμε τη μάχη και μέσα από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ - ΟΤΑ δίνουμε και πάλι υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πείσμα να υπηρετούμε τα δικά μας συμφέροντα, ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να αγωνιζόμαστε για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, κόντρα στη γραμμή της υποταγής στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, που για λογαριασμό τους κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές συνθλίβουν δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις».

Μαγνησία: Ωρα να στρίψουμε το τιμόνι του Συλλόγου

Στη Μαγνησία, οι αρχαιρεσίες ολοκληρώνονται αύριο, Παρασκευή. Οι δυνάμεις της ΔΑΣ - ΟΤΑ καλούν σε μαζική στήριξη του ψηφοδελτίου της, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι ώρα να στρίψουμε το τιμόνι του Συλλόγου μας σε άλλη, σε αγωνιστική κατεύθυνση. Δώσαμε και δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα, καταγγέλλονταςτα αλλεπάλληλα εργατικά "ατυχήματα" που σημάδεψαν τους δήμους της περιοχής, παρεμβαίνοντας για την έγκαιρη και επαρκή παροχή όλων των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας, αντιπαλεύοντας τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών να ιδιωτικοποιήσουν υπηρεσίες που είναι κρίσιμες και αναγκαίες για τον λαϊκό κόσμο, για να αποδοθούν στους συναδέλφους σχολικούς φύλακες οι ασφαλιστικές εισφορές τους για τα προηγούμενα χρόνια εργασίας. Με τη ΔΑΣ - ΟΤΑ στο τιμόνι του Συλλόγου μας έχουμε τη μοναδική εγγύηση ότι την επόμενη μέρα θα μπορέσουμε να παλέψουμε ουσιαστικά για τα δικαιώματά μας και να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις μας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Αυτό το Σαββατοκύριακο το Συνέδριο

Παρακαταθήκη για καλύτερη οργάνωση της πάλης η αυξημένη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων - μελών της

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Δεκέμβρη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το 15o Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Το Συνέδριο θα εκτιμήσει τη δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος και τις μάχες που έδωσαν οι εργαζόμενοι σε σύνθετες και δύσκολες συνθήκες (πανδημία, εργοδοτική και κυβερνητική τρομοκρατία, υπονομευτική στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού).

«Δώσαμε με αποφασιστικότητα τη μάχη απέναντι στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, καθώς και απέναντι στις εργοδοτικές επιθέσεις σε διάφορους εργασιακούς χώρους του κλάδου. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν, απεργίες και συλλαλητήρια, καθώς και η αυξημένη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες σε συνδικάτα - μέλη μας, δείχνουν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και δυνατότητες για την καλύτερη οργάνωση και μαχητικοποίηση των εργαζομένων του κλάδου μας», τονίζει η Ομοσπονδία.

«Η πολιτική αυτή συνεχίζεται με τα νέα νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τον κατακερματισμό και τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση, ως στρατηγική επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου για πιο φθηνούς και "ευέλικτους" εργαζόμενους», σημειώνει και καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα «για να μην εφαρμοστεί στην πράξη μέσα στους εργασιακούς χώρους ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που ψηφίστηκε, για να αποκρούσουμε κάθε εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση. Δεν παραιτούμαστε από τις σύγχρονες ανάγκες μας, τις βάζουμε μπροστά και παλεύουμε για την υπογραφή της κλαδικής μας ΣΣΕ, για σταθερό εργάσιμο χρόνο, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, για εβδομαδιαία εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή, για διευρυμένα συνδικαλιστικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και δεν πρόκειται να εκχωρηθούν σε κυβέρνηση και εργοδοσία».

ΞΑΝΑ 1η ΔΥΝΑΜΗ Η ΔΕΣΚ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στην πρώτη γραμμή για να παραμείνει το ΕΚ αποκούμπι για κάθε εργαζόμενο

Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών με τις οποίες ολοκληρώθηκε το 36ο Συνέδριο

Για μια ακόμα φορά η ΔΕΣΚ, το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις αρχαιρεσίες που ολοκλήρωσαν το 36ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Ενα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με όρους πραγματικού εργατικού συνεδρίου, μετά την αποφασιστική παρέμβαση σωματείων του Πειραιά και συνδικαλιστών της ΔΕΣΚ, βάζοντας εμπόδια στην προσπάθεια των εφοπλιστών και των διαφόρων «σωματείων» - μηχανισμών τους να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς και να το φέρουν στα μέτρα της εργοδοσίας.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν «τους δεκάδες συναδέλφους που μας στήριξαν, γιατί αναγνωρίζουν στη ΔΕΣΚ την αγωνιστικότητα και την προσπάθεια που κάνουμε για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, για να ικανοποιήσουμε τις δικές μας ανάγκες ως εργαζόμενοι».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Η ΔΕΣΚ έλαβε 82 ψήφους και 9 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 84 και 9 έδρες). Η ΕΡΣ 32 ψήφους και 4 έδρες (από 35 και 4), η ΕΠΑΚ 28 ψήφους και 3 έδρες (από 25 και 3), η ΤΕΣ 20 ψήφους και 2 έδρες (από 25 και 3) και η ΔΑΚΕ 10 ψήφους και 1 έδρα (από 7 και καμία). Αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ η ΔΕΣΚ εξέλεξε 6, η ΕΡΣ 1 και η ΤΕΣ 2.

«Τις μέρες του Συνεδρίου δόθηκε μια μάχη που το αποτέλεσμά της μόνο αισιοδοξία μπορεί να γεμίσει για την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα», σημειώνει η ΔΕΣΚ και εξηγεί:

«Το 36ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά πραγματοποιήθηκε μέσα σε συνθήκες όπου κυβέρνηση, εφοπλιστές, εργοδοσία, προσπάθησαν να αλλοιώσουν τον συσχετισμό δυνάμεων. Αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό εξαιτίας της αποφασιστικής στάσης των εργαζομένων του Πειραιά, που υπερασπίστηκαν τον χαρακτήρα του ΕΚ ως οργανωτή της πάλης των εργατών, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων του Συνεδρίου.

Εφαγαν τα μούτρα τους οι μηχανισμοί που θέλησαν να μετατρέψουν το ΕΚ σε στασίδι των εφοπλιστών και της εργοδοσίας, που να δέχεται, να προωθεί στις γραμμές των εργαζομένων, στα σωματεία, στους εργασιακούς χώρους την εργασιακή ειρήνη, στηρίζοντας τα σχέδια των ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων και του κεφαλαίου συνολικά».

Οσο για τα επόμενα βήματα στην οργάνωση της πάλης των εργατών του Πειραιά και των σωματείων τους, οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ σημειώνουν ότι από θέση ευθύνης στέκονται μπροστά στην εργατική τάξη, ώστε το Εργατικό Κέντρο:

  • Να παραμείνει το αποκούμπι για κάθε εργαζόμενο, για κάθε σωματείο που παλεύει για να οργανώσει την εργατική αντεπίθεση. Που παλεύει για δουλειά με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στις ορέξεις των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, όπως ο αγώνας των λιμενεργατών της COSCO, των ναυτεργατών, των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, των εργαζομένων στην «e-food» κ.λπ.
  • Να συνεχίσει να παλεύει για να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία COVID-19 σε κάθε εργασιακό χώρο, ΜΜΜ, σχολεία κ.α.
  • Να στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων και των κατοίκων σε κάθε γειτονιά ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, όπως η δημιουργία ΣΜΑ στο Σχιστό, τα καζάνια του θανάτου σε Πέραμα και Δραπετσώνα, ενάντια στο master plan της COSCO.

«Τώρα μπροστά μας έχουμε τη νέα επίθεση που εδώ και μήνες έχει εξαπολύσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, στον δρόμο που χάραξε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακρίβεια, ανεργία, φοροληστεία, μείωση κονδυλίων για Υγεία - Παιδεία, νόμος Χατζηδάκη, περικοπές συντάξεων είναι μερικά μέτρα της αντιλαϊκής καταιγίδας που πλήττουν εργαζόμενους, ανέργους, νεολαία και συνταξιούχους», σημειώνει η ΔΕΣΚ.

Και θυμίζει ότι εδώ και μήνες σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις που αναπτύσσουν την κοινή τους δράση σε όλη τη χώρα παλεύουν μέσα από ζωντανές διαδικασίες, όπως με τη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ, να γίνει ο αγώνας τους «ορμητικό ποτάμι που θα πνίξει κάθε προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι νίκες των εργατών της COSCO, της "e-food", της "Tasty" μάς δίνουν κουράγιο και θάρρος. Σ' αυτό το ποτάμι πρέπει να ενωθούν όλα τα "ρυάκια" από κάθε εργασιακό χώρο, από κάθε συνδικάτο, από κάθε εργαζόμενο που αντιλαμβάνεται ότι η λύση στα προβλήματά του δεν θα έρθει έξω από τους αγώνες. Η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα των σωματείων, στη μαζικοποίησή τους για την οργάνωση της πάλης μας.

Ο δικός μας δρόμος είναι ο μαζικός οργανωμένος αγώνας ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία των ομίλων. Είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης, της συντονισμένης κοινής δράσης των σωματείων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Είναι το δυνάμωμα των σωματείων μας και των συλλογικών μας διαδικασιών. Σ' αυτόν τον δρόμο θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βαδίσει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Σ' αυτόν τον δρόμο καλούμε την εργατική τάξη και τα συνδικάτα του Πειραιά, ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο ουσιαστικά να οργανώσουν την πάλη τους».

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ «JUMBO»
Εργασιακή γαλέρα και εργαλεία για να «δένονται χειροπόδαρα» οι εργαζόμενοι

Με «φόρα» από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους η εργοδοσία ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Θεσμοθέτηση όρων εργασιακής γαλέρας και εισαγωγή ρυθμίσεων που δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους φέρνει ο εσωτερικός κανονισμός που θέτει σε εφαρμογή η επιχείρηση «Jumbo». Εχει έκταση 26 σελίδων, επικυρώθηκε πρόσφατα και όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας«αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των άθλιων ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναγκάζονται να αποδεχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στη συγκεκριμένη επιχείρηση».

Σημειωτέον, τέτοιοι εσωτερικοί κανονισμοί ξεφυτρώνουν διαρκώς σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και περιλαμβάνουν διάφορες προβλέψεις για ποινές και παραπτώματα, με τους εργαζόμενους να μην τους γνωρίζουν καν, αφού δεν τους δίνονται να τους διαβάσουν κατά την πρόσληψη (βλ. και σελ. 28). Ενώ από την ίδια τους την πείρα επιβεβαιώνεται ότι τα άρθρα των εσωτερικών κανονισμών αξιοποιούνται κατά το δοκούν από την εργοδοσία, ώστε όποτε το θέλει να ξεφορτώνεται προσωπικό χωρίς πολλά πολλά.

Το περιεχόμενο μάλιστα του εσωτερικού κανονισμού της «Jumbo» επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι «πάντα ένα βήμα μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία» - σημειώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων - και αποτυπώνει «τη φόρα που έχει πάρει η εργοδοσία στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας, πατώντας στους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο το τερατούργημα Χατζηδάκη».

Δουλειά όπως, όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύλλογος ξεχωρίζει τις πιο χαρακτηριστικές ρυθμίσεις και προβλέψεις του κανονισμού:

  • Η εταιρεία μπορεί (άρθρο 14, παρ. 1β) να μετακινεί οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα στα όρια της ελληνικής επικράτειας!«Δηλαδή αυτόν τον μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη», σχολιάζει ο Σύλλογος.
  • Οσον αφορά το ωράριο, έχει τη δυνατότητα (άρθρο 15, παρ. 1) να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξης της εργάσιμης μέρας, ενώ ξεκαθαρίζει (άρθρο 15, παρ. 3) ότι χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή, «το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία», ενώ «μέσα σε αυτό δεν χωράνε το διάλειμμα και η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.λπ.)» των εργαζομένων.
  • Με ανάλογο τρόπο, δηλαδή όπως βολεύει την εργοδοσία, χορηγείται και η άδεια των εργαζομένων (άρθρο 18, παρ. 1). Επίσης, η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο στους εργαζόμενους, αφαιρώντας μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού (άρθρο 46).
«Κακόγουστο αστείο» οι αναφορές στη βία και παρενόχληση

Δίπλα στα παραπάνω, η εταιρεία εισάγει ρυθμίσεις σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία και τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών. Στο φόντο των ρυθμίσεων που «δένουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων χαρακτηρίζει «κακόγουστο αστείο» τις αναφορές της εταιρείας και του εσωτερικού κανονισμού στη βία και παρενόχληση. «Βία είναι ο συγκεκριμένος κανονισμός εργασίας, σύμφωνα με τον οποίο η εργοδοσία μπορεί να ορίζει το ωράριο εργασίας, τον χρόνο εργασίας, τις άδειες και τους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη της. Βία είναι να εξαναγκάζεις εργαζόμενους να ζουν με μισθούς χαρτζιλίκι, μέσα στην ανασφάλεια των συμβάσεων μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου. Βία είναι να ξεζουμίζεις νέα παιδιά, φοιτητές, γυναίκες που έχουν ανάγκη το μεροκάματο μέσω 15ήμερων συμβάσεων σε συγκεκριμένες περιόδους (σχολικό, γιορτές, καλοκαίρι κ.λπ.) και να τους πετάς κομμάτια στην ανεργία», ξεκαθαρίζει.

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να αχρηστεύσουν με τον συλλογικό τους αγώνα τους νόμους και τους κανονισμούς που ισοπεδώνουν τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερή εργασία, να παλέψουν απέναντι σε κάθε φαινόμενο βίας «που θρέφεται από τη σαπίλα της άγριας εκμετάλλευσης» την οποία υφίστανται.

Τον απαράδεκτο εσωτερικό κανονισμό καταγγέλλει και η Ενωση Εμποροϋπάλληλων Νομού Θεσσαλονίκης, που οργανώνει εξορμήσεις στα καταστήματα των «Jumbo» αύριο Παρασκευή, το πρωί στη Δυτική Θεσσαλονίκη και το απόγευμα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

  • Τον απαράδεκτο εσωτερικό κανονισμό εργασίας στην επιχείρηση «Jumbo» φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, ρωτώντας τον υπουργό Εργασίας «τι απαντάει η κυβέρνηση για αυτόν τον απαράδεκτο κανονισμό εργασίας;» και «τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει τους εργαζόμενους;».
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με πολύμορφες δράσεις διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Στις 19 Δεκέμβρη η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας

Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, με μια σειρά από πολύμορφες δράσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες και συνεχίζονται και τις επόμενες, αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματά τους και διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Στο επίκεντρο αυτών των δράσεων βρίσκονται το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και τα αγροτικά μέσα και εφόδια, που εξανεμίζει το εισόδημά τους, τα αιτήματα για εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου και αλλαγή του κανονισμού του ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, και για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

Στη Θεσσαλία

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας καλούν τους αγρότες σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα γίνει σήμερα στις 11 π.μ. στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα. Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «εκατοντάδες αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως για τις συνεχείς ζημιές που σημειώθηκαν το 2021, από παγετό, μπουρίνια, αλλά και τις ζημιές που προκάλεσε ο "Ιανός" τον Σεπτέμβρη του 2020, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγρότες καλούνται να περάσουν τον χειμώνα με ελάχιστο εισόδημα».

Επίσης σήμερα, στις 10 π.μ., η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας μαζί με το Εργατικό Κέντρο οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, διεκδικώντας τη μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ταυτόχρονα ζητάνε να μη γίνουν διακοπές ρεύματος σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς.

Στην Ηλεία

Απαιτώντας, μεταξύ άλλων, «κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε», η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, συνεχίζοντας τις πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, προχωρά σε κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 12 μ. στην Περιφερειακή Ενότητα στον Πύργο. Η Ομοσπονδία απαιτεί μεταξύ άλλων κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης ανά κιλό, για την κορινθιακή σταφίδα 2 ευρώ, για το πρόβειο γάλα 1,50 ευρώ, για τα πορτοκάλια 0,40 ευρώ, για τα μανταρίνια 0,50 ευρώ και για τα κηπευτικά 50% αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Στο Αγρίνιο

Να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση που οργανώνει στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο αύριο, Παρασκευή, στις 11 π.μ., καλεί με ανακοίνωσή της τους αγροτοκτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Υπογραμμίζει ότι τον τελευταίο χρόνο τη θέση των βιοπαλαιστών αγροτών δυσχεραίνουν «αρκετές ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα, που υπάρχουν σε αρκετές περιοχές του νομού», επισημαίνοντας πως οι πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες είναι το αποκορύφωμα.

Σημειώνει ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για όλα τα ζημιογόνα αίτια, με πορίσματα να μην έχουν βγει ακόμα από την άνοιξη (πόσο μάλλον να δοθούν αποζημιώσεις), την ίδια ώρα που τα έσοδά του στηρίζονται αποκλειστικά στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων. Τονίζει πως αίτια που καλύπτονται από τον κανονισμό, ο ΕΛΓΑ δεν τα δέχεται με διάφορες κατάπτυστες προφάσεις για να μην αποζημιώνει, καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν.

«Δεν παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και αφήνει ακάλυπτα ζημιογόνα αίτια που κάθε χρόνο εμφανίζονται σε καλλιέργειες, με συνέπεια οι αγρότες να χάνουν την παραγωγή τους, να μην αποζημιώνονται και να πληρώνουν και από πάνω τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Την ίδια ώρα, το υψηλό κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, αγροεφόδια κ.λπ.) έχει αποτέλεσμα οι βιοπαλαιστές αγρότες να μην μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους, με την Ομοσπονδία να επισημαίνει:

«Τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερνά έχουν υπευθύνους. Είναι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, που έχουν σαν μπούσουλα την πολιτική της ΕΕ, η οποία στοχεύει στη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια και μας οδηγεί στην εξαθλίωση».

Στο μεταξύ, το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας που αναβλήθηκε την περασμένη Κυριακή λόγω των εκτεταμένων ζημιών που σημειώθηκαν στον νομό από τα καιρικά φαινόμενα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Δεκέμβρη. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Στο πλευρό των αγροτών η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, που καλεί τη Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για την υγεία και το εισόδημά τους, με συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στα βασικά είδη κατανάλωσης καθώς και στο κόστος παραγωγής τελικά αποδείχτηκαν φρούδες ελπίδες. Ολοι μπορούμε να δούμε πλέον τις αυξήσεις στο ρεύμα, το υψηλό κόστος παραγωγής με το ακριβό πετρέλαιο, τις αυξήσεις - φωτιά στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές. Τη στιγμή που το ερχόμενο διάστημα θα κληθούμε να επιστρέψουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή».

Ετσι, μαζί με τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, διεκδικεί και συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματός τους, όπως να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων. Παράταση των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, σημειώνοντας: «Η κατάσταση με την πανδημία πάει από το κακό στο χειρότερο με ευθύνη της κυβέρνησης αφού το προηγούμενο διάστημα δεν προετοίμασε το σύστημα Υγείας με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού αλλά αντίθετα πετσοκόβει τον προϋπολογισμό για την Υγεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες βρίσκεται το σύστημα Υγείας. Δεν έχουμε το "δικαίωμα" να αρρωστήσουμε, γιατί το Ταμείο δεν καλύπτει αποζημίωση για όσες μέρες αδυνατούμε να εργαστούμε σε περίπτωση ασθένειας. Το χαμένο εισόδημα δεν αναπληρώνεται και υποχρεωνόμαστε να εργαζόμαστε ακόμα και άρρωστοι. Το ίδιο και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Η αποζημίωση ξεκινά μετά από έναν μήνα απουσίας από την εργασία. Πώς θα επιβιώσουμε μέχρι τότε; Ο απαραίτητος χρόνος ανάρρωσης δεν μπορεί να τηρηθεί γιατί οι υποχρεώσεις "τρέχουν", τα χρέη διογκώνονται. Μισο-αποθεραπευμένοι υποχρεωνόμαστε να ξαναπάμε στη δουλειά».

Σε αυτήν τη βάση διεκδικούν: Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία, και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας. Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας, όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος. Δωρεάν σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους. Κατάργηση της εισφοράς για την Υγεία. Πρόωρη - αναπηρική σύνταξη για όσους καταστούν ανίκανοι για εργασία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ