Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ «JUMBO»
Εργασιακή γαλέρα και εργαλεία για να «δένονται χειροπόδαρα» οι εργαζόμενοι

Με «φόρα» από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους η εργοδοσία ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Θεσμοθέτηση όρων εργασιακής γαλέρας και εισαγωγή ρυθμίσεων που δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους φέρνει ο εσωτερικός κανονισμός που θέτει σε εφαρμογή η επιχείρηση «Jumbo». Εχει έκταση 26 σελίδων, επικυρώθηκε πρόσφατα και όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας«αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των άθλιων ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναγκάζονται να αποδεχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στη συγκεκριμένη επιχείρηση».

Σημειωτέον, τέτοιοι εσωτερικοί κανονισμοί ξεφυτρώνουν διαρκώς σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και περιλαμβάνουν διάφορες προβλέψεις για ποινές και παραπτώματα, με τους εργαζόμενους να μην τους γνωρίζουν καν, αφού δεν τους δίνονται να τους διαβάσουν κατά την πρόσληψη (βλ. και σελ. 28). Ενώ από την ίδια τους την πείρα επιβεβαιώνεται ότι τα άρθρα των εσωτερικών κανονισμών αξιοποιούνται κατά το δοκούν από την εργοδοσία, ώστε όποτε το θέλει να ξεφορτώνεται προσωπικό χωρίς πολλά πολλά.

Το περιεχόμενο μάλιστα του εσωτερικού κανονισμού της «Jumbo» επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι «πάντα ένα βήμα μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία» - σημειώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων - και αποτυπώνει «τη φόρα που έχει πάρει η εργοδοσία στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας, πατώντας στους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο το τερατούργημα Χατζηδάκη».

Δουλειά όπως, όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύλλογος ξεχωρίζει τις πιο χαρακτηριστικές ρυθμίσεις και προβλέψεις του κανονισμού:

  • Η εταιρεία μπορεί (άρθρο 14, παρ. 1β) να μετακινεί οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα στα όρια της ελληνικής επικράτειας!«Δηλαδή αυτόν τον μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη», σχολιάζει ο Σύλλογος.
  • Οσον αφορά το ωράριο, έχει τη δυνατότητα (άρθρο 15, παρ. 1) να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξης της εργάσιμης μέρας, ενώ ξεκαθαρίζει (άρθρο 15, παρ. 3) ότι χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή, «το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία», ενώ «μέσα σε αυτό δεν χωράνε το διάλειμμα και η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.λπ.)» των εργαζομένων.
  • Με ανάλογο τρόπο, δηλαδή όπως βολεύει την εργοδοσία, χορηγείται και η άδεια των εργαζομένων (άρθρο 18, παρ. 1). Επίσης, η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο στους εργαζόμενους, αφαιρώντας μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού (άρθρο 46).
«Κακόγουστο αστείο» οι αναφορές στη βία και παρενόχληση

Δίπλα στα παραπάνω, η εταιρεία εισάγει ρυθμίσεις σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία και τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών. Στο φόντο των ρυθμίσεων που «δένουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων χαρακτηρίζει «κακόγουστο αστείο» τις αναφορές της εταιρείας και του εσωτερικού κανονισμού στη βία και παρενόχληση. «Βία είναι ο συγκεκριμένος κανονισμός εργασίας, σύμφωνα με τον οποίο η εργοδοσία μπορεί να ορίζει το ωράριο εργασίας, τον χρόνο εργασίας, τις άδειες και τους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη της. Βία είναι να εξαναγκάζεις εργαζόμενους να ζουν με μισθούς χαρτζιλίκι, μέσα στην ανασφάλεια των συμβάσεων μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου. Βία είναι να ξεζουμίζεις νέα παιδιά, φοιτητές, γυναίκες που έχουν ανάγκη το μεροκάματο μέσω 15ήμερων συμβάσεων σε συγκεκριμένες περιόδους (σχολικό, γιορτές, καλοκαίρι κ.λπ.) και να τους πετάς κομμάτια στην ανεργία», ξεκαθαρίζει.

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να αχρηστεύσουν με τον συλλογικό τους αγώνα τους νόμους και τους κανονισμούς που ισοπεδώνουν τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, σταθερή εργασία, να παλέψουν απέναντι σε κάθε φαινόμενο βίας «που θρέφεται από τη σαπίλα της άγριας εκμετάλλευσης» την οποία υφίστανται.

Τον απαράδεκτο εσωτερικό κανονισμό καταγγέλλει και η Ενωση Εμποροϋπάλληλων Νομού Θεσσαλονίκης, που οργανώνει εξορμήσεις στα καταστήματα των «Jumbo» αύριο Παρασκευή, το πρωί στη Δυτική Θεσσαλονίκη και το απόγευμα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

  • Τον απαράδεκτο εσωτερικό κανονισμό εργασίας στην επιχείρηση «Jumbo» φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, ρωτώντας τον υπουργό Εργασίας «τι απαντάει η κυβέρνηση για αυτόν τον απαράδεκτο κανονισμό εργασίας;» και «τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει τους εργαζόμενους;».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ