Παύει η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στην «Εργάνη» την υπερεργασία
Η Υπουργική Απόφαση έρχεται ως εφαρμογή του άρθρου 78 του νόμου - έκτρωμα, το οποίο και έβαλε τις βάσεις για τη μη δήλωση εκ των προτέρων στους αρμόδιους κρατικούς φορείς της υπερεργασίας, και άρα τους παρέχει τη δυνατότητα να αποφεύγουν να πληρώνουν τη νόμιμη αμοιβή που δικαιούνται γι' αυτήν οι εργαζόμενοι. Σημειωτέον, η υπερεργασία, η οποία αμείβεται με προσαύξηση του μισθού κατά 20%, θεωρείται η απασχόληση από 41 έως 45 ώρες τη βδομάδα στην περίπτωση του 5ήμερου και από 41 έως 48 ώρες τη βδομάδα στην περίπτωση της 6ήμερης απασχόλησης.
Ετσι, μετά την υπονόμευση του 8ωρου και την εξασφάλιση ενός επιπλέον δίωρου (10ωρο) χωρίς αμοιβή για τους εργαζόμενους, μετά την αύξηση του αριθμού των υπερωριών, που έγιναν ταυτόχρονα και πιο φθηνές για τις επιχειρήσεις, στο στόχαστρο μπαίνει και η υπερεργασία, ενισχύοντας παραπέρα το καθεστώς «ευελιξίας», τη δουλειά - λάστιχο.
Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς επίσης υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, θα μπορούν να δηλώνουν τα σχετικά έντυπα προς την «Εργάνη» τα οποία αφορούν τα ωράρια, τις υπερωρίες και γενικά την οργάνωση του χρόνου εργασίας μέχρι και 15 ολόκληρες μέρες μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας εργασίας.
Ο ισχυρισμός του υπουργείου Εργασίας περί «απλούστευσης των διαδικασιών» για τις επιχειρήσεις είναι προκλητικός, αφού αυτό που απλουστεύεται είναι το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας, η ένταση της εκμετάλλευσης και μάλιστα σε μια αγορά εργασίας στην οποία οι κρατικοί «ελεγκτικοί μηχανισμοί» παραμένουν ξεδοντιασμένοι, παρέχοντας έτσι μία ακόμα «ασυλία» στην εργοδοσία για να ξεσαλώνει.
Τις ανατροπές του αιώνα που περιέχονταν στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη θυμίζει το ΠΑΜΕ, με αφορμή τη νέα προσπάθεια εφαρμογής του. Και σημειώνει ότι με την παραπάνω ρύθμιση διευρύνεται «το οπλοστάσιο που έχει πλέον η μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου για να απασχολεί όποτε και όσο θέλει τους εργαζόμενους, για να τους έχει στη διάθεσή της από το πρωί ως το βράδυ», ανεβάζοντας στα ύψη την απλήρωτη εργασία, την κακοπληρωμένη δουλειά και εντείνοντας την εκμετάλλευση.
«Οι προσπάθειες που κάνει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση για να εφαρμόσει πλευρές του νόμου Χατζηδάκη πρέπει να συναντήσουν ισχυρή εργατική - λαϊκή απάντηση. Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να οργανωθούν στα σωματεία τους, να μην υποκύψουν στις εντεινόμενες απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.
Οι μαζικοί αγώνες σε αρκετούς κλάδους και χώρους δουλειάς, οι νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων στην COSCO και την "e-food", δίνουν το σύνθημα σε όλους τους εργαζόμενους για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε ο νόμος - έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά, να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για σταθερό ωράριο με μείωση των ωρών εργασίας», τονίζει το ΠΑΜΕ.
Επεσε την ώρα του μεροκάματου από ύψος 20 μέτρων
Ενα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε σε υπό κατασκευή εργοστάσιο στα Οινόφυτα, όταν ένας 56χρονος οικοδόμος έπεσε από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Το εργατικό δυστύχημα συνέβη περίπου στις 3 το απόγευμα της Πέμπτης. Ο 56χρονος, που διέμενε στη Νέα Ιωνία Αττικής, εργαζόταν σε εργολάβο που εκτελούσε εργασίες μόνωσης στο υπό κατασκευή εργοστάσιο, το οποίο ανήκει σε μεγάλη εταιρεία χαρτοποιίας. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και ενώ εκτελούσε εργασίες στην οροφή του κτιρίου, έπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Στο εργοτάξιο και στη συνέχεια στο Αστυνομικό Τμήμα Τανάγρας βρέθηκαν κλιμάκιο της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με επικεφαλής τον Γιάννη Αναγνώστου. Επίσης η Τίνα Σκλιά εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τανάγρας. Ζήτησαν ενημέρωση για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» και για το αν έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, για το συμβάν έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία, η οποία διέταξε αυτεπάγγελτη δίωξη. Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές δεν βρήκαν κάποιον υπεύθυνο του εργολάβου στον χώρο του εργοταξίου, και η αναζήτησή τους συνεχίζεται στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Σήμερα Παρασκευή στο εργοτάξιο αναμένεται να γίνει αυτοψία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το θανατηφόρο δυστύχημα συνεχίζονται.
«Το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που έγινε σήμερα στο εργοτάξιο της ΕΛΕΜΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, στα Οινόφυτα, φανερώνει για άλλη μια φορά τι σημαίνει κανονικότητα στους χώρους δουλειάς του κλάδου μας και όχι μόνο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.
Το Συνδικάτο εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του οικοδόμου και δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση, να μη γνωρίζουμε αν θα γυρίσουμε σπίτι μας μετά τη δουλειά σώοι και αβλαβείς. Με ευθύνη της κυβέρνησης οι μεγαλοεργολάβοι και οι κατασκευαστές επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια και για μέτρα υγείας και ασφάλειας δεν δίνουν δεκάρα, ενώ ουσιαστικά για χάρη τους έχει καταργηθεί το ΣΕΠΕ, με αποτέλεσμα μηδενικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς».
Απαιτεί να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου και να αποδοθούν ευθύνες, και κλείνοντας ξεκαθαρίζει: «Οι ζωές μας έχουν αξία, μεγαλύτερη από τα κέρδη του κάθε εργολάβου και κάθε κατασκευαστικού ομίλου. Δεν την έχουμε για να τη χαραμίζουμε σε κανένα αφεντικό. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ανθρώπινα ωράρια, αυξήσεις στα μεροκάματα».
Τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση στη Λάρυμνα
Να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση του αγώνα που δίνουν, για τη διασφάλιση της εργασίας, των δικαιωμάτων και του μόχθου τους μέσα από ένα δυνατό και αποφασιστικό σωματείο, επιδιώκουν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, μέσα από τη νέα πρωτοβουλία που πήραν για την επιτυχία της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Σωματείου, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη, στις 11 π.μ.
Η πρωτοβουλία για την επιτυχία της συνέλευσης πάρθηκε μετά από σύσκεψη με μεγάλη συμμετοχή, και ήδη το κάλεσμα που διακινείται συγκεντρώνει δεκάδες υπογραφές. Πρόκειται για μία αντίστοιχη πρωτοβουλία με αυτήν που πήραν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για την οργάνωση και την επιτυχία του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα το προηγούμενο Σάββατο.
«Η μεγάλη συσπείρωση και η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων σε αυτή, η επιτυχία της, είναι όρος για να κρατηθεί το Σωματείο μας ζωντανό και δυνατό απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε οποιοδήποτε επενδυτικό σχήμα, σε οποιαδήποτε εξέλιξη», τονίζεται στο κάλεσμα και παράλληλα επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε κωλυσιεργία οδηγήσει στη ματαίωση της συνέλευσης θα έχει αρνητικές συνέπειες στον αγώνα των εργαζομένων και θα διευκολύνει τα σχέδια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.
«Χωρίς σωματείο δεν θα ήμασταν σε αυτήν τη θέση», σημειώνουν και προσθέτουν: «Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επενδυτές δεν θέλουν να έχουν στα "πόδια" τους ένα σωματείο που με δυναμική και επιχειρηματολογία θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και, παράλληλα, εξασφαλίζοντας την ενότητα μεταξύ των εργαζομένων θα συνεχίσει τον αγώνα χωρίς ταλαντεύσεις. Γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο τους δημιουργεί πρόβλημα στα σχέδιά τους, θα οδηγήσει τους εργαζόμενους στη νίκη».
Τονίζουν επίσης ότι «ένα τέτοιο σωματείο, είναι το σωματείο που συσπειρώνει τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το πώς έχει τοποθετηθεί ο καθένας πολιτικά και συνδικαλιστικά, που οι εργαζόμενοι συζητούν, ασκούν κριτική, αποφασίζουν, το εμπιστεύονται και υλοποιούν, που διασφαλίζει την ενότητά τους».
Στο πλαίσιο αυτό καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση επισημαίνοντας ότι «η πραγματοποίησή της δεν είναι τυπική διαδικασία, είναι ουσιαστική και πρέπει να έχει μαζικά χαρακτηριστικά», καθώς και ότι «η συμμετοχή όλων είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για το Σωματείο, κατ' επέκταση για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας».
Καταλήγουν στο κάλεσμα ότι «η συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, η συσπείρωση, η ενότητα και αποφασιστικότητα θα φέρουν ένα σωματείο που θα διασφαλίσει τον αγώνα για τη δουλειά μας, τα δικαιώματά μας, τον μόχθο μας».
Απεργία στις 29 Νοέμβρη με απόφαση του Συνδικάτου Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής
Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Τη μέρα της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 7.30 π.μ. στο Κέντρο Διαλογής Δεμάτων ΕΛΤΑ Ρουφ (Δωρίδος 5, στον Ταύρο), θα ακολουθήσει μοτοπορεία έως την κεντρική διοίκηση των ΕΛΤΑ (Απελλού 1) και στη συνέχεια θα καταλήξει στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.
Ανάμεσα στα αιτήματα των εργαζομένων ξεχωρίζει αυτό της κατάργησης της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και της μετατροπής όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και «ενοικίασης» σε αορίστου με κατοχυρωμένα όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα. Δίπλα στα παραπάνω διεκδικούν: Αναγνώριση τριετιών. Αυξήσεις στους μισθούς, 851 βασικό μισθό, τώρα! Να δοθούν οι άδειες όπως προβλέπεται από τον νόμο. Παροχή μέσων προστασίας κάθε 2 χρόνια. Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το ΣΕΤΤΑ προχωρά σε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς: Την Τρίτη 23 Νοέμβρη στα ΕΛΤΑ ΚΑΤ Αεροδρομίου. Την Τετάρτη 24 Νοέμβρη στο ΚΔΑ Κρυονερίου. Την Πέμπτη 25 Νοέμβρη στο ΚΔΔ Ρουφ. Την Παρασκευή 26 Νοέμβρη σε ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER στη Λένορμαν.
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάργηση της υποχρέωσης να δηλώνονται οι ώρες υπερεργασίας σημειώνει:
«Η κατάργηση της υποχρέωσης να δηλώνονται οι ώρες υπερεργασίας που απασχολούνται οι εργαζόμενοι είναι το σινιάλο που δίνει η κυβέρνηση στους μεγαλοεργοδότες για να προχωρήσουν σε πιο άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, όπως επιτρέπει το αντεργατικό οπλοστάσιο, που έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα με τον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά.
Επιβεβαιώνεται ότι ο νόμος του κεφαλαίου προπορεύεται των αντεργατικών νόμων και οι κυβερνήσεις φροντίζουν να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του, ακυρώνοντας ακόμη και τους τυπικούς ελέγχους που προβλέπονται.
Οι εργαζόμενοι πρέπει οργανωμένα, μαζικά να παλέψουν για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, με σταθερό ωράριο και χωρίς απλήρωτες υπερωρίες».