ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ανησυχίες» και πολυεπίπεδη ετοιμότητα από το «Σχήμα της Μόσχας»

Μαζί με τα μέλη του «Σχήματος» στη συνεδρίαση συμμετείχαν κυβερνήσεις της Κεντρικής Ασίας

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στη Μόσχα όπου συμμετείχε και η κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Copyright 2021 The Associated

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στη Μόσχα όπου συμμετείχε και η κυβέρνηση των Ταλιμπάν
«Βαθιά ανησυχία για την επιδεινούμενη οικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν» εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην 3η συνάντηση του λεγόμενου «Σχήματος της Μόσχας», προχτές, στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η συνάντηση, μεταξύ άλλων, προτείνει «την έναρξη μιας συλλογικής πρωτοβουλίας με στόχο τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών με ευρεία βάση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν», ενώ στη σχετική Κοινή Ανακοίνωση τονίζεται ότι «το βασικό βάρος για την οικονομική και χρηματοπιστωτική μεταπολεμική ανοικοδόμηση πρέπει να το αναλάβουν οι δυνάμεις που είχαν στρατεύματα στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια».

Στη συνάντηση του «Σχήματος» συμμετείχαν οι 6 χώρες (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν) που πήραν μέρος στη δημιουργία του το 2017 με θέμα «τις διαπραγματεύσεις για το Αφγανιστάν», αλλά και εκπρόσωποι από τις κυβερνήσεις Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και Τουρκμενιστάν.

Οι νέες διαβουλεύσεις του «Σχήματος» - ουσιαστικά με πρωτοβουλία της Ρωσίας - αποτυπώνουν την όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην Κεντρική Ασία και γενικά σε Ασία - Ειρηνικό, καθώς οι ΗΠΑ αναδιατάσσουν δυνάμεις και συμμαχίες, ενώ Ρωσία και Κίνα - μαζί ή χωριστά - ενισχύουν ανταγωνιστικά σχήματα για την αναβάθμιση της δικής τους θέσης.

Στη συνάντηση στη Μόσχα, το Αφγανιστάν εκπροσώπησε η «μεταβατική κυβέρνηση» των Ταλιμπάν, με επικεφαλής της αντιπροσωπείας τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι. Οι Ταλιμπάν χαρακτήρισαν τη συνάντηση «πολύ σημαντική για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» και επισήμαναν ότι «η απομόνωση του Αφγανιστάν δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες επανέλαβαν «τον σεβασμό στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν» και «την αφοσίωσή τους σε ένα Αφγανιστάν ειρηνικό, αδιαίρετο, ανεξάρτητο και οικονομικά αναπτυσσόμενο». Τόνισαν ότι «χρειάζεται να ληφθεί περαιτέρω πρακτική δέσμευση με το Αφγανιστάν, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα, ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται στην εξουσία, ανεξάρτητα από την επίσημη αναγνώριση της νέας αφγανικής κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα».

Ακόμα, «οι συμμετέχουσες χώρες καλούν τη σημερινή αφγανική ηγεσία να πραγματοποιήσει περαιτέρω βήματα για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που αληθινά δεν κάνει αποκλεισμούς και αντανακλά κατάλληλα τα συμφέροντα όλων των σημαντικών εθνοτικών και πολιτικών δυνάμεων στη χώρα», κάτι που χαρακτηρίζουν «θεμελιώδες προαπαιτούμενο για την εθνική συμφιλίωση στο Αφγανιστάν» αλλά και «να ασκήσει μετριοπαθή και υγιή εσωτερική και εξωτερική πολιτική, να υιοθετήσει φιλικές πολιτικές προς τους γείτονες του Αφγανιστάν».

Τέλος, εκφράζοντας ετοιμότητα σε πολλά επίπεδα και κρατώντας ψηλά την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», οι συμμετέχοντες, «ανήσυχοι για τις δραστηριότητες απαγορευμένων τρομοκρατικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να προωθούν την ασφάλεια στο Αφγανιστάν για να συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φτάσει στο Αφγανιστάν αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» από τη χώρα του, εκφράζοντας ικανοποίηση και για «το επίπεδο πρακτικής αλληλεπίδρασης με τις αφγανικές αρχές, που επιτρέπει αποτελεσματικά να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στο Αφγανιστάν και την ανεμπόδιστη λειτουργία της πρεσβείας μας στην Καμπούλ».

Ο δε ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, είπε ότι «μια μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Στην Καμπούλ ο Πακιστανός ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, χτες, επισκέφτηκε την Καμπούλ ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έγιναν αναλυτικές συνομιλίες για τη μετακίνηση ανάμεσα στις δύο χώρες και το διμερές εμπόριο, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν θα επισκεφτεί το Ισλαμαμπάντ για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει για τη συνάντηση το πακιστανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτή θα αφορούσε «τρόπους και μέσα για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς».

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
«Εκρηξη» χρεών για εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά

Περίπου 4 εκατομμύρια φτωχά λαϊκά νοικοκυριά στη Βρετανία, με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 στερλίνες, έχουν απλήρωτα στεγαστικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, σύμφωνα με όσα καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου «Τζόζεφ Ράουντρι» την οποία δημοσιοποίησε χτες η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι τριπλασιάστηκε από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη του 2020.

Στην έρευνα καταγράφεται η αγωνία πολλών γονιών να εξασφαλίσουν τροφή στο καθημερινό τραπέζι, ηλεκτρικό ρεύμα και ζέστη τον ερχόμενο χειμώνα, λόγω και της μεγάλης αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση διακόπτει ακόμα και τα ανεπαρκή μέτρα προσωρινής «ανακούφισης» που πήρε μέσα στην πανδημία, μεταξύ των οποίων ήταν και η αναστολή των εξώσεων, μέτρο που έληξε στις αρχές του μήνα.

Ραγδαία αύξηση της φτώχειας καταγράφει και το Δίκτυο Δημοτικών Συμβουλίων Αγγλίας, που σχετίζεται με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα. Προειδοποιεί για κύμα νέων αστέγων τον ερχόμενο χειμώνα, ως αποτέλεσμα τερματισμού των προσωρινών κρατικών μέτρων οικονομικής στήριξης των πιο φτωχών νοικοκυριών.

Βαθαίνει ακόμα περισσότερο η συγκέντρωση στην αγορά Ενέργειας

Την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με την «έκρηξη» στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνθήκες μεγάλης ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την παραγωγή ρεύματος στη Βρετανία, προωθείται και η ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στην αγορά Ενέργειας στη χώρα.

Τα 6 μεγαλύτερα μονοπώλια του κλάδου ελέγχουν ήδη τα τρία τέταρτα της αγοράς και «τρέχει» η παραπέρα ενίσχυσή τους. Πριν από την «ενεργειακή κρίση» υπήρχαν περίπου 50 «μικρότεροι» προμηθευτές Ενέργειας, που κατείχαν το 30% της αγοράς, ωστόσο ήδη 13 απ' αυτούς έχουν χρεοκοπήσει, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της «Scottish Power», Κιθ Αντερσον, μιλώντας χτες στο «Reuters» εκτίμησε ότι τις επόμενες βδομάδες θα χρεοκοπήσουν άλλοι 20.

  • Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Μπ. Τζόνσον και της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντεν έφτασαν σε καταρχήν συμφωνία για Συνθήκη ελεύθερου εμπορίου, με στόχο την απάλειψη δασμών από δεκάδες προϊόντα. Το εμπόριο της Βρετανίας με τη Νέα Ζηλανδία αποτελεί μόλις το 0,2% των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της χώρας, ωστόσο η κυβέρνηση Τζόνσον επεδίωξε τη συμφωνία μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση, με την προσδοκία ότι αυτή θα λειτουργήσει ως «πύλη» προς τις αγορές των χωρών που συμμετέχουν στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ κρατών του Ειρηνικού (Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Βιετνάμ κ.ά.). Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός από την πλευρά της ανέδειξε ότι η συμφωνία θα προσφέρει νέες αγορές σε νεοζηλανδικά προϊόντα (αγροτικά, κρασιά, κτηνοτροφικά κ.λπ.) συνολικής αξίας 720 εκατ. δολαρίων τον χρόνο.
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Εργατικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Από την κινητοποίηση στη Σεούλ

Copyright 2021 The Associated

Από την κινητοποίηση στη Σεούλ
Διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και αντιμετώπιση της ανεργίας, με συνθήματα όπως «Κάτω η ανισότητα» και «Ασφαλής και ποιοτική εργασία για τους νέους», χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν προχτές στη Σεούλ και σε πολλές ακόμα πόλεις της Νότιας Κορέας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κορεατικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (KCTU).

Παρότι οι συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν με ενισχυμένα μέτρα προστασίας (μάσκες, ασπίδες προσώπου, τήρηση αποστάσεων κ.λπ.), οι αρχές άσκησαν αγωγή εναντίον μελών της Συνομοσπονδίας με το πρόσχημα ότι παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Από τη μεριά τους οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι είναι απαράδεκτο να θεωρούνται επικίνδυνες οι εργατικές κινητοποιήσεις ενώ επιτρέπονται μια σειρά άλλες μαζικές συναθροίσεις ατόμων, π.χ. σε αγώνες σε γήπεδα. Να σημειωθεί ότι στη Σεούλ οι αρχές επιτρέπουν διαδηλώσεις... μόνο του ενός ατόμου!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στα τέλη Νοέμβρη πιθανή κυβερνητική συμφωνία

Την πρόθεσή τους να έχουν καταλήξει σε κυβερνητική συμφωνία έως τα τέλη Νοέμβρη ανακοίνωσαν χτες οι γενικοί γραμματείς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) προτού ξεκινήσουν και επίσημα τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Ο επικεφαλής του SPD και σημερινός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ενδέχεται να οριστεί νέος καγκελάριος μετά τις 6 Δεκέμβρη.

Από την ερχόμενη Τρίτη η σημερινή κυβέρνηση θα παραμένει μόνο ως υπηρεσιακή, ενώ την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θα παραδώσει στην καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, την απαλλαγή από τα καθήκοντά της.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) κάλεσε χτες την επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιταχύνει την πορεία για την «προστασία του κλίματος», διαφορετικά δεν θα πιαστούν οι στόχοι για το 2030. Αποτυπώνοντας τις τεράστιες «ευκαιρίες» των «πράσινων» μπίζνες για το κεφάλαιο, επισημαίνεται ότι η μετατροπή σε «κλιματική ουδετερότητα» έως το 2045 είναι ένα «έργο - μαμούθ» με ιστορικές διαστάσεις και θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 860 δισ. ευρώ έως το 2030.

Διαφορετικά, αναφέρεται, «η γερμανική βιομηχανία θα έχανε τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα, η ευημερία θα κινδύνευε και μαζί της πολλές θέσεις εργασίας». Η Γερμανία «πρέπει να παραμείνει πρότυπο στην προστασία του κλίματος - και να εξάγει νέες τεχνολογίες Made in Germany παγκοσμίως», τονίζουν χαρακτηριστικά οι βιομήχανοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ