ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Εστιάζουν σε «προκλήσεις» και «αδυναμίες» για την αντιμετώπιση της Κίνας

Η αναχαίτιση των συμμαχιών της Κίνας στο επίκεντρο της κατάθεσης του υποψήφιου πρέσβη των ΗΠΑ στο Πεκίνο

Ο Ν. Μπερνς, για χρόνια Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, καταθέτει στη Γερουσία των ΗΠΑ ως υποψήφιος πρέσβης στο Πεκίνο

Copyright 2021 The Associated

Ο Ν. Μπερνς, για χρόνια Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, καταθέτει στη Γερουσία των ΗΠΑ ως υποψήφιος πρέσβης στο Πεκίνο
Στην «εξαιρετική δύναμη» αλλά και στις «ουσιαστικές αδυναμίες» της Κίνας εστίασε ο υποψήφιος για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Πεκίνο, Νίκολας Μπερνς (ο οποίος διατέλεσε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα από το 1997 έως το 2001), καταθέτοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας.

Με φόντο την όξυνση πολυεπίπεδων διεργασιών και συμμαχιών, που η Ουάσιγκτον μελετά για να αναχαιτίσει την ορμητική ανέλιξη της Κίνας, ο Μπερνς υποστήριξε ότι το Πεκίνο «έχει ελάχιστους φίλους» και «όχι πραγματικούς συμμάχους», ενώ πρόσθεσε ότι η Κίνα «είναι μια χώρα με εξαιρετική δύναμη, που έχει όμως και ουσιαστικές αδυναμίες, αντιμετωπίζει προκλήσεις, δημογραφικές, οικονομικές, πολιτικής». Ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν θα έπρεπε να υπερβάλλουμε όσον αφορά τα ατού της, ούτε να υποτιμάμε αυτά των ΗΠΑ».

Την ώρα που εκφράζεται κυρίαρχα σε όλα τα μέτωπα η εντεινόμενη αντιπαράθεση των ΗΠΑ - Κίνας για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, ο Μπερνς είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «ισορροπήσουν» μεταξύ του ανταγωνισμού τους απέναντι στην Κίνα για θέματα, όπως η επιρροή στον Ινδο-Ειρηνικό, και της συνεργασίας μαζί της για θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Χαρακτηριστικές της κλιμάκωσης ήταν οι αναφορές του Μπερνς για την Ταϊβάν, καθώς επέκρινε το Πεκίνο, λέγοντας πως «δεν έχει εμπιστοσύνη» στη στάση του, ενώ συνέστησε την πώληση περισσότερων όπλων στην Ταϊπέι, για να ενισχύσει την άμυνά της. Αντίστοιχα, την ώρα που ενισχύεται συνεχώς η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, χαρακτήρισε «κατακριτέες» τις πρόσφατες πτήσεις κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών σε αυτήν, τις οποίες η Ταϊπέι αποκαλεί «παραβιάσεις» του εναέριου χώρου της.

Κατηγόρησε, επίσης, το Πεκίνο για «επιθετική στάση» απέναντι στην Ινδία (με φόντο την τεταμένη ατμόσφαιρα στα σινο-ινδικά σύνορα στα Ιμαλάια), αλλά και απέναντι σε Βιετνάμ και Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως και στην Ιαπωνία στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Μίλησε ακόμα για «εκστρατεία εκφοβισμού» που η Κίνα άρχισε εναντίον της Αυστραλίας και της Λιθουανίας (στο πλαίσιο των σφοδρών αντιδράσεων του Πεκίνου για τη συγκρότηση της AUKUS που βάζει στο στόχαστρο την Κίνα, αλλά και για τα εμπόδια που βάζει η Λιθουανία σε σχήματα κινεζικής διείσδυσης στην Ευρώπη, όπως το σχήμα «17+1» από το οποίο αποχώρησε).

Επαναφέροντας τις προσχηματικές αναφορές στα «ανθρώπινα δικαιώματα», ο Ν. Μπερνς κατήγγειλε τη «γενοκτονία της Κίνας στη Σιντζιάνγκ, τις βιαιότητές της στο Θιβέτ, την καταστολή της αυτονομίας και των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ».

Στο μεταξύ, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως ανέδειξε και το διπλωματικό διάβημα, που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων, αντιδρώντας στην εμφάνιση κινεζικών πλοίων, τα οποία - όπως ανέφερε χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο για ποια χρονική περίοδο μιλάει - προχώρησαν σε 200 «προκλήσεις», ενώ φιλιππινέζικα σκάφη βρίσκονταν σε περιπολίες ρουτίνας γύρω και εντός χωρικών υδάτων που η Μανίλα ορίζει ως δικά της. Οπως μετέδωσε και το «Ρόιτερς» το φιλιππινέζικο ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται για σειρήνες και παρεμβολές μέσω ραδιοεπικοινωνιών που προκάλεσαν προβλήματα, ενώ αναφέρει: «Αυτές οι προκλητικές ενέργειες απειλούν την ειρήνη, την καλή τάξη και την ασφάλεια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και είναι ενάντιες στις υποχρεώσεις, που απορρέουν και για την Κίνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Παρεμβάσεις και «προτάσεις» για την Κορεατική Χερσόνησο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεδρίασε προχτές εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κορεατική Χερσόνησο, λίγες μέρες μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ. Η συνεδρίαση έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και Βρετανίας, ενώ η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ, είπε ότι «είναι καιρός» η Βόρεια Κορέα να «αρχίσει ουσιαστικό διάλογο» με τις ΗΠΑ, που θα οδηγήσει «στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Επανέλαβε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «προσφερθεί να οργανώσει συναντήσεις» με αξιωματούχους της βορειοκορεατικής κυβέρνησης «χωρίς προαπαιτούμενα» και ότι παραμένει «διατεθειμένη να συζητήσει σοβαρά και ουσιαστικά».

Γαλλία, Ιρλανδία και Εσθονία, σε κοινή τους ανακοίνωση, ανέφεραν ότι η πρόσφατη εκτόξευση της Πιονγιάνγκ «εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μοτίβου προκλήσεων».

Ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας υποστήριξε ότι η νέα δοκιμή έγινε «αποκλειστικά για την εθνική άμυνα» της χώρας του και άρα η Ουάσιγκτον «δεν είναι ανάγκη να ανησυχεί». Συμπλήρωσε δε ότι οι επικρίσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ για «την ανάπτυξη και τις δοκιμές οπλικών συστημάτων που κατέχουν ήδη ή αναπτύσσουν οι ΗΠΑ είναι σαφής έκφραση δύο μέτρων και δύο σταθμών», κάτι που «δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενισχύει τις υποψίες μας» για την ειλικρίνεια της Ουάσιγκτον.

  • Στο μεταξύ, η Νότια Κορέα εκτόξευσε χτες τον πρώτο εγχώριο πύραυλο στο διάστημα. Ωστόσο, ενώ λειτούργησαν η εκτόξευση και η ανάπτυξη των τριών φάσεων του πυραύλου, δεν πέτυχε η αποστολή της ανάπτυξης τεχνητού δορυφόρου σε τροχιά. Ο Πρόεδρος της χώρας, Μουν Τζε Ιν, είπε ότι «αν και δεν πέτυχε εντελώς τους στόχους της, πραγματοποιήσαμε πολύ μεγάλο άθλο με την πρώτη εκτόξευσή μας (...) Οι χώρες που είναι στην αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας, θα είναι στην αιχμή του δόρατος του μέλλοντος».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πού πάνε οι φρεγάτες;

Αναβαθμίσεις αεροσκαφών «F-16» και «P3», αγορές «Rafale» και ελικοπτέρων «Romeo», εξειδικευμένων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αγορές φρεγατών «Belharra», σχέδια για αγορά κορβετών «Gοwind», όπως και μαχητικών «F-35».

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις παραγγελίες που έχουν γίνει - ή δρομολογούνται - τα τελευταία χρόνια διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και ξεζουμίσματος του λαού, με τα νούμερα για τις παραγγελίες να... ζαλίζουν. Μάλιστα, κάθε τέτοια παραγγελία, όπως συμβαίνει τώρα και με τις γαλλικές φρεγάτες «Bellhara», συνοδεύεται από μεγαλοστομίες περί «αμυντικής θωράκισης» της χώρας.

Αλλά πού πάνε όλα αυτά τα μέσα;

* * *

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian». Αποτελεί μετεξέλιξη της «Active Endeavour», που μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους έδωσε πρόσχημα στο ΝΑΤΟ να απλώσει δυνάμεις του στην Ανατ. Μεσόγειο, σε περιπολίες προς αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία αποφασίστηκαν η μετονομασία της σε «Sea Guardian» και η αναβάθμισή της σε επιχείρηση «ευρύτερης θαλάσσιας ασφάλειας», βασικά ελέγχου του σημαντικού αυτού θαλάσσιου διαύλου, κόντρα στη διείσδυση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αλλωστε και επισήμως στους στόχους της μπαίνουν «η διατήρηση της θαλάσσιας επίγνωσης της κατάστασης», «η διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», «η διεξαγωγή καθηκόντων περιορισμού» (βλέπε αποτροπή παρουσίας πλοίων ανταγωνιστικών δυνάμεων), «η συμβολή στην ανάπτυξη ικανοτήτων» όχι μόνο των κρατών - μελών αλλά και «επιλεγμένων περιφερειακών εταίρων», «η προστασία κρίσιμων υποδομών».

Βασικό εργαλείο στην υλοποίηση της επιχείρησης είναι οι λεγόμενες Εστιασμένες Επιχειρήσεις (Focused Operations - FOCOPS), στο πλαίσιο των οποίων αεροναυτικά μέσα των κρατών - μελών εστιάζουν σε συγκεκριμένες ζώνες της Μεσογείου, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να μετέχουν σχεδόν αδιαλείπτως, στις περισσότερες απ' αυτές σε αγαστή συνεργασία και με τη «σύμμαχο» Τουρκία.

* * *

Ενδεικτικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία: Από 22/10 έως 5/11/2019 διατέθηκε ως ναυαρχίδα της ΝΑΤΟικής θαλάσσιας δύναμης η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ», αλλά και ιπτάμενο ραντάρ, από 28/11 έως 12/12/2019 η Ελλάδα διέθεσε στελέχη, ιπτάμενο ραντάρ αλλά και αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης, από τα περιβόητα «P-3 Orion», που «εκσυγχρόνισε» το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού, όπως έλεγε τότε, «το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Από 21/3 έως 8/4/20 διατέθηκαν υποβρύχιο και ιπτάμενο ραντάρ, από 27/5 έως 16/6/20 πάλι ιπτάμενο ραντάρ, το ίδιο και στο διάστημα 14 - 31/7/20, συν πληροφορίες που δόθηκαν στο ΝΑΤΟ από άλλα πλοία και υποβρύχια του Στόλου, το ίδιο διάστημα που κορυφωνόταν η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο... Και η λίστα συνεχίζεται έτσι έως και σήμερα.

Αντίστοιχες συμμετοχές καταγράφονται και στην επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Λιβύης, EUNAVFOR MED «IRINI». Π.χ. πέρυσι το καλοκαίρι εντάχθηκε στην ευρωενωσιακή δύναμη η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», την άνοιξη φέτος, ναυαρχίδα ανέλαβε η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ», πρόσφατα καθήκοντα διοικητή Δύναμης Εν Πλω (COM FHQ) ανέλαβε ξανά Ελληνας αρχιπλοίαρχος για διάστημα 6 μηνών, με πλοίο τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ».

Τέλος, πρέπει να καταγραφούν και οι συμμετοχές στις μόνιμες αρμάδες του ΝΑΤΟ που περιπολούν σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, SNMG2 και SNMCMG2, με ξεκάθαρο στόχο το σφράγισμα των διαύλων για το ρωσικό Ναυτικό. Πέρυσι, μάλιστα, ναυαρχίδα της SNMCMG2 ορίστηκε το πλοίο γενικής υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», το οποίο, μαζί με τα άλλα πλοία της αρμάδας, πέρασε τον Ιούλη στη Μαύρη Θάλασσα για να συμμετάσχει στην άσκηση του βουλγαρικού Πολεμικού Ναυτικού «BREEZE 20», που φυσικά διεξάχθηκε με ΝΑΤΟικό καπέλο.

* * *

Το πλαίσιο για τις αποστολές αυτές είναι η γενικότερη επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ, αλλά και ειδικότερα η ναυτική στρατηγική του (Alliance Maritime Strategy), η οποία συντάχθηκε το 2011 και καθορίζει τους όρους για την ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων στα κράτη - μέλη, με κριτήριο τη συμβολή τους «στην υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ τις επόμενες δεκαετίες», ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς, όπως διαπιστώνει, «το 90% του παγκόσμιου εμπορίου είναι θαλάσσιο και το 75% του εμπορίου διέρχεται από λίγα κανάλια και διεθνή στενά (...) που είναι ευάλωτα σε διαταραχές, στον βαθμό που ακόμα και οι μικρές διακοπές θα επηρεάσουν σοβαρά το διεθνές εμπόριο και τις οικονομίες των συμμάχων».

Αποκαλυπτική για τα «καθήκοντα» που θα κληθούν να αναλάβουν οι μονάδες αυτές είναι και η πολυσέλιδη έκθεση που κατέθεσε στον γγ του ΝΑΤΟ επιτροπή ειδικών για τους στόχους που πρέπει αυτό να υλοποιήσει μέχρι το 2030 ώστε να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, όπως και «να επενδύσει στην ικανότητά του να παρακολουθεί και να αμύνεται ενάντια στις κινεζικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συλλογική άμυνα (...) στον τομέα ευθύνης του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης (SACEUR)», συμπεριλαμβανομένων της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Να λοιπόν πού βρίσκονται τα «υπερόπλα» και οι μονάδες του Στόλου και της Πολεμικής Αεροπορίας, οι πληρωμένες από τα δεκάδες δισ. του λαού: Απλωμένες σε όλη τη Μεσόγειο, σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ταξιδεύοντας χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα της χώρας, σε αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνά της και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, παρά μόνο με τα σχέδια και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης.


Θ. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ