ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Συντονίζουν τη δράση τους και σφυροκοπούν τα αντεργατικά μέτρα διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις αρχές Νοέμβρη και απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα

Με πανεργατικά συλλαλητήρια στις αρχές Νοέμβρη και αποφάσεις για απεργιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα δυναμώνουν τον κοινό τους βηματισμό, συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους, οργανώνουν την πάλη σε χώρους δουλειάς και κλάδους.

Η ημερήσια διάταξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων περιλαμβάνει συνελεύσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, για να φτάσουν πλατιά το κάλεσμα και η απόφαση συμμετοχής στα συλλαλητήρια. Το κάλεσμα αυτό συνοδεύεται από αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους όρους αμοιβής και εργασίας, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, διαμορφώνοντας τους όρους για μαζική κινητοποίηση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ήδη έχουν πάρει θέσεις μάχης οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, με την πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, που απεργούν στις 9 Νοέμβρη, και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που επίσης απεργούν στις 13 Νοέμβρη. Καθημερινά δε προστίθενται κλάδοι και χώροι δουλειάς που με τις αγωνιστικές αποφάσεις και κυρίως το πρόγραμμα δράσης τους «σφυροκοπούν» τα αντεργατικά μέτρα, με τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για σταθερά ωράρια, ενάντια στις απολύσεις κ.ο.κ.

«Κλιμακώνουμε την πάλη μας με πανελλαδική πανεργατική απεργία. Για να δυναμώσουν η κοινή δράση και ο αγώνας των Συνδικάτων. Για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής. Για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη. Για τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων», αναφέρουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στο κάλεσμα που έχουν διαμορφώσει μετά τη σύσκεψη που έγινε στις 5 Οκτώβρη στο γήπεδο Σπόρτιγκ. Με αυτό καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας «σε κοινή δράση και αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος - έκτρωμα του Χατζηδάκη. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα».

Στην Αττική, με αφετηρία τη μαζικότατη σύσκεψη, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφασίζουν τον συντονισμό της δράσης τους. Μέσα από την καθημερινή τους δραστηριότητα τα σωματεία προετοιμάζουν μαζικό πανεργατικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στην Αθήνα, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Στον Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της δύναμής του οργανώνουν συλλαλητήριο επίσης στις 4 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Πασαλιμάνι.

Και στη Θεσσαλονίκη το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στα Γιάννενα, μετά τη μαζική πανηπειρωτική σύσκεψη, συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Νοέμβρη.

Στη Λάρισα, η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου πήρε απόφαση να οργανωθεί συλλαλητήριο τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Κρήτη, συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και στα Χανιά (7 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς).

Στην Καλαμάτα, μετά από σύσκεψη σωματείων της Μεσσηνίας, θα γίνει συλλαλητήριο την Παρασκευή 5 Νοέμβρη.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μια σειρά πόλεις.

Σήμερα Παρασκευή: Στη Ζάκυνθο στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου. Στην Ηλεία στις 6.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας, στον Πύργο.

Αύριο Σάββατο στα Οινόφυτα, στις 5 μ.μ., στο κτίριο Δ. Λιάσκου (ΚΕΠ).

Το Σάββατο 30 Οκτώβρη στην Κεφαλονιά, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου (λεωφόρος Αντ. Τρίτση 119, παραλία Αργοστολίου).

Αλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις και δραστηριότητες

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Μηνά.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου διοργανώνει σύσκεψη με θέμα την ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας σε όλο τον νομό, την Τετάρτη 3 Νοέμβρη.

Απογείωση της εντατικοποίησης ακόμα και με κάμερες στους υπολογιστές

Καταγγελία από το Σωματείο εργαζομένων στην «VODAFONE - 360 CONNECT»

Την εργοδοσία της «Vodafone», η οποία εγκατέστησε κάμερες στους υπολογιστές εργαζομένων, στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, στο Φάληρο, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 connect» και λοιπές θυγατρικές.

«Εντελώς προσχηματικά, ισχυρίζονται ότι το κάνουν για να γνωριστούν και να επικοινωνούν οι εργαζόμενοι μεταξύ τους», σημειώνει το Σωματείο, το οποίο έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στα διευθυντικά στελέχη.

«Η παραπάνω ενέργεια», σημειώνει, «δεν είναι τίποτα άλλο από μια ξεκάθαρη προσπάθεια της εργοδοσίας να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους εργαζόμενους. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως όλες αυτές οι μέθοδοι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση, παραβιάζοντας παράλληλα τα προσωπικά μας δεδομένα. Ξέρουμε καλά πως αυτό που θα μπορούν να κάνουν είναι να ασκούν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο για το αν και πόσο πιο εντατικά μπορούμε να δουλέψουμε σύμφωνα με τις επιταγές της "Vodafone". Το αποδεικνύει άλλωστε και το γεγονός ότι είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να το εφαρμόσουν, που δεν υπήρχε τηλεργασία και η δική μας σθεναρή αντίδραση τους ανάγκασε να το μαζέψουν».

Το σωματείο θυμίζει ότι «και η εργοδοσία της "Teleperformance" προσπάθησε να εγκαταστήσει κάμερες στους υπολογιστές των συναδέλφων με πρόσχημα του... to know us better! Το πήραν πίσω την ίδια στιγμή μετά την άρνηση των εργαζομένων και τις καταγγελίες του Κλαδικού Συνδικάτου, του ΣΕΤΗΠ».

Από κοινού με το ΣΕΤΗΠ άλλωστε και το επιχειρησιακό σωματείο έχουν ήδη προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και καλεί «όλους τους εργαζόμενους να μη δεχτούν κανένα μέσο παρακολούθησης. Δεν τις ανοίγουμε, δεν δεχόμαστε καν να υπάρχουν».

«Μεγάλος αδελφός» και στα ΕΛΠΕ

Μια παρόμοια καταγγελία, για τη διοίκηση των ΕΛΠΕ κάνει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ). Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η εργοδοσία, προσπαθεί να τους ...συμφιλιώσει με την «ιδέα του "Μεγάλου Αδερφού" της παρακολούθησης» μέσα από τη χρήση συσκευών γεωγραφικού εντοπισμού, που καλούνται να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» προειδοποιεί ότι αυτές οι συσκευές «ουδεμία σχέση έχουν με την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία εντατικοποίησης της δουλειάς, ενίσχυσης της δυνατότητας της εργοδοσίας να επιβάλει "αξιολογήσεις" και "ποινές". Πρόκειται εκτός από παρακολούθηση, για μέτρο που θα αξιοποιηθεί και στην κατεύθυνση για την περικοπή θέσεων εργασίας καθώς θα κρίνει με πόσους θα "βγαίνει η δουλειά". Είναι τουλάχιστον αστείο, την ώρα που η υπερωρία πάει σύννεφο και ο εξοπλισμός παλιώνει και τρυπάει κάθε τρεις και λίγο, να ευαγγελίζονται ότι το GPS θα φέρει την ασφάλεια». Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» προχωράει σε συλλογή υπογραφών, «για τη διενέργεια Γενικής Συνέλευσης με σκοπό η εργοδοσία να μην εφαρμόσει το χαφιεδίστικο αυτό μέτρο», και απαιτεί να μπει τέλος στα δωδεκάωρα, άμεσα προσλήψεις, προληπτικό έλεγχο του εξοπλισμού και συντήρησή του, μέτρα υγείας και ασφαλείας».

Παράλληλα, οι συνδικαλιστές του «Αγωνιστικού Μετώπου» καταγγέλλουν την πλειοψηφία της διοίκησης του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, αφού όπως λένε βιάστηκε να συγκροτήσει «διαπαραταξιακή επιτροπή», προκειμένου να προσαρμόσει το σωματείο στον νόμο Χατζηδάκη.

Ούτε μία καθαρίστρια με πλήρες ωράριο στα σχολεία του Ρεθύμνου

1.500 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί από σωματεία της πόλης ζητώντας να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Να καθαρίσουν 92 σχολικές μονάδες, και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, με ωράριο μερικής απασχόλησης, καλούνται 94 σχολικές καθαρίστριες στο Ρέθυμνο. Η δημοτική αρχή, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που έδωσε στους δήμους το υπουργείο Εσωτερικών, εξάλειψε το πλήρες ωράριο και επέκτεινε τη μερική απασχόληση στις σχολικές καθαρίστριες. Ετσι, για τη φετινή χρονιά έχει προσλάβει 62 εργαζόμενες με 4ωρο και 32 εργαζόμενες με 3ωρο, ενώ δεν υπάρχει σχολική καθαρίστρια με πλήρες ωράριο εργασίας ούτε για δείγμα! Το αποτέλεσμα είναι οι ημερήσιες ώρες καθαριότητας να είναι φέτος μειωμένες, οι εργαζόμενες να έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά τους και να αντιμετωπίζουν συνθήκες εντατικοποίησης.

Το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων Ρεθύμνου, μαζί με Συλλόγους Γονέων, συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών και σωματεία άλλων κλάδων, είχε προχωρήσει τους προηγούμενους μήνες σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον δήμο, αναδεικνύοντας το πρόβλημα. Δίνοντας συνέχεια στη δράση αυτή, έχει συγκεντρώσει 1.500 υπογραφές, ζητώντας να τεθεί το ζήτημα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν και το αίτημα έχει κατατεθεί από τις αρχές του μήνα, το θέμα δεν έχει έρθει μέχρι σήμερα στο Συμβούλιο. Στα ερωτήματα των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής αρκούνται σε γενικόλογες υποσχέσεις πως η σχετική συζήτηση θα προγραμματιστεί.

Οι σχολικές καθαρίστριες «κάθε χρόνο αναρωτιούνται αν θα προσληφθούν, με τι ωράρια και υπό ποιες συνθήκες», καταγγέλλει το Σωματείο στο κείμενο με το οποίο συνεχίζει να συγκεντρώνει υπογραφές. Οπως εξηγεί, η επιβολή μειωμένου ωραρίου συρρικνώνει δραματικά το ήδη πενιχρό τους εισόδημα και την ίδια στιγμή αφήνει τα σχολεία χωρίς επαρκή καθαριότητα, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Ξεκινά σήμερα το Συνέδριο της ΟΓΕ

«Με πυξίδα τις ανάγκες μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση, ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας»: Με το σύνθημα αυτό ξεκινά σήμερα το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν στις 22, 23 και 24 Οκτώβρη στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (γήπεδο Tae Kwon Do).

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σήμερα, στις 5.30 μ.μ., με την εισηγητική ομιλία, τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων καθώς και πολιτιστικό πρόγραμμα. Αύριο, Σάββατο, θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνέδρων, ενώ οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Στον χώρο που θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του Συνεδρίου, η ΟΓΕ έχει προβλέψει για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς σημαντικό μέρος των αντιπροσώπων είναι μητέρες, σε μια προσπάθεια να στηρίξει και να διευκολύνει με πρακτικά μέτρα τη συμμετοχή νέων μητέρων στις εργασίες του Συνεδρίου.

Επίσης, στον χώρο θα εκτεθούν έργα που πρόσφεραν σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες στην Ομοσπονδία για τη διοργάνωση λαχειοφόρου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συνεδρίου της, ενώ την Κυριακή θα γίνει και η σχετική κλήρωση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ