ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφάπαξ μέτρα - ψίχουλα για αυξήσεις και ανατιμήσεις που ήρθαν για να μείνουν

Το ...αντίτιμο που πληρώνει ο λαός για για την επιστροφή στην πολυδιαφημιζόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη

INTIME NEWS

Μέτρα - ψίχουλα για τα εργατικά νοικοκυριά που «σφαδάζουν» από τις ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά, κάνοντας λόγο για «πρόσκαιρο φαινόμενο» και «διεθνή συγκυρία»,η ουσία δεν κρύβεται: Αυτό που συμβαίνει είναι το αντίτιμο που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, μαζί με τους τσακισμένους μισθούς και τη συνεχιζόμενη φοροληστεία, για την επιστροφή στην πολυδιαφημιζόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και η ενεργειακή φτώχεια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που οδηγεί στην εξάρτηση απ' τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς, κάτι που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Μέσα στα πλαίσια λοιπόν διαχείρισης των πιο ακραίων συνεπειών της «απελευθέρωσης» αγοράς ηλεκτρισμού και της «πράσινης συμφωνίας» της ΕΕ, αλλά και με το βλέμμα στη διασφάλιση της «εισπραξιμότητας» για τους ενεργειακούς ομίλους, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν την Παρασκευή:

-- Τον διπλασιασμό της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, από 3 λεπτά που είχε εξαγγελθεί αρχικά στα 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, και μέχρι τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, φτάνοντας στα 18 ευρώ τον μήνα. Η αύξηση που θα περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος για τα νοικοκυριά μέχρι αυτό το όριο κατανάλωσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, θα είναι περί τα 3 ευρώ τον μήνα, ενώ για την επιπλέον κατανάλωση και μέχρι τις 600 κιλοβατώρες παρέπεμψε στην... καλή διάθεση των παρόχων προαναγγέλοντας δηλαδή άγρια ληστεία. Σημειωτέον οι καταναλώσεις άνω των 600 Kwh αφορούν και χιλιάδες ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

-- Νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης που διαμορφώνονται για τον άγαμο σε 14.000 ευρώ (από 12.000) και σε περίπτωση οικογένειας σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Θυμίζουμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2010, φτάνει σήμερα στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, επί του οποίου προστίθεται και ο ΦΠΑ! Ως «αντάλλαγμα» δίνονται τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης, μόνο για ένα ορισμένο τμήμα του λαού που πληρώνει στο πολλαπλάσιο από την άλλη τσέπη με τη φοροληστεία.

Ετσι, το κόστος του φετινού επιδόματος θέρμανσης (αφορά πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ), υπολογίζεται στα 168 εκατ. ευρώ (από 84 εκατ. πέρυσι). Χαρακτηριστικά, στο κέντρο της Αθήνας για οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος, ενώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος. Τα κριτήρια αξίας ακίνητης περιουσίας ορίζονται στα 180.000 ευρώ για τον άγαμο (από 130.000) και στα 300.000 ευρώ (από 250.000) για τους έγγαμους.

Κατά τον Χρ. Σταϊκούρα, τα μέτρα ανέρχονται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 326 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος της έκπτωσης για το ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόκειται βέβαια για ποσά που θα αποδοθούν στις εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος και τους μεγαλομετόχους τους από τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, ουσιαστικά από την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

Την ίδια ώρα, μόνο ως πρόκληση ακούγεται το «ενδιαφέρον» του ΣΥΡΙΖΑ για το λαϊκό εισόδημα. Στη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης και σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, φρόντισε να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση, αφήνοντας μεταξύ άλλων ως «παρακαταθήκη» με τον ν. 4389/2016 τις ανατιμήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, την αύξηση συντελεστών ΦΠΑ (24% από 23%) κ.ά. Επιπλέον, στο σήμερα έχει κάνει σημαία του την «πράσινη μετάβαση», που ως προαπαιτούμενο έχει τις ανατιμήσεις του ρεύματος.

Επίσημος πληθωρισμός: Νέες ανατιμήσεις

Οι τραγικές επιπτώσεις για το εισόδημα των εργατικών νοικοκυριών από τις μαζικές ανατιμήσεις σε εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης αποτυπώνονται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Η εκτίναξη της ακρίβειας αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή: Ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 2,2% τον Σεπτέμβρη (από 1,8% τον Αύγουστο και 1,4% τον Ιούλη) σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Μάλιστα, οι ανατιμήσεις αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της καθημερινότητας (διατροφή, στέγαση κ.ά.).

Ειδικότερα, οι ανατιμήσεις τον φετινό Σεπτέμβρη προήλθαν κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες:

  • 3,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε: Ψωμί (2,6%), αρνί και κατσίκι (17,5%), νωπά ψάρια (7,9%), αυγά (3,5%), ελαιόλαδο (18,4%), άλλα βρώσιμα έλαια (14%), νωπά φρούτα (1,2%), νωπά λαχανικά (21,1%), σοκολάτες - προϊόντα σοκολάτας (4,4%) κ.λπ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών κυρίως σε δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, αλλαντικά, γιαούρτι.
  • 4,7% στην ομάδα Στέγαση, κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε φυσικό αέριο, με εκτίναξη 108,5%, ηλεκτρισμό (0,8%) και πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%), που βέβαια θα κάνει την εμφάνισή της στην τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών από τα μέσα Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης.
  • 7,8% στην ομάδα Μεταφορές, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά (18,1%), καινούργια αυτοκίνητα (2,4%), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο (20,9%).
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • 0,1% στην ομάδα Υγεία, κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει

Η ΕΚΤ από την πλευρά της εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω αυτό το φθινόπωρο, αλλά να μειωθεί το επόμενο έτος. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για πρόσκαιρη άνοδο, που αντανακλά κυρίως την έντονη αύξηση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα περίπου του προηγούμενου έτους, την αντιστροφή της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία, τις πιέσεις στο κόστος που απορρέουν από τις προσωρινές ελλείψεις υλικών και εξοπλισμού. Οπως εκτιμούν, στη διάρκεια του 2022 αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να υποχωρήσουν ή δεν θα λαμβάνονται πλέον υπόψη στον υπολογισμό του δωδεκάμηνου πληθωρισμού.

Με άλλα λόγια, η ακρίβεια σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης ήρθε για να μείνει, ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΚΤ, «καθώς η οικονομία ανακάμπτει περαιτέρω, και υποστηριζόμενη από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα. Αυτή η αύξηση αναμένεται ότι θα γίνει σταδιακά, δεδομένου ότι θα χρειαστεί χρόνος έως ότου η οικονομία λειτουργήσει ξανά σε συνθήκες πλήρους χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού, και επομένως οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν συγκρατημένα». Ουσιαστικά, λένε, οι μισθοί θα διαμορφώνονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού, σε μια εξέλιξη που έρχεται να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.

Προϋπολογισμός - μποναμάς για το κεφάλαιο

Εξάλλου και ο νέος προϋπολογισμός, για το 2022, που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την απογείωση των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, που μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα φορτώνονται στις πλάτες του λαού, όπως: Μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών του ιδιωτικού τομέα, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη στο 22% από 24% (από 1/1/2022), μείωση κατά 50% του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων και χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν «πράσινη» οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση, από 1/1/2022 (20 εκατ. σε ετήσια βάση).

Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο:

-- Τα συνολικά ποσά φόρων προβλέπεται να φτάσουν τα 49,5 δισ. το 2022 από 45,4 δισ. φέτος, αύξηση ύψους 4,1 δισ. ευρώ ή 9%.

-- Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 10,1 δισ. από 9,46 δισ. φέτος, αύξηση ύψους 640 εκατ. ευρώ.

-- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα φτάσει τα 18,7 δισ. από 17,18 δισ., αύξηση ύψους 1,5 δισ., και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 7 δισ. από 6,47 δισ. ευρώ το 2021, αύξηση 530 εκατ. ή 6,7%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ανθρακες ο θησαυρός», στο απυρόβλητο οι δυσβάσταχτοι φόροι στα καύσιμα

Σε σχόλιό του σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα για τις αυξήσεις στο ρεύμα και τη θέρμανση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«"Ανθρακες ο θησαυρός" των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών, αφού η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τόσο τους δυσβάσταχτους φόρους στα καύσιμα όσο και την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να εμφανίζει την "ενεργειακή κρίση" ως ένα περίπου "εξωγενές φαινόμενο", ενώ είναι ακριβώς η πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας και της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης" που οδηγεί στην εξάρτηση απ' τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς, κάτι που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών είναι να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια».

ΠΑΜΕ
Κατάργηση των φόρων σε καύσιμα και Ενέργεια

«Το καλοκαίρι θα καίγεσαι, τον χειμώνα θα κρυώνεις και κάθε μήνα θα πληρώνεις»: Με τον παραπάνω τρόπο σχολιάζει το ΠΑΜΕ τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ακρίβεια στην Ενέργεια.

«Για να διασφαλίζονται η κερδοφορία και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων, θέλουν ο λαός και οι εργαζόμενοι να πληρώνουν πανάκριβα για υπηρεσίες και αγαθά που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να απολαμβάνουν σε πολύ χαμηλή τιμή. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η πολιτική απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης βασικών και αναγκαίων τομέων όπως η Ενέργεια, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις, οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση για να θησαυρίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

«Μπροστά στην επέλαση της ακρίβειας και των αυξήσεων που η πολιτική τους έχει προκαλέσει, αναδεικνύεται η ανάγκη τα συνδικάτα μαζί με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στο ωράριο και τις συμβάσεις, να φέρουν στο προσκήνιο και τα αιτήματα προστασίας της ζωής και του εισοδήματος των εργαζομένων, όπως το αίτημα για άμεση κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια», τονίζει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ