...ενώ η CIA ίδρυσε νέα μονάδα για την Κίνα, τη «σημαντικότερη γεωπολιτική απειλή του 21ου αιώνα»
Copyright 2021 The Associated |
Από τη χτεσινή συνεδρίαση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες |
Μετά την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ινδό πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον (όπου συμμετείχαν και στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής του Quad με τους ηγέτες Ιαπωνίας και Αυστραλίας), η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, ολοκλήρωσε χτες τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία.
Μεταξύ άλλων συνάντησε τον Ινδό ΥΠΕΞ Σ. Τζαϊσανκάρ, με θέμα την «περαιτέρω επέκταση της περιεκτικής και παγκόσμιων διαστάσεων εταιρικής στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ - Ινδίας». Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι δύο πλευρές «συζήτησαν περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων του Αφγανιστάν, της Μιανμάρ και της Κίνας, αλλά και για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την πρόσφατη διμερή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μόντι και από την πρόσφατη Σύνοδο του Quad».
Από τη μεριά του το ινδικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την άφιξη Σέρμαν στο Νέο Δελχί «μια χρήσιμη ευκαιρία» για τη «συνέχιση του τακτικού διαλόγου» και «την επέκταση της περιεκτικής παγκόσμιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ινδίας».
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν συνομίλησε με το νέο ομόλογό του στην Ιαπωνία Μοτέγκι Τοσιμίτσου, στον οποίο περιέγραψε τη διμερή συμμαχία ως «ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό και παραπέρα». Επισημάνθηκαν ακόμα οι «ανησυχίες» των δύο ΥΠΕΞ για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Στο μεταξύ, η CIA ανακοίνωσε χτες ότι ίδρυσε μια νέα μονάδα με βασικό αντικείμενο θέματα που αφορούν την Κίνα, την «China Mission Center» (CMC).
Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε ότι «η CMC θα ενισχύσει το συλλογικό έργο μας όσον αφορά τη σημαντικότερη γεωπολιτική απειλή που αντιμετωπίζουμε τον 21ο αιώνα: Μια κινεζική κυβέρνηση ολοένα και πιο εχθρική».
Ο Μπερνς ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία νέας θέσης διευθυντή, με αρμοδιότητα τα τεχνολογικά θέματα, αλλά και την ίδρυση μονάδας αφιερωμένης στην ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ (Transnational & Technology Mission Center) η οποία θα ασχολείται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική ασφάλεια και θέματα δημόσιας υγείας.
Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζ. Σάλιβαν συνεχίζει τις επαφές του στην Ευρώπη, στον απόηχο και των επαφών του Μπλίνκεν στο Παρίσι, με ζητούμενο την αναζήτηση συμβιβασμών σε ευρωατλαντικές αντιθέσεις.
Την Τετάρτη ο Σάλιβαν συναντήθηκε στη Ζυρίχη με τον Γ. Ζιετζί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας και επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Χτες έγινε γνωστό ότι υπήρξε καταρχήν συμφωνία για την πραγματοποίηση διαδικτυακής συνάντησης των Προέδρων ΗΠΑ - Κίνας μέχρι τέλη του έτους.
Σε ανακοίνωση για τις υπόλοιπες επαφές του Σάλιβαν σε Βρυξέλλες και Παρίσι αναφερόταν ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος «θα επαναβεβαιώσει τη σημασία της διατλαντικής συμμαχίας και θα διαβουλευτεί για ένα εύρος κοινών συμφερόντων», καθώς επίσης ότι «θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για τη συνάντησή του με τον διευθυντή του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σάλιβαν συμμετείχε χτες στις Βρυξέλλες σε συνεδρίαση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε το ΝΑΤΟικό ντοκουμέντο με τίτλο «Στρατηγική Αντίληψη», που θα υιοθετηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, του χρόνου στη Μαδρίτη (σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου του περασμένου Ιούνη, που εστίασε σε πλευρές αντιμετώπισης της Κίνας).
Στο Παρίσι ο Σάλιβαν θα συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μπον,«στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων για κοινού ενδιαφέροντος διμερή και περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένων των προετοιμασιών για τη συνάντηση των Προέδρων Μπάιντεν και Μακρόν». Θα τον συνοδεύει ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ντ. Σινγκ, ώστε να γίνουν «πρόσθετες συναντήσεις με την ΕΕ πάνω σε ζητήματα εμπορίου, τεχνολογίας και παγκόσμια οικονομικά θέματα».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται και οι διεργασίες γύρω από την Ταϊβάν, που παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Δύσης με το Πεκίνο, το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ανάπτυξη απευθείας σχέσης με την Ταϊπέι ως παραβίαση της «αρχής της μίας Κίνας».
Χτες, η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Βεν συναντήθηκε στην Ταϊπέι με τον Γάλλο γερουσιαστή Αλέν Ρισάρ (από το κυβερνών κόμμα «Εμπρός!», του Μακρόν), ο οποίος είναι επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της γαλλικής Γερουσίας. Η Τσάι μάλιστα απένειμε στο Ρισάρ ειδική διάκριση για τις προσπάθειές του για να συμμετάσχει η Ταϊβάν αυτοτελώς σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στην Ταϊβάν βρέθηκε στο μεταξύ και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση τάχθηκε υπέρ της έγκρισης του αιτήματος της Ταϊβάν για ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP). «Δεν μπορώ να σκεφτώ ισχυρότερο μήνυμα από τις δημοκρατίες που στέκονται στο πλευρό της Ταϊβάν, από την ένταξή της στην Ενωση», είπε ο Αμποτ.
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 54 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα διοργανώνει η «New Star», με την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα και συνδιοργανωτές τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και την Ελληνική Πρωτοβουλία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στο «Studio New Star Art Cinema» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).
Θα μιλήσουν η Σελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, και ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, και ο Δημήτρης Πατέλης από την Ελληνική Επιτροπή για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας. Συντονιστής θα είναι ο διευθυντής της «New Star», Βελισσάριος Κοσσυβάκης.
Θα ακολουθήσει στις 9 μ.μ. η προβολή της ταινίας «CΗΕ, Un hombre nuevo» (ΤΣΕ, Ενας καινούργιος άνθρωπος) του Τristan Βauer, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ελληνικούς υπότιτλους.
Ο ειδικός εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να προσκαλέσει και την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στη συνάντηση που διοργανώνει για το Αφγανιστάν, στις 20 Οκτώβρη.
Πρόκειται για σύγκληση του τετραμερούς σχήματος που άρχισε να συναντιέται το 2017, με τη συμμετοχή των Ρωσίας, Κίνας, ΗΠΑ και Πακιστάν. Σύμφωνα με το TASS, ο Καμπούλοφ αναφέρθηκε και σε «διάφορα άλλα αφγανικά κόμματα» που επίσης θα προσκληθούν.
Στο μεταξύ, η Μόσχα επιδιώκει να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Κεντρική Ασία, επαναφέροντας και την πρότασή της για τη σύσταση νέου σχήματος (3+3) με χώρες από την ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου - Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν - και τη συμμετοχή τριών «μεγάλων γειτόνων» τους: Ρωσία, Τουρκία, Ιράν.
Οπως δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, μετά από συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Χ. Αμίρ - Αμπντολαχιάν, το νέο σχήμα θα ασχοληθεί με ζητήματα ασφάλειας, οικονομίας και μεταφορών.
Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στον Λίβανο, μετά από εκείνη στη Ρωσία, πραγματοποίησε χτες ο νέος ΥΠΕΞ του Ιράν, Χ. Αμίρ - Αμπντολαχιάν. Σε μια έμμεση αναφορά στις ΗΠΑ εκτίμησε ότι τα «ξένα στρατεύματα» είναι «κύριος παράγοντας αστάθειας» και πηγή «για όλα τα προβλήματα» στην ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του απέναντι στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος, υπενθυμίζοντας έμμεσα τη συνεχιζόμενη αποστολή ιρανικού πετρελαίου διά θαλάσσης και οδικώς μέσω Συρίας.
Ο Αμίρ - Αμπντολαχιάν συναντήθηκε πρώτα με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μ. Αούν και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Μπέρι. Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως ο διάλογος που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλη μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας «μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις» στην ευρύτερη περιφέρεια και να βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.
Οι ΗΠΑ«είπαν ότι θα παραμείνουν στη Συρία και δεν θα αποσυρθούν, θα συνεχίσουν να μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους» και «θα εργασθούν για την κατασκευή υποδομής στην Βόρεια Ανατολική Συρία», ανέφερε σε δηλώσεις της από το Λονδίνο η Ιλχάμ Αχμέντ, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του «Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου», έπειτα από διαδοχικές επαφές που είχε τις προηγούμενες μέρες με Αμερικανούς διπλωμάτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Διαφημίζοντας τη συνέχιση της αμερικανικής επέμβασης στη Συρία και επιχειρώντας να «διασκεδάσει» το προηγούμενο «ξεπούλημα» των Κούρδων από τις ΗΠΑ το 2018, η Αχμέντ ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί «δεν ήταν ξεκάθαροι προηγουμένως, υπό τον Τραμπ και κατά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, αλλά αυτήν την φορά αποσαφήνισαν τα πάντα»...
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για... διάλογο με τη Ρωσία, ισχυρίστηκε χτες ο γγ του, Γενς Στόλτενμπεργκ, μια μέρα μετά την περικοπή της ρωσικής αποστολής από 20 σε 10 θέσεις και την «απέλαση» 8 Ρώσων διπλωματών από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με την αιτιολογία ότι ήταν «αδήλωτοι αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών».
Εξάλλου, ο γγ του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την «προσέγγιση διπλής κατεύθυνσης» για «αποτροπή και διάλογο» με τη Ρωσία.
«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία. Είμαστε επίσης έτοιμοι να συγκαλέσουμε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας και έχουμε καλέσει τη Ρωσία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, συμπληρώνοντας πως ειδικά «όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, οι εντάσεις είναι μεγάλες» είναι σημαντικό «να καθίσουμε και να μιλήσουμε».
Για τις αποφάσεις κατά της ρωσικής αποστολής, ανέφερε ότι «δεν συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, αλλά παρατηρούμε εδώ και αρκετό καιρό μια αύξηση της ρωσικής κακόβουλης δραστηριότητας (...) και πρέπει να δράσουμε όταν βλέπουμε ότι τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ διεξάγουν δραστηριότητες που δεν είναι σύμφωνες με τη διπλωματική διαπίστευσή τους».
Πάντως, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η εν λόγω απόφαση του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει αυταπάτες για εξομάλυνση των σχέσεων και συνέχεια του διαλόγου.
«Υπάρχει μια προφανής ανακολουθία στις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ για την επιθυμία τους να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη χώρα μας και τις πραγματικές τους ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.