ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να ανακληθεί εδώ και τώρα η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

Συγκέντρωση σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Η μαζική καταδίκη του νέου νόμου - έκτρωμα Χατζηδάκη και η απαίτηση για άμεση ανάκληση της απόλυσης του Ν. Τζανετή, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), αναμένεται να εκφραστούν μέσα από το συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η απόλυση του Ν. Τζανετή από την εταιρεία «Edilmac» (υπεργολάβο της «Ελληνικός Χρυσός» στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής) αποτελεί την πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου - έκτρωμα. Την αποψινή κινητοποίηση διοργανώνουν το ΣΕΜΛΑ και τα Σωματεία Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας και Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, ενώ δεκάδες ακόμη σωματεία και φορείς έχουν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία των σωματείων για συγκέντρωση υπογραφών κάτω από το αίτημα για ανάκληση της απόλυσης.

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας. Θυμίζει ότι «από τη θέση του ο Ν. Τζανετής ανέδειξε τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο μεταλλείο και πάλεψε για να επιλυθούν». Οτι η ανυποχώρητη δράση του Συνδικάτου έχει «ενοχλήσει» τις εταιρείες στο μεταλλείο και γι' αυτό επιδιώκουν να ξεμπερδεύουν με όποιον εργαζόμενο σηκώνει ανάστημα, με όποιον εργαζόμενο διεκδικεί ζωή και εργασία με δικαιώματα, με όποιον δεν αποδέχεται τη σύγχρονη βαρβαρότητα που έχουν διαμορφώσει σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. «Με την απόλυση του συνδικαλιστή συναδέλφου αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ο βαθιά αντεργατικός χαρακτήρας του νόμου. Η επίθεση αυτή μας αφορά όλους τους εργαζόμενους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διότι πλέον ξέρουμε ότι ο δρόμος των θυσιών για την περιβόητη "ανάπτυξη" είναι βαρέλι χωρίς πάτο», τονίζει. Σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να τους αναγκάσουν αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά. Να πρωτοστατήσουμε ώστε να γεννηθούν εστίες αντίστασης παντού, όχι μόνο για να αποτρέψουμε νέα μέτρα, αλλά και για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή και όρους δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Δυναμική παρουσία στο μεγάλο εργατικό συλλαλητήριο προετοιμάζουν και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι ο αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης είναι και δική τους υπόθεση αφού «στη νέα γενιά αποσκοπούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση». Επιπλέον, μέσα από το μεγάλο συλλαλητήριο θα αναδείξουν και τις διεκδικήσεις τους για την ασφαλή λειτουργία των σχολών τους.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Σε συστράτευση ενάντια στον νέο γύρο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ και θα τον πληρώσουν ακριβά οι εργαζόμενοι στον κλάδο αλλά και οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, καλεί το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου. Οπως σημειώνει, «δίνει όλες του τις δυνάμεις σ' αυτόν τον αγώνα, ο οποίος στρέφεται ενάντια στην πολιτική της "απελευθέρωσης" και της ιδιωτικοποίησης. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμμετάσχει στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και θα μπει το ίδιο μπροστά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον κλάδο». Θυμίζουμε ότι έχει παρθεί απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Οκτώβρη, μέρα που θα ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και κατά συνέπεια περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

«Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ», σημειώνει, «είναι εξέλιξη στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, που με ιδιαίτερη προσήλωση προωθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις».

Οπως σημειώνει το Σωματείο, ο λαός έχει βγάλει πια συμπεράσματα από τα 30 χρόνια από τον πρώτο νόμο «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, αφού «ούτε το ρεύμα φθήνυνε, όπως ευαγγελίζονταν, με τον ανταγωνισμό, ούτε βελτιώθηκε η κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο.

Το ρεύμα έχει γίνει είδος πολυτελείας, με τις πρόσφατες αυξήσεις να φτάνουν το 50% στους οικιακούς λογαριασμούς (...) Παράλληλα εκατοντάδες νοικοκυριά κάθε μέρα έρχονται αντιμέτωπα με την αποκοπή του ρεύματος, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς».

Το Σωματείο αναδεικνύει και το πώς «πληρώνουν» οι εργαζόμενοι του κλάδου την «απελευθέρωση», αφού στη ΔΕΗ «κυριαρχούν οι "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις, η εργολαβοποίηση, το πάγωμα χρονοεπιδόματος και το πλαφόν στον μισθό. Ιδια περίπου είναι η κατάσταση και στον υπόλοιπο κλάδο αφού κυριαρχούν η εντατικοποίηση, σε μεγάλο βαθμό η εργολαβοποίηση, το μπλοκάκι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ το σταθερό ωράριο καταπατείται σε μόνιμη σχεδόν βάση σε πολλές εταιρείες και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χωρίς την έστω "νόμιμη" υπερωριακή αμοιβή».

Προειδοποιεί ακόμα πως «κάθε απόφαση για τη θωράκιση της κερδοφορίας της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών ομίλων μεταφράζεται σε ακόμα χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους στον κλάδο, από τη μία, αλλά και για την πρόσβαση του λαού στο αγαθό της Ενέργειας».

Αναδεικνύοντας τον ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, θυμίζει ότι «οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που πλειοψηφούν στη ΓΕΝΟΠ (ΕΑΜΕ, ΔΑΚΕ) όχι μόνο στήριξαν κάθε φάση της "απελευθέρωσης" αλλά έβαλαν και πλάτη, για να λειανθούν και να αποτραπούν οι όποιες λαϊκές αντιδράσεις, σπέρνοντας αυταπάτες ότι υπάρχει και "καλή απελευθέρωση"».

Το κλαδικό Σωματείο καλεί τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς των λαϊκών στρωμάτων «να οργανώσουμε τον αγώνα για να ακυρωθούν οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, για να έχουν τα λαϊκά νοικοκυριά πρόσβαση σε φτηνό ρεύμα, με ασφάλεια και αξιοπιστία».

Νέα απεργία σήμερα στη νηματουργία «Βαρβαρέσος»

Να μπει τέρμα στην απλήρωτη δουλειά, απαιτούν οι εργαζόμενοι

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη και συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο υφυπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ), οι εργαζόμενοι της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ» στη Νάουσα συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μπει τέρμα στο αίσχος της απλήρωτης εργασίας, διεκδικώντας επίσης έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ και προστασία των οικογενειών τους.

Οι 200 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 5 μήνες και από την περασμένη Παρασκευή βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία διαχρονικά από τον δικό τους ιδρώτα έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη, χρηματοδοτήθηκε, δανειοδοτήθηκε με κρατικές εγγυήσεις, επιδοτήθηκε μέσω ΟΑΕΔ για προσλήψεις με δήθεν προγράμματα εκπαίδευσης εργαζομένων κ.λπ.

Αυτήν την περίοδο η εργοδοσία τούς καλεί να κάνουν και πάλι «υπομονή», επικαλούμενη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να δοθεί έκτακτο επίδομα 3.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ σε όλους τους εργάτες μέχρι να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, να μην κοπούν το ρεύμα και το νερό, να μην πλειστηριαστεί σπίτι άνεργου - απλήρωτου εργάτη.

Παράλληλα αποφάσισαν ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Και διαμήνυσαν ότι θα «υποδεχτούν» με αγωνιστικές κινητοποιήσεις όποιον «επενδυτή» εμφανιστεί, συνεχίζοντας τον αγώνα με στάσεις εργασίας, διεκδικώντας εξόφληση των δεδουλευμένων, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να υπογραφεί ΣΣΕ με αυξήσεις και κάλυψη των απωλειών.

Πήγε για μεροκάματο και σκοτώθηκε πέφτοντας από τον 4ο όροφο

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες στην Ελευσίνα, με εργαζόμενο οικοδόμο να χάνει τη ζωή του όταν - όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων - βρέθηκε στο κενό από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας ενώ πραγματοποιούσε εργασίες πάνω σε ένα μαδέρι που ακουμπούσε από παράθυρο σε παράθυρο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου διακομίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα νωρίτερα ένας ακόμα οικοδόμος τραυματίστηκε μετά από πτώση από σκαλωσιά σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το τελευταίο διάστημα, τονίζει το Συνδικάτο, «τα εργατικά "ατυχήματα" έχουν αυξηθεί. Είναι φανερό ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς που επιβάλλουν οι μεγαλοεργολάβοι, αξιοποιώντας όλο το νομικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις, και ο ανύπαρκτος έλεγχος από το ΣΕΠΕ οδηγούν στο να χάνονται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, σε περισσότερους τσακισμένους εργάτες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές, γιατί με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να καθιερώσει τη 10ωρη και 12ωρη δουλειά, ενώ καταργεί ουσιαστικά και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ανάβοντας το "πράσινο φως" στους κατασκευαστικούς ομίλους και μεγαλοεργολάβους να κάνουν ό,τι γουστάρουν στα εργοτάξια και στα μικρότερα γιαπιά και ανακαινίσεις».

Το Συνδικάτο απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών των παραπάνω «ατυχημάτων» και την απόδοση ευθυνών. Επίσης, την ουσιαστική ενίσχυση του ΣΕΠΕ και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε εργοτάξια και γιαπιά. Καλεί δε τους εργαζόμενους «να μην υποκύπτουν σε κανέναν εκβιασμό ή δίλημμα από την εργοδοσία. Να γίνει υπόθεση δική μας η ίδια μας η ζωή, τα δικά μας συμφέροντα και όχι αυτών που ζουν από τη δική μας δουλειά».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν πρέπει να θίγουν την «ανταγωνιστικότητα»

Την αξίωση των εργοδοτών τα εργατικά δικαιώματα να μη θίγουν την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων επαναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, σε άλλη μια απάντηση που δίνει σχετικά με την εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που δίνει σε αίτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας να κηρυχθεί υποχρεωτική σε όλους τους εργοδότες του κλάδου η ΣΣΕ που υπέγραψε πρόσφατα με την εργοδοτική ένωση ΣΕΝΑΒΙ για τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή.

Για να γίνει γενικώς υποχρεωτική η ΣΣΕ, απαντά το υπουργείο, επικαλούμενο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2019, πρέπει μεταξύ άλλων να έχει υπογραφεί από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου και να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση»! Καλεί δηλαδή το Συνδικάτο να «εγγυηθεί» για τα κέρδη της εργοδοσίας, «τεκμηριώνοντας» ότι η Σύμβαση που υπέγραψε, και η οποία αποτελεί μια πολύ μεγάλη κατάκτηση μετά από πολύμηνο αγώνα, δεν θίγει την «ανταγωνιστικότητα».

Οι ...περιπέτειες ενός συνδικάτου στη διεκδίκηση κατοχύρωσης της Σύμβασής του, όμως, δεν σταματούν στην παραπάνω «υποχρέωση», κάτι που δείχνει την ανάγκη η εργατική πάλη να στοχεύει στην καρδιά του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου, με απαίτηση το ξήλωμά του. Κι αυτό γιατί στη συνέχεια το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας γνωμοδοτεί επί του αιτήματος προς τον υπουργό λαμβάνοντας υπόψη του τα παραπάνω καθώς και «το πόρισμα διαβούλευσης των δεσμευομένων μερών (...) για την αναγκαιότητα της επέκτασης και τις επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την απασχόληση».

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ΣΣΕ το Συνδικάτο είχε υποβάλει ανάλογο αίτημα στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επίσης το είχε απορρίψει. Οπως και τότε, έτσι και τώρα η υπόθεση της εφαρμογής της Σύμβασης γίνεται υπόθεση των εργαζομένων, που μέσα από το Συνδικάτο τους παίρνουν μέτρα για να τηρείται η ΣΣΕ από την εργοδοσία στη Ζώνη, μέσα από τη διαρκή άσκηση πίεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ