Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν πρέπει να θίγουν την «ανταγωνιστικότητα»

Την αξίωση των εργοδοτών τα εργατικά δικαιώματα να μη θίγουν την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων επαναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, σε άλλη μια απάντηση που δίνει σχετικά με την εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που δίνει σε αίτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας να κηρυχθεί υποχρεωτική σε όλους τους εργοδότες του κλάδου η ΣΣΕ που υπέγραψε πρόσφατα με την εργοδοτική ένωση ΣΕΝΑΒΙ για τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή.

Για να γίνει γενικώς υποχρεωτική η ΣΣΕ, απαντά το υπουργείο, επικαλούμενο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2019, πρέπει μεταξύ άλλων να έχει υπογραφεί από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου και να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση»! Καλεί δηλαδή το Συνδικάτο να «εγγυηθεί» για τα κέρδη της εργοδοσίας, «τεκμηριώνοντας» ότι η Σύμβαση που υπέγραψε, και η οποία αποτελεί μια πολύ μεγάλη κατάκτηση μετά από πολύμηνο αγώνα, δεν θίγει την «ανταγωνιστικότητα».

Οι ...περιπέτειες ενός συνδικάτου στη διεκδίκηση κατοχύρωσης της Σύμβασής του, όμως, δεν σταματούν στην παραπάνω «υποχρέωση», κάτι που δείχνει την ανάγκη η εργατική πάλη να στοχεύει στην καρδιά του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου, με απαίτηση το ξήλωμά του. Κι αυτό γιατί στη συνέχεια το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας γνωμοδοτεί επί του αιτήματος προς τον υπουργό λαμβάνοντας υπόψη του τα παραπάνω καθώς και «το πόρισμα διαβούλευσης των δεσμευομένων μερών (...) για την αναγκαιότητα της επέκτασης και τις επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την απασχόληση».

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ΣΣΕ το Συνδικάτο είχε υποβάλει ανάλογο αίτημα στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επίσης το είχε απορρίψει. Οπως και τότε, έτσι και τώρα η υπόθεση της εφαρμογής της Σύμβασης γίνεται υπόθεση των εργαζομένων, που μέσα από το Συνδικάτο τους παίρνουν μέτρα για να τηρείται η ΣΣΕ από την εργοδοσία στη Ζώνη, μέσα από τη διαρκή άσκηση πίεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ