Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να ανακληθεί εδώ και τώρα η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

Συγκέντρωση σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Η μαζική καταδίκη του νέου νόμου - έκτρωμα Χατζηδάκη και η απαίτηση για άμεση ανάκληση της απόλυσης του Ν. Τζανετή, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), αναμένεται να εκφραστούν μέσα από το συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η απόλυση του Ν. Τζανετή από την εταιρεία «Edilmac» (υπεργολάβο της «Ελληνικός Χρυσός» στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής) αποτελεί την πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου - έκτρωμα. Την αποψινή κινητοποίηση διοργανώνουν το ΣΕΜΛΑ και τα Σωματεία Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας και Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, ενώ δεκάδες ακόμη σωματεία και φορείς έχουν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία των σωματείων για συγκέντρωση υπογραφών κάτω από το αίτημα για ανάκληση της απόλυσης.

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας. Θυμίζει ότι «από τη θέση του ο Ν. Τζανετής ανέδειξε τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο μεταλλείο και πάλεψε για να επιλυθούν». Οτι η ανυποχώρητη δράση του Συνδικάτου έχει «ενοχλήσει» τις εταιρείες στο μεταλλείο και γι' αυτό επιδιώκουν να ξεμπερδεύουν με όποιον εργαζόμενο σηκώνει ανάστημα, με όποιον εργαζόμενο διεκδικεί ζωή και εργασία με δικαιώματα, με όποιον δεν αποδέχεται τη σύγχρονη βαρβαρότητα που έχουν διαμορφώσει σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. «Με την απόλυση του συνδικαλιστή συναδέλφου αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ο βαθιά αντεργατικός χαρακτήρας του νόμου. Η επίθεση αυτή μας αφορά όλους τους εργαζόμενους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διότι πλέον ξέρουμε ότι ο δρόμος των θυσιών για την περιβόητη "ανάπτυξη" είναι βαρέλι χωρίς πάτο», τονίζει. Σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να τους αναγκάσουν αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά. Να πρωτοστατήσουμε ώστε να γεννηθούν εστίες αντίστασης παντού, όχι μόνο για να αποτρέψουμε νέα μέτρα, αλλά και για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή και όρους δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Δυναμική παρουσία στο μεγάλο εργατικό συλλαλητήριο προετοιμάζουν και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι ο αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης είναι και δική τους υπόθεση αφού «στη νέα γενιά αποσκοπούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση». Επιπλέον, μέσα από το μεγάλο συλλαλητήριο θα αναδείξουν και τις διεκδικήσεις τους για την ασφαλή λειτουργία των σχολών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ