ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Δυναμώνει η απήχηση του καλέσματος σε μαζική συντονισμένη δράση

Μεγάλη σύσκεψη την Τρίτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο γήπεδο Σπόρτιγκ

Διευρύνεται καθημερινά η απήχηση του καλέσματος σε κοινή δράση που απευθύνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη και να βρεθεί στο προσκήνιο η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων.

Το κάλεσμα αγκαλιάζεται ήδη από πλήθος οργανώσεων, μπροστά στην πλατιά σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο γήπεδο Σπόρτιγκ στην Αθήνα. Οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων παίρνουν πρωτοβουλίες ώστε να φτάσει το κάλεσμα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, στα κλαδικά συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες, να εκφραστεί η απήχησή του με μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη.

«Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 Ιούνη, αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και οι δεκάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας», τονίζουν τα συνδικάτα που πήραν την πρωτοβουλία για το κοινό κάλεσμα συντονισμού και δράσης.

Διεκδικούν: Κατάργηση του νόμου - εκτρώματος Χατζηδάκη. Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση - Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Οχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

Οι υπογραφές μέχρι σήμερα

Το κάλεσμα μέχρι στιγμής υπογράφουν:

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ).

Τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ», Οικοδόμων Αθήνας, Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Ν. Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Υπαλλήλων Δήμου Περάματος, Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, ΟΤΑ Αττικής, Εργαζομένων «Tasty Foods», Εργαζομένων «ΦΑΓΕ», Εργαζομένων «EMFI» (ΕΒΓΑ), Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Cosmote - e-Value» Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Πειραιά, Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής, Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Εργαζομένων στη «Μέλλον», Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων στη «First Data», Γυμναστών και Προπονητών Ν. Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικού Ν. Αττικής, Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Ελαιουργοσαπουνοποιείων και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής, Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα Αττικής και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαδηλώνουν για να γυρίσει στη δουλειά ο πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ

Συλλαλητήριο την Πέμπτη 30/9 στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Σε μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλούν τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης του Ν. Τζανετή, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και στα Λατομεία Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια απόλυσης συνδικαλιστή με τον νέο νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Την κινητοποίηση αποφάσισαν το ΣΕΜΛΑ και τα Σωματεία Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Μετάλλου / Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας και Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, ενώ καθημερινά και νέα σωματεία παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής. Οπως τονίζουν τα συνδικάτα, «η επίθεση αυτή αφορά κάθε εργαζόμενο, γιατί πλέον ξέρουμε ότι ο δρόμος των θυσιών για την περιβόητη "ανάπτυξη" είναι βαρέλι χωρίς πάτο. Η εφαρμογή νέων μεθόδων έντασης της εκμετάλλευσης της εργασίας μας απαιτεί "καθαρό πεδίο" για τα αφεντικά, χωρίς πρωτοπόρους αγωνιστές και μαζικά, ταξικά συνδικάτα. Αφορά κάθε συνδικαλιστή και σωματείο, γιατί η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νέο νόμο θα ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" για τη συνολικότερη ολομέτωπη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στον αγώνα μας για την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

Μέχρι και χτες, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει τα Σωματεία Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Εργαζομένων Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Υπαλλήλων ΥΜΑΘ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συγκέντρωση υπογραφών για την ανάκληση της απόλυσης, ενώ το ΣΕΜΛΑ έχει προτείνει συνάντηση όλων των εκλεγμένων μελών των ΔΣ των σωματείων στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής σήμερα Τρίτη, στις 5.30 μ.μ. στο Στρατώνι, στο «Paraty».

Δυναμική παρουσία στο μεγάλο εργατικό συλλαλητήριο προετοιμάζουν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «ο αγώνας για να ανακληθεί η απόλυση του συνδικαλιστή εργαζόμενου είναι και δικός μας», αφού «στη νέα γενιά αποσκοπούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση».

Το κάλεσμα συμμετοχής συνυπογράφουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Kτηνιατρικής, Μαθηματικού, Xημικού, Δημοσιογραφίας και MME, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Φιλολογικού, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής, Ιατρικής, TEΦAA, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Νομικής, Αγγλικού και ο Σύλλογος Οικοτρόφων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στις 8 Οκτώβρη βγαίνουν ξανά στους δρόμους

Με πανελλαδική συγκέντρωση την Παρασκευή 8 Οκτώβρη στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, στις 11.30 π.μ., και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους όλης της χώρας να τιμήσουν αγωνιστικά την Παγκόσμια Μέρα Συνταξιούχων και να διατρανώσουν τα δίκαια αιτήματά τους, παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προστασίας.

Για την καλύτερη προετοιμασία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα οργανώνει περιφερειακές συσκέψεις Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων. Ηδη συσκέψεις έγιναν σε μια σειρά από πόλεις την περασμένη βδομάδα ενώ σήμερα θα γίνει η σύσκεψη των σωματείων της Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στο Εργατικό Κέντρο στις 11 π.μ.

Δραστηριότητες σωματείων

-- Συνεχίζονται έως τις 30/9 οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Με βάση το πρόγραμμα της εφορευτικής επιτροπής, τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν: Στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος), 11 π.μ. - 7 μ.μ. (εκτός από σήμερα Τρίτη 28/9). Αύριο Τετάρτη 29/9 στο Κορωπί (10 π.μ. - 6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο, Παπανικολάου 10), στο Περιστέρι (11 π.μ. - 7 μ.μ., Ενωση Γονέων, στάση μετρό «Περιστέρι») και στο ξενοδοχείο «Sofitel» (10 π.μ., - 6 μ.μ.). Την Πέμπτη 30/9 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (12 μ. - 8 μ.μ.), στη Ν. Σμύρνη (11 π.μ. - 7 μ.μ., δημοτικός πολυχώρος, πλατεία) και στο ξενοδοχείο «Intercontinental» (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

-- Η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/10, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10/10, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως.

-- Σε σύσκεψη την Πέμπτη 30/9 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στις 11 π.μ., καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ.

Κινητοποίηση σήμερα στη ΔΕΗ Ιωαννίνων

Κινητοποίηση σήμερα στις 12 μ. στη ΔΕΗ οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Παράλληλα, καλεί σε σύσκεψη διοικήσεων σωματείων και αντιπροσώπων της δύναμής του αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην έδρα του.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συγκέντρωση αύριο για τις εξελίξεις στο λιμάνι

Συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς του Πειραιά οργανώνουν συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου στην περιοχή, που αιχμή έχουν το master plan της COSCO μέσα και γύρω από το λιμάνι, οξύνοντας τον ανταγωνισμό με άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αναγκών του λαού. Στη συγκέντρωση, αύριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, καλούν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΕ
Αύριο η κινητοποίηση ενάντια σε ακρίβεια - ανατιμήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Ανάπτυξης, οργανώνουν Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ για το ζήτημα της ακρίβειας σε πρώτες ύλες, τιμολόγια και λογαριασμούς. Η διαμαρτυρία αποφασίστηκε σε σύσκεψη που οργανώθηκε μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Παράλληλα, στη σύσκεψη υιοθετήθηκε ψήφισμα με διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος από το κύμα ανατιμήσεων, το οποίο ψήφισμα θα επιδοθεί στο υπουργείο.

Επιπλέον, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ αποφάσισαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη να αποτελέσει δεκαήμερο δράσης, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, και πορεία στη Βουλή.

Διαμαρτυρίες εργαζομένων στην καθαριότητα

Σε κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων προχωρούν σήμερα Τρίτη οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών. Η διαμαρτυρία οργανώνεται από τους εργαζόμενους με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει για την παραμονή τους στη δουλειά.

Συνάντηση ανάμεσα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του ΕΜΠ και εκπροσώπους της εργολαβικής εταιρείας ISS έχει οριστεί για αύριο Τετάρτη. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι βρίσκονται «στο πόδι», καθώς η εταιρεία επιδιώκει να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε παραιτήσεις - απολύσεις, με την «υπόσχεση» να προσληφθούν ως «καινούργιοι» εργαζόμενοι, χωρίς τα δικαιώματα που έχουν (3ετίες, επιδόματα, άδειες), στην εταιρεία που θα αναλάβει την εργολαβία της καθαριότητας από τον επόμενο μήνα.

Για τη λαϊκή κατοικία και τη φοιτητική στέγη

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σωματεία του κλάδου των Κατασκευών, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και σύλλογοι οικότροφων φοιτητών παραχωρούν συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. στην οδό Σανταρόζα, στην Αθήνα, όπου και βρίσκεται κτίριο του ΕΚΠΑ, με θέμα «Λαϊκές Κατοικίες - Φοιτητική Στέγη». Στόχος της συνέντευξης, να γίνει ευρύτερα γνωστό το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων όπως διαμορφώθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ