Ο σχεδιασμός για τα συμφέροντα της αστικής τάξης συνολικά στην Αττική εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και σε ό,τι αφορά το ταλαιπωρημένο από πυρκαγιές και καταπατήσεις βουνό του Υμηττού, αφορά την αλλαγή χρήσης γης και των λεγόμενων ζωνών προστασίας και έρχεται να «κουμπώσει» με μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια και πρωτίστως με την «μπίζνα» στο Ελληνικό και τα μεγαλεπήβολα «πρότζεκτ» της «Αθηναϊκής Ριβιέρας».
Ο Υμηττός και στο λεγόμενο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας χαρακτηρίζεται Περιφερειακό Πάρκο «που επεκτείνεται προς νότο μέχρι τη θάλασσα και διαμορφώνεται σε ένα ενιαίο πάρκο κυρίως αναψυχής, θέας και πεζοπορίας». Τι άλλη απόδειξη ότι ο δασικός χαρακτήρας του βουνού εξαλείφεται, άρα και η προστασία του;
Να σημειώσουμε ότι το ΠΔ, με τη διάσπαση της Α' ζώνης προστασίας σε δύο υποζώνες, χαλαρώνει το πλαίσιο προστασίας (από «απόλυτη» υποβαθμίζεται σε «υψηλή»). Επιπλέον, αφήνεται εκτός προστασίας το μισό βουνό (όλη η ανατολική πλευρά - Μεσόγεια), ανοίγοντας τον δρόμο για νέες, μελλοντικές αλλαγές χρήσεων γης, εις βάρος του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού. Ακόμα, με τις νέες ζώνες που δημιουργούνται στα ανατολικά και τις ειδικές ζώνες που αντικαθιστούν τη Β' ζώνη προστασίας στα δυτικά, νομιμοποιούνται οι καταπατήσεις και οι αυθαίρετες αλλαγές χρήσεων που έγιναν με εκατοντάδες χιλιάδες πλαστά συμβόλαια από τους εμπόρους κρατικής και - κυρίως - δασικής γης. Ενώ με τη νέα ζώνη Ε4 νομιμοποιείται το μεγάλο αυθαίρετο του ΚΥΤ στην Ηλιούπολη, ενάντια στο οποίο αγωνίζονται εδώ και χρόνια οι κάτοικοι απαιτώντας να φύγει. Παράλληλα σχεδιάζεται η αναβάθμισή του σε Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης, εις βάρος της υγείας, αφού είναι σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και σχολεία. Ειδικά αυτή η εγκατάσταση σχετίζεται άμεσα με την «επένδυση» στο Ελληνικό.
Επίσης, νομιμοποιούνται υποτίθεται «προσωρινά» οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ παραχωρούνται εκτάσεις σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που εφάπτονται του βουνού, τουλάχιστον κατά 10%. Προβλέπονται ακόμα η επέκταση κατά 15% των νεκροταφείων των δήμων, νομιμοποίηση οικισμών σε Χέρωμα (Βάρη), Σκάρπιζα και Κίτσι (Κορωπί).
Οι δημοτικές αρχές της περιοχής, που δεν αντιδρούν σε αυτήν την πολιτική, έχουν επίσης σοβαρές ευθύνες.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους έχει καταγγείλει το νέο έγκλημα που προωθείται. Εχει εκφράσει την κατηγορηματική της αντίθεση τα δασικά οικοσυστήματα να γίνονται χώροι υποδοχής κάθε ρυπογόνας χρήσης και επέκτασης των όποιων χρήσεων απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Εχει αναδείξει ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν τον χωροταξικό σχεδιασμό ως «εργαλείο» κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο και βάζει την ολοκληρωμένη της θέση για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και στόχος θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη λίγων καπιταλιστών.
Σε αυτό το πλαίσιο θα εκπληρώνονται τόσο η προστασία του περιβάλλοντος όσο και το λαϊκό δικαίωμα σε φθηνή και ασφαλή κατοικία, η ολοκληρωμένη αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία. Θα υπάρχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στη θάλασσα και στους ορεινούς όγκους για ανάπαυση και αναψυχή.
Συγκέντρωση για να κλείσει τώρα το νέο κολαστήριο στην περιοχή Ζερβού και να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη στις 10 π.μ., έξω από το λεγόμενο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, την ώρα που η κυβέρνηση θέλει να κάνει τα εγκαίνιά του.
Στο κάλεσμα στην κινητοποίηση, που στηρίζουν και άλλοι φορείς του νησιού, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Να μην επιτρέψουμε να γίνει το νησί μας το νέο Γκουαντάναμο της Ευρώπης. Κανείς να μην αποδεχτεί η περιοχή Ζερβού και η Σάμος να αποτελέσουν ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ανθρώπων. Κανείς να μην κλείσει τα μάτια στο έγκλημα που εγκαινιάζουν το Σάββατο 18/9. Στη συνείδηση του σαμιακού λαού, της νεολαίας, των εργαζομένων η πολιτική και οι πρακτικές τους είναι καταδικασμένες!
Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ.
Απαιτούμε: Κανένα ΚΥΤ στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Να κλείσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης στου Ζερβού. Να κλείσει η αθλιότητα του Βαθιού. Να μην μετατραπεί το νησί μας σε μια τεράστια φυλακή ανθρώπων.
Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες μετανάστες για τις χώρες προορισμού τους. Να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέτουν εκεί αίτημα ασύλου, κόντρα στους κανονισμούς Δουβλίνου και τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που τους εγκλωβίζουν. Να καταργηθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία και απευθείας μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους».
Για το θάνατο του δικηγόρου Ανδρέα Τζέλλη, συνήγορου Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που πέθανε την Τρίτη, η οικογένεια του Παύλου αναφέρει αποχαιρετώντας τον: «Ο Ανδρέας, ο άνθρωπος που στάθηκε το στήριγμά μας από την πρώτη στιγμή που χάσαμε τον Παύλο, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ο πόνος μας μεγάλος, μία που η παρουσία του ήταν για εμάς πάντα μία ασφάλεια, ήταν ο βράχος που μας προστάτευε από τη δίνη του μίσους μέσα στην οποία βρεθήκαμε μετά τη δολοφονία του παιδιού μας, ήταν ο άνθρωπος που μας οδήγησε στη δικαίωση και που υπέμεινε μαζί μας πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας».
Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Πλάι - πλάι στα έδρανα του Εφετείου ανασάναμε όλοι μαζί την ανάσα του άλλου ο καθένας μας, ελπίσαμε για τη δίκη, θυμώσαμε για τη δίκη, απελπιστήκαμε για τη δίκη, αλλά παλέψαμε και τελικά νικήσαμε. Κι εσύ ιδιαίτερα, αγγίζοντας με την ψυχή σου το φρέσκο, νεανικό σφαγιασμένο κορμί του Παύλου Φύσσα, έριχνες κεραυνούς στους φασίστες κι έφτιαχνες σεντόνι από αγάπη για να προστατέψεις το ωραίο λείψανο από τα περιττώματα που πετούσαν οι χρυσαυγίτες στη διάρκεια της δίκης. Και με την ακατάβλητη μάνα δίπλα σου, υφαίνατε το δίχτυ της τιμωρίας των τεράτων. Ποιος να το λεγε πως μετά τη νίκη μας, μετά το μεγάλο λιθάρι που έβαλες για να χτιστεί η φυλακή για τους φασίστες, θ' άφηνες αίφνης τη ζωή και θα χανόσουν, όπως μια ανάσα απ' το φθινοπωρινό αεράκι. Ανδρέα, ήσουν τόσο πληθωρικά καλός άνθρωπος, που η μνήμη σου έχει κιόλας νικήσει τη λήθη. Θα ζεις μέσα στις σκέψεις μας, στις κοινές αναμνήσεις μας και στους αγώνες μας, που θα μας θυμίζουν ένα πιστό συνοδοιπόρο του δίκιου του λαού μας».
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Χρ. Παπαδοπούλου και Ελ. Τομπατζόγλου, επίσης συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ανδρέας, μαχητής από τη φύση του, στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της οικογένειας του Παύλου. Ηταν ο ορισμός του μάχιμου δικηγόρου, αγαπούσε τη δικηγορία και την υπηρετούσε με συνέπεια». Από την πλευρά τους και οι δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, Κ. Παπαδάκης και Θ. Καμπαγιάννης, τόνισαν ότι «η οικογένεια του Παύλου βρήκε στον Ανδρέα έναν ακλόνητο υπερασπιστή και έναν ακοίμητο φρουρό».
Για τις 30 Σεπτέμβρη διέκοψε χτες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο την εκδίκαση της επίθεσης με βιτριόλι τον Μάη του 2020 στην Καλλιθέα, ώστε να ξεκινήσει απρόσκοπτα η διαδικασία. Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα της επίθεσης, έδωσε τα στοιχεία της και η διαδικασία διεκόπη. Το αίτημα είχε υποβάλει ο εισαγγελέας Χ. Μαστραντωνάκης, που ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία για αναδιάταξη της σειράς των μαρτύρων, ώστε πριν απ' όλους να εξεταστεί το θύμα. Αναγνώστηκαν τα ονόματα και των 34 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η Πολιτική Αγωγή πρότεινε ακόμα 5 μάρτυρες, κυρίως επιστήμονες. Η Ιωάννα, φορώντας την ειδική μάσκα προσώπου για προστασία της εκτεταμένης βλάβης που έχει υποστεί, ανέφερε για την κατηγορούμενη «για άλλη μια φορά προσπάθησε να με σκοτώσει. Και σήμερα (σ.σ χτες) με την απουσία της απέδειξε πόσο δειλή και ψυχρή είναι».
Το θύμα της σοκαριστικής επίθεσης είναι αποφασισμένη, όπως έχει πει, να κοιτάξει κατάματα την Εφη Καρακάντζουλα, που έχει ομολογήσει ότι της σημάδεψε τη ζωή, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία της. Ο συνήγορος της κατηγορούμενης χτες ανέφερε πως η 36χρονη ομολογεί την πράξη της, αλλά ζητά μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, επιδιώκοντας επί της ουσίας μικρότερη ποινή. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η κατηγορούμενη θα δικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.