Προειδοποιήσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας αντί για μέτρα ουσιαστικής προστασίας και ενίσχυσης του εμβολιασμού
Eurokinissi |
Με την τροπολογία αυτή, που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να μετατρέπει το ζήτημα του εμβολιασμού σε πολυεργαλείο για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος της υγείας του λαού, το κουκούλωμα των εγκληματικών της ευθυνών για την αναζωπύρωση της πανδημίας, αλλά και για να τροφοδοτεί την επιθετικότητα της εργοδοσίας, λύνοντάς της ακόμα περισσότερο τα χέρια ακόμα και για απολύσεις.
Η τροπολογία προβλέπει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους φοιτητές των Σχολών Επιστημών Υγείας των ΑΕΙ, στους σπουδαστές των ΙΕΚ και των κολεγίων που συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικές δομές Υγείας.
Ορίζει και την υποχρεωτικότητα στους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία, προβλέποντας μάλιστα για τους εργοδότες της ιδιωτικής Υγείας «να μην κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας (....) από οποιονδήποτε εργαζόμενο που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση του εμβολιασμού», όπως και στους εργοδότες που «είναι πάροχοι υπηρεσιών - εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών» κ.ά. Προβλέπει μάλιστα και πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 10.000 ευρώ και ανάλογα με την περίπτωση φτάνουν και τα 200.000 ευρώ.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε την απαράδεκτη και εγκληματική λογική της «ατομικής ευθύνης» που εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση ενώ βρισκόμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας. Αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας προχωρά σε εκδικητικά μέτρα, όπως της αναστολής, που αποψιλώνουν το ήδη ελλειμματικό προσωπικό των νοσοκομείων.
Εφερε ως παράδειγμα σχετικά με τις τραγικές επιπτώσεις της κυβερνητικής επιλογής για αναστολή τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, όπου στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου, που βρίσκονται σε πληρότητα 100%, θα σταματήσουν 15 νοσηλευτές, και στο Nοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» θα μείνουν εκτός εργασίας 10 νοσηλευτές, με αποτέλεσμα οι ΜΕΘ να λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας.
«Δεν σας ενδιαφέρει η εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας, ούτε η ανάγκη εμβολιασμού, ούτε η θωράκιση των δημόσιων δομών». Τα μέτρα με τις μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο (π.χ. Πάτρας - Πύργου), η συρρίκνωση των νοσοκομείων, η συγχώνευση κλινικών και τμημάτων εντάσσονται στον νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Υγεία, όπου θα γίνει μεγαλύτερη πρόσδεση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ.
Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για καθολικό εμβολιασμό, μέτρο όμως που δεν φτάνει από μόνο του, αν δεν συνοδευτεί από μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, λειτουργία νέων ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν ενώ το ΚΙΝΑΛ απείχε.
Παράλληλα η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς για τις ηλικίες 12 - 17 ετών, αντί να ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να στηριχθεί συνολικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σπεύδει να δώσει τη «δυνατότητα» στους ιδιώτες παιδιάτρους να κάνουν εμβόλια στα παιδιά στο ιατρείο τους. Προϋπόθεση είναι πρώτα να «διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα», όπως αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου, καθώς είναι «στον αέρα» το με ποιες διαδικασίες θα προμηθεύονται τα εμβόλια, από πού, και πού θα τα φυλάσσουν.
Παρακάμπτοντας τα παραπάνω, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «το δίπτυχο "μάσκα και συχνό τεστ" είναι το καλύτερο το οποίο μπορούμε», σε μία ακόμα διασαφήνιση ότι η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας, κάθε μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία κ.ο.κ.
Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. «Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι έτσι κι αλλιώς υπαρκτές παντού. Ανάλογα με τους ρυθμούς, τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού, είναι πάντα μία επιλογή, την οποία την έχουμε υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορονοϊού», είπε, τονίζοντας ότι «επιλογή υποχρεωτικότητας» «υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς αν παραστεί ανάγκη, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκεί είναι αρκετά υψηλά. Θα κριθεί ανάλογα με το πώς πηγαίνει η κατάσταση, όχι μόνο στα σχολεία αλλά ευρύτερα», σημείωσε. Παράλληλα εμφάνισε ως σίγουρο ότι «θα δούμε εμβολιαστικά κέντρα έξω από τα πανεπιστήμια». Κι όλα αυτά γιατί «δεν θέλουμε να ξανακλείσει η οικονομία. Και αν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα και αλλού, θα το κάνουμε και αυτό», ξεκαθάρισε.
Στην «αυτοδιάγνωση» εναποθέτει και πάλι την επιδημιολογική επιτήρηση των σχολείων, με τα self tests να πλασάρονται για άλλη μια σχολική χρονιά ως υποκατάστατο των μοριακών ελέγχων που δεν γίνονται, των σχολικών αιθουσών που υπολείπονται και των εκπαιδευτικών κενών.
Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 17/9 έξι δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα φαρμακεία, για «να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών».
Την εξαίρεση των ειδικευόμενων γιατρών, που τελειώνουν εντός διμήνου τον χρόνο της ειδικότητάς τους, από τα μέτρα αναστολής των κανονικών αδειών και αναστολών εργασίας, ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Η Ομοσπονδία έχει ήδη εκφράσει την κατηγορηματική της αντίθεση στα μέτρα τόσο της αναστολής αδειών όσο και των αναστολών εργασίας.
Επισημαίνει ωστόσο ότι, κοντά σε όλα τα άλλα, προκύπτει και ένα σοβαρότατο θέμα «με ειδικευόμενους γιατρούς που τελειώνουν τον χρόνο ειδικότητας και θα έδιναν τελικές εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου στην επόμενη εξεταστική. Εδώ και πολλά χρόνια οι ειδικευόμενοι πριν τις εξετάσεις κάνουν χρήση όλων των υπολειπόμενων ημερών κανονικής άδειας για να μπορέσουν να μελετήσουν ενόψει των εξετάσεων. Τώρα, λόγω της αναστολής αδειών από 1/9/21, δεν μπορούν να το κάνουν.
Σύμφωνα με καταγγελίες ειδικευόμενων συναδέλφων, σε αρκετές περιπτώσεις διοικήσεις νοσοκομείων μετατρέπουν τις άδειες σε ρεπό και τους εκβιάζουν να υπογράψουν ότι δεν τους οφείλονται κανονικές άδειες για να μην αναγκαστούν να τους τις πληρώσουν. Επιπρόσθετα, κάποιοι ελάχιστοι που δεν είχαν εμβολιαστεί τέθηκαν σε αναστολή εργασίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τον χρόνο ειδικότητας και να αποκλείονται από τις εξετάσεις, ενώ ούτως ή άλλως θα απουσίαζαν από το νοσοκομείο, αφού κι αυτοί θα έπαιρναν κανονική άδεια από 1/9 και μετά για να διαβάσουν».
Χτες 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών, από την αρχή της πανδημίας, να ανέρχεται πια στις 13.971. Τα νέα κρούσματα είναι 2.807 και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τις 605.158.
Νοσηλεύονται 388 διασωληνωμένοι ασθενείς, 349 (89,95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 39 (10,05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.
Αυξητικές τάσεις στις 7 από τις 12 περιοχές παρατηρήθηκαν και στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων τη βδομάδα 30 Αυγούστου - 5 Σεπτέμβρη.
Ειδικότερα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (200%), στο Ηράκλειο (74%), στη Λάρισα (37%), στην Αλεξανδρούπολη (36%), στην Ξάνθη (31%), στον Βόλο (25%), στην Περιφέρεια Αττικής (19%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Ρέθυμνο (64%), Αγιο Νικόλαο (63%), Χανιά (15%) και Πάτρα (27%). Σταθερό παραμένει το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη (4%).