ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Σάββατο το μουσικό ραντεβού στο «Green Theater» στην Κορινθία

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στο πλαίσιο της εκδήλωσης

Τα τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου θα γεμίσουν την εκδήλωση
Τα τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου θα γεμίσουν την εκδήλωση
Στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το ΚΣ της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση στις 21 Αυγούστου, στις 20.30, στο «Green Theater» ή αλλιώς Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αίθριο θέατρο με θέα τον μεγαλύτερο κάμπο της κεντρικής Κορινθίας και το αρχαίο κάστρο της Ακροκορίνθου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

- Χαιρετισμό από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

- «Τραγουδώντας την Eυτυχία». Αφιέρωμα σε τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου. Ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, καθώς και κατά την είσοδο στον χώρο του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1893 και ήρθε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ως πρόσφυγας, γεγονός που αποτυπώθηκε και σε αρκετούς στίχους της. Το λαϊκό της ένστικτο αλλά και το ενδιαφέρον για τον καθημερινό άνθρωπο και τα πάθη του άφησαν πίσω απίστευτης ομορφιάς και δύναμης τραγούδια, με αποτέλεσμα η ίδια να χαρακτηρίζεται από πολλούς ο «Βαμβακάρης του στίχου».

Η Γιώτα Νέγκα θα ταξιδέψει τους ακροατές στα τραγούδια που έγραψε η σπουδαία στιχουργός και «ποιήτρια του ελληνικού τραγουδιού», Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Στη συναυλία θα ακουστούν μεταξύ άλλων κομμάτια όπως «Με ένα όνειρο τρελό», «Γυάλινος κόσμος», «Είμαι αητός χωρίς φτερά» κ.ά., γνήσια λαϊκά τραγούδια με ξεχωριστή αμεσότητα, βγαλμένα μέσα από τη ζωή, που έχουν τραγουδηθεί από γενιά σε γενιά, συνεχίζοντας να προκαλούν αμείωτη συγκίνηση και σήμερα.

Συμμετέχουν αξιόλογοι μουσικοί και τεχνικοί: Χρήστος Θεοδώρου (πιάνο), Νίκος Κατσίκης (έγχορδα), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρα), Βασίλης Μιχαηλίδης και Ηλίας Καρούμπαλης (ηχοληψία), Φίλιππος Τρέπας (φώτα).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνεται και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, τα μέλη της ΚΝΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης για την προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος με όλους τους τρόπους: Στα μέτωπα των πυρκαγιών, αλλά και στην οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης.

Ενώ ήδη στις δεκάδες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα εκφράζεται με πολύμορφο τρόπο η αλληλεγγύη, εκδηλώνεται η στήριξη στις πρωτοβουλίες των εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, με την ανταπόκριση να είναι σημαντική.

Καταγραφή λειτουργικών κενών με τα σχολεία κλειστά!

Καταγγελία της ΑΣΕ για παραβίαση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών

Τη διαδικασία με την οποία ζητά το υπουργείο Παιδείας να υπολογιστούν τα λειτουργικά κενά και να γίνουν τοποθετήσεις εκπαιδευτικών με τα σχολεία κλειστά (!) καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», εξηγώντας συγκεκριμένα:

«Με εγκύκλιο που υπογράφει ο γεν. γραμματέας του ΥΠΑΙΘ ζητείται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν τη διαδικασία τοποθέτησης στα λειτουργικά κενά μέχρι την Παρασκευή 25/8!

Ζητά δηλαδή να τοποθετηθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί (υπεράριθμοι, διάθεση, αποσπασμένοι, νεοδιόριστοι) σε μια περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και είναι αδύνατον κυριολεκτικά να υπολογιστούν τα πραγματικά λειτουργικά κενά που θα υπάρξουν! Κι αυτό γιατί:

  • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν μπορούν να συνεδριάσουν, ώστε να καταγράψουν τα πραγματικά λειτουργικά κενά (π.χ. να καθοριστούν οι αναθέσεις των μαθημάτων, άρα και πού λείπει εκπαιδευτικός).
  • Σε αρκετές περιπτώσεις εγγραφές πραγματοποιούνται και τον Σεπτέμβρη, ενώ γίνεται και η έγκριση ολιγομελών τμημάτων.

Σε μια περίοδο μάλιστα που πολλοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, με αμφίβολη τη δυνατότητα ενημέρωσης και συμμετοχής στη διαδικασία των τοποθετήσεων.

Αν προχωρήσει η υλοποίηση της εγκυκλίου είναι σίγουρο ότι αφενός θα παραβιαστούν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αφετέρου θα επικρατήσει ένα αλαλούμ στην κάλυψη των κενών, με θύμα τελικά τα ίδια τα παιδιά και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αντίστοιχες εγκύκλιοι στέλνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, που παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και πολλές φορές αποτρέψαμε την εφαρμογή τους. Δεν πρέπει να γίνει συνήθεια η παραβίαση βασικών εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι οι 11.700 διορισμοί, που έγιναν κάτω από την πίεση των αγώνων, αλλά και της τραγικής κατάστασης των σχολείων, δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των κενών. Διαφορετικά, κάθε εκπαιδευτικός θα κατείχε μόνιμη θέση σε κάθε σχολείο, τα όποια κενά προέκυπταν θα ήταν πραγματικά για λειτουργικούς λόγους (π.χ. ασθένεια, εγκυμοσύνη), τα παιδιά δεν θα έχαναν ούτε μία ώρα μάθημα!

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προετοιμάζει την τοποθέτηση των αναπληρωτών συναδέλφων στα σχολεία με ηλεκτρονικό τρόπο.

Με ευθύνη των Διευθύνσεων θα ανέβουν τα κενά στην πλατφόρμα του ΟΠΣΥΔ, θα γίνουν ηλεκτρονικές δηλώσεις σχολείων από τους συναδέλφους και στη συνέχεια το υπουργείο θα κάνει τις τοποθετήσεις στα σχολεία. Απαιτούμε να δοθούν όλα τα κενά στους συναδέλφους. Τα κενά από πριν τις τοποθετήσεις να δημοσιευτούν στις σελίδες των Διευθύνσεων, όπως φυσικά και οι τοποθετήσεις ανά σχολείο. Δεν θα επιτρέψουμε η συγκεκριμένη διαδικασία να αξιοποιηθεί από το υπουργείο για περικοπές εκπαιδευτικών αναγκών και εν κρυπτώ διαδικασίες τοποθετήσεων των αναπληρωτών».

Η ΑΣΕ καλεί «τα ΔΣ των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι σε κάθε προσπάθεια παραβίασης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να προχωρήσουν άμεσα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με αίτημα την απόσυρση της εγκυκλίου του γγ του ΥΠΑΙΘ και τη διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.

Καλούμε τα ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν θέση για το ζήτημα και να προχωρήσουν σε άμεση παρέμβαση στο ΥΠΑΙΘ».

ΙΚΑΡΙΑ
Για τις εξελίξεις στην Παιδεία

Η ΚΟΒ Δάφνης Ικαρίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στο Πετροπούλι (προαύλιος χώρος αίθουσας) με θέμα: «Εξελίξεις στην Παιδεία - Ο χαρακτήρας της Παιδείας στον Σοσιαλισμό». Θα μιλήσει η Ειρήνη Καρναβά, μέλος του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό». Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα έναντι της πανδημίας.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Φεστιβαλική εκδήλωση στις Καλύβες Αποκόρωνα Χανίων διοργανώνεται σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο Λιμανάκι, όπου το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Παρουσίαση - συζήτηση για τις αλλαγές στην Παιδεία, με θέμα «Θέλουμε Παιδεία που να τα δίνει όλα σε όλους και όχι λίγα σε λίγους». Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών της περιοχής του Αποκόρωνα. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα». Στον χώρο θα λειτουργήσουν ταβέρνα και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ θα συγκεντρωθούν και είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.

Εκδηλώσεις επίσης στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» οργανώνει η Οργάνωση Φωκίδας της ΚΝΕ.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, θα γίνει πεζοπορία στην Μπαρουτοσπηλιά, με σημείο συνάντησης την Αγ. Παρασκευή στη Λιλαία (συμμετοχές στα τηλ. 6980.289.009 - Ιωάννα και 6972.590.560 - Νίκος).

Την ίδια μέρα στις 8 το βράδυ θα γίνει στον Πολύδροσο σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον...» και στις 9.30 το βράδυ θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ