ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Κρίσιμες ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πυροσβεστών

Ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο του 43χρονου πυροσβέστη εν ώρα υπηρεσίας στη Χίο

Eurokinissi

Στην αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας των πυροσβεστών και στη φετινή αντιπυρική περίοδο, που σε συνδυασμό με τις σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες ενεργούν κάθε φορά, λειτουργούν σωρευτικά, καταπονούν και επιβαρύνουν επικίνδυνα τον ανθρώπινο οργανισμό, με τραγικές συνέπειες για την υγεία τους, που μπορεί να φέρουν ακόμη και τον θάνατο, όπως συνέβη πριν λίγες μέρες με τον 43χρονο αρχιπυροσβέστη στη Χίο, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών».

Ανάμεσα στα άλλα η ΕΑΚΠ επισημαίνει ότι «ο αντιπυρικός σχεδιασμός, ο οποίος για άλλη μια χρονιά στηρίζεται μόνο στην οργάνωση της καταστολής, παραλείποντας την ουσιαστική και κεντρικά σχεδιασμένη πρόληψη για την προστασία των δασικών εκτάσεων και οικοσυστημάτων αλλά και της ζωής και της περιουσίας του λαού, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση όλων των αρμόδιων φορέων (ΠΣ, Δασική Υπηρεσία), έχουν φέρει ήδη τραγικά αποτελέσματα (στα Γεράνια, στην Κεφαλονιά, στη Σάμο και αλλού), ενώ έχουμε διανύσει σχεδόν το πρώτο μισό της αντιπυρικής περιόδου».

Την ίδια ώρα, «εμείς οι πυροσβέστες βιώνουμε στο πετσί μας καθημερινά - σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο και όχι μόνο - τη συνεχόμενη και αυξανόμενη εκμετάλλευση στην εργασία μας, με τις διαφορετικές σχέσεις εργασίας μεταξύ των πυροσβεστών (εποχικοί, πενταετούς υποχρέωσης, μόνιμοι), την αποσάθρωση του ωραρίου μας με τις επαναλαμβανόμενες επιφυλακές, ακόμα και με δείκτη επικινδυνότητας, και το σμπαράλιασμα του ελεύθερου χρόνου μας, τις συνεχόμενες μετακινήσεις από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, τον πεπαλαιωμένο στόλο των οχημάτων κ.ά. Ολα αυτά δυσχεραίνουν το πυροσβεστικό έργο και η έλλειψη σε προσωπικό καλύπτεται με την απλήρωτη υπερεργασία μας».

Επιπλέον, «η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με τις σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες ενεργούμε κάθε φορά λειτουργούν σωρευτικά, καταπονούν και επιβαρύνουν επικίνδυνα τον ανθρώπινο οργανισμό, με τραγικές συνέπειες για την υγεία μας, που μπορεί να φέρουν ακόμα και τον θάνατο! Ο πρόσφατος θάνατος του συνάδελφου από τη Χίο, που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας, αυξάνοντας την ανθρωποθυσία στους 40 νεκρούς που επιμελώς αποσιωπούν συνδικαλιστικές ηγεσίες και κυβερνήσεις τα τελευταία 23 χρόνια, πρέπει να μας αφυπνίσει για να σκεφτούμε σοβαρά τις δικές μας ανάγκες και τα δικαιώματα για τη ζωή και την υγεία μας».

Προσθέτει δε ότι «στο διάστημα που θα ακολουθήσει την αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό της για την αναδιοργάνωση του ΠΣ. Μια αναδιοργάνωση που θα στηριχθεί όχι στις διευρυμένες και αυξανόμενες ανάγκες για πυροπροστασία και πυρασφάλεια, αλλά στη λογική κόστους - οφέλους, με συγχώνευση και κλείσιμο Υπηρεσιών, μεγαλύτερη εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης σε ζητήματα πυρασφάλειας και καταστολής πυρκαγιών, με προσανατολισμό την ανταποδοτική λειτουργία των Υπηρεσιών του ΠΣ, την περαιτέρω συρρίκνωση συνδικαλιστικών ελευθεριών και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλαγές στο ωράριο κ.λπ.! Ολα αυτά δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για τους πυροσβέστες και τον λαό».

Ομως «υπάρχει λύση για να εμποδίσουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουμε ό,τι είναι απαραίτητο και αναγκαίο για μας ως εργαζόμενους και για την πυρασφάλεια της χώρας, οργανώνοντας τον αγώνα μας ακόμα και τώρα, μέσα στην αντιπυρική περίοδο».

Η ΕΑΚΠ καλεί τους πυροσβέστες να διεκδικήσουν: Αμεση κατάργηση του Ν. 4662/2020. Σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για το ΠΣ και τη Δασική Υπηρεσία, για την καλύτερη οργάνωση, σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο, της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας. Οργάνωση με κεντρικό σχεδιασμό όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να παρθούν μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις ασθένειες. Αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως Βαρέος, Επικίνδυνου και Ανθυγιεινού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, χρόνια υπηρεσίας). Ορισμό ανώτατου ορίου εργασίας στα συμβάντα.

Αμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και πενταετών πυροσβεστών. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με σημαντική αύξηση των εισερχόμενων μέσω πανελληνίων εξετάσεων στην Πυροσβεστική Ακαδημία, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Χρηματική αποζημίωση της υπερεργασίας τους, σύμφωνα και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, και πληρωμή εφάπαξ αποζημίωσης όλων των χρωστούμενων ρεπό από την υπερεργασία.

Κατάργηση των προληπτικών επιφυλακών λόγω δείκτη επικινδυνότητας ή πιθανής εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Εκδοση ΠΔ για την υγεία και ασφάλεια των πυροσβεστών στα συμβάντα. Καμία κατάργηση Υπηρεσιών, αναβάθμιση όλων των Πυροσβεστικών Κλιμακίων και Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Μέσα σε 48 ώρες περίπου 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα!

Εκκενώσεις χωριών σε Αργολίδα και Κορινθία

Από το πύρινο μέτωπο στην Κορινθία
Από το πύρινο μέτωπο στην Κορινθία
Σοβαρές καταστροφές, εκκενώσεις χωριών και οικισμών, κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερες ζημιές, ήταν το αποτέλεσμα των περίπου 50 πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν μέσα σε 48 ώρες, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Ιούλη. Οι πιο σοβαρές από αυτές ήταν στο Αραχναίο Αργολίδας και στον Σαρωνικό Κορίνθου. Κι όλα αυτά μόλις μία μέρα μετά την τραγική επέτειο των τριών χρόνων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Αραχναίο Αργολίδας. Στην αρχή για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 37 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Λόγω της εξέλιξης της φωτιάς δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Γκάτζια Επιδαύρου μέσω μηνύματος από την εφαρμογή του 112, καθώς η πυρκαγιά κατευθύνθηκε προς το συγκεκριμένο χωριό. Οι κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή Μετόχι. Στην πορεία οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και επιχειρούσαν 67 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Χτες η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση.

Το μεσημέρι της ίδια μέρας εκδηλώθηκε φωτιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή στον Αγιο Νικόλαο, στη Σαλαμίνα. Η φωτιά δημιούργησε μεγάλο σύννεφο καπνού, το οποίο είχε φτάσει μέχρι το παραλιακό μέτωπο. Στην περιοχή υπήρχαν διάσπαρτες εστίες το απόγευμα και επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ομάδα πεζοπόρου τμήματος και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρα συνέδραμαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Σημειωτέον, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι, που έφταναν τα 6 μποφόρ. Γύρω στις 6 το απόγευμα η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Παράλληλα, σε ύφεση ήταν η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Βαθροβούνι Χαλκίδας. Αρχικά κινούνταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ωστόσο οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάφεραν και περιόρισαν το μέτωπο της φωτιάς σε σημείο που είχε λίγη βλάστηση. Στην περιοχή βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ καθώς και η Γρανέτα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Υπό μερικό έλεγχο ήταν και η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στις Νερατζούλες Ζακύνθου, όπου επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Εκκένωση χωριού στην Κορινθία

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Σαρωνικού του δήμου Κορινθίων. Σε ετοιμότητα βρίσκονταν οι κάτοικοι σε Ανω Αλμυρή και Γαλατάκι, διεκόπη δε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της επαρχιακής οδού Ισθμού - Επιδαύρου, η οποία αργότερα αποκαταστάθηκε. Εξετάστηκε το ενδεχόμενο να εκκενωθεί και η κοινότητα Ντράσσα, αλλά τελικά η συγκεκριμένη απόφαση ανακλήθηκε. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και επέμβαση πραγματοποιούσαν 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Το έργο κατάσβεσης δυσκόλευαν οι άνεμοι έντασης 5 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούσαν τα 6, καθώς και το ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες. Την Κυριακή το πρωί η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, οι δυνάμεις που επιχειρούσαν στη Νέα Αλμυρή αποτελούνταν από 98 πυροσβέστες με 33 οχήματα και 4 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο. Χτες η φωτιά ήταν σε ύφεση.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε δύσβατο σημείο σε δασική έκταση στο Ασκληπιείο του δήμου Επιδαύρου, αργά το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο σημείο επιχειρούσαν 52 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου και υδροφόρων των ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρούσαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Η πυρκαγιά μαινόταν νοτιοδυτικά από το Λυγουριό, σε δύσβατο σημείο, χωρίς να απειληθεί κατοικημένη περιοχή, ενώ την Κυριακή παρουσίαζε καλύτερη εικόνα. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν αυξηθεί σε 83 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 5 πεζοπόρα τμήματα. Χτες η φωτιά ήταν σε ύφεση.

Την ίδια μέρα, πριν τις 4 το απόγευμα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Λίμνης, στη βόρεια Εύβοια, που προχώρησε αρκετά κοντά σε σκόρπια σπίτια που έχουν χτιστεί στην περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυσαν το πύρινο μέτωπο προς το χωριό Λίμνη. Ενα δεύτερο πύρινο μέτωπο στο χωριό Μουρτιά επεκτάθηκε σε ελαιώνες και δασική έκταση. Λίγες ώρες μετά η φωτιά ήταν σε ύφεση.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική περιοχή του Ταξιάρχη στη Χαλκιδική. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 28 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 2 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνέδραμε 1 ελικόπτερο. Το βράδυ ελεγχόταν μερικά.

Να καταγραφεί τέλος ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου συνέλαβε άνδρα ο οποίος κατηγορείται ως υπαίτιος για την πρόκληση εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλέντζι Κορινθίας. Οσον αφορά στο πύρινο μέτωπο, που έκαιγε από το μεσημέρι της Παρασκευής, συνέχιζε να καίει και το Σάββατο το πρωί.

Στάχτη 200.000 στρέμματα δάσους στη Σαρδηνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαρδηνία εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών που καίνε για τρίτη μέρα στην ευρύτερη περιοχή των πόλεων Νούρο και Οριστάνο, ενώ ανησυχία προκαλούν οι δυνατοί άνεμοι. Πάνω από 1.500 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία απειλούνται ή καταστράφηκαν από τις φλόγες και έχουν καεί πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργημένων εκτάσεων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η Δασική Υπηρεσία του νησιού, η φωτιά ξεκίνησε από ένα αυτοκινητικό ατύχημα. Ενα αυτοκίνητο εξερράγη και οι φλόγες επεκτάθηκαν αμέσως σε διπλανό δάσος.

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, διαφήμισε το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έστειλε 2 «Καναντέρ» για να βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Ωστόσο, πρόκειται για τον ορισμό της κοροϊδίας, αφού ο ίδιος ο μηχανισμός της λεγόμενης αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιβάλλει αυτήν τη βοήθεια, είναι το εργαλείο νομιμοποίησης της γύμνιας και των τεράστιων περικοπών σε κάθε κράτος ξεχωριστά όσον αφορά τα μέσα αντιμετώπισης καταστροφών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ