ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αύριο η εκδήλωση τιμής στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Στις 7.30 μ.μ. έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ καλούν φοιτητές και εργαζόμενοι

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου, οργανώνουν αύριο Τετάρτη το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου Πανεπιστημίου, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αττικής, έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης), όπου δολοφονήθηκε πριν από 41 χρόνια η ΚΝίτισσα φοιτήτρια της Παντείου.

«41 χρόνια μετά και τα οράματα της Σωτηρίας, ο δρόμος που διάλεξε, παραμένουν επίκαιρα, είναι πυξίδα στην πάλη και τους αγώνες μας σήμερα!», τονίζει στο κάλεσμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

«Συνεχίζουμε στα βήματα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Η θυσία της δείχνει τον δρόμο της αντεπίθεσης, της οργάνωσης των φοιτητών, σε συμπόρευση με το εργατικό ταξικό κίνημα», συνεχίζει.

«Η συναγωνίστρια και συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου καταγράφεται στη λίστα με τους χιλιάδες αγωνιστές που με την ανιδιοτελή προσφορά, την εντιμότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα της εργατικής τάξης», τονίζουν η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής και προσθέτουν:

«Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που μοίραζε η Σωτηρία έξω από τις πύλες της ΕΤΜΑ δεν διαφέρει καθόλου από αυτά που διεκδικεί και σήμερα η εργατική τάξη. Είναι το ίδιο περιεχόμενο που προσπαθεί να αφυπνίσει και να οργανώσει τους εργάτες απέναντι στα αφεντικά και στο πολιτικό προσωπικό τους, να σπάσει την εργοδοτική τρομοκρατία, να φέρει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στο προσκήνιο.

Μετά τις βαριές θυσίες που πλήρωσε η εργατική τάξη τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της νέας οικονομικής κρίσης, αλλά και της πανδημίας, με πάνω από 12.500 θύματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ, φορτώνουν τη νέα καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους με μπαράζ νομοσχεδίων που κάνουν πιο φτηνή και "ευέλικτη" την εργατική δύναμη, βάζουν τεράστια εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας. Εχουν στόχο να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν κάθε φωνή που σήμερα αμφισβητεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση σήμερα στο δημαρχείο για τη σχολική στέγη

Σε κινητοποίηση καλεί σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ενάντια στην απόφαση εγκατάστασης προκάτ στην αυλή του 90ού Δημοτικού Σχολείου για τη στέγαση προνηπίων και ενάντια στον αποχαρακτηρισμό ακινήτου που προοριζόταν για νηπιαγωγείο στη συνοικία της Χαριλάου.

Η Ομοσπονδία απαιτεί να διατεθεί άμεσα από τον δήμο το ποσό αποζημίωσης για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και κατόπιν να διεκδικηθεί από το κράτος, που έχει την ευθύνη να εξασφαλιστεί σχολική στέγη χωρίς το κλείσιμο των αυλών των σχολείων, αλλά και να συζητηθεί άμεσα σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της ανάκλησης της απόφασης αποχαρακτηρισμού του ακινήτου της Χαριλάου.

«Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης: Δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο στη σχολική στέγη η δημοτική αρχή

«Ο μαζικός αποχαρακτηρισμός ακινήτων για σχολεία και άλλες λαϊκές ανάγκες, η επίμονη άρνηση να δεχτεί προτάσεις μας για εξεύρεση χώρων και πόρων για αποσυμφόρηση των σχολείων αποδεικνύουν ότι η διοίκηση του δήμου θέλει να αναδειχθεί πρωταθλητής στον κοινό "αγώνα" κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης για να στερήσουν από τον λαό της πόλης τα αναγκαία και αυτονόητα, για να παραχωρήσουν προνόμια και φιλέτα στα μεγάλα ντόπια επιχειρηματικά και ξένα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, συμφέροντα που εκτιμούν ιδιαιτέρως τη γεωστρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης».

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης, με αφορμή την εγκατάσταση «σαρδελόκουτων - κοντέινερ» (kibo) στην αυλή του 90ού Δημοτικού Σχολείου.

Επισημαίνει τις ευθύνες τόσο των αστικών κυβερνήσεων όσο και των δημοτικών αρχών και συνδυασμών που «ευθυγραμμίζονται και εφαρμόζουν πλήρως» τις επιλογές τους. Σημειώνει ότι η «παράταξη της Κ. Νοτοπούλου», αν και «ξιφουλκεί» ενάντια στην απόφαση για εγκατάσταση kibo, «ξεχνάει» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση», ότι «οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την αφαίμαξη των δήμων από έσοδα για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, για την κατασκευή νέων και σύγχρονων σχολείων».

Υπογραμμίζει ότι «ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για αποσυμφόρηση των σχολείων ενόψει του 4ου κύματος της πανδημίας, κυβέρνηση και διοίκηση Ζέρβα έχουν το θράσος να κουνούν το δάχτυλο της "ατομικής ευθύνης" προς τον λαό και τη νεολαία. "Σπέρνουν" κοντέινερ και σε άλλες σχολικές αυλές, έχοντας ξεσηκώσει τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες χιλιάδων γονέων».

Την ίδια στιγμή, σημειώνει, στη Χαριλάου, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μόνο μέτρων από το 90ό Δημοτικό, «με ευθύνη της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης άλλος ένας χώρος χαρακτηρισμένος για νηπιαγωγείο χάνεται. Επί 34 ολόκληρα χρόνια κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές "δεν κατάφεραν" να βρουν 1,1 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωσή του...».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αίτημα την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Θανάση Κοκονά, συναντήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα και κάλεσε την κυβέρνηση «έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, να πάρει πίσω ένα μέτρο που υποτίθεται πως προωθεί τη λεγόμενη "αριστεία", αλλά στην ουσία βάζει ακόμα περισσότερους ταξικούς φραγμούς στην μόρφωση».

Από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στο υπουργείο Παιδείας και να ζητήσει και ο ίδιος τη μη εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Οπως τόνισε ο Θ. Κοκονάς, περίπου 20.000 - 22.000 μαθητές πετιούνται εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με περίπου το 1/3 στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω της ελάχιστης βάσης. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν πολλαπλά παραδείγματα μαθητών με υψηλές βαθμολογίες οι οποίοι δεν καταφέρνουν να περάσουν στη σχολή της επιλογής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω η μαθήτρια Αλεξία Μελετλίδου, που συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας. Συγκέντρωσε 20.227 μόρια, δηλαδή περίπου 2.500 μόρια παραπάνω από την περσινή βάση της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, την πρώτη της επιλογή, αλλά έμεινε εκτός της Σχολής για 0,03 στο Ελεύθερο Σχέδιο. Η θέσπιση της ΕΒΕ από την κυβέρνηση, καταγγέλλει, την αναγκάζει να σπουδάσει στην Αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων, επιβαρύνοντας οικονομικά την οικογένειά της, που διαμένει στη Θεσσαλονίκη.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Συνεχίζουν ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχώρησαν την Παρασκευή σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών ΟΑΕΔ της Αττικής, έχοντας στο πλευρό τους τον Σύλλογο Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής.

Οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι αν και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεών τους αποφασίστηκε τελικά να μη δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ, θα αποφοιτήσουν με επαγγελματικά δικαιώματα με βάση τον νέο νόμο, δηλαδή επιπέδου 3, κάτι που αντιστοιχεί ουσιαστικά σε μια απλή βεβαίωση σπουδών. Οπως σημειώνουν, ενώ ξεκινώντας τις σπουδές τους γνώριζαν ότι με τα επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 4 είχαν τη δυνατότητα μετά το τέλος των σπουδών και της πρακτικής άσκησης να εργαστούν ως βοηθοί στις ειδικότητές τους και μετά από ένα χρονικό διάστημα να πάρουν την πρώτη άδεια, τώρα αυτό ανατρέπεται, όπως και συνολικά ο προγραμματισμός στη ζωή τους.

Εκτιμήσεις για 20.000 απορριπτέους

Σε περισσότερους από 20.000 εκτιμάται ότι θα φτάσει ο αριθμός των απορριπτόμενων λόγω της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, βάσει έρευνας που παρουσίασε χτες η ΟΙΕΛΕ.

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι η πίεση ήταν μεγαλύτερη για τους υποψηφίους σε τμήματα με ειδικά μαθήματα. Αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου «υποψήφιοι με "άριστα" (20) στη Φυσική ή στα Μαθηματικά δεν εισάγονται στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών», «αριστούχοι υποψήφιοι, με επιδόσεις 17 και 18, αποκλείονται από τις Αρχιτεκτονικές», «αριστούχοι υποψήφιοι των ΤΕΦΑΑ, πρωταθλητές σε Ολυμπιακά αθλήματα όπως πάλη ή τάε κβον ντο, απορρίπτονται λόγω επιδόσεων στους δρόμους ταχύτητας ή στην κολύμβηση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας, τα ποσοστά υποψηφίων κάτω από την ελάχιστη βάση είναι ανά τύπο Λυκείου: Ημερήσια ΓΕΛ 34,68%, Εσπερινά ΓΕΛ 81,37%, Ημερήσια ΕΠΑΛ 43,43% και Εσπερινά ΕΠΑΛ 35,71%.

Οπως συμπεραίνεται, οι απορριπτόμενοι λόγω της ελάχιστης βάσης θα ξεπεράσουν τις 20.000, θα αυξηθεί η «πελατεία» σε ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια και θα υπάρξει μεγάλη απώλεια φοιτητών σε μια σειρά από περιφερειακά Τμήματα πανεπιστημίων.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στεφάνι στη μνήμη της Σωτηρίας

Αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. οι Οργανώσεις Παντείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνι στο μνήμα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΚΙΣΣΑΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Εκδήλωση για τη σχολική στέγη

Εκδήλωση για τη σχολική στέγη και ειδικότερα για το ζήτημα του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισσάμου Χανίων διοργανώνει σήμερα Τρίτη η Ενωση Γονέων Δήμου Κισσάμου, με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης και του Συλλόγου Γονέων του ΕΠΑΛ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 20.30 στην πλατεία Τζανακάκη (Αρχαιολογικό Μουσείο).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org