Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Κρίσιμες ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πυροσβεστών

Ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο του 43χρονου πυροσβέστη εν ώρα υπηρεσίας στη Χίο

Eurokinissi

Στην αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας των πυροσβεστών και στη φετινή αντιπυρική περίοδο, που σε συνδυασμό με τις σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες ενεργούν κάθε φορά, λειτουργούν σωρευτικά, καταπονούν και επιβαρύνουν επικίνδυνα τον ανθρώπινο οργανισμό, με τραγικές συνέπειες για την υγεία τους, που μπορεί να φέρουν ακόμη και τον θάνατο, όπως συνέβη πριν λίγες μέρες με τον 43χρονο αρχιπυροσβέστη στη Χίο, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών».

Ανάμεσα στα άλλα η ΕΑΚΠ επισημαίνει ότι «ο αντιπυρικός σχεδιασμός, ο οποίος για άλλη μια χρονιά στηρίζεται μόνο στην οργάνωση της καταστολής, παραλείποντας την ουσιαστική και κεντρικά σχεδιασμένη πρόληψη για την προστασία των δασικών εκτάσεων και οικοσυστημάτων αλλά και της ζωής και της περιουσίας του λαού, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση όλων των αρμόδιων φορέων (ΠΣ, Δασική Υπηρεσία), έχουν φέρει ήδη τραγικά αποτελέσματα (στα Γεράνια, στην Κεφαλονιά, στη Σάμο και αλλού), ενώ έχουμε διανύσει σχεδόν το πρώτο μισό της αντιπυρικής περιόδου».

Την ίδια ώρα, «εμείς οι πυροσβέστες βιώνουμε στο πετσί μας καθημερινά - σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο και όχι μόνο - τη συνεχόμενη και αυξανόμενη εκμετάλλευση στην εργασία μας, με τις διαφορετικές σχέσεις εργασίας μεταξύ των πυροσβεστών (εποχικοί, πενταετούς υποχρέωσης, μόνιμοι), την αποσάθρωση του ωραρίου μας με τις επαναλαμβανόμενες επιφυλακές, ακόμα και με δείκτη επικινδυνότητας, και το σμπαράλιασμα του ελεύθερου χρόνου μας, τις συνεχόμενες μετακινήσεις από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, τον πεπαλαιωμένο στόλο των οχημάτων κ.ά. Ολα αυτά δυσχεραίνουν το πυροσβεστικό έργο και η έλλειψη σε προσωπικό καλύπτεται με την απλήρωτη υπερεργασία μας».

Επιπλέον, «η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με τις σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες ενεργούμε κάθε φορά λειτουργούν σωρευτικά, καταπονούν και επιβαρύνουν επικίνδυνα τον ανθρώπινο οργανισμό, με τραγικές συνέπειες για την υγεία μας, που μπορεί να φέρουν ακόμα και τον θάνατο! Ο πρόσφατος θάνατος του συνάδελφου από τη Χίο, που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας, αυξάνοντας την ανθρωποθυσία στους 40 νεκρούς που επιμελώς αποσιωπούν συνδικαλιστικές ηγεσίες και κυβερνήσεις τα τελευταία 23 χρόνια, πρέπει να μας αφυπνίσει για να σκεφτούμε σοβαρά τις δικές μας ανάγκες και τα δικαιώματα για τη ζωή και την υγεία μας».

Προσθέτει δε ότι «στο διάστημα που θα ακολουθήσει την αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό της για την αναδιοργάνωση του ΠΣ. Μια αναδιοργάνωση που θα στηριχθεί όχι στις διευρυμένες και αυξανόμενες ανάγκες για πυροπροστασία και πυρασφάλεια, αλλά στη λογική κόστους - οφέλους, με συγχώνευση και κλείσιμο Υπηρεσιών, μεγαλύτερη εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης σε ζητήματα πυρασφάλειας και καταστολής πυρκαγιών, με προσανατολισμό την ανταποδοτική λειτουργία των Υπηρεσιών του ΠΣ, την περαιτέρω συρρίκνωση συνδικαλιστικών ελευθεριών και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλαγές στο ωράριο κ.λπ.! Ολα αυτά δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για τους πυροσβέστες και τον λαό».

Ομως «υπάρχει λύση για να εμποδίσουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουμε ό,τι είναι απαραίτητο και αναγκαίο για μας ως εργαζόμενους και για την πυρασφάλεια της χώρας, οργανώνοντας τον αγώνα μας ακόμα και τώρα, μέσα στην αντιπυρική περίοδο».

Η ΕΑΚΠ καλεί τους πυροσβέστες να διεκδικήσουν: Αμεση κατάργηση του Ν. 4662/2020. Σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για το ΠΣ και τη Δασική Υπηρεσία, για την καλύτερη οργάνωση, σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο, της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας. Οργάνωση με κεντρικό σχεδιασμό όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να παρθούν μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις ασθένειες. Αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως Βαρέος, Επικίνδυνου και Ανθυγιεινού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, χρόνια υπηρεσίας). Ορισμό ανώτατου ορίου εργασίας στα συμβάντα.

Αμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και πενταετών πυροσβεστών. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με σημαντική αύξηση των εισερχόμενων μέσω πανελληνίων εξετάσεων στην Πυροσβεστική Ακαδημία, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Χρηματική αποζημίωση της υπερεργασίας τους, σύμφωνα και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, και πληρωμή εφάπαξ αποζημίωσης όλων των χρωστούμενων ρεπό από την υπερεργασία.

Κατάργηση των προληπτικών επιφυλακών λόγω δείκτη επικινδυνότητας ή πιθανής εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Εκδοση ΠΔ για την υγεία και ασφάλεια των πυροσβεστών στα συμβάντα. Καμία κατάργηση Υπηρεσιών, αναβάθμιση όλων των Πυροσβεστικών Κλιμακίων και Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ