ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ολοι στον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας

Συγκέντρωση χτες με διεκδικήσεις για θωράκιση νοσοκομείων και των άλλων δομών, για μέτρα στους χώρους δουλειάς

Δεν θα αφήσουμε κυβέρνηση και εργοδοσία να παίζουν με τις ζωές μας. Η προστασία της υγείας του λαού και η θωράκιση των δημόσιων δομών ήταν και θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων μας. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε!

Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της Πάτρας από τη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στην κινητοποίηση των συνδικάτων παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής της Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχό της, Κ. Πελετίδη. Ακολούθησε πορεία με συνθήματα στο κέντρο της πόλης, όπου οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη τους για τη λήψη μέτρων προστασίας μέσα στους χώρους εργασίας και την ενίσχυση των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας του νομού.

Τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις δομές Υγείας και του νομού Αχαΐας παρουσίασε στην ομιλία του ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚΠ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση παραμένει τραγική στα τέσσερα νοσοκομεία του νομού μας που δουλεύουν "στο κόκκινο", με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και σε εμβολιαστικά κέντρα.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας δέχονται μεγάλη πίεση από ασθενείς με λοιπά νοσήματα, καθώς η μετατροπή των νοσοκομείων σε μίας νόσου εδώ και ενάμιση χρόνο έφερε τραγικά αποτελέσματα σε άλλες ασθένειες. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας, πολλοί non Covid ασθενείς παραμένουν έως και 3 μέρες στα επείγοντα μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε κάποια κλινική.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο νοσοκομείο, από τις κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και για τις οποίες η κυβέρνηση πανηγύριζε με φιέστες, σήμερα λειτουργούν οι μισές, οι οποίες μάλιστα είναι όλες γεμάτες με άλλα νοσήματα, ενώ 2 συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στην παθολογική κλινική.

Τραγική είναι όμως η κατάσταση και στο Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας", όπου το προηγούμενο διάστημα παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους 5 ακτινολόγοι και 5 ειδικευόμενοι παθολόγοι λόγω των άσχημων συνθηκών δουλειάς, σαν αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού και υποδομών, της υπερεφημέρευσης κ.ά. Σήμερα, λοιπόν, το ακτινολογικό ενός μεγάλου νοσοκομείου είναι έτοιμο να κλείσει.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με εντέλεσθε της 6ης ΥΠΕ, 4 παθολόγοι από το Νοσοκομείο του Ρίου και 7 παθολόγοι από το Νοσοκομείο του "Αγίου Ανδρέα" στέλνονται επί διημέρου για εφημερίες στο Νοσοκομείο του Πύργου, για να μπορέσει να λειτουργήσει η παθολογική του κλινική.

Ταυτόχρονα, τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας με μετακινήσεις προσωπικού και γιατρών από τις ΤΟΜΥ προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο εμβολιασμού, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άλλα περιστατικά και χιλιάδες ραντεβού να έχουν ακυρωθεί. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα!».

Οσο για τους χώρους δουλειάς, όπως υπογράμμισε, «αυτή την περίοδο δυναμώνει και η εργοδοτική τρομοκρατία, οι καταγγελίες στο ΕΚΠ και τα σωματεία είναι δεκάδες καθημερινά. Η εργοδοσία, στο όνομα της "υποχρεωτικότητας" των εμβολιασμών, αποκτά τη δυνατότητα να διώκει εργαζόμενους, να εξαπολύει απειλές για απολύσεις, για στερήσεις μισθού, ακόμα και για μηνύσεις για "διαφυγόντα κέρδη" σε βάρος μας με πρόσχημα τον εμβολιασμό».

Κατήγγειλε παράλληλα πως «επιχειρείται να στηθεί από κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους ο "κοινωνικός αυτοματισμός"», καθώς «είναι βολικό οι εργαζόμενοι να χωριστούν σε οπαδούς και αντιπάλους του εμβολιασμού, και οι μεν να φορτώνουν τις ευθύνες στους δε...».

Και ο συνδικαλιστής κατέληξε: «Το βασικό δίλημμα που αναδεικνύεται εδώ και ενάμιση χρόνο είναι το εξής: Θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική, της απαξίωσης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ή θα οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η πάλη για τη θωράκιση των νοσοκομείων, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και για μέτρα ουσιαστικής προστασίας εκεί που θεριεύει η πανδημία, δηλαδή στους χώρους δουλειάς;

Θα συνεχιστεί το σμπαράλιασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που βάζει εμπόδια στον ασφαλή και καθολικό εμβολιασμό, ή θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεκδίκησης από σωματεία και φορείς η αναβάθμισή της με κρατική χρηματοδότηση, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;

Γι' αυτό η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας καλεί όλα τα σωματεία της περιοχής μας και τους άλλους μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν αποφασιστικά μέτρα προστασίας. Να πρωτοστατήσουν ταυτόχρονα στην ενημέρωση για να προστατευτεί η υγεία του λαού και στην πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Κανένα μέτρο προστασίας και στο 4ο κύμα

«Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε και πάλι σε αύξηση νοσηλειών», ομολογήθηκε χθες κατά την κυβερνητική ενημέρωση για την πανδημία, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται και στο 4ο κύμα πανδημίας να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, να επιτάξει τους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας.

Αντ' αυτού, η κρατική ευθύνη για μαζική διενέργεια ελέγχων στα ΜΜΜ, στα πλοία κ.α. μετακινήθηκε προς τους ανεμβολίαστους νέους «να μην εφησυχάζουν με το αρνητικό self test...».

Οσο για το ερώτημα ποιος θα πληρώνει την υποχρεωτικότητα στους εργαζόμενους να κάνουν τεστ κάθε βδομάδα, «οι ίδιοι ή οι εργοδότες;», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς απέφυγε να δώσει απάντηση, κάνοντας λόγο για «κάποια σημεία που θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες ώρες».

Στο παραπάνω φόντο η κυβέρνηση, διανύοντας τον δεύτερο χρόνο και το δεύτερο καλοκαίρι πανδημίας, ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει ξενοδοχεία καραντίνας, με τον Ν. Χαρδαλιά να μιλάει «για την απροθυμία να παραχωρήσουν καταλύματα για την καραντίνα», ενώ και για τα πλοία καραντίνας όπως είπε «είναι τουριστική περίοδος, πλωτά μέσα, μικρά κρουαζιερόπλοια δεν υπάρχουν»... «Λύση» θα βρεθεί το ...επόμενο διάστημα, «σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού έχουμε προχωρήσει σε επανασχεδιασμό, αν υπάρξει πάλι άρνηση ενώ υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ένα ακραίο μέσο είναι και η επίταξη», ενώ είναι σαφές ότι όταν η κυβέρνηση μιλάει για «επίταξη», εννοεί με το αζημίωτο... Για την ώρα, υποτίθεται ότι κάνει «αερομεταφορές για να εξασφαλίσουμε καραντίνα για όσους νοσούν».

Αλλα 2.604 κρούσματα χτες

Στο μεταξύ, και χτες καταγράφηκαν 5 θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.875 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 126, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 70% την τελευταία βδομάδα. Μόνο χτες αυξήθηκαν κατά 7,45%, φτάνοντας τις 173. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 138 ασθενείς. Το σύνολο των νοσηλευομένων με COVID-19 ξεπερνά και πάλι τους 1.000.

Τα νέα κρούσματα είναι 2.604, εκ των οποίων 23 είναι εισαγόμενα, 1.066 εντοπίστηκαν στην Αττική, 243 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 469.042.

Οι μετρήσεις λυμάτων επιβεβαιώνουν την αύξηση του ιικού φορτίου, ενώ παρατηρείται μετακίνηση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους της ηλικιακής ομάδας 40 - 60 ετών (το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι 65%), που σημαίνει ότι 1 στους 3 είναι σε κίνδυνο να κολλήσει κορονοϊό και να νοσήσει.

Το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν ενώ είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι κάτω από 1% και σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Β. Παπαευαγγέλου, «42 στους 4.600 ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν μία εβδομάδα χρειάστηκε να διασωληνωθούν».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο νοσοκομείο του νησιού

Παράσταση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης μέτρων προστασίας από την πανδημία διοργανώνει αύριο Σάββατο στις 11.30 π.μ. στο νοσοκομείο του νησιού το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Το ΕΚΖ καλεί τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης και «να πρωτοστατήσουν εκ νέου στην ενημέρωση για να προστατευτεί η υγεία του εργαζόμενου λάου, να εμβολιαστεί, να τηρήσει τα μέτρα προστασίας».

Ομως όπως σημειώνει, «αυτό δεν γίνεται με την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού και της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτόν τον διαχωρισμό ως πρόσχημα για νέες απολύσεις. Οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που βγαίνουν αυτές τις μέρες από το καθεστώς της αναστολής και μπαίνουν απευθείας στις λίστες του ΟΑΕΔ, επιβεβαιώνουν την επιθετικότητα κυβέρνησης και εργοδοσίας απέναντι στον εργαζόμενο λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ