Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ολοι στον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας

Συγκέντρωση χτες με διεκδικήσεις για θωράκιση νοσοκομείων και των άλλων δομών, για μέτρα στους χώρους δουλειάς

Δεν θα αφήσουμε κυβέρνηση και εργοδοσία να παίζουν με τις ζωές μας. Η προστασία της υγείας του λαού και η θωράκιση των δημόσιων δομών ήταν και θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων μας. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε!

Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της Πάτρας από τη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στην κινητοποίηση των συνδικάτων παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής της Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχό της, Κ. Πελετίδη. Ακολούθησε πορεία με συνθήματα στο κέντρο της πόλης, όπου οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη τους για τη λήψη μέτρων προστασίας μέσα στους χώρους εργασίας και την ενίσχυση των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας του νομού.

Τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις δομές Υγείας και του νομού Αχαΐας παρουσίασε στην ομιλία του ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚΠ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση παραμένει τραγική στα τέσσερα νοσοκομεία του νομού μας που δουλεύουν "στο κόκκινο", με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και σε εμβολιαστικά κέντρα.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας δέχονται μεγάλη πίεση από ασθενείς με λοιπά νοσήματα, καθώς η μετατροπή των νοσοκομείων σε μίας νόσου εδώ και ενάμιση χρόνο έφερε τραγικά αποτελέσματα σε άλλες ασθένειες. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας, πολλοί non Covid ασθενείς παραμένουν έως και 3 μέρες στα επείγοντα μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε κάποια κλινική.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο νοσοκομείο, από τις κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και για τις οποίες η κυβέρνηση πανηγύριζε με φιέστες, σήμερα λειτουργούν οι μισές, οι οποίες μάλιστα είναι όλες γεμάτες με άλλα νοσήματα, ενώ 2 συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στην παθολογική κλινική.

Τραγική είναι όμως η κατάσταση και στο Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας", όπου το προηγούμενο διάστημα παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους 5 ακτινολόγοι και 5 ειδικευόμενοι παθολόγοι λόγω των άσχημων συνθηκών δουλειάς, σαν αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού και υποδομών, της υπερεφημέρευσης κ.ά. Σήμερα, λοιπόν, το ακτινολογικό ενός μεγάλου νοσοκομείου είναι έτοιμο να κλείσει.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με εντέλεσθε της 6ης ΥΠΕ, 4 παθολόγοι από το Νοσοκομείο του Ρίου και 7 παθολόγοι από το Νοσοκομείο του "Αγίου Ανδρέα" στέλνονται επί διημέρου για εφημερίες στο Νοσοκομείο του Πύργου, για να μπορέσει να λειτουργήσει η παθολογική του κλινική.

Ταυτόχρονα, τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας με μετακινήσεις προσωπικού και γιατρών από τις ΤΟΜΥ προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο εμβολιασμού, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άλλα περιστατικά και χιλιάδες ραντεβού να έχουν ακυρωθεί. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα!».

Οσο για τους χώρους δουλειάς, όπως υπογράμμισε, «αυτή την περίοδο δυναμώνει και η εργοδοτική τρομοκρατία, οι καταγγελίες στο ΕΚΠ και τα σωματεία είναι δεκάδες καθημερινά. Η εργοδοσία, στο όνομα της "υποχρεωτικότητας" των εμβολιασμών, αποκτά τη δυνατότητα να διώκει εργαζόμενους, να εξαπολύει απειλές για απολύσεις, για στερήσεις μισθού, ακόμα και για μηνύσεις για "διαφυγόντα κέρδη" σε βάρος μας με πρόσχημα τον εμβολιασμό».

Κατήγγειλε παράλληλα πως «επιχειρείται να στηθεί από κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους ο "κοινωνικός αυτοματισμός"», καθώς «είναι βολικό οι εργαζόμενοι να χωριστούν σε οπαδούς και αντιπάλους του εμβολιασμού, και οι μεν να φορτώνουν τις ευθύνες στους δε...».

Και ο συνδικαλιστής κατέληξε: «Το βασικό δίλημμα που αναδεικνύεται εδώ και ενάμιση χρόνο είναι το εξής: Θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική, της απαξίωσης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ή θα οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η πάλη για τη θωράκιση των νοσοκομείων, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και για μέτρα ουσιαστικής προστασίας εκεί που θεριεύει η πανδημία, δηλαδή στους χώρους δουλειάς;

Θα συνεχιστεί το σμπαράλιασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που βάζει εμπόδια στον ασφαλή και καθολικό εμβολιασμό, ή θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεκδίκησης από σωματεία και φορείς η αναβάθμισή της με κρατική χρηματοδότηση, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;

Γι' αυτό η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας καλεί όλα τα σωματεία της περιοχής μας και τους άλλους μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν αποφασιστικά μέτρα προστασίας. Να πρωτοστατήσουν ταυτόχρονα στην ενημέρωση για να προστατευτεί η υγεία του λαού και στην πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε μία πρόσληψη για την επίσπευση του εμβολιασμού(7/7/2021)
Ατομική ευθύνη, αυτοδιάγνωση και μπαλώματα για τη διαχείριση της πανδημίας(6/5/2021)
Στενάζουν υγειονομικοί και ασθενείς από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα ΚΥ(28/4/2021)
Σοβαρές συνέπειες μέσα στην πανδημία από τη χρόνια απαξίωση της ΠΦΥ(26/2/2021)
«Επιχειρησιακό πλάνο» υπονόμευσης του εμβολιασμού και της υγείας του λαού(16/1/2021)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org