ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν ξανά στους δρόμους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης
Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν ξανά στους δρόμους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης
Νέες μαζικές διαδηλώσεις και πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε πόλεις όλης της Κολομβίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, που είχαν ξεκινήσει στις 28 Απρίλη και διήρκεσαν σχεδόν ενάμιση μήνα.

Στο πλαίσιο της νέας συντονισμένης κινητοποίησης σε όλη τη χώρα, η οποία συνέπεσε με τη Μέρα Ανεξαρτησίας της Κολομβίας και με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, η Εθνική Επιτροπή Απεργίας, το συντονιστικό που συσπειρώνει εκατοντάδες εργατικές, αγροτικές, νεολαιίστικες και ιθαγένικες οργανώσεις, κατέθεσε στη Βουλή 10 προτάσεις νόμου με τα αιτήματα των μαζικών φορέων.

Ιεραρχώντας τα ζητήματα του λαϊκού εισοδήματος, της Υγείας, της εργασίας, της Εκπαίδευσης, της νεολαίας, των ιθαγενών κ.ά., οι προτάσεις νόμου των μαζικών φορέων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προβλέψεις για τη θέσπιση έκτακτου μηνιαίου επιδόματος για 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν φοίτησης στα πανεπιστήμια, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στήριξη του γεωργικού τομέα, εγγύηση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και άλλα. Για τη χρηματοδότηση όλων των παραπάνω, οι μαζικοί φορείς απαιτούν την κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου (όπως στον εξορυκτικό και στον χρηματοπιστωτικό τομέα) και την αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη περιουσία.

Συνέχεια στην κρατική καταστολή - Νέα μεγάλη κινητοποίηση στις 8 Αυγούστου

Στο μεταξύ, δεν έλειψε ούτε προχτές η βίαιη κρατική καταστολή από την πλευρά της κυβέρνησης Ντούκε, η οποία ευθύνεται για τους πάνω από 70 νεκρούς διαδηλωτές, τους 1.200 τραυματίες και τους εκατοντάδες αγνοούμενους κατά την προηγούμενη φάση των λαϊκών κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανέπτυξε 65.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς ενόψει των διαδηλώσεων, ενώ σε πόλεις όπως το Κάλι και το Μεντεγίν οι δυνάμεις καταστολής και ιδιαίτερα οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (ESMAD) επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών.

Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων απαντούν με την οργάνωση νέας μεγάλης διαδήλωσης στις 8 Αυγούστου στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, ενώ απαιτούν από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της Βουλής να τοποθετηθούν πάνω στις προτάσεις νόμου με τα λαϊκά αιτήματα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρνει στο κοινοβούλιο την «ανανεωμένη» μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε αναγκαστεί να αποσύρει υπό το βάρος των πολυήμερων λαϊκών κινητοποιήσεων. Αφαιρώντας κομμάτια όπως η αύξηση του ΦΠΑ, το νέο νομοσχέδιο προϋπολογίζει αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,9 δισ. δολάρια, έναντι 6,3 δισ. που προέβλεπε στην προηγούμενη μορφή του. Και στη νέα βερσιόν, βέβαια, περιλαμβάνονται προβλέψεις για μείωση κρατικών δαπανών, κατά περίπου μισό δισ. δολάρια τον χρόνο. Παράλληλα, επιχειρώντας να κατευνάσει και να ενσωματώσει τη λαϊκή αγανάκτηση για το όργιο καταστολής, ο Ντούκε έχει ανακοινώσει ότι θα φέρει στη Βουλή σχέδιο «μεταρρύθμισης» της αστυνομίας.

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «PEGASUS»
Καθημερινές αποκαλύψεις γύρω από το παγκόσμιο σκάνδαλο κατασκοπείας

Νέες πληροφορίες αποκαλύπτουν καθημερινά τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που συμμετείχαν στις έρευνες για τις δραστηριότητες της ισραηλινής εταιρείας «NSO Group» και το λογισμικό «Pegasus» που έχει αναπτύξει, με το οποίο οι πελάτες της αποκτούν πλήρη πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα των «στόχων» τους.

Μετά την αποκάλυψη που έγινε την Τρίτη, ότι δηλαδή ανάμεσα στους «στόχους» των κρατών - πελατών της εταιρείας εντοπίστηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όπως και στελέχη της κυβέρνησής του, η «Washington Post» αποκάλυψε 13 ακόμα ονόματα. Δύο από αυτούς είναι εν ενεργεία Πρόεδροι κρατών, 3 εν ενεργεία πρωθυπουργοί, 7 τέως πρωθυπουργοί και ένας βασιλιάς.

Η έρευνα έγινε με βάση μια λίστα 50.000 αριθμών τηλεφώνων που θεωρείται πως αποτελούν ή αποτέλεσαν «στόχους» των πελατών της NSO. Από αυτά, οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να εντοπίσουν περισσότερα από 1.000 άτομα που εκτείνονται σε περισσότερες από 50 χώρες, ανάμεσά τους τουλάχιστον 65 στελέχη επιχειρήσεων, 85 μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 189 δημοσιογράφοι και περισσότεροι από 600 πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Πέρα από τον Εμ. Μακρόν, στη λίστα εντοπίστηκαν οι εν ενεργεία Πρόεδροι του Ιράκ Μπαράμ Σαλίχ και της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, οι σημερινοί πρωθυπουργοί του Πακιστάν Ιμράν Χαν, της Αιγύπτου Μοσταφά Μαντμπούλι και του Μαρόκου Σαάντ-Εντντίν Ελ Οθμάνι.

Οσον αφορά τους 7 πρώην πρωθυπουργούς (Σαρλ Μισέλ του Βελγίου, Αχμέντ Ομπέιντ μπιν Νταγκρ της Υεμένης, Σαάντ Χαρίρι του Λιβάνου, Ρουχακάνα Ρουγκούντα της Ουγκάντα, Εντουάρ Φιλίπ της Γαλλίας, Μπακιτσάν Σαγκιντάγιεφ του Καζακστάν και Νουρεντίν Μπεντούι της Αλγερίας), σύμφωνα με την «Washington Post» τα στοιχεία του καταλόγου υποδεικνύουν πως τέθηκαν υπό παρακολούθηση όσο βρίσκονταν ακόμα στην εξουσία.

Τέλος, στη λίστα εντοπίστηκε και αριθμός τηλεφώνου που ανήκει στον βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ'.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην έρευνα με την επωνυμία «Pegasus Project» κάλεσαν τους αριθμούς αυτούς, ωστόσο λίγοι ήταν αυτοί που απάντησαν.

Η ισραηλινή εταιρεία υποστηρίζει πως το «Pegasus» προορίζεται για χρήση μόνο για την επιτήρηση τρομοκρατών και μεγάλων εγκληματιών. Σε επιστολές της, η NSO υποστήριξε πως «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τουλάχιστον τρία ονόματα στην έρευνά σας, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ' και ο (Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, δεν είναι και δεν έχουν ποτέ υπάρξει στόχοι ή έχουν επιλεγεί ως στόχοι πελατών του Ομίλου NSO», ενώ σε ακόλουθη επιστολή πρόσθεσαν πως «όλοι οι αξιωματούχοι της γαλλικής και βελγικής κυβέρνησης ή διπλωμάτες που αναφέρονται στον κατάλογο, δεν είναι και δεν υπήρξαν ποτέ στόχοι του "Pegasus"».

Οι ερευνητές δεν απέκτησαν πρόσβαση στα παραπάνω τηλέφωνα, αλλά από τις έρευνες που πραγματοποίησαν σε 67 συσκευές της λίστας, αποδείχθηκε πως 23 «μολύνθηκαν» από το «Pegasus», 14 έδειξαν σημάδια απόπειρας διείσδυσης, ενώ για τις υπόλοιπες 30 συσκευές οι εξετάσεις ήταν ασαφείς.

«Διεθνή Ασπίδα Κυβερνοασφάλειας» ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, στο φόντο των νέων αποκαλύψεων για τη δραστηριότητα της ισραηλινής NSO, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ν. Μπένετ, άδραξε την αφορμή... για να βγει «από πάνω», σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που «τρέχουν» γύρω από τα ζητήματα της «κυβερνοασφάλειας».

Πρότεινε συγκεκριμένα τη συγκρότηση ενός διεθνούς δικτύου «κυβερνοασφάλειας» για την αντιμετώπιση επιθέσεων και απειλών από ομάδες χάκερς ή τις μυστικές υπηρεσίες ανταγωνιστικών χωρών.

«Το Ισραήλ ανοίγεται και ανακοινώνει τη συγκρότηση της "Διεθνούς Ασπίδας Κυβερνοασφάλειας"», ανέφερε χτες ο Μπένετ.

Πρόσθεσε πως το Ισραήλ έχει ήδη υπογράψει μνημόνια με δεκάδες χώρες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και πως το σχέδιό του αναβαθμίζει αυτές τις σχέσεις σε «ένα νέο, προηγμένο επίπεδο», με πρότυπο το ισραηλινό δίκτυο κυβερνοασφάλειας που είναι γνωστό ως «Cybernet».

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Μπένετ κατά το παρελθόν ήταν διευθύνων σύμβουλος δύο εταιρειών πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας. Το 1999 είχε συνδημιουργήσει την αμερικανική εταιρεία «Cyota», που πουλήθηκε το 2005 έναντι 145 εκατ. δολαρίων, και στη συνέχεια ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Soluto», μίας ισραηλινής εταιρείας πληροφορικής που προσφέρει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud) και πωλήθηκε και αυτή το 2013 έναντι 130 εκατ. δολαρίων.

ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντείνονται τα παζάρια για τον «Nord Stream 2»

«Ανεπαρκείς» χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ για τον αγωγό «Nord Stream 2» ο ανώτατος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέρεκ Τσόλετ, που ολοκλήρωσε επαφές στο Κίεβο, προαναγγέλλοντας σχετική συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον.

Τοποθετούμενος σχετικά με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ο Τσόλετ υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε αυτήν τη φάση δεν έχουν νόημα, αφού ο αγωγός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Πρόσθεσε πως ΗΠΑ και Γερμανία εργάζονται ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα παραμείνει χώρα διέλευσης φυσικού αερίου για πολλά ακόμα χρόνια.

Οσον αφορά τις επαφές Τσόλετ στο Κίεβο, ασχολήθηκαν μεταξύ άλλων με «τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει την Ενέργεια ως εργαλείο πίεσης κατά της Ουκρανίας ή άλλης χώρας της Ευρώπης».

Στο Βερολίνο, σχολιάζοντας δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που μιλούν για «συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου», εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε ανταλλαγή απόψεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και για το θέμα του "Nord Stream 2"» και ότι «αυτές θα συνεχιστούν».

Νεότερο δημοσίευμα του «Reuters» χτες το βράδυ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα ανακοινώσουν άμεσα συμφωνία, στην οποία θα καταγράφονται συνέπειες για τη Ρωσία «αν χρησιμοποιήσει τον αγωγό για να βλάψει την Ουκρανία ή άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Μόσχα: Σε επικίνδυνο κατώφλι σύγκρουσης οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Στο μεταξύ, μετά από συνεδρίαση που έγινε στο ρωσικό ΥΠΕΞ στη Μόσχα, υπό την προεδρία του υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ, εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας«έχουν προσεγγίσει ένα επικίνδυνο κατώφλι σύγκρουσης, εξαιτίας της Ουάσιγκτον που έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση μεταξύ των δύο κρατών. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της ασκούν πίεση άνευ προηγουμένου στη Ρωσία».

Αναφέρει επίσης η ανακοίνωση ότι η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη άνοιξε ευκαιρίες για συνεργασία σε τομείς όπως «η στρατηγική σταθερότητα, η κυβερνοασφάλεια, η Αρκτική και η διευκόλυνση διευθετήσεων περιφερειακών συγκρούσεων». Προσθέτει ωστόσο ότι «φυσικά, τέτοια συνεργασία μπορεί να διεξαχθεί με επιτυχία μόνο με προσαρμογή στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ισοτιμίας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις».

Χτες, εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι νορβηγικά μαχητικά απογειώθηκαν για να «συνοδεύσουν» ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς και τη Νορβηγική Θάλασσα. Η Μόσχα αναφέρει ότι τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια 7ωρη πτήση πάνω από ουδέτερα ύδατα.

Εκπρόσωπος των νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι πρόκειται για σταθερή διαδικασία που ακολουθείται όποτε ρωσικά μαχητικά βρίσκονται σε διεθνή εναέριο χώρο κοντά στα νορβηγικά σύνορα, ότι είναι κάτι που «γίνεται σχεδόν κάθε βδομάδα» και ότι τα νορβηγικά αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους μετά τη διαδικασία αναγνώρισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ