ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ TOY KKE ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ
Τα προβλήματα των πυρόπληκτων παραμένουν, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Ερώτηση για τα προβλήματα των πυρόπληκτων στο Μάτι, τρία χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά, κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Εσωτερικών.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστο Κατσώτη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάση Παφίλη, έχει ως εξής:

«Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες τρία χρόνια από την εκδήλωση της καταστροφικής και φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες. Παρά τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων, τα περισσότερα προβλήματα (στεγαστικά και άλλα) παραμένουν, με ευθύνη της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ οι όποιες νομοθετικές προθεσμίες τέθηκαν για την ελάχιστη ανακούφιση των πυρόπληκτων ουσιαστικά έχουν λήξει.

Συνεχίζεται η μη έγκαιρη καταβολή της πενιχρής επιδότησης ενοικίου, με το αίτημα αυτή να είναι μηνιαία και όχι τρίμηνη, όπως και η μη καταβολή όλου του ποσού για την αποκατάσταση κατοικιών.

Παραμένουν τα προβλήματα που γεννά το ειδικό χωροταξικό σχέδιο και τα προβλήματα με τις δασικές εκτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, κατοικίες που κάηκαν και ανήκουν στους οικισμούς Προβάλινθος και Αμπελούπολη έχουν εξαιρεθεί, και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πάρει τις αναγκαίες αποζημιώσεις για να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Η επίσημη κυβερνητική δικαιολογία είναι ουσιαστικά η αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας και του χαρακτήρα της έκτασης. Παρόλο που φορείς του κράτους (υπουργείο Γεωργίας, Διεύθυνση Εποικισμού, υπουργείο Περιβάλλοντος κ.λπ.) έχουν εγκρίνει τη νομιμότητα της απόκτησης της έκτασης από τον συνεταιρισμό, η έκταση έχει νόμιμα αγοραστεί, μετεγγραφεί, έχει κατασκευαστεί οδικό δίκτυο, οικοδομικά τετράγωνα και έχουν ανεγερθεί πάνω από 150 σπίτια, την ίδια στιγμή άλλοι κρατικοί φορείς (Γενική Γραμματεία Δασών, Δασική Υπηρεσία της περιοχής) θεωρούν ότι η έκταση ανήκε από την ίδρυση του ελληνικού κράτους στο Δημόσιο και χαρακτηρίζεται δημόσια διακατεχόμενη και δασική έκταση. Αυτές τις αντιφάσεις, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που ασκήθηκε διαχρονικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τις πληρώνουν οι πληγέντες.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια "έξωσης" των ελάχιστων οικογενειών που φιλοξενούνται στο ΚΕΔΑ/Ζ και στα ΚΑΑΥ στο Ζούμπερι. Συγκεκριμένα, από τα 150 άτομα στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας και τα 84 άτομα στο ΚΑΑΥ, αυτήν τη στιγμή έχουν απομείνει 20 οικογένειες. Οι διοικήσεις του ΚΕΔΑ/Ζ - ΚΑΑΥ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζητούν την απομάκρυνση των οικογενειών από τους χώρους μέχρι τέλος Ιούλη, φορτώνοντας την ευθύνη στους πληγέντες, που εξακολουθούν να παραμένουν στις κατασκηνώσεις, τη στιγμή που το κράτος δεν έχει φροντίσει ούτε για την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών τους ούτε για να δοθούν τα ψίχουλα για το επίδομα ενοικίου.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι υπουργοί ποια μέτρα θα πάρουν:

Για να εξασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων και των κατοικιών τους από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Για να αποδοθεί άμεσα - σε μηνιαία και όχι τριμηνιαία βάση - το επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους, τη στιγμή που υπάρχουν οικογένειες που εισπράττουν τώρα το επίδομα του Δεκεμβρίου.

Για να λυθούν οριστικά τα ιδιοκτησιακά ή άλλα προβλήματα που συντηρούν την ομηρία δεκαετιών στους οικισμούς Προβάλινθος και Αμπελούπολη της πυρόπληκτης περιοχής. Για τη συνέχιση της παραμονής των ελάχιστων οικογενειών στο ΚΕΔΑ/Ζ και στα ΚΑΑΥ στο Ζούμπερι, μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους».

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Οι απανωτές βλάβες ταλαιπωρούν επιβάτες και προειδοποιούν

Απανωτές εξακολουθούν να είναι οι βλάβες των πλοίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές, με το πρόβλημα να διογκώνεται τη θερινή περίοδο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής από την παλαιότητα και την υποσυντήρηση των πλοίων, με ευθύνη των εφοπλιστών, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να τους μπουκώνει με εκατοντάδες εκατομμύρια επιδοτήσεις και έκτακτες επιχορηγήσεις με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Τελευταίο περιστατικό είναι η βλάβη και στις δύο κύριες μηχανές του ταχύπλοου «Super Runner Jet» χτες το πρωί, με 227 επιβάτες και δρομολόγιο από Λαύριο για Αη Στράτη, Λήμνο και Καβάλα.

Μάλιστα, ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν και αυτοί που είχαν βγάλει εισιτήριο και επρόκειτο να ταξιδέψουν με το πλοίο «Aqua Blue», το οποίο αναμενόταν να αποπλεύσει χτες στη 1 τα ξημερώματα. Το απόγευμα της Τρίτης όμως έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα από την εταιρεία που τους ενημέρωνε για αναβολή του δρομολογίου, λόγω ελλείψεων στα πιστοποιητικά του πλοίου, και ότι θα αναχωρούσαν στις 8.30 το πρωί με το «Super Runner Jet».

«Οταν επιβιβαστήκαμε μας ενημέρωσαν για τη βλάβη», αναφέρει επιβάτης σε καταγγελία του στην εφημερίδα μας. Το πλοίο απέπλευσε τελικά λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, με τους επιβάτες του «Aqua Blue» να ταξιδεύουν τελικά με πάνω από 12 ώρες καθυστέρηση, με συνέπειες και στη δουλειά τους, όπως ο επιβάτης που έκανε την καταγγελία, καθώς πήγαινε στη Λήμνο για εργασία.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας δήλωσε άγνοια για το ανεκτέλεστο δρομολόγιο του «Aqua Blue», το οποίο επιπλέον είναι 45 ετών (έτος κατασκευής 1975) και παραμένει εν κινήσει παρά τις διαδοχικές βλάβες.

Επίσης χτες, έμεινε από βλάβη στις μηχανές και το ταχύπλοο ακτοπλοϊκό πλοίο «Σούπερ Εξπρές» κατά τον κατάπλου του στη Μύκονο με δρομολόγιο Θήρα, Ιο, Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Τήνο, Ραφήνα, ταλαιπωρώντας 191 επιβάτες.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Χρόνιο πλέον το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης

Εντονο και χρόνιο πρόβλημα δυσοσμίας κατά τις βραδινές ώρες αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κατερίνης που διαμένουν στις δυτικές συνοικίες της πόλης, όπως και στα κοντινά χωριά, με την αιτία του προβλήματος να παραμένει άγνωστη.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης, έχουν πληθύνει οι υποκριτικές δηλώσεις δήθεν ανησυχίας, από πολιτικές δυνάμεις και εκπροσώπους τους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, τη δυσοσμία στην Κατερίνη και τα γύρω χωριά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις πολιτικών δυνάμεων και εκπροσώπων τους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, τη δυσοσμία στην Κατερίνη και τα γύρω χωριά, η ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης του ΚΚΕ τις χαρακτηρίζει «υποκριτικές», τονίζοντας πως αυτές «ενοχοποιούν γενικά και αόριστα την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα από τη μια και στη φύση από την άλλη, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Παράλληλα, η ανακοίνωση τονίζει πως ο πρόσφατος νόμος για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», τον οποίο έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ με την ουσιαστική ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν.

«Τόσο η ΝΔ σήμερα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υλοποιούν την ίδια πολιτική που αντιμετωπίζει στην ουσία τις διατάξεις για περιβαλλοντικό έλεγχο των επενδύσεων του κεφαλαίου ως "αναχρονισμούς" που βλάπτουν την ανάπτυξη» και προσθέτει πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπλέουν, στηρίζοντας μαζί την ευρωενωσιακή αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή την ασυδοσία του κεφαλαίου να ρυπαίνει, προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων στη βιομηχανία και παράλληλα μεταφέρουν με νέα «περιβαλλοντικά» χαράτσια στις πλάτες των εργαζομένων ολοένα και μεγαλύτερα βάρη.

Η ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα αρμόδια τμήματα της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, ώστε να διεξάγονται συνεχώς και συχνότερα όλοι οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί έλεγχοι και να εντοπιστούν τα αίτια του προβλήματος της δυσοσμίας.

Παράλληλα, απαιτεί να διασφαλιστεί από τα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας Πιερίας ότι θα τηρούνται οι προδιαγραφές λειτουργίας των βιολογικών και άλλων εγκαταστάσεων και να πραγματοποιηθεί άμεσα ο καθαρισμός της αντιπλημμυρικής περιφερειακής τάφρου της Κατερίνης.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Περιοδείες του ΚΚΕ σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Δασαρχεία

Περιοδείες σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Δασαρχεία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Δυτική Μακεδονία. Σήμερα Πέμπτη:

Στην Κοζάνη, στις 10 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στις 11.30 π.μ. στο Δασαρχείο, με επικεφαλής τον Γιάννη Κανάτσιο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην Πτολεμαΐδα, στις 10 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στις 11.30 π.μ. στη Δασονομία, με επικεφαλής τον Νίκο Γεωργακόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας.

Στην Καστοριά, στις 10 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς και στις 11.30 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αργους Ορεστικού, με επικεφαλής τον Κώστα Χατζηδαμιανό, μέλος του ΓΠ Δυτ. Μακεδονίας.

Νεκρό προσφυγόπουλο στη Λέσβο

Νεκρό μεταφέρθηκε χτες το μεσημέρι στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο της Λέσβου ένα προσφυγόπουλο τεσσάρων μηνών από το ΚΥΤ στο Μαυροβούνι. Ο θάνατός του πιθανολογείται πως οφείλεται σε εισρόφηση μετά τη λήψη γεύματος. Ηταν παιδί μονογονεϊκής οικογένειας Σομαλής που διαμένει στον καταυλισμό. Το βρέφος από προχτές το βράδυ είχε εμετούς. Το πρωί η μητέρα του το μετέφερε στο ιατρείο του ΚΥΤ, όμως το βρέφος ήταν ήδη σε κακή κατάσταση και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να το συνεφέρουν. Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να διαφωτίσει τα αίτια του θανάτου του.

ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για τα 3 χρόνια από τη φονική πυρκαγιά

Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης

Σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «3 χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δυναμώνουμε την πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής» στη Νέα Μάκρη, στην πλατεία Αγίας Μαρίνας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ