Την ακύρωση του λεγόμενου «Συνεδρίου Γονιμότητας» ανακοίνωσαν χτες οι διοργανωτές του, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που δικαιολογημένα προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ του, στο οποίο αναπαράγονται αναχρονιστικές αντιλήψεις που θεωρούν πρωταρχικό - αν όχι και σχεδόν αποκλειστικό - ρόλο της γυναίκας τη γέννηση παιδιών και τη δημιουργία οικογένειας.
Το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Ορια και Επιλογές» ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιούλη στα Γιάννενα. Με χτεσινή της ανακοίνωση η οργανωτική του επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίων και μεγαλοκλινικάρχες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ανακοίνωσε την ακύρωσή του «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε».
Το μήνυμα ωστόσο του διαφημιστικού σποτ δεν αφήνει πολλά περιθώρια ...παρερμηνείας. Σε αυτό, μια γυναίκα που μπαίνει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της επιδίδεται σε έναν «απολογισμό» «όχι γι' αυτά που έκανες, αλλά γι' αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει», όπως λέει. «Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Επιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα», αναφέρει. «Τι έχω κάνει λάθος;», αναρωτιέται και προτρέπει τις γυναίκες: «Αν ονειρεύεσαι να κάνεις τη δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα». Ενδεικτική για το στίγμα της διοργάνωσης ήταν επίσης η συμμετοχή πολλών εκπροσώπων της Εκκλησίας στο πρόγραμμα, την οποία οι διοργανωτές απέδωσαν στον στόχο της «ευρύτερης διάδοσης του μηνύματος».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής, το τηλεοπτικό μήνυμα είχε σκοπό να παρουσιάσει «την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα» και να ενημερώσει για «τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη» ώστε οι γυναίκες να «μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς». Μετά το κύμα αντιδράσεων που εκδηλώθηκε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα της Προεδρίας, ορισμένοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης που είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα απέσυραν τη συμμετοχή τους, ενώ τελικά η όλη διοργάνωση ακυρώθηκε. Ωστόσο, τα παραπάνω φέρνουν στο επίκεντρο τις ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της άμβλωσης.
Το νέο «επεισόδιο» της επίθεσης «στη μητρότητα και στο δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας να αποφασίσει η ίδια πότε και αν θα φέρει στον κόσμο ένα ή περισσότερα παιδιά» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σχολιάζοντας τους στόχους του συνεδρίου, επισημαίνει πως «πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων να πλασάρουν τα αντιδραστικά τους σχέδια για κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζόμενων γυναικών, αλλά και για νέες επενδύσεις και κέρδη στον τομέα της αναπαραγωγικής διαδικασίας, υπό τις ευλογίες μάλιστα και της Εκκλησίας».
Η ΟΓΕ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το βίντεο που «αναπαράγει όλες τις αναχρονιστικές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας στην αναπαραγωγική διαδικασία». Παράλληλα, σχολιάζει το δίπολο που στήθηκε «ανάμεσα στην κυβέρνηση από τη μια μεριά, και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλες δυνάμεις από την άλλη, που προβάλλονται ως αντίπαλο δέος στον σκοταδισμό και υπέρμαχοι της "αυτοδιάθεσης του σώματος"». «Ο ψευτοπροοδευτισμός τους», τονίζει, «δεν μπορεί να ξεπλύνει τη βάρβαρη πολιτική τους. Αυτήν την πολιτική που καθορίζει τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αποτρέπουν σήμερα μια νέα γυναίκα να αποφασίσει να γίνει μητέρα, τις συνθήκες που την αναγκάζουν να αναβάλει επ' αόριστον, ίσως και να ματαιώσει οριστικά αυτήν την απόφασή της».
«Αντίδραση και ψευτοπροοδευτισμός αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Γι' αυτό κυβέρνηση και κόμματα που κινούνται στις ράγες της ΕΕ δεν έβγαλαν άχνα για το περιεχόμενο του συνεδρίου: Για τα σχέδια προώθησης της κρυοσυντήρησης των ωαρίων των γυναικών, που ο ίδιος ο διοργανωτής του συνεδρίου, γυναικολόγος μεγαλοκλινικάρχης, ομολόγησε ως ζητούμενο. Για την πρόθεση των επιχειρηματικών ομίλων να προωθήσουν την υπόθεση αυτή προκειμένου απερίσπαστοι όπου, όσο και όπως θέλουν να μπορούν να εκμεταλλεύονται τη γυναικεία εργατική δύναμη. Για την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, της ΙΥΑ, της άμβλωσης, συνολικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Για τα δάνεια που ετοιμάζουν οι τράπεζες για τις νέες γυναίκες, προσδοκώντας νέα κέρδη, επενδύοντας στην επιθυμία τους να γίνουν μητέρες», τονίζει η ΟΓΕ.
«Σήμερα τον 21ο αιώνα, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της γυναίκας στη σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες δουλειάς, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής, με μέτρα προστασίας της μητρότητας και ολόπλευρη στήριξη της οικογένειας με δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες», υπογραμμίζει. «Γι' αυτό δεν δεχόμαστε να ζούμε με μισθούς πείνας, να έχουμε ωράρια - λάστιχο που κάνουν τη ζωή μας λάστιχο, να μπαίνει η μητρότητα στο απόσπασμα γιατί θεωρείται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος, να εμπορευματοποιείται η Υγεία και η Πρόνοια, και να αναγκαζόμαστε να ακριβοπληρώνουμε υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τοκετό, τις διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις με βάση τις ιδιαίτερες βιολογικές μας ανάγκες (...) Γι' αυτό δίνουμε μαχητική απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα που διαλύει τις ζωές μας και επιβάλλει νέους σκληρούς οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς, που μας στερούν κάθε δυνατότητα ελεύθερης επιλογής σε κάθε πλευρά της ζωής μας, ακόμα και στην απόφασή μας αν και πότε θα γίνουμε μητέρες», καταλήγει.
Η ΟΓΕ διεκδικεί: Σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, χωρίς προϋποθέσεις. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και οικογενειακού προγραμματισμού.
308 εκατομμύρια στους «επενδυτές» στο «Ελ. Βενιζέλος» την ώρα που ξεσαλώνουν σε βάρος των εργαζομένων
Eurokinissi |
Στο μεταξύ, νέο δώρο ύψους 307,9 εκατ. ευρώ χορήγησε η κυβέρνηση στους ιδιώτες - επενδυτές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, σε συνέχεια αντίστοιχων παρεμβάσεων στήριξης των υπόλοιπων επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο νόμου «Oικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 για το έτος 2020», που κατατέθηκε την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να αξιοποιήσει όρο της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη γερμανική «Fraport», διασφαλίζοντας τα κέρδη των επενδυτών, με το υπουργείο Οικονομικών να μιλάει προκλητικά για «δίκαιη και αναλογική αρωγή τους στις κομβικής σημασίας υποδομές της χώρας».
Συγκεκριμένα, η «Fraport - Greece» θα ωφεληθεί με ποσό ύψους 177,9 εκατ. ευρώ μέσω απαλλαγών από τα ετήσια τιμήματα που καταβάλλει στο Δημόσιο, ενώ την ίδια στιγμή το αεροδρόμιο της Αθήνας θα λάβει άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 130 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι τα χρήματα αυτά αφορούν αποζημίωση μόνο για το 2020, αφού τις ζημιές που υπέστησαν οι δύο εταιρείες διαχείρισης των εγχώριων αεροδρομίων φέτος θα τις πληρωθούν όταν ολοκληρωθεί η σεζόν. Η αποζημίωση καταβάλλεται βάσει σχετικής ρήτρας που περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης και ορίζει συγκεκριμένους όγκους επιβατικής κίνησης, κάτω από τους οποίους το Δημόσιο πληρώνει τη «διαφορά», κατ' αναλογία με τις ρήτρες που υπάρχουν στις συμβάσεις παραχώρησης των Εθνικών οδών για τα έσοδα από τα διόδια.
Αυτούς τους ...πόθους του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, να «καβαλήσει» το κίνημα και να τον κουβαλήσει έως το Μέγαρο Μαξίμου, αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας και στη χτεσινοβραδινή του συνέντευξη στο STAR. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οι αγώνες του δεν είναι παρά το όχημα για την επάνοδό του στην κυβερνητική καρέκλα και θα ήταν ευχής έργον αν «όλοι μαζί» έβαζαν πλάτη στις επιδιώξεις του που ο ίδιος τις αναγορεύει σε «ιστορικό καθήκον» που απαιτεί τη συμπόρευση όλων!
Ο Αλ. Τσίπρας, αφού επιτέθηκε εφ' όλης της ύλης στον Κυρ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι στα Εργασιακά εξοφλεί γραμμάτια στον ΣΕΒ και σε όσους τον στήριξαν προεκλογικά, αφού υπερασπίστηκε το 8ωρο και τις εργασιακές σχέσεις που η δική του κυβέρνηση υπέσκαψε, αφού δεσμεύτηκε απέναντι στο κεφάλαιο ότι η δική του κυβέρνηση θα φροντίσει για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με «στήριξη της εργασίας», κατέληξε λέγοντας: «Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη. Το επόμενο διάστημα και μέσα και έξω απ' τη Βουλή θα προσπαθήσουμε (...) να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για να διεκδικήσουν εναλλακτική προοπτική για τη χώρα».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά τον πρώην βουλευτή του Γ. Κυρίτση αλλά και αρθρογράφο της «Αυγής» που προχώρησαν στη σχετική παραδοχή, χτες ο Δ. Τεμπονέρας, μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε πως «Το "εργασιακό" νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή συμπεριλαμβάνεται στα νομοθετήματα εκείνα που έχουν τέτοιο κοινωνικo-οικονομικό αντίκτυπο που μετά την ψήφιση και εφαρμογή τους αλλάζει μια για πάντα το πεδίο ρύθμισης - εν προκειμένω η "αγορά" εργασίας. Δημιουργούνται τέτοια νομικού, οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα τετελεσμένα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα ανατρέψει οποιαδήποτε κυβέρνηση στο μέλλον».
Ολοι αυτοί είπαν με πιο καθαρό τρόπο αυτό που ο Αλ. Τσίπρας διακήρυξε απ' την πρώτη στιγμή της έναρξης της συζήτησης για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ότι δηλαδή η εκταμίευσή τους έχει προαπαιτούμενα που δεσμεύουν κάθε μελλοντική κυβέρνηση, ένα εκ των οποίων είναι και οι αντεργατικές ανατροπές.
Η παραδοχή αυτή υπηρετεί δύο στόχους του ΣΥΡΙΖΑ: Αφενός να καλλιεργήσει το άλλοθι για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής αν και όταν κληθεί στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης, όταν θα επικαλείται πάλι ότι τάχα κυβερνά «με το πιστόλι στον κρόταφο», αφετέρου ανανέωση της δέσμευσής του στο κεφάλαιο ότι θα συνεχίσει αγόγγυστα να υπηρετεί τα προτάγματά του.