Copyright 2021 The Associated |
Από τις νέες εφόδους των κατοχικών δυνάμεων στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσα |
Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή μέχρι και χτες έγιναν διαδοχικές έφοδοι της ισραηλινής αστυνομίας στον περίβολο του «Αλ Ακσά» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων Παλαιστινίων.
Επιπλέον, χτες και προχτές η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε την προκλητική παρουσία άνω των 250 Εβραίων εποίκων στον περίβολο του Αλ Ακσά, σε νέα παραβίαση της συμφωνίας Ισραήλ - Ιορδανίας με την οποία έχει δοθεί στη δεύτερη ρόλος «κηδεμόνα» των μουσουλμανικών τόπων λατρείας στην Ιερουσαλήμ.
Επιπλέον, νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στην Ιερουσαλήμ, καθώς σύμφωνα με τις κατοχικές αρχές φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι σε 23χρονο πολίτη και 21χρονο στρατιώτη, σε σταθμό του τραμ έξω από τα κεντρικά γραφεία της «συνοριακής αστυνομίας».
Νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τρεις Εβραίοι έποικοι συνελήφθησαν ως βασικοί ύποπτοι για το λιντσάρισμα νεαρού Αραβα στην πόλη Μπατ Γιαμ την περασμένη βδομάδα.
Στο δε Λοντ του κεντρικού Ισραήλ, οι υπηρεσίες «εσωτερικής ασφάλειας» προέβησαν σε πλήθος συλλήψεων, κυρίως Αράβων.
Κατά τ' άλλα, παραμένει - με ευθύνη των ισραηλινών κατοχικών αρχών και Εβραίων εποίκων - η ένταση στην αραβική συνοικία Σέιχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου επιδιώκεται η έξωση δεκάδων οικογενειών Παλαιστινίων, ώστε να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της περιοχής.
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα αποστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλάνκεν σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Παλαιστίνη και Ιορδανία.
Αφού πρώτα η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε πλάτη στους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ο Α. Μπλίνκεν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η εκεχειρία είναι κρίσιμη για τις ΗΠΑ, επειδή μπορεί να λειτουργήσει σαν «οδηγός» για την οικοδόμηση «πιο θετικής κατάστασης». Επανέλαβε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την επίτευξη λύσης στη βάση των δύο κρατών, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιχειρήσει να βρει «ίσα μέτρα ασφάλειας» για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.
Στη συνέχεια έταξε «βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας: «Πρώτα αντιμετώπιση της βαριάς ανθρωπιστικής κρίσης, μετά ανοικοδόμηση και οικοδόμηση αυτών που χάθηκαν. Και το πιο κρίσιμο είναι στη συνέχεια η συμμετοχή των δύο πλευρών σε προσπάθειες για την έναρξη πραγματικών βελτιώσεων στη ζωή Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν διέβλεψε ως ορατό τον κίνδυνο ενός «πολυετούς απαρτχάιντ» (κάτι που ισχύει εδώ και δεκαετίες δηλαδή...) αν οι Παλαιστίνιοι δεν αποκτήσουν σύντομα δικό τους, ανεξάρτητο κράτος. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί η εύθραυστη εκεχειρία Ισραήλ - «Χαμάς» και ότι σιγά - σιγά θα δημιουργηθεί «μία λογική εμπιστοσύνης».
Το ίδιο διάστημα εντείνονται τα ενδοαστικά παζάρια για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ.
Χτες, τα κόμματα «Γες Ατίντ» (του Γιαΐρ Λαπίντ) και «Μπλε και Λευκό» (μπλοκ του υπηρεσιακού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Αμυνας, Μπένι Γκαντς) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι κατέληξαν σε συμφωνία που ενδεχομένως θα εξασφαλίσει τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.
Επιβεβαιώθηκε επίσης συνάντηση του εντολοδόχου Γιαΐρ Λαπίντ με τον Γκιντόν Σάαρ, αρχηγό του κόμματος «Νέα Ελπίδα» (που προέκυψε τον Δεκέμβρη από αποχωρήσαντα στελέχη του «Λικούντ») και την αρχηγό των Εργατικών, Μεράβ Μιχαέλι.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο 56χρονος Ντέιβιντ Μπάρνεα αναλαμβάνει νέος αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ), έχοντας διανύσει προηγουμένως 25ετή θητεία σε νευραλγικά πόστα, με τελευταία τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή. Ο Μπάρνεα, γνωστός στο Ισραήλ ως «Dedi», αντικαθιστά τον Γιόσι Κοέν. Κατά τη διάρκεια χτεσινής τελετής βράβευσης στελεχών της οργάνωσης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου τόνισε ότι η σημαντικότερη αποστολή του Μπάρνεα θα είναι «η αποτροπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν».
Αυξάνονται οι ευρωπαϊκές Κομμουνιστικές Νεολαίες που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της ΚΝΕ για την καταδίκη του συνεχιζόμενου εγκλήματος από το Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης.
Στις Οργανώσεις που είχαν υπογράψει την ανακοίνωση από την περασμένη βδομάδα (δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου») προστέθηκαν οι εξής: ΚΝ Αυστρίας, Κίνημα Νεολαίας «Κόνολι» (Ιρλανδία), Ενωση ΚΝ Ισπανίας, Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Για υπέρβαση από τις ΗΠΑ των δεικτών που καθορίζονται στη συμφωνία «New START» για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων κάνει λόγο η Μόσχα, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία. Τον Φλεβάρη, Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν να παρατείνουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια, με τους ίδιους όρους.
Χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες την 1/3/2021, η Ρωσία είχε 517 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια καθώς και βομβαρδιστικά. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ είχαν 651.
Επιπλέον, η Ρωσία διαθέτει 1.456 κεφαλές σε αναπτυγμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, κεφαλές σε αναπτυχθέντες βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και πυρηνικές κεφαλές σε βομβαρδιστικά, ενώ οι ΗΠΑ 1.357.
Η Ρωσία είχε 767 αναπτυγμένους και μη αναπτυγμένους εκτοξευτές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αναπτυγμένους και μη αναπτυχθέντες εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων και αναπτυγμένα και μη αναπτυγμένα βομβαρδιστικά, ενώ οι ΗΠΑ είχαν 800.
«Ο επανεξοπλισμός τους πραγματοποιήθηκε με τέτοιον τρόπο, ώστε η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτά τα στρατηγικά επιθετικά όπλα απενεργοποιήθηκαν για τη χρήση πυρηνικών όπλων, όπως προβλέπει η συνθήκη», σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Την ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας - Πολωνίας σε μια σειρά τομείς συμφώνησαν χτες οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Ταγίπ Ερντογάν και Αντρέι Ντούντα, στο πλαίσιο επίσκεψης του Πολωνού ηγέτη στην Αγκυρα. Μεταξύ άλλων «έκλεισαν» την πώληση 24 μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών «Bayraktar TB2» από την Αγκυρα στη Βαρσοβία. Η Πολωνία έγινε έτσι η πρώτη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που αγοράζει τουρκικά στρατιωτικά drones.
Σχολιάζοντας την αγορά, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μάριους Μπλάζακ είπε ότι αυτά τα UAV «έχουν αποδείξει την αξία τους σε πολέμους». Τα «Bayraktar» έχουν ήδη πωληθεί και σε Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία, Κατάρ και Λιβύη, ενώ ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκφράσει και η Σαουδική Αραβία.
Τις ευχαριστίες του για τη θερμή αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι.
Αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις των τελευταίων βδομάδων, τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο γι' αυτά τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών της Γενεύης».
Εστιάζοντας στην ανάγκη «να σταματήσει κάθε επιθετικότητα από τις κατοχικές δυνάμεις και τους εποίκους εναντίον του λαού μας», ο Παλαιστίνιος πρέσβης τόνισε: «Θα συνεχίσουμε στον αγώνα μας με την υποστήριξη όλων των αγωνιστών της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας, της αυτοδιάθεσης και εθνικής ανεξαρτησίας στο Παλαιστινιακό κράτος μας στα προ του 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επίλυση του ζητήματος των προσφύγων βάσει του ψηφίσματος 194 και όλων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές».
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε ξανά την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, βάσει της απόφασης του ελληνικού Κοινοβουλίου από το 2015.
Σε οριστική διάλυση του κόμματος Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD), του οποίου την κυβέρνηση ανέτρεψε την 1η Φλεβάρη, προσανατολίζεται η χούντα στη Μιανμάρ.
Στα τέλη της περασμένης βδομάδας η διορισμένη από τους πραξικοπηματίες Ενωση Εκλογικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι θα προετοιμαστεί η διάλυσή του, επικαλούμενη ότι προχώρησε σε εκτεταμένες παρατυπίες και νοθεία στις τελευταίες εκλογές. Σε μια προσπάθεια «νομιμοποίησης» της χούντας, η διορισμένη Εκλογική Επιτροπή πραγματοποίησε σύσκεψη, στην οποία ισχυρίζεται ότι συμμετείχαν συνολικά 59 κόμματα.
«Αν η (Εκλογική) Επιτροπή προχωρήσει με την πρόταση αυτή, θα δείξει για άλλη μια φορά την κατάφωρη περιφρόνηση της χούντας για τη βούληση του λαού της Μιανμάρ και τις ορθές νομικές διαδικασίες» σημείωσε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να καταγγέλλει κάθε προσπάθεια να ανατραπεί η βούληση του λαού της Μιανμάρ και να αλλάξει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών».
Στο μεταξύ, εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, επικεφαλής του NLD. Σχολιάζοντας τα σχέδια διάλυσης του NLD, δήλωσε πως «το κόμμα ιδρύθηκε για τον λαό, άρα θα είναι εκεί όσο ο λαός είναι εκεί».
Παράταση για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Ιράν και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, για τη συνέχιση των επιθεωρήσεων των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από επιστήμονες της υπηρεσίας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα συνέχισης και των διαπραγματεύσεων που γίνονται για τη «διάσωση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Την Κυριακή, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Μοχάμαντ Μπαγίρ Καλιμπάφ, ανακοίνωσε αρχικά τη λήξη της τρίμηνης προθεσμίας για τις επιθεωρήσεις, τονίζοντας ότι τον τελευταίο λόγο έχει ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ. Ο δε Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, είχε διακρίνει, νωρίτερα, ως πιθανή την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την άρση των κυρώσεων, μολονότι την ίδια περίοδο οι μεσολαβητές της ΕΕ διαπίστωναν πως παραμένουν τα «πιο δύσκολα» θέματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ακολούθησαν την Κυριακή δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, που είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη κάποια ένδειξη πως το Ιράν θα κάνει ό,τι πρέπει για να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του.