ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ινδία

400.000 παραπάνω θάνατοι μέσα σε ένα χρόνο στη Ρωσία

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε αρκετές περιοχές του κόσμου με ραγδαίους ρυθμούς, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 153,6 εκατομμύρια, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 3,2 εκατ.

Στην Ινδία συνεχίζεται η τραγωδία για το λαό, με τη χώρα να καταγράφει καθημερινά πάνω από 300.000 κρούσματα και πάνω από 3.400 θανάτους, για δώδεκα συνεχόμενες μέρες. Μέχρι χτες ο επίσημος απολογισμός των συνολικών θανάτων έφτανε τις σχεδόν 219.000. Ξεπέρασε έτσι το Μεξικό και κατατάσσεται πλέον τρίτη στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (576.722 νεκροί) και τη Βραζιλία (407.639 θάνατοι). Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 20 εκατ.

Αλλά και στη Βραζιλία η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική: Τον Απρίλη καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων σε μηνιαία βάση (82.266), για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Ενα απέραντο νεκροταφείο

Στην Ινδία τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, τα αποθέματα ιατρικού οξυγόνου για τους διασωληνωμένους ασθενείς είναι λιγοστά, «όπου υπάρχουν», νεκροτομεία και κρεματόρια «ξεχειλίζουν». Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, τουλάχιστον 16 ασθενείς με COVID-19 και 2 νοσοκόμες πέθαναν το Σάββατο όταν ξέσπασε ακόμη μια πυρκαγιά σε ΜΕΘ νοσοκομείου, στην Μπαρούτς, στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζάρατ, όπου νοσηλεύονταν περίπου 50 ακόμη ασθενείς. Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος. Μέσα στον Απρίλη, ακόμη μια πυρκαγιά, στη Μουμπάι, στοίχισε τη ζωή σε 13 ασθενείς με COVID-19, ενώ άλλοι 22 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας άλλης πυρκαγιάς σε νοσοκομείο, επίσης στο ομόσπονδο κρατίδιο Μαχαράστρα. Στο ίδιο ομόσπονδο κράτος, 29 ασθενείς με κορονοϊό πέθαναν σε νοσοκομείο όταν διακόπηκε η χορήγηση του οξυγόνου στις συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, εξαιτίας διαρροής...

Η κυβέρνηση του Ν. Μόντι δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για την προστασία του λαού ούτε και για την επιβράδυνση της εξάπλωσης, αρνούμενη να επιβάλει lockdown, προκειμένου να μην πληγεί η οικονομία. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, επιτροπή επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει ήδη από τις αρχές Μάρτη πως στη χώρα άρχιζε να εξαπλώνεται νέα, πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή του SARS-CoV-2, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας του λαού.

Παράλληλα, αρκετά ομόσπονδα κράτη αναγκάστηκαν να αναβάλουν τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, που τυπικά ξεκίνησε το Σάββατο και αφορά 600 εκατ. δικαιούχους, εξαιτίας έλλειψης δόσεων, παρότι η Ινδία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων στον κόσμο.

Στο μεταξύ, η Ρωσία παρέδωσε 150.000 δόσεις του εμβολίου «Sputnik-V» και θα ακολουθήσουν «εκατομμύρια δόσεις» εμβολίων, τα οποία θα πωληθούν στην Ινδία από τα ντόπια εργαστήρια («Dr. Reddy Labs Ltd») που το παρασκευάζουν. Η δε «Pfizer» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για μια «ταχεία διαδικασία έγκρισης» του εμβολίου της.

Επαφή των ηγετών Κίνας - Ινδίας

Κι ενώ συνεχίζεται η παροχή βοήθειας δεκάδων κρατών προς την Ινδία, με τη Δύση να παρεμβαίνει με όρους ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή και ανάσχεσης της Κίνας, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ν. Μόντι, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την τεράστια αύξηση των θανάτων και προσφερόμενος να βοηθήσει στη μάχη κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σε μια τέτοια συγκυρία, κι ενώ σοβεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ισχυρών δυνάμεων, αντιδράσεις και εντός της Κίνας προκάλεσε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από λογαριασμό που συνδέεται με μια επιτροπή του ΚΚ Κίνας, καθώς ειρωνεύεται την Ινδία για την κρίση του κορονοϊού. Η ανάρτηση στον κινεζικό ιστότοπο «Weibo» αντιπαραθέτει την εικόνα μιας επιτυχημένης εκτόξευσης πυραύλων στο Διάστημα από την Κίνα μαζί με μια φωτογραφία των θυμάτων Covid που αποτεφρώνονται μαζικά στην Ινδία, με το σχόλιο: «Ανάβοντας φωτιά στην Κίνα vs ανάβοντας φωτιά στην Ινδία». Η ανάρτηση διαγράφηκε λίγες ώρες μετά.

400.000 περισσότεροι θάνατοι στη Ρωσία

Στο μεταξύ, η Ρωσία κατέγραψε «πλεονάζουσα θνησιμότητα» με περίπου 400.000 παραπάνω θανάτους το διάστημα Απρίλη 2020 - Μάρτη 2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σχέση με τον μέσο όρο θανάτων των προηγούμενων ετών, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη ρωσική στατιστική υπηρεσία και τα επίσημα στοιχεία για τους νεκρούς της πανδημίας στη Ρωσία.

Οι αριθμοί της πλεονάζουσας θνησιμότητας, που σύμφωνα με τους επιδημιολόγους είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταγραφή του απολογισμού των θανάτων της πανδημίας (από Covid-19 αλλά και από άλλες συνέπειες, όπως η υποθεραπεία άλλων ασθενειών), υπερβαίνουν τους επίσημους απολογισμούς των θανάτων λόγω Covid-19 σε πολλές χώρες, όπως έχουν δείξει αντίστοιχα από ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αλλού.

Η Rosstat, η ρωσική στατιστική υπηρεσία, έχει ανακοινώσει ότι οι θάνατοι από Covid-19 στη Ρωσία ανέρχονται σε 250.000 από τον περασμένο Απρίλη μέχρι τον φετινό Μάρτη. Επίσης, ο ρυθμός των θανάτων ήταν το Μάρτη του 2021 κατά 25% αυξημένος σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, οι νεκροί της πανδημίας είναι περίπου 111.000.

Η πλεονάζουσα θνησιμότητα υποδεικνύει θανάτους λόγω Covid-19, που δεν έχουν καταγραφεί και δηλωθεί ως τέτοιοι, αλλά και αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας εξαιτίας της κατάρρευσης των νοσοκομείων, των λιγότερων διαγνώσεων, θεραπειών και επεμβάσεων τον περασμένο χρόνο.

ΕΣΤΙΑΣΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Ανοίγουν» με τα «πρωτόκολλα» - απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Με «όπλα» την «αυτοδιάγνωση» και τον εμβολιασμό που «σέρνεται», εξαιτίας των ελλείψεων και των ανταγωνισμών στην αγορά των εμβολίων, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για «φως στο τούνελ» της πανδημίας τις αμέσως επόμενες βδομάδες, προωθώντας ταυτόχρονα το άνοιγμα του Τουρισμού με τα πρωτόκολλα - απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου αλλά και των Μεταφορών.

Από χτες, Δευτέρα 3 Μάη, «άνοιξε» η Εστίαση μετά από περίπου 6 μήνες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 11 μ.μ. ενώ ήδη επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με καθήμενους, σε εξωτερικό χώρο και χωρίς μουσική, ενώ η λειτουργία τους θα είναι έως τις 22.45.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές τη βδομάδα σε self tests, εκ των οποίων το ένα θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων Εστίασης από τις 15 Μάη και μετά, μέρα επίσημου ανοίγματος του Τουρισμού.

Εξάλλου, «χαλάρωση» των περιορισμών εισόδου από επισκέπτες τρίτων χωρών πρότεινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πάντως ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η πρόοδος του εμβολιασμού αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Επιτροπή προτείνει η άρση περιορισμών εισόδου να αφορούν όχι μόνο ταξιδιώτες από χώρες με «καλά» επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά κάθε ταξιδιώτη που έχει εμβολιαστεί με τα εγκεκριμένα στην ευρωπαϊκή αγορά εμβόλια, κι αυτό ενώ, όπως είναι γνωστό, ο εμβολιασμός αν και προστατεύει τον εμβολιασμένο δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τη μετάδοση του ιού.

Πρόκειται για πρόταση ενταγμένη στους σκληρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, αφού εξαιρεί από την άρση των περιορισμών εισόδου εκατομμύρια πολίτες από σχεδόν 50 χώρες, εκτός Ρωσίας και Κίνας, που έχουν εμβολιαστεί με τα δικά τους εμβόλια (Sputnik V, Shinovac, Shinopharm).

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ»
Πουλάει 40 ευρώ το διαγνωστικό τεστ στους συνοδούς ασθενών

Σαράντα ευρώ το διαγνωστικό τεστ πουλάει στους συνοδούς των ασθενών η διοίκηση του Νοσοκομείου «Αιγινήτειο»! Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Μ. Πέμπτη πάρθηκαν δύο τεστ από δύο συνοδούς ασθενών και τη Μ. Παρασκευή τούς κάλεσαν να περάσουν από το λογιστήριο να πληρώσουν από 40 ευρώ, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή σχετική απόφαση της διοίκησης.

Το όλο θέμα έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβρη (19/11), όταν η διοίκηση του «Αιγινήτειου» αποφάσισε ο αναγκαίος και για τους συνοδούς των ασθενών μοριακός έλεγχος να γίνεται επί πληρωμή. Μάλιστα, η διοίκηση επικαλείται τάχα τη «διευκόλυνσή τους και εφόσον το επιθυμούν, καθώς η ανωτέρω εξέταση απαιτείται για την παραμονή τους σε χώρους του Νοσοκομείου» και επιβάλλει την «τιμολόγηση της μοριακής δοκιμασίας ανίχνευσης SARS-CoV-2 (Real Time PCR) στο ποσό των σαράντα ευρώ (40,00) αποκλειστικά για τους συνοδούς νοσηλευομένων ασθενών».

Η αγωνία των συνοδών - οι οποίοι λόγω των τραγικών ελλείψεων υποκαθιστούν νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό - για τους δικούς τους ανθρώπους συνοδεύεται και με τη σύσταση της πληρωμής των 40 ευρώ «στο Τμήμα Κίνησης Ασθενών κατόπιν σχετικού παραπεμπτικού από τον θεράποντα ιατρό του νοσηλευόμενου ασθενούς». Δηλαδή κάθε συνοδός, αντί να κάνει δωρεάν το τεστ, θα πρέπει να πληρώνει αδρά, σε ένα ακόμα «επεισόδιο» της μετακύλισης της κρατικής ευθύνης στην τσέπη του λαού.

ΚΑΤΟΥΝΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Τραγική απώλεια αναδεικνύει τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας

Η τραγική απώλεια της Μαρίας Κ., 30χρονης εγκύου στον 6ο μήνα, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας από «μαζική πνευμονική εμβολή», έφερε στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας σε δομές Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης, που είναι απαραίτητες ιδιαίτερα σε έκτακτες καταστάσεις, όπου η διακομιδή των ασθενών πρέπει να είναι άμεση. Στο συγκεκριμένο περιστατικό της άτυχης νεαρής γυναίκας, αν και το Κέντρο Υγείας είναι κοντά στο σπίτι της, ήταν κλειστό και με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο νοσοκομείο μετά από ώρα, όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Συγγενείς και φίλοι της 30χρονης καταγγέλλουν με δηλώσεις τους το γεγονός της μη πλήρους λειτουργίας του Κέντρου Υγείας. Το ζήτημα αναδεικνύει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με δηλώσεις του προέδρου της. Σημειώνεται ότι το ΚΥ Κατούνας λειτουργεί μόνο 8 ώρες καθημερινά, δεν έχει καθόλου ασθενοφόρο και όταν υπάρχει έκτακτο συμβάν ειδοποιείται ασθενοφόρο από την Αμφιλοχία, που απέχει 25 χιλιόμετρα, ή το Αγρίνιο, που απέχει 45 χιλιόμετρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ