ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι στην απαξίωση των ΕΑΣ, να αποδοθεί στο λαό ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ

Μαχητική κινητοποίηση χτες για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα ΕΑΣ

Με μαχητική συγκέντρωση χτες έξω από την πύλη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Υμηττού και πορεία στην περιοχή το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, αντιπροσωπεία εργαζομένων στα ΕΑΣ, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Υμηττού και Δάφνης, άλλοι φορείς και κάτοικοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην καταστροφική πολιτική συρρίκνωσης της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας και παράλληλα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη χρήση του χώρου των ΕΑΣ στον Υμηττό ως έδρας υπουργείων, μετά τη μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε αρχικά ο Γιώργος Σκιαδιώτης, ένας από τους παλιότερους εργαζόμενους του εργοστασίου και συνδικαλιστής στον κλάδο, αναδεικνύοντας τη χρόνια απαξίωση του εργατικού δυναμικού και των υποδομών των ΕΑΣ. Επεσήμανε την ανάγκη κοινής πάλης όλων, εργαζομένων, συνταξιούχων, κατοίκων. Πάλη που όπως σημείωσε δεν είναι ενταγμένη στα σχέδια των πολεμοκάπηλων, που σέρνουν σε κινδύνους το λαό μας. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ανάγκη απόδοσης του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ ως ελεύθερου πάρκου στο λαό.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησε ο Κώστας Μυτιληνού, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου και εργαζόμενος στα ΕΑΣ, θυμίζοντας ότι στην πρόσφατη κυβερνητική φιέστα στο εργοστάσιο ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στην αμυντική βιομηχανία, παρά μόνο στη δημιουργία του περιβόητου κυβερνητικού πάρκου, των 9 υπουργείων, στον χώρο όπου σήμερα είναι οι εγκαταστάσεις των ΕΑΣ Υμηττού.

Σημείωσε ότι η πορεία απαξίωσης και ο παραγωγικός μαρασμός των τελευταίων τουλάχιστον 2 δεκαετιών «ήταν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ». «Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι έχουν όφελος από την ύπαρξη αυτής της επιχείρησης, όπως έχουμε όφελος και ανάγκη από τις μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, νέων και περισσότερων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς», σημείωσε. Και συνέχισε: «Εχει απαίτηση η εργατική τάξη να προστατευτεί η ζωή της άμεσα, τώρα, από την πανδημία, με επίταξη των ιδιωτικών δομών, με ταχύτατη αύξηση των εμβολιασμών, όπως έχει ανάγκη και από ελεύθερους χώρους για να παίρνει ανάσα, να ψυχαγωγείται, και από πολλά άλλα, για να ζει ο εργαζόμενος - που είναι αυτός που παράγει με τον ιδρώτα του όλα τα αγαθά - όπως του αξίζει».

Ο Κ. Μυτιληνού υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε εδώ σήμερα γιατί πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι ενωμένοι, με συντονισμό, με αλληλεγγύη μεταξύ μας και με άλλους κλάδους μπορούμε και πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια». Και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους των ΕΑΣ σε μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις για να μη χάσει κανένας τη δουλειά του, «μαζί όλοι, μόνιμοι και εργολαβικοί να απαιτήσουμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού, συμβάσεις από τον ελληνικό στρατό, χρηματοδότηση και υλοποίηση της ΣΣΕ».

Αμέσως μετά διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου ακούστηκαν συνθήματα εναντίον του κλεισίματος των ΕΑΣ, καθώς επίσης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

«Σε ΝΑΤΟ και "Rafale" δίνετε πακέτο και για τα ΕΑΣ έρχεται λουκέτο» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του NATO τα σφαγεία» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση, η οποία ολοκληρώθηκε με το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 6 του Μάη.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Οι συμβάσεις τους έληξαν, ο αγώνας συνεχίζεται

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο για το δικαίωμά τους στη δουλειά πραγματοποίησαν για μια ακόμα φορά χτες το πρωί οι απολυμένοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, των εφοριών και άλλων υπηρεσιών του, στέλνοντας μήνυμα πως ο αγώνας δεν τελείωσε μαζί με τις συμβάσεις αλλά συνεχίζεται. Οι περίπου 150 συμβασιούχοι βρέθηκαν στην ανεργία στα τέλη Μάρτη, μετά από χρόνια δουλειάς με το αισχρό καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τα αιτήματά τους.

Το υπουργείο «μας πετάει στο δρόμο αρνούμενο να υλοποιήσει το αίτημά μας για συνέχιση της εργασίας μας», υπενθύμισε η Τζένη Μπάλα εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των εργαζομένων. Μετά τις απολύσεις, εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν εκτός από τις καθημερινές κινητοποιήσεις και σε ασφαλιστικά μέτρα. Κατά την εκδίκασή τους το δικαστήριο εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή με την οποία ορίζει την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά μέχρι το τέλος Ιούνη. «Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα του αγώνα και της μαχητικής μας παρουσίας έξω από το υπουργείο», τόνισε, πρόσθεσε ωστόσο πως μετά το τέλος του Ιούνη οι εργαζόμενες «θα είμαστε και πάλι υποψήφιες άνεργες».

«Απαιτούμε το δίκιο μας. Απαιτούμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας», ξεκαθάρισε. Οπως κατήγγειλε, υπάρχουν συμβασιούχοι που δουλεύουν πάνω από δέκα χρόνια, σε δύσκολες συνθήκες και ανθυγιεινό επάγγελμα, ενώ πολλές εργαζόμενες βρέθηκαν άνεργες λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή τους. Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες καθαριότητας σε σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσια κτίρια και υπηρεσίες είναι μεγάλες και δεν καλύπτονται. «Εμείς εδώ ξεκινήσαμε έναν αγώνα. Αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε για να διεκδικήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά», σημείωσε, ευχαρίστησε όλα τα σωματεία που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η αλληλεγγύη.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους

Δυναμική παρέμβαση - μαζική εξόρμηση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες το πρωί η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, προβάλλοντας το αίτημα για μέτρα προστασίας της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους.

Οι δικηγόροι κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό του επιδόματος πτωχοκομείου των 400 ευρώ του ΟΑΕΔ, το οποίο ελάχιστοι έλαβαν (ποσοστό 25%), ενώ την ίδια ώρα οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν και τα μεγάλα ποσά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές εξασφαλίστηκαν για τις λίγες μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

Ανέδειξαν τις ευθύνες της ηγεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, που προβάλλουν ως μοναδικό αίτημα το άνοιγμα των δικαστηρίων, χωρίς όμως ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας. Οπως είπαν, «η προστασία της υγείας στα δικαστήρια που ξανανοίγουν θα είναι ουσιαστικά ατομική υπόθεση του καθενός, με self tests, μάσκες και αποστάσεις. Τα rapid tests στους δικαστικούς σχηματισμούς όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά υπονομεύουν τα πάγια αιτήματα για επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που συναλλάσσονται καθημερινά με εκατοντάδες κόσμου, για τακτικές απολυμάνσεις στα έτσι κι αλλιώς ακατάλληλα και παλιά στην πλειοψηφία τους δικαστικά κτίρια». Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και τα 5 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους στο Ειρηνοδικείο.

Η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων διεκδικεί χορήγηση έκτακτου επιδόματος 800 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και όχι απλά αναστολή της, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων στις τράπεζες. Καμία απόλυση μισθωτού με «μπλοκάκι», μέτρα προστασίας στα δικαστήρια, στις μελετητικές και δικηγορικές εταιρείες. Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
«Επανεκκίνηση» στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα

Με συσσωρευμένες υποχρεώσεις και αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, οι αυτοαπασχολούμενοι του χώρου της Εστίασης ετοιμάζονται για «επανεκκίνηση» τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μάη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η επαναλειτουργία των καταστημάτων της Εστίασης θα ξεκινήσει με υποχρεωτικά self tests στους εργαζομένους, θα υποδέχονται πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με ταυτόχρονη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου όλο αυτό το διάστημα έχουν δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα, παράλληλα βέβαια με τη διόγκωση χρεών και άλλων υποχρεώσεων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αδυνατούν να ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία των καταστημάτων τους, καθώς δεν διαθέτον το απαιτούμενο «ρευστό» για τους προμηθευτές και τα υπόλοιπα αναγκαία έξοδα.

Στο μεταξύ, με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης υποσχέθηκε στους καταστηματάρχες «λεφτά μέσα στον Μάη» από το πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης που ετοιμάζει η κυβέρνηση με κονδύλια του ΕΣΠΑ, αν και οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι οι όποιες επιδοτήσεις χορηγηθούν δεν θα καλύψουν ούτε τον μισό αριθμό των επιχειρήσεων του χώρου. Οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές διαρροές στα ΜΜΕ αναφέρουν περί τις 34.000 επιχειρήσεις εστίασης που θα λάβουν κάποια επιδότηση ως «κεφάλαιο κίνησης», όταν ο κλάδος αποτελείται συνολικά από 82.412 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 384.196 εργαζόμενους και είναι ο 2ος πιο πολυπληθής κλάδος μετά το λιανικό εμπόριο. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα 66.681 επιχειρήσεις από αυτές, δηλαδή πάνω από το 80% του συνόλου, να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας, συμπαρασύροντας και τους 344.265 εργαζόμενους που επίσημα απασχολούνται στον κλάδο.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο κλάδος θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με σοβαρά ερωτηματικά ως προς την ασφάλεια εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, η οποία επαφίεται στην «αυτοδιάγνωση» και την ατομική ευθύνη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως τέλος ωραρίου) έχει προκηρύξει για σήμερα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούν συγκέντρωση στη 1 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από τις Επιτροπές τους, αντιδρούν στις απολύσεις που έχουν ξεκινήσει να γίνονται, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου για δίμηνη παράταση των προγραμμάτων, και απαιτούν: Να δοθεί παράταση στην εργασία τους μέχρι το τέλος του έτους. Να αμείβονται όπως όλοι οι συνάδελφοί τους με το μισθολόγιο του Δημοσίου. Να σταματήσει το αίσχος των αναστολών εργασίας και της απληρωσιάς για όσους είναι σε καραντίνα, έχει ανασταλεί η λειτουργία της υπηρεσίας στην οποία εργάζονται, είναι γονείς με παιδιά που τα σχολεία τους παραμένουν κλειστά ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ