ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Νέα εμπόδια ακυρώνουν τις τεράστιες προσπάθειες των μαθητών

Αγωνία και αγανάκτηση για τις νέες ρυθμίσεις εκφράζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί που μιλάνε στον «Ριζοσπάστη»

Από τις κινητοποιήσεις των μαθητών
Από τις κινητοποιήσεις των μαθητών
Τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων της χώρας, οι οποίοι με μεγάλες θυσίες και δυσκολίες προσπαθούν να συνδυάσουν τις σπουδές τους με τη δουλειά, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει εν μέσω πανδημίας νέους, απροσπέλαστους φραγμούς για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μεσούσης της σχολικής χρονιάς, οι υποψήφιοι αλλά και όσοι τις επόμενες χρονιές προγραμμάτιζαν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, είδαν να ψηφίζεται στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση διάταξη η οποία προβλέπει πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ένας νέος «κόφτης» για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, θα ισχύσει τόσο για τους υποψηφίους των εσπερινών όσο και των ημερήσιων Λυκείων.

Οπως λένε οι μαθητές των Εσπερινών, με δεδομένο πως η Ελάχιστη Βάση θα διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων από τους υποψηφίους των ημερήσιων Λυκείων που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία, οι ίδιοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν. Τονίζουν δε πως έτσι καταργείται στην πράξη και η πρόβλεψη για εισαγωγή τους στα ΑΕΙ σε ποσοστό 1%.

Την αγανάκτησή τους και το δίκαιο αίτημά τους για την απόσυρση της σχετικής διάταξης έχουν εκφράσει όλο αυτό το διάστημα με κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις, όπως και με ανοιχτή επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την οποία συνυπέγραψαν μαθητικά συμβούλια δεκάδων εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Ανατρέπεται προγραμματισμός χρόνων

«Αυτό το νομοσχέδιο, που ήρθε μέσα στην πανδημία, μας τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια μας», μας λέει χαρακτηριστικά ο Θεοφ. Ξυλούρης, μαθητής του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται σε εκείνους που είχαν αποφασίσει να διεκδικήσουν μία θέση σε ΑΕΙ γνωρίζοντας πως υπάρχει αυτή η ποσόστωση του 1%, που έκανε πιο προσιτή την πρόσβαση. «Επικρατεί απογοήτευση στους μαθητές που ετοιμάζονταν να δώσουν πανελλαδικές. Πολλά παιδιά δεν θα δώσουν τελικά, γιατί δεν πιστεύουν πως μπορούν να ανταγωνιστούν τους μαθητές του ημερήσιου Λυκείου. Γνωρίζω περιπτώσεις παιδιών, με προγραμματισμό δύο - τριών χρόνων, που αλλάζει ξαφνικά λίγους μήνες πριν από τις εξετάσεις. Είναι σκληρό για κάποιον άνθρωπο που δεν ξεκινά τώρα τη ζωή του, είναι ζήτημα που τον "καίει", δεν έχει περιθώρια», τονίζει. Εξηγώντας τις επιπλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας μαθητής Εσπερινού σημειώνει πως πρόκειται «για ανθρώπους εργαζόμενους, σε μεγάλο ποσοστό οικογενειάρχες, άρα δεν υπάρχει ο ίδιος χρόνος να προετοιμαστούν σε σχέση με τους μαθητές των Λυκείων που είναι - αυτό πρέπει να είναι - μόνο μαθητές και αφοσιωμένοι στο στόχο τους». Μας αναφέρει παραδείγματα συμμαθητών του «που ξεκινούν στις 6 από το σπίτι τους για δουλειά, έρχονται στο σχολείο με τα ρούχα της δουλειάς και σχολούν στις 11».

Σημειώνεται πως στην Κρήτη, τη συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών των Εσπερινών έχουν εκφράσει με κοινή ανακοίνωσή τους 13 εργατικά σωματεία, κάτι που, όπως σημειώνει ο μαθητής, «μαζικοποιεί τον αγώνα, στηρίζει και συμβάλλει στην προσπάθειά μας γι' αυτό που πάμε να κατακτήσουμε».

Νέα εμπόδια σε μία δυσκολότερη χρονιά

Αντίστοιχη εικόνα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω μαθητές περιγράφει η Κων. Παπαγιαννοπούλου, εργαζόμενη και μητέρα τριών παιδιών, που φοιτά στη Γ' τάξη στο Εσπερινό ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων προγραμματίζοντας να δώσει πανελλαδικές για να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδό της, όπως μας λέει. Αναφέρεται στη ρύθμιση που έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη σχολική χρονιά. «Ζούμε τις σημερινές συνθήκες και ως μαθητές και ως γονείς και ως εργαζόμενοι», λέει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει πως προκαλείται πρόβλημα λόγω και των στενών ηλικιακών περιθωρίων για τους μεγαλύτερους μαθητές αλλά και μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι. «Είμαστε εργαζόμενοι παππούδες και γιαγιάδες αλλά και σε ό,τι αφορά τα νεότερα παιδιά, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση αναγκάστηκαν να δουλέψουν από μικρότερες ηλικίες. Το ότι δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύουν πολλές ώρες», μας λέει.

Η ίδια εκφράζει πολλά ερωτήματα για το σκεπτικό και τη σκοπιμότητα της ρύθμισης, που στην ουσία αφαιρεί ένα κοινωνικό κριτήριο, όπως σημειώνει, αφού με τη διαδικασία του νόμου αυτομάτως καταργείται το 1%. Τονίζει πως δεν λήφθηκαν υπόψη όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Εσπερινών προσθέτοντας πως «ούτε η τηλεκπαίδευση ήταν ένα μέτρο που βοήθησε ουσιαστικά. Μαθητές έπαιρναν απουσίες γιατί είχαν πρόβλημα με το Webex και το ίντερνετ».

Στο πλευρό τους οι εκπαιδευτικοί

Οι μαθητές επιδιώκουν, στη βάση του κοινού προβλήματος, να συντονιστούν πανελλαδικά. Στην προσπάθειά τους να βρεθεί λύση, έχουν στο πλευρό τους συλλόγους διδασκόντων και εκπαιδευτικούς Εσπερινών Λυκείων σε όλη τη χώρα. Οπως μας λέει ο Παυσ. Τσούλας, εκπαιδευτικός στο 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας και γραμματέας της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, οι καθηγητές του σχολείου εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο αίτημα για κατάργηση των νέων ρυθμίσεων. Επισημαίνοντας ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας για τους μαθητές, τονίζει πως θα έπρεπε να απολάμβαναν σειρά διευκολύνσεων σε σχέση με τη φοίτησή τους, που θα τους βοηθούσαν να ολοκληρώσουν την τεράστια προσπάθεια που κάνουν, όπως μειωμένο ωράριο, άδειες στις προαγωγικές εξετάσεις. Ειδικότερα, ο εκπαιδευτικός σημειώνει πως στις προαγωγικές εξετάσεις οι μαθητές δεν παίρνουν άδεια, κάποιοι μάλιστα δεν προσέρχονται και περνούν την τάξη με τον μέσο όρο. Υπάρχουν παιδιά που εργάζονται σε εργοστάσια, που αναζητούν οι ίδιοι να βρουν λύση, να βρουν κάποιον να κάνει τη βάρδιά τους.

Οπως επισημαίνει, η φετινή χρονιά επιφυλάσσει έναν διπλό «κόφτη» για τους μαθητές των Εσπερινών. Αφενός τις νέες ρυθμίσεις και αφετέρου την πανδημία, με αποτέλεσμα τα μηνύματα να δείχνουν μειωμένο αριθμό μαθητών που θα πάρουν μέρος στις εξετάσεις. Τονίζει πως λόγω των υποχρεώσεων και των οικονομικών περιορισμών, βασίζονται αποκλειστικά στο σχολείο για την προετοιμασία για τις εξετάσεις και η διά ζώσης διδασκαλία δεν μπορεί να υποκατασταθεί με δεδομένο μάλιστα πως η πλειοψηφία παρακολουθούσε μάθημα μέσω κινητών, με λειψή υλικοτεχνική υποδομή για την τηλεκπαίδευση.

Νέα φοιτητικά συλλαλητήρια αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δράσεις σε όλη τη χώρα χτες στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης

Σε νέο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη, στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια και άλλες πολύμορφες δράσεις προχωρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, όπως αποφάσισαν στη σύσκεψη συντονισμού που έκαναν τη Δευτέρα 27 σύλλογοι στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Οι φοιτητές συνεχίζουν τις δράσεις τους με παρεμβάσεις στα όργανα διοίκησης με αιχμή το άνοιγμα των σχολών και για τη μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, αποφάσισαν άμεση κινητοποίηση σε οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής των ΜΑΤ και περιφρούρηση του ασύλου με μαζικές κινητοποιήσεις, μαζικοποίηση των Γενικών τους Συνελεύσεων, οργάνωση διά ζώσης μαθημάτων κ.ά.

Με αυτούς τους στόχους συμπορεύτηκαν χτες με εργαζόμενους στα ιδρύματα και πανεπιστημιακούς, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης τους με αιχμή τόσο το άνοιγμα των σχολών και τη μη εφαρμογή του νόμου όσο και την οργάνωση της πάλης των συμβασιούχων εργαζομένων που πληθαίνουν διαρκώς στα ιδρύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε χτες αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, ενώ προγραμματίζονται αποκλεισμός του κάτω Πολυτεχνείου και διοργάνωση εκδήλωσης των συλλόγων την Παρασκευή 16/4. Αντίστοιχα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έγιναν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας και μαζική εξόρμηση στις πύλες του και το μεσημέρι ακολούθησε σύσκεψη με συμβασιούχους εργαζόμενους.

Στην Πάτρα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία από εργαζόμενους, διδάσκοντες και φοιτητές και ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Λάρισα με παράσταση διαμαρτυρίας στον κοσμήτορα των Σχολών Υγείας και στον ΕΛΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι δράσεις ξεκίνησαν με αποκλεισμό, το πρωί, του κτιρίου της πρυτανείας του ΑΠΘ, στο ΠΑΜΑΚ έγινε σύσκεψη συμβασιούχων, ενώ το μεσημέρι έγινε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Εργαζομένων των ΑΠΘ, ΔΙΠΑΕ και ΠΑΜΑΚ μαζί με το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων ΑΠΘ, έξω από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τους χαιρετισμούς και τις παρεμβάσεις, αναδείχθηκε η απόφαση της πανεπιστημιακής κοινότητας να συνεχίσει τον αγώνα ώστε να ανοίξουν επιτέλους με ασφάλεια οι σχολές, να ξεκινήσουν τα εργαστήρια και οι πρακτικές, ενάντια στην καταστολή και στο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Επίσης αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για το δικαίωμα των εργαζομένων στη σταθερή και μόνιμη εργασία, κόντρα στην ομηρία των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας.

Σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τη δράση με διήμερο αποκλεισμό του ΑΠΘ και νέο φοιτητικό συλλαλητήριο αύριο, στη 1 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σε συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο καλεί η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (12.00 - 14.00).

Οι δράσεις των φοιτητών θα κορυφωθούν μελωδικά, καθώς ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής ΑΠΘ οργανώνει υπαίθρια ψηφιακή συναυλία στα γρασίδια της Θεολογικής αύριο, Πέμπτη, στις 17.30. Η συναυλία θα προβληθεί και διαδικτυακά (https://www.youtube.com/channel/UCFrJzkQVawgiLyI-QPCTZ-g).

Συμμετέχουν: Γραμμένος Σπύρος, Δρογώσης Στάθης, Θαλασσινός Παντελής, «Κοινοί Θνητοί», Κραουνάκης Σταμάτης, Μποφίλιου Νατάσσα, Μυστακίδης Δημήτρης, «Το Σφάλμα», «Υπεραστικοί», Φάμελλος Μανώλης, Φριντζήλα Μάρθα, Nalyssa Green, Sugahspank, Urban Pulse. Συμμετέχουν επίσης «οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ».

Τροπολογία από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ζήτησε την κατάργηση της απαράδεκτης αυτής διάταξης, όπως και συνολικά του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, ενώ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των σπουδαστών που κινητοποιούνται.

Προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τη Δευτέρα τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητιέται στη Βουλή.

Οπως τονίζεται στην Αιτιολογική της Εκθεση, «είναι γνωστό ότι στα Εσπερινά Λύκεια εγγράφονται και φοιτούν μαθητές με ιδιαίτερες βιοποριστικές συνθήκες, εργαζόμενοι και με ποικίλη ηλικιακή ταυτότητα. Το δυναμικό των Εσπερινών Λυκείων είναι μαθητές που καθημερινά παλεύουν μέσα σε αντίξοες επαγγελματικές και οικογενειακές συνθήκες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν. Παράλληλα επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Δεν διαθέτουν, όπως είναι φυσικό, τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη και αδυνατούν, στην πλειονότητά τους, να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια, για οικονομικούς λόγους.

Με τον Ν. 4777/2021, και ειδικά με τα άρθρα 1, 2, 5, 8, προβλέπονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κοινά θέματα, κοινή ύλη και ίδιος τρόπος διεξαγωγής σε Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, τροποποιώντας τα μέχρι τότε ισχύοντα που προέβλεπαν διαφορετική ύλη, διαφορετικά θέματα και εξετάσεις, σε συνδυασμό με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής για τα Ημερήσια και Εσπερινά Λύκεια, ουσιαστικά ακυρώνοντας το ποσοστό του 1% και συρρικνώνοντας τις ελπίδες αυτών των νέων για ένα καλύτερο μέλλον.

Εύλογα, λοιπόν, οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει αναταραχή στους μαθητές και στους διδάσκοντες στα Εσπερινά Λύκεια σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι με επιστολές τους θέτουν την ανάγκη να παρθεί νομοθετική πρωτοβουλία πρόβλεψης μεταβατικής ρύθμισης, τροπολογίας στον νόμο 4777/2021.

Επειδή οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων έχουν συμπληρώσει, αρχές Δεκέμβρη, τις δηλώσεις προτιμήσεών τους σε σχολές και τμήματα προτού να υπάρξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

Επειδή, με τις ρυθμίσεις του Ν. 4777/2021, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων στην Τριτοβάθμια.

Για τη διατήρηση των ευνοϊκών διατάξεων πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων προτείνεται η πιο κάτω τροπολογία».

Και η τροπολογία του ΚΚΕ είναι:

«Στον Ν. 4777/2021 προστίθεται άρθρο ως εξής:

"Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που προέρχονται από Εσπερινά Λύκεια, εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Σχολές, σε Τμήματα και σε Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, της ΑΣΠΑΙΤΕ, στις σχολές της ΑΕΝ και των ΑΣΤΕ.

Κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου καταργείται"».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ