Τη Θήβα επισκέφτηκε την περασμένη Τετάρτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, όπου στο νοσοκομείο είχε συνάντηση και ενημέρωση απ' τον διοικητή του και αργότερα από την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, ενώ το απόγευμα μίλησε σε μαζική σύσκεψη - πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο και με όλα τα μέσα προστασίας - εκπροσώπων σωματείων και φορέων του κινήματος, με θέμα «Ενας χρόνος πανδημίας - Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή - υγεία - δουλειά».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Ιατρικός Σύλλογος Θήβας, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θήβας, Εργατικό Κέντρο Θήβας, Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», Συνδικάτο Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας - Αυλώνα, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, Συνδικάτο Οικοδόμων Θήβας, Σωματείο Εργαζομένων «Eurodrip», Σωματείο Εργαζομένων «Μόρνος», Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΘ, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θήβας, Ομάδα Θήβας της ΟΓΕ, Ομάδα Τανάγρας της ΟΓΕ, Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντιτό, Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΜΑΡ, Σωματείο Χειριστών, Σωματείο Εργαζομένων DASYC, Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων Αγίου Ιωάννη (ΛΑΡΚΟ), Ερυθρός Σταυρός, παράρτημα Θήβας, ΕΛΜΕ Βοιωτίας, Εμπορικός Σύλλογος Θήβας, Δικηγορικός Σύλλογος, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Σχηματαρίου, Κινηματογραφική Λέσχη Θήβας, Σωματείο Εργαζομένων «Καμαρίδης», Σύλλογος Λογιστών Θήβας. Παραβρέθηκαν επίσης εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους της περιοχής.
Οι παρεμβάσεις στη σύσκεψη με εκπροσώπους σωματείων και φορέων
ΓΙΩΤΑ ΛΕΜΠΕΣΗ |
Τη σύσκεψη άνοιξε ο Αντώνης Τουλουμάκος, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της περιοχής με τα εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Θήβας, τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τις φυλακές, τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμών όπως οι Ρομά. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες, η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού. Σημείωσε, επίσης, ότι στους μεγάλους χώρους δουλειάς όχι μόνο δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, αλλά παράλληλα οξύνεται η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ενώ επισήμανε ότι την ώρα που τα «μεγάλα μαγαζιά» δουλεύουν σα να μην τρέχει τίποτα, με τις εγγυήσεις της κυβέρνησης, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες της περιοχής συμπληρώνουν 12 βδομάδες σκληρών lockdown, χωρίς καμιά στήριξη του εισοδήματός τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ |
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η σύσκεψη ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παναγιώτη Ρωμανά, εκλεγμένου δημοτικού συμβουλίου Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, καθώς και στη μνήμη όλων των θυμάτων της πανδημίας, καθώς την Τετάρτη ήταν η Παγκόσμια Μέρα Υγείας.
«Οπλα ζητάμε να πολεμήσουμε, να κερδίσουμε τις μάχες μας»... Με τη φράση αυτή η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Θήβας, Γιώτα Λεμπέση, έδωσε το στίγμα της αγωνίας του νοσηλευτικού προσωπικού, που καλείται να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας δίχως καμία στήριξη.
«Η μη ενίσχυση του νοσοκομείου, όπως συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι πολιτική επιλογή», σημείωσε, τονίζοντας ότι από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει ορισμένες προσλήψεις νοσηλευτών και καμία πρόσληψη γιατρού. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι κ.ά., με αποτέλεσμα να μην προσφέρονται βασικές υπηρεσίες. Στάθηκε στην ύπαρξη υποδομής για τη λειτουργία 4 κλινών ΜΕΘ, που όμως η κυβέρνηση δεν φρόντισε, ένα χρόνο τώρα, να στελεχώσει με προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτήν τη στιγμή έχουν φτάσει να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα αυτονόητα, όπως η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αλλά στοιχειώδη μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, στο οποίο σήμερα υπηρετεί μόλις το μισό απ' το νοσηλευτικό προσωπικό που προβλέπεται στις οργανικές θέσεις, κι απ' αυτούς οι μισοί συμβασιούχοι!
ΤΑΣΟΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ |
«Η κυβερνητική αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, η οποία αξιοποιεί και την πανδημία για την εφαρμογή της, πέραν των νομοθετημάτων που έχουν ψηφιστεί και των νέων που ετοιμάζονται, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στους χώρους εργασίας, όπου κυριαρχούν η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η εκμετάλλευση των εργαζομένων», τόνισε ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, σημειώνοντας ότι στην κατάσταση αυτή προστίθεται η ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία. Σημείωσε ακόμη ότι στην περιοχή, όπου βρίσκονται εκατοντάδες εργοστάσια και μεγάλες επιχειρήσεις, υπάρχει έξαρση των σχέσεων εργασίας με το καθεστώς της εργολαβίας και των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, που εντείνουν το πρόβλημα της ανασφάλειας των εργαζομένων, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, την εκμετάλλευση και την υποβάθμισης της προστασίας των εργαζομένων στα θέματα υγιεινής και ασφαλείας, ενώ επισήμανε και την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αναφέρθηκε στο κλείσιμο των εργοστασίων της PIPELIFE και της ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ, που εντείνει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας, καθώς και στην αντίστοιχη πολιτική που ακολουθείται στην ΕΑΒ. Επίσης, στάθηκε στις ελλείψεις του Νοσοκομείου Θήβας αλλά και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ιδιαίτερα των Κέντρων Υγείας Οινοφύτων και Σχηματαρίου, τονίζοντας ότι υπολειτουργούν και επιβάλλεται η στελέχωσή τους, όπως και των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ |
Για τη δράση που έχει αναπτύξει το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της «Eurodrip» στα Οινόφυτα τα τρία χρόνια λειτουργίας του, μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Νικολάου, σημειώνοντας ότι η ίδρυσή του ήταν προϊόν της ανάγκης να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς και η ζωή των εργαζομένων συνολικότερα. Τόνισε πως μέχρι την ίδρυση του Σωματείου υπήρχαν καθημερινά σχεδόν εργατικά «ατυχήματα», η εργοδοσία έκανε ό,τι ήθελε με τα Εργασιακά, πως μέσα από τη δράση του Σωματείου οι εργαζόμενοι πέτυχαν αρκετά πράγματα κυρίως στον τομέα υγιεινής και ασφαλείας αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η καθιέρωση διαλείμματος, τα ωράρια, η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, και τη μεταφορά των εργαζομένων. Υπογράμμισε ότι το Σωματείο, μπροστά στις ελλείψεις του Νοσοκομείου Θήβας και των Κέντρων Υγείας της περιοχής, συσπειρώθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρωτοβουλία διεκδίκησης που πήραν σωματεία και φορείς, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, το Σωματείο πήρε την πρωτοβουλία να διεκδικήσει υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόσθεσε ότι η εργοδοσία, αξιοποιώντας την πανδημία και το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στα χέρια της, επιδιώκει να εντείνει περαιτέρω την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ |
ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑ |
Την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Εκπαίδευσης περιέγραψε η Φωτεινή Μητσικώστα, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, «έστειλε τους μαθητές στα σπίτια τους, να παρακολουθήσουν μαθήματα στην οθόνη ενός κινητού, αδιαφορώντας αν είχαν τα μέσα, πετώντας έξω από την Εκπαίδευση τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, των μεταναστών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων». Τόνισε ότι την ώρα που συντελείται ένα μορφωτικό έγκλημα σε βάρος όλων των μαθητών, η κυβέρνηση βάζει καινούργια εμπόδια με την Τράπεζα Θεμάτων, τη βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις κ.ά. και παράλληλα επιχειρεί να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία σε δήθεν πρότυπα, διαχωρίζοντας τους μαθητές και στερώντας τους την ολόπλευρη μόρφωση. Αναφέρθηκε σε κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολεία της περιοχής, όπως το Ειδικό Σχολείο στο Λουτούφι Θήβας και το ΕΠΑΛ Σχηματαρίου που στεγάζονται σε κοντέινερ, ενώ επισήμανε ότι από τους 800 περίπου καθηγητές στη Βοιωτία οι 340 είναι αναπληρωτές που απολύονται κάθε Ιούνη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ |
ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ |
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ |
Οπως είπε, «οι αιτίες που γεννούν όλα τα προβλήματα, είτε αυτά που έχει το νοσοκομείο, όπως τα εξέθεσε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, είτε ζητήματα που εξέθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, άλλα εργατικά σωματεία, είτε είναι η ΛΑΡΚΟ, είτε άλλοι κλάδοι στα Οινόφυτα, εδώ στη Θήβα, εργασιακοί, είτε είναι τα προβλήματα που έχει ο εμπορικός κόσμος της πόλης, όπως κι ο εμπορικός κόσμος όλης της χώρας, όλες αυτές οι αιτίες έχουν τη βάση τους και είναι ίδια. Και βεβαίως έτσι πρέπει να το δούμε γιατί είναι ενιαία όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας και σαν ένας άνθρωπος λοιπόν πρέπει όλα αυτά να τα παλέψουμε».
Μιλώντας ειδικά για την Υγεία, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Νοσοκομείου Θήβας και τις εγκληματικές ελλείψεις: «Και εδώ, σε μια περιοχή όπως η Θήβα, με χιλιάδες κατοίκους, με δίπλα να έχει την κεντρική οδική αρτηρία, τον βασικό εθνικό δρόμο της χώρας μας, με πολλά εργοστάσια όπου δουλεύουν εργαζόμενοι όχι μόνο απ' την περιοχή της Θήβας ή τη Βοιωτία, αλλά και απ' την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, την Αττική, και συνωστίζονται, με μεγάλα εργατικά ατυχήματα και με προβλήματα, όταν έχει ειδικούς πληθυσμούς, όπως είναι οι Ρομά, όπως είναι οι πρόσφυγες με τη δομή, όπως είναι τα στρατόπεδα με τους φαντάρους, όπως είναι οι γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα και βεβαίως το αεροδρόμιο στην Τανάγρα που φορτίζουν αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να υπάρχει και να αναπτυχθεί ένα νοσοκομείο πλήρες, στελεχωμένο με γιατρούς, με νοσηλευτές, με άλλες ειδικότητες, διοικητικές κ.λπ.
Για τα εμβόλια σημείωσε πως «μας έλεγαν οι εργαζόμενοι το μεσημέρι στο νοσοκομείο ότι θα μπορούσε να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της Θήβας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε έναν - δυο μήνες θα είχαν τελειώσει, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχουν εμβόλια. Και την ίδια ώρα υπάρχουν εμβόλια ασφαλή, αυτά που έχει συμφωνήσει δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και άλλα, όπως είναι και το ρωσικό και το κινεζικό.
Αρα λοιπόν πρέπει να δούμε αυτά τα ζητήματα με καθαρό μάτι και σε αυτήν την κατεύθυνση να τα εντάξουμε όλα. Θα μου πείτε, δεν λύνονται όλα, βεβαίως δεν λύνονται όλα. Ομως, για παράδειγμα, εδώ γιατροί μπορούν να προσληφθούν, στο Νοσοκομείο της Θήβας. Γιατί δεν λύνεται αυτό; Και ειδικότητες και νοσηλευτές και μια σειρά τέτοια ζητήματα. Να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά γίνεται. Καταθέσαμε πρόταση νόμου και την απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ που έχει 150 τόσους βουλευτές που χρειάζεται να σηκώσουν το χέρι τους και να ψηφίσουν εκεί. Και απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων. Γιατί δεν μπορεί αυτό να γίνει;
Γιατί δεν μπορεί, για παράδειγμα, να φτιαχτεί το Κέντρο Αιμοδοσίας που είναι απαραίτητο για το νοσοκομείο; Εδώ και τώρα πρέπει να φτιαχτεί. Γιατί δεν μπορεί να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το Κέντρο Αποκατάστασης της υγείας, που υπάρχει εκεί έτοιμο κτίριο; Γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ; Αυτά δεν είναι προβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν; Ομως, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και να συνεχίζεται.
Αντίστοιχα χρειάζεται ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θέλει να έχεις Κέντρα Υγείας. Δεν μπορεί για το παραμικρό να επιφορτίζονται τα νοσοκομεία είτε εδώ είτε αλλού στην Αθήνα, στο κέντρο. Εδώ πρέπει να ενισχυθεί και της Θήβας και του Σχηματαρίου και των Οινοφύτων και στις Ερυθρές να υπάρχουν Κέντρα Υγείας εξοπλισμένα».
Αναφερόμενος συνολικά στους χώρους δουλειάς, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «είναι εστίες υπερμετάδοσης και δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα». Για την εκμετάλλευση που εντείνεται στο έδαφος των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων, αναφέρθηκε στο παράδειγμα που του μετέφεραν εργαζόμενοι της περιοχής από μια επιχείρηση, «όπου οι εργάτες δουλεύουν 5 μέρες 12ωρο, 5 μέρες μετά κάθονται ρεπό και 5 μέρες 12ωρο νύχτα. Οι ώρες υπερωρίας βέβαια δεν πληρώνονται και η κυβέρνηση ετοιμάζεται το Μάη να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, που θα κατοχυρώνει το 10ωρο. Χώρια τα άλλα αντεργατικά μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και δεν πρόκειται να πάρουν πίσω κανένα».
Ειδική αναφορά έκανε στη ΛΑΡΚΟ, λέγοντας ότι «είναι γενικότερο ζήτημα και αφορά όλο το λαό, άσχετα αν είναι εργάτης, άσχετα αν δεν είναι στον κλάδο του Μετάλλου. Αφορά και τον εμπορικό κόσμο, αφορά και τον αγροτικό κόσμο γιατί είναι πηγή ζωής η ΛΑΡΚΟ για όλη την περιοχή και για όλη την Ελλάδα, και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει ανέβει η τιμή του νικελίου, υπάρχουν μεγάλες προσφορές, μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να γίνει τεράστια παραγωγική αξιοποίηση σε πάρα πολλούς τομείς και σε συνεργασία και με άλλους κλάδους της οικονομίας».
Για την ΕΑΒ, που είναι η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας, με υψηλή τεχνολογία, τεχνογνωσία και με υποδομές τεράστιες, είπε ότι «συνεχώς απαξιώνεται, ιδιωτικοποιείται κι αυτή, και οι εργαζόμενοι βιώνουν τις αντεργατικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης αφού ακόμα κι αυτά που υπέγραψαν ως ΣΣΕ, δεν δέχονται τώρα να την εφαρμόσουν η εργοδοσία, το κράτος, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο».
Ολα αυτά τα ζητήματα, συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας, φέρνουν στο προσκήνιο το κρίσιμο ζήτημα, «τι δρόμος ανάπτυξης ακολουθείται». Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την περιοχή: «Εκλεισε η "Σνάιντερ Ελέκτρικ" στα Οινόφυτα με τους μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος για τη ΔΕΗ. Η "Παϊπλάιφ" επίσης, που είχε πλαστικές σωληνώσεις για ύδρευση. Τι έγινε; Οι πολυεθνικές αυτές άλλαξαν ρότα, στράφηκαν στους τομείς, λέει, της "πράσινης Ενέργειας", τα πράσινα άλογα που έχουμε ακούσει, που τα 'χουν κάνει εδώ "κορυφή" και η κυβέρνηση τούτη δω και η προηγούμενη.
Και βεβαίως η κριτική που κάνουν δυστυχώς άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 στην κυβέρνηση της ΝΔ, ότι δεν μπορεί, λέει, να κρατήσει τους επενδυτές, ούτε σωστή είναι και έχει και υποκρισία. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να τους κρατήσει, γιατί και οι ίδιοι την ίδια γραμμή έχουν. Λένε ότι πρέπει να μετατραπούν σε εταιρείες "πράσινης ανάπτυξης" μέχρι και τα έλατα στον ανατολικό Ελικώνα, εκεί που έχει ελατοσκεπή η περιοχή. Εδωσαν άδεια σε απόσταση αναπνοής μάλιστα κι από έναν αρχαιολογικό χώρο, την Ιπποκρήνη, που την αναφέρει ο Ησίοδος, να γίνουν αιολικά πάρκα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανεμογεννήτριες μέσα στα έλατα, καταστρέφοντας το φυσικό πλούτο. `Η έχουν αγοράσει την αγροτική παραγωγή, φτιάχνουν τα φωτοβολταϊκά μέσα σε χωράφια, ή ανοίγουν μετά τους δρόμους για τις ανεμογεννήτριες και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα, στα Βάγια, στην περιοχή της Θήβας γενικότερα.
Στη ΒΙΠΕ των Οινοφύτων μαθαίνουμε ότι σχεδιάζεται να εγκατασταθεί μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Εδώ αυξάνουν οι κίνδυνοι για ένα μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα στην περιοχή. Αρα λοιπόν ας μη μας λένε για προστασία του περιβάλλοντος και για "πράσινη ανάπτυξη", άλλα είναι τα συμφέροντα».
Για τον εμπορικό κόσμο, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροεπιχειρηματίες, είτε είναι στην Εστίαση είτε είναι έμποροι είτε μικροβιοτέχνες που πλήττονται, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη που τα μικρομάγαζα βάζουν συνεχώς λουκέτο, είναι ένα ζήτημα, αφορά όλο το λαό». Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα πραγματικής στήριξης των βιοπαλαιστών ΕΒΕ που προτείνει το ΚΚΕ, έχοντας καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου.
Για τους αγρότες είπε ότι «είναι εξοντωτικά τα μέτρα που παίρνονται, το κόστος για την παραγωγή είναι πάρα πολύ υψηλό, δεν μπορούν να βγουν οι άνθρωποι και την ίδια στιγμή οι τιμές κατρακυλάνε συνέχεια, είναι πολύ χαμηλά, και στα αμπέλια και για το κρασί και για την πατάτα. Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μια αγροτική οικογένεια, να κρατήσει την παραγωγή της».
Καταλήγοντας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει ενωμένοι όλοι να τα παλέψουμε! Ο εργάτης, ο επιστήμονας, ο έμπορος, ο αγρότης (...) Εμείς όλοι πρέπει να φτιάξουμε μια κοινωνική συμμαχία, πρέπει να ενωθεί ο λαός στη βάση (...) μέσα απ' τους συλλόγους, τις επιτροπές, τις κινήσεις τους, να ενωθούν, να φτιάξουν μια κοινωνική συμμαχία που θα έχει στόχο και την κυβέρνηση αλλά κυρίως αυτούς που έχουν πραγματικά την εξουσία, που ξεζουμίζουν τον τόπο, που δεν αφήνουν τη Θήβα να αναπτυχθεί και να προοδεύσει.
Μπορούμε να βαδίσουμε σε έναν άλλο δρόμο. Μέσα εδώ όσο πιο ισχυρό σ' αυτήν τη συμμαχία, ηγετική δύναμη, είναι το ΚΚΕ, και γιατί έχει τη συνέπεια, έχει την πείρα, τη σταθερότητα και όσο ισχυροποιείται θα μπορεί να ανοίγει ένας δρόμος και για τα άμεσα προβλήματα να επιλύονται αλλά κυρίως να ανοίγουμε το αύριο για να επιλυθούν οριστικά και τελεσίδικα με μια νέα κοινωνική οργάνωση, ένα άλλο σύστημα κοινωνικό, με το λαό πραγματικά στην εξουσία και όχι στα λόγια, και με ένα κεντρικό επιστημονικό σχέδιο που θα μπαίνει στην υπηρεσία της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, και θα ανοίγει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν ολόπλευρα οι ανάγκες, να υπάρχει ευημερία. Σε αυτόν τον αγώνα σάς καλούμε σε συστράτευση, σε συμπόρευση».