Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση στο «Θεαγένειο» |
Τα νοσοκομεία της περιοχής προετοιμάζονται για μέρες Νοέμβρη, όταν η μία μετά την άλλη οι κλινικές μετατρέπονταν σε Covid και στήνονταν κλίνες ΜΕΘ σε αίθουσες χειρουργείων και ανάνηψης, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, όπου ρίχνονταν στη μάχη γιατροί άλλων ειδικοτήτων, άσχετων με την ασθένεια.
Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές. Χρησιμοποιεί το Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» και την ιδιωτική κλινική «Αρωγή» για να μεταφέρει ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται λίγο πριν το εξιτήριο, προκειμένου να εξασφαλίσει κλίνες στο κάθε φορά εφημερεύον νοσοκομείο.
Χτες το πρωί το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» ολοκλήρωσε την εφημερία του με αυξημένες εισαγωγές Covid (63) και μη Covid (75) περιστατικών. Στη διάρκεια της εφημερίας μετατράπηκε σε Covid και 5η κλινική, η Γαστρεντερολογική, και οι ασθενείς της μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στην Παθολογική. Κάποια κρεβάτια της 4ης ΜΕΘ που είχαν μείνει για non Covid περιστατικά ρίχτηκαν κι αυτά στη μάχη, καθώς αυξάνονται και οι ανάγκες. Από τις 35 που έχουν διατεθεί, οι 29 είναι γεμάτες.
Το ΑΧΕΠΑ στην τελευταία εφημερία έφτασε να νοσηλεύει περισσότερους από 150 ασθενείς σε απλές κλίνες και 26 περιστατικά στη ΜΕΘ. Για την κάλυψη των αναγκών μεταφέρουν γιατρούς από τα Περιφερειακά Ιατρεία, ενώ εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ για μη Covid περιστατικά, ασθενείς χρειάστηκε να παραμένουν διασωληνωμένοι στα Επείγοντα για ώρες.
Στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται 120 ασθενείς και η ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτη. Η διοίκηση μετακινεί γιατρούς και νοσηλευτές για να στελεχώσει το μπλε κτίριο, όπου στεγάζει τις κλινικές κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύθηκε και πάλι με 10 επικουρικούς νοσηλευτές από το «Θεαγένειο», που επίσης στενάζει από την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν στα πόστα τους σε τμήματα και κλινικές, χωρίς πρόβλεψη για αντικαταστάτη.
Στο «Θεαγένειο», για άλλη μια μέρα, στα εξωτερικά ιατρεία γινόταν «ο κακός χαμός». Οι ασθενείς σε αναμονή έφταναν κυριολεκτικά μέχρι την έξοδο του κτιρίου, επιβεβαιώνοντας αυτό που περιγράφουν οι εργαζόμενοι για τις απίστευτες συνθήκες συνωστισμού: «Νομίζεις ότι θα βγει ο κόσμος από τα παράθυρα».
Ασχημες είναι οι συνθήκες και στα νοσοκομεία της Πέλλας, με τις ΜΕΘ να έχουν γεμίσει σε Γιαννιτσά και Εδεσσα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασθενείς που διασωληνώνονται και παραμένουν σε απλές κλίνες.
Με την ίδια «επιτυχία» και με μπόλικο συνωστισμό και «ατομική ευθύνη» συνεχίζεται και το πρόγραμμα των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς, με τα αδιάθετα εμβόλια.
Προχτές με διαδικασίες «κατεπείγοντος» κλήθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης και των δύο βαθμίδων να πάνε σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, για να εμβολιαστούν με τις δόσεις των αδιάθετων εμβολίων. Η προχειρότητα έφερε ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό δεκάδων εκπαιδευτικών έξω από το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, όπου είχαν κληθεί να προσέλθουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν και μέχρι τις 7.30 μ.μ.
Σύμφωνα με καταγγελία εκπαιδευτικού, στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο προσέρχονταν και οι άνθρωποι που είχαν ήδη προγραμματισμένο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Ο ένας γιατρός που εμβολίαζε, και το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσουν τέτοιον όγκο κόσμου, γεγονός που οδήγησε ακόμα και σε λογομαχίες για το ποιος έχει προτεραιότητα, και φυσικά σε συνωστισμό στην είσοδο του ΚΥ.
Μετά από ώρα, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από το νοσηλευτικό προσωπικό ότι οι συντονιστικές ομάδες εμβολιασμού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είχαν πληροφορηθεί ήδη προ τριών ημερών για τον αριθμό των αδιάθετων δόσεων και τους ζητήθηκε να στείλουν τους εκπαιδευτικούς ανά ομάδες των 15 ατόμων τη μέρα, και όχι όλους μαζί, όπως συνέβη. Τελικά κλήθηκε και δεύτερος γιατρός προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.
Στην Κοζάνη, όπου το διάστημα 24 Μάρτη - 6 Απρίλη καταγράφηκαν στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας 1.066 ενεργά κρούσματα Covid, με περίπου τα μισά να εντοπίζονται στον δήμο Κοζάνης, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Επιτροπή του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου απέρριψε το σχέδιο αξιοποίησης ιδιωτικής κλινικής της πόλης προκειμένου να αποσυμφορηθεί το ΓΝ Κοζάνης, το οποίο δέχεται τεράστια πίεση όλο αυτό το διάστημα. Ως αποτέλεσμα, τα βήματα μετατροπής του νοσοκομείου σε «μίας νόσου» προχωρούν και η Χειρουργική κλινική μετατρέπεται σε κλινική Covid, με τα επείγοντα χειρουργικά και άλλα μη Covid περιστατικά να νοσηλεύονται στη Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική. Επίσης αποφασίστηκε η μετατροπή της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, η οποία μάλιστα είναι η μοναδική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε κλινική Covid προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με κορονοϊό, και η νοσηλεία των ψυχιατρικών περιστατικών σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει από ιδιωτική ψυχιατρική κλινική της Κοζάνης.
Eξαπλώνεται η πανδημία σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 133,1 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,9 εκατ.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «παρωδία» «το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες οι εργαζόμενοι στους τομείς Υγείας και όσοι βρίσκονται σε ομάδες κινδύνου εξακολουθούν να μην έχουν λάβει καμία δόση εμβολίων». Την ίδια ώρα, τη «μερίδα του λέοντος» συγκεντρώνουν τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη και οι φαρμακευτικοί όμιλοι παράγουν ανάλογα με το μέγιστο κέρδος και συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες.
«Η αύξηση της παραγωγής και η δίκαιη κατανομή παραμένουν τα σημαντικότερα εμπόδια για τον τερματισμό του οξυμένου σταδίου της πανδημίας Covid-19», πρόσθεσε ο Γκεμπρεγέσους.
Σε ένα τέτοιο φόντο, η Βραζιλία κατέγραψε την Τρίτη πάνω από 4.000 θανάτους σε ένα 24ωρο, σημειώνοντας νέο τραγικό ρεκόρ. Συνολικά καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, με σχεδόν 337.000 νεκρούς.
Στην Ινδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα τις 100.000 σε ένα 24ωρο (115.736), ενώ άλλοι 630 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στη χώρα που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, από τα μέσα Γενάρη που άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 87 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 75 εκατ. ανθρώπους από τα 1,35 δισ. πληθυσμού.
Η Τσεχία με πάνω από 27.000 θανάτους βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τους κατά κεφαλήν θανάτους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Our World in Data».
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέμεινε χτες ότι ζητά από την ΕΕ να επιτρέψει την εξαγωγή 3,1 εκατ. δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca». Η Κομισιόν είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι παρεμποδίζει την εξαγωγή εκατομμυρίων εμβολίων στην Αυστραλία, και είχε ισχυριστεί ότι δεν ευθύνεται η ΕΕ για την αδυναμία της «AstraZeneca» να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς τον εφοδιασμό τρίτων χωρών με εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η ΕΕ, κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, εμπόδισε την αποστολή 250.000 δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca» στην Αυστραλία, επικαλούμενη το γεγονός ότι η εταιρεία παραδίδει στην ΕΕ πολύ λιγότερες δόσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί.
Προσύμφωνο παραγγελίας του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» αναμενόταν να υπογράψει χτες η κυβέρνηση της Βαυαρίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ, προκειμένου, εφόσον το εμβόλιο λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), να γίνει άμεσα η παράδοσή του. Επίσης, το ρωσικό εμβόλιο θα αρχίσει μέσα στο καλοκαίρι να παράγεται σε εργοστάσιο της εταιρείας «R-Pharm» στο Ιλερτίσεν της Βαυαρίας.
Την περασμένη βδομάδα, και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σ. Κουρτς, είχε δηλώσει πως η παραγγελία του ρωσικού εμβολίου βρίσκεται στην «τελική ευθεία».
Στο μεταξύ ο ΕΜΑ θα αρχίσει να διερευνά την ερχόμενη βδομάδα αν οι κλινικές δοκιμές του «Sputnik V» ακολούθησαν τις «παγκόσμιες κλινικές και επιστημονικές προδιαγραφές», γράφουν οι «Financial Times», στον απόηχο δημοσιευμάτων που φέρουν τις δοκιμές να μην ακολούθησαν τους κανόνες δεοντολογίας.
Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν υπήρξε πίεση (σ.σ. στους συμμετέχοντες) και το "Sputnik V" ανταποκρίνεται σε όλες τις κλινικές πρακτικές». Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε λέγοντας πως δεν γνωρίζει αν υπήρξαν παρόμοιες διαδικασίες σε σχέση με άλλα εμβόλια που «έχουν λάβει άδεια στην ΕΕ».
Σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας προχωρά σήμερα στις 4.30 μ.μ. η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), με αίτημα τον εμβολιασμό των εργαζομένων του κλάδου. Η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα θέσει στο υπουργείο το αίτημά της, με επιστολές στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση. «Με κάθε τρόπο σάς έχουμε τονίσει την ανάγκη για τον εμβολιασμό όλων των συναδέλφων μας εργαζομένων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στην ιατρική ενημέρωση, στη φαρμακοβιομηχανία και στις φαρμακαποθήκες, που όλο αυτό το διάστημα δουλεύουν ανελλιπώς και σε συνθήκες εντατικοποίησης, όπως άλλωστε και όλοι οι εργαζόμενοι σε βιομηχανικούς κλάδους, σούπερ μάρκετ, Επισιτισμό, κέντρα διανομής, ταχυμεταφορές κ.ο.κ.», σημειώνει σε νέο έγγραφό της προς τον αναπληρωτή υπουργό Β. Κοντοζαμάνη και του ζητά να συναντήσει σήμερα την αντιπροσωπεία της.
Οχι επίταξη, αλλά «συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας»: Αυτή ήταν η από κοινού απάντηση των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων χτες, σε σχετική πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η δημοτική αρχή, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας. Συγκεκριμένα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ενάντια σε αυτήν την πρόταση της δημοτικής αρχής για επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, πρόταση που κατέθεσε η παράταξη της ΝΔ.
«Αποκαλύπτεται έτσι περίτρανα η στρατηγική σύμπλευσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για την εμπορευματοποίηση της Υγείας του λαού. Οσο για τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του, υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας, αποδεικνύονται κούφια λόγια, χωρίς αντίκρισμα», σχολιάζουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».