ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο «μάτι του κυκλώνα» βάζουν το λαό οι συμμαχίες της αστικής τάξης

Eurokinissi

Στο υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε χτες για πολλοστή φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Ν. Δένδια.

Επισήμως συζήτησαν «τις άριστες σχέσεις και τη διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ». Αλλωστε οι δύο πλευρές προχωρούν τους σχεδιασμούς για τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις και ευρύτερα τη διμερή στρατιωτική συνεργασία, που προγραμματίζεται για υπογραφή τον Οκτώβρη, με παραπέρα διεύρυνση του στρατιωτικού αποτυπώματος των Αμερικανών στη χώρα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν επίσης «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή».

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη Πέμπτη είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη - Τζο Μπάιντεν, εξ ου και ο Πάιατ σημείωσε μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια ότι «επιταχύνουμε μετά το τηλεφώνημα (...) εμβαθύνοντας τους δεσμούς με την Ελλάδα σε μία ευρεία γκάμα περιφερειακών και διμερών θεμάτων». Ευχαρίστησε δε τον ΥΠΕΞ για την «ηγεσία» και τη «συνεργατικότητα» που επιδεικνύει «σε αυτήν την προσπάθεια».

Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Κίνας

Δεν περνά εξάλλου απαρατήρητο ότι ο Πάιατ έσπευσε στο ΥΠΕΞ τη μέρα που κατέφτανε στην Ελλάδα, επικεφαλής εντυπωσιακά πολυμελούς αντιπροσωπείας, ο υπουργός Αμυνας της Κίνας, στρατηγός Γουέι Φένγκε.

Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα θέματα που έπιασαν Μητσοτάκης - Μπάιντεν στην τηλεφωνική τους συνομιλία ήταν ακριβώς η Κίνα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να σπεύδει να διαβεβαιώσει ξανά ότι η Ελλάδα δεν θα προμηθευτεί 5G από την Κίνα και περίπου να απολογείται λέγοντας πως η παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί.

Σε αυτό το υπόβαθρο, ο Κινέζος υπουργός είχε συνάντηση αρχικά, χτες το πρωί, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος επεσήμανε ότι «η δυναμική των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας επιβεβαιώθηκε στο πιο υψηλό επίπεδο κατά την επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2019». Από την πλευρά του ο Γουέι δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα επισφραγίζει τις άριστες διμερείς σχέσεις και θέτει τα θεμέλια για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Κινέζος υπουργός μετέβη κατόπιν στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Παναγιωτόπουλο. Συζήτησαν «θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, ως προς τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, αλλά και την εκπαίδευση». Ο Ν. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την «τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ ο Γουέι εξέφρασε την άποψη ότι «καμία λύση δεν εξευρίσκεται με απειλή ή χρήση βίας, αλλά με οικοδόμηση καλής γειτονίας».

Εμπλοκή έως τον ...Ειρηνικό

Δεν περνά επίσης απαρατήρητο ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, έσπευσε να είναι ένας από τους 12 αρχηγούς γενικών επιτελείων χωρών οι οποίοι υπέγραψαν Κοινή Δήλωση «για τη χρήση θανατηφόρας βίας στη Μιανμάρ».

«Η πρωτοβουλία ανήκει στις ΗΠΑ» και η κοινή ανακοίνωση αναρτήθηκε από τα υπογράφοντα κράτη και τη διοίκηση Ινδικού - Ειρηνικού του στρατού των ΗΠΑ, αναφέρεται σχετικά από το ΓΕΕΘΑ.

Στην Κοινή Δήλωση, μεταξύ άλλων οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων Αυστραλίας, Καναδά, Δανίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας, Νέα Ζηλανδίας, Νότιας Κορέας, Βρετανίας και ΗΠΑ «προτρέπουν» τις Ενοπλες Δυνάμεις της Μιανμάρ «να διακόψουν τη χρήση βίας και να εργαστούν για να αποκαταστήσουν έναντι του λαού της τον σεβασμό και την αξιοπιστία που έχουν απολέσει λόγω των ενεργειών τους».

Σημειωτέον, η Μιάνμαρ ανήκει στη ζώνη της ASEAN (Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας), όπου οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν πολυεπίπεδα την παρουσία τους κόντρα στη διείσδυση της Κίνας.

Επιπρόσθετα, ο Ν. Δένδιας είχε χτες συνάντηση και με τον πρέσβη των Hνωμένων Aραβικών Eμιράτων στην Ελλάδα, στην ενίσχυση άλλου ενός αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής άξονα. Αλλωστε, προσωπικό και αεροσκάφη των ΗΑΕ ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, «Ηνίοχος», τον Απρίλη.

Στο μεταξύ, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι είναι μύθος πως οι ευρωατλαντικές συμμαχίες αποτελούν τάχα «ασπίδα» απέναντι στην προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χτες το πρωί στον «ΣΚΑΪ», ήταν αποκαλυπτική: Είπε ανοιχτά ότι «η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν θα αλλάξει. Οι Αμερικάνοι θέλουν την Τουρκία, και τη θέλουν ΝΑΤΟικό σύμμαχο, και θα κάνουν και προσπάθειες να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση, να μη μας κάνει εντύπωση αυτό».

Παραδέχτηκε, εξάλλου, ότι και το ζήτημα επιβολής των περιλάλητων ευρωενωσιακών κυρώσεων «πήγε παρακάτω και θα πηγαίνει παρακάτω, μπορεί να πάει και σε άλλη σύνοδο, του Σεπτεμβρίου κ.ο.κ., διότι ο στόχος όλων (...) δεν είναι να φύγει η Τουρκία, ή να γίνει μια Τουρκία η οποία να είναι η παντελώς ανεξέλεγκτη», είπε, παραπέμποντας και αυτή, εμμέσως, στο παζάρι που γίνεται και όπου τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κατάργηση των αντιδραστικών νόμων και των μηχανισμών καταστολής

Την κατάργηση των αντιδραστικών νόμων και των μηχανισμών καταστολής που στρέφονται ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό απαιτεί από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος και Νίκος Παπαναστάσης.

Παραθέτουμε την Ερώτηση για την κατάργηση των αντιδραστικών νόμων και μηχανισμών καταστολής:

«Η κυβέρνηση, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, θωρακίζει το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, παίρνει μέτρα για την αύξηση των μηχανισμών καταστολής με σκοπό να αντιμετωπίσει την ένταση των λαϊκών αγώνων, μπροστά στην οικονομική κρίση και την αποτυχία της να προστατεύσει το λαό από την πανδημία. Ιδιαίτερα μετά τη λαϊκή κατακραυγή και τη ριζική αντίθεση της νεολαίας ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας απαιτεί την κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου και την άμεση κατάργηση όλων των νόμων, όπως:

  • Του Νόμου 4703/2020, που θέτει ευρύτατους περιορισμούς στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι φτάνοντας μέχρι και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, και του σχεδίου διαχείρισης διαδηλώσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβρη 2020. Επίσης ο νόμος αυτός ενισχύει τον κατασταλτικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος και τη συνεργασία του με την Ελληνική Αστυνομία για κοινές επιχειρήσεις. Παράλληλα, εξυπηρετώντας το μεγάλο εμπορευματικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση νομοθέτησε και τη σύσταση Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων στον Πειραιά, με προσανατολισμό ενάντια στο ναυτεργατικό κίνημα.
  • Τα εφαρμοστικά του νόμου Προεδρικά Διατάγματα: α) 73/2020 που διευρύνει τους περιορισμούς και τις κατασταλτικές αρμοδιότητες της αστυνομίας και β) 75/2020 που προβλέπει τη χρήση καμερών και άλλων εποπτικών μέσων (drones κ.λπ.) από την Αστυνομία, ενισχύοντας τους μηχανισμούς παρακολούθησης και φακελώματος των διαδηλωτών και όχι μόνο.
  • Του Νόμου 4777/2021, νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενισχύει τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση μέσα στο Πανεπιστήμιο (πειθαρχικές ποινές, κάρτες εισόδου κ.ο.κ.), ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Του νέου Ποινικού Κώδικα (4619/2019) και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (4620/2019) που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και διατηρήθηκε από τη ΝΔ (4637/2019) που ενισχύει το κατασταλτικό οπλοστάσιο απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.
  • Του "τρομονόμου" (άρθρο 187Α του ΠΚ), που ενισχύεται διαχρονικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
  • Του Νόμου για την κύρωση του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.
  • Του Νόμου 4662/2020 για αναβάθμιση λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας ως Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων, με αρμοδιότητες επιβολής ελέγχων στο λαό, την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επιβολή κατασταλτικών μέτρων με την κινητοποίηση όλου του δημόσιου τομέα.

Το ΚΚΕ επίσης απαιτεί να καταργηθούν αμέσως τα ΜΑΤ, η Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ), η ΔΡΑΣΗ, οι Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), η Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ), η πανεπιστημιακή αστυνομία και όλες οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

- Για την κατάργηση όλης της αντιδραστικής νομοθεσίας που εντείνει την καταστολή του λαϊκού κινήματος.

- Για την άμεση κατάργηση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών και άμεσα, των ΜΑΤ, ΟΔΟΣ, ΔΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, ΔΙΑΣ, λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας και όλων των ειδικών κατασταλτικών μονάδων».

  • Σημειώνεται πως με άλλη Ερώτηση το ΚΚΕ απαιτεί να καταργηθούν τα τεχνικά μέσα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την καταστολή.
Μισέλ και ντερ Λάιεν πάνε Αγκυρα στις 6/4

«Τρέχουν» οι διεργασίες και στο Κυπριακό, με μπροστάρισσα τη Βρετανία

Μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έδωσε νέα ώθηση στο ευρω-τουρκικό παζάρι, σε όλα τα πεδία, χτες ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα επισκεφτούν την Τουρκία την επόμενη Τρίτη, 6 Απρίλη.

Στο τραπέζι θα τεθούν όλοι οι τομείς του παζαριού, ενώ διακηρυγμένη προτεραιότητα και των δύο πλευρών είναι και η οργάνωση «Διάσκεψης για τη Μεσόγειο», στην οποία αναφέρθηκαν και μετά την τελευταία Σύνοδο της ΕΕ.

Ειδικό βάρος αναμένεται να έχει και το Κυπριακό, ειδικά μπροστά στην άτυπη 5μερή Διάσκεψη που οργανώνει στα τέλη Απρίλη ο ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μάλιστα νέα διπλωματική «κινητικότητα», ειδικά από την πλευρά της Βρετανίας. Την περασμένη βδομάδα βρέθηκε στην Κύπρο ο υπεύθυνος Κυπριακού στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, Ετζάι Σιάρμα, που είχε σειρά επαφών με την κυπριακή κυβέρνηση αλλά και στα Κατεχόμενα, καταγράφοντας - όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ - «απόψεις πέρα από τις επίσημες θέσεις των δύο ηγεσιών».

Στο μεταξύ, ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Βρετανού πρώην ΥΠΕΞ Τζακ Στρο σε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον της Κύπρου», όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η αναζήτηση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα επειδή «η νότια Κύπρος» θέλει να προσαρτήσει τον «βορρά» και πρόσθεσε ότι η λύση των δύο κρατών είναι αυτή που πρέπει «να υπάρχει πρωταρχικά στο μυαλό», για την οποία πρέπει να εργαστεί και η Βρετανία. Ο ίδιος πρότεινε μεταξύ άλλων να αρχίσουν απευθείας πτήσεις προς τα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο είχε γίνει συγκεκριμένος προγραμματισμός σε αυτήν την κατεύθυνση, επιμένοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει «μέρος της ομαλοποίησης» αλλά και ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» πληροί όλα τα κριτήρια ως «κράτος».

Σημειωτέον, στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο εκπρόσωπος του ηγέτη του ψευδοκράτους, Εργκιούν Ολγκούν, που είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα στη Γενεύη δεν θα βρεθεί κοινός παρονομαστής και μετά από ένα μήνα πιθανώς θα γίνει νέα συνάντηση.

Τις δηλώσεις Στρο υποδέχτηκε με μεγάλη ικανοποίηση ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. «Σε αυτό το στάδιο, τόσο για την ειρήνη και την ηρεμία στην Κύπρο καθώς και περιφερειακά, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βρετανία, ίσως η Αμερική, ίσως η Ρωσία, ίσως η Γαλλία, όλοι χρειάζονται μια διαρκή, δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη συμφωνία σε αυτήν τη σημαντική γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να βρεθεί η ειρήνη σε αυτήν την περιοχή. Ο μόνος στόχος μας είναι να υπογράψουμε μια μόνιμη συμφωνία», είπε μεταξύ άλλων ο Τατάρ, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ