Λόγω βλάβης έγινε αναγκαστική μεταφορά ασθενών στα Τρίκαλα. Καταστράφηκαν 100 δόσεις εμβολίων λόγω ...ακατάλληλου ψυγείου στο Κέντρο Υγείας της πόλης
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο |
Πιο συγκεκριμένα, σοβαρό πρόβλημα με το σύστημα παροχής οξυγόνου αντιμετώπισε χτες το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, καθώς ο κεντρικός μειωτής παροχής οξυγόνου από το πρωί δεν έδινε πίεση στο νοσοκομείο.
Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, στο Νοσοκομείο των Τρικάλων διακομίστηκαν 13 άτομα από τις απλές κλινικές COVID-19, ένα άτομο από τη ΜΕΘ COVID-19 και ένα άτομο από την απλή ΜΕΘ, δηλαδή συνολικά 15 ασθενείς. Οι υπόλοιποι που χρειάζονταν να έχουν υψηλή παροχή οξυγόνου, εξυπηρετήθηκαν από φορητές συσκευές και από τα αποθέματα του δικτύου.
Εκ μέρους της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ ο βουλευτής Γιώργος Λαμπρούλης έκανε παρέμβαση στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα είχε εντοπιστεί από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ωστόσο δεν υπάρχει εφεδρικό μηχάνημα στο νοσοκομείο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων, καθώς πλέον αυξήθηκαν οι ανάγκες για παροχή οξυγόνου σε ασθενείς.
Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε τελικά το μεσημέρι και η επαναφορά των ασθενών από το Νοσοκομείο Τρικάλων στο Νοσοκομείο Καρδίτσας θα γίνει σήμερα. Παράλληλα, συνεχίζεται η αύξηση των νοσηλευομένων με COVID-19 στο νοσοκομείο, καθώς η βδομάδα έκλεισε με 50 άτομα στις κλινικές COVID-19 και τις ΜΕΘ, όταν πριν από 4 μέρες ήταν 35 και την προηγούμενη βδομάδα 23.
Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και ΚΥ νομού Καρδίτσας, το πρόβλημα με την παροχή οξυγόνου «είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας του νοσοκομείου "στο τέρμα" εδώ και πέντε μήνες. Είναι όμως και αποτέλεσμα της χρόνιας υποβάθμισης και των διαχρονικών ελλείψεων ώστε να εξασφαλίζονται έγκαιρα οι αναγκαίες εφεδρείες σε υποδομές, εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς.
Ειδικά μέσα στον τελευταίο χρόνο της πανδημίας που υπάρχει πολλαπλασιασμός στην κατανάλωση οξυγόνου, που κλινικές μετατρέπονται η μία μετά την άλλη σε COVID, που χειρουργεία και τακτικά ιατρεία υπολειτουργούν ή και διακόπτονται πλήρως, που υποδομές πλημμυρίζουν πότε από τον "Ιανό" και πότε από μία απλή βροχούλα, η πραγματικότητα αποκαλύπτει την ανάγκη άμεσης και δραστικής ενίσχυσης.
Αλλο τόσο "στο τέρμα" εργάζεται το ιατρικό, νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου (...) Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι γιατροί της ΜΕΘ που όλοι προσέτρεξαν σήμερα, ανεξάρτητα από ρεπό, για να υποστηρίξουν τους ασθενείς στην έκτακτη ανάγκη που παρουσιάστηκε».
Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας ότι στις 24 Μάρτη έγινε αναγκαστική καταστροφή 100 δόσεων εμβολίων, επειδή η συσκευασία των φιαλιδίων ήρθε σε επαφή με τα τοιχώματα του ψυγείου και πάγωσαν.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων αναδεικνύει τις ευθύνες της 5ης ΥΠΕ και της κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο Υγείας μάς προμήθευσε αρχικά με ψυγείο για την αποθήκευση των εμβολίων, το οποίο είναι ακατάλληλο. Από την πρώτη στιγμή δεν λειτούργησε σωστά με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται οι επιθυμητές θερμοκρασίες βάσει των οδηγιών της εταιρείας του εμβολίου. Σχετικά ενημερώθηκε άμεσα ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, ο οποίος προέβη σε αγορά ψυγείου, οικιακού τύπου. Το υπάρχον ψυγείο δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ασφάλεια συντήρησης των εμβολίων. Επιπρόσθετα, παρά την τακτική και συχνή καταμέτρηση της θερμοκρασίας του ψυγείου, είναι συχνές οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας συντήρησης».
Επιπλέον, ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι το Κέντρο Υγείας δεν διέθετε ποτέ γεννήτρια. «Μετά από το αίτημά μας, προμηθευτήκαμε μια χειροκίνητη γεννήτρια», σημειώνει.
Τους αποκλεισμούς σε βάρος των καρδιοπαθών σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς καταγγέλλει με επιστολή του στον πρωθυπουργό ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες.
Υπενθυμίζεται ότι για την κατηγορία των χρονίως πασχόντων, που ο εμβολιασμός τους ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Μάρτη, προβλέπονταν «κόφτες». Ετσι, ο εμβολιασμός προβλέπεται μόνο για πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες), καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης κάτω του 40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανομένων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου) και πνευμονική υπέρταση.
«Βάσει ποιας λογικής οι συμπάσχοντές μας, οι οποίοι πάσχουν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μετά από τους τρεις μήνες παύουν αυτομάτως να αποτελούν ομάδα υψηλότατου κινδύνου; Υφίσταται επιστημονική τεκμηρίωση; Οι βλάβες οι οποίες προκαλούνται είναι μόνιμες ή προσωρινές, αποκαθιστώμενες με την πάροδο τριμήνου; Ο ασθενής μετά την 91η μέρα παύει να απειλείται από ιώσεις, και εάν ναι, ποιους και κυρίως πόσους αφορά αυτό, εάν όντως ισχύει;», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Και θέτει το ερώτημα: «Σε περίπτωση νόσησης και αρνητικής κατάληξης κάποιων εκ των ανωτέρω, γεγονός εξαιρετικά πιθανό, ποιος θα φέρει την ευθύνη νομικά και κυρίως ηθικά;».
Χωρίς ιατρική παρακολούθηση έχουν μείνει στο μεταξύ οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που παρακολουθούνταν από τον «Ερυθρό Σταυρό», εξαιτίας της μετατροπής του σε Νοσοκομείο Covid, αναδεικνύοντας μια ακόμη πλευρά των οδυνηρών συνεπειών που έχει η μετατροπή του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου».
Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ και την διοικήτρια του νοσοκομείου, καθώς η απόφαση αυτή οδηγεί στην αναστολή λειτουργίας του Διαβητολογικού Κέντρου του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του «Ερυθρού Σταυρού». Εκφράζουν ταυτόχρονα την ανησυχία τους «δεδομένου ότι και οι δομές του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Φροντίδας της χώρας μας αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη».
Τον σχεδιασμό της διοίκησης του Νοσοκομείου Ιωαννίνων να αναστείλει τη λειτουργία όλων των χειρουργικών αιθουσών, εκτός από δύο για επείγοντα περιστατικά, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο ΠΓΝΙ. Η παραπάνω απόφαση προέκυψε μετά τη μεταφορά των ελάχιστων αναισθησιολόγων για το στήσιμο 3ης ΜΕΘ Covid με 6 κλίνες, που επισφραγίζει τη λειτουργία του νοσοκομείου για μια νόσο.
Τον τελευταίο χρόνο ανατράπηκε πλήρως η λειτουργία του νοσοκομείου καθώς στήθηκαν 5 απλές μονάδες Covid, 2 ΜΕΘ Covid, 1 νέο ΤΕΠ Covid και 5 εμβολιαστικές γραμμές, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου σε υποδομές και προσωπικό.
Η συνολική αύξηση κατά 266 των εργαζομένων - συμβασιούχων στο ΠΓΝΙ το 2020 σε σχέση με το 2019 δεν καλύπτει ούτε τις ελάχιστες ανάγκες της προ Covid εποχής, αφού το συγκεκριμένο διάστημα το νοσοκομείο ενέταξε στη λειτουργία του 85 νέες κλίνες του 4ου κτιρίου με 315 κενές θέσεις προσωπικού, σύμφωνα με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Συνέπεια όλων αυτών ήταν και η αναστολή εφημέρευσης της Καρδιοχειρουργικής κλινικής για τον μήνα Μάρτη και η αδυναμία αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΓΝΙ, το 2020 πραγματοποιήθηκαν 2.198 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις από το 2019. Είχε ήδη προηγηθεί μείωσή τους κατά 1.000 ακόμα σε σχέση με το 2018, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων η οποία συνεχίζεται έως σήμερα. Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμα τη μείωση κατά 72.000 των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία το 2020 και τη δραστική μείωση σε ακτινογραφίες, μαστογραφίες και υπερήχους.
Με αφορμή την ανακοίνωση για την ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης γα την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες Υγείας της περιοχής και τονίζει: «Δεν μπορεί σε μια περιοχή όπου, πέρα από τους μεγάλους εργασιακούς χώρους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και τα εργοστάσια μεταποίησης, όπου θα δουλέψουν χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι, να μη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των συνδικάτων».
Για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» και η ΠΕ Κοζάνης, ενώ η κοινότητα Γαλατινής θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή 5 Απρίλη σε ειδικό καθεστώς ολικής καραντίνας.
«Αστεία πράγματα» χαρακτήρισε χτες ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» «τα περί επιτάξεων άνευ αποζημίωσης (...) Η επίταξη πάει με αποζημίωση». Και όπως πρόσθεσε με νόημα, «η αντιπολίτευση το γνωρίζει», εννοώντας βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ, που ζητάει επιτάξεις με «λογική αύξηση της αποζημίωσης» και με «δίκαιη διανομή» του κρατικού χρήματος στους κλινικάρχες. Βέβαια, αυτό που ακούγεται αστείο στον υπουργό δεν είναι καθόλου χωρατό για υγειονομικούς και ασθενείς που υποφέρουν, την ίδια ώρα που δίπλα τους υπάρχουν άδεια κρεβάτια κλινικών, τα οποία η κυβέρνηση δεν αγγίζει, για να μην πειράξει ούτε τρίχα από τα συμφέροντα των κλινικαρχών. Αντ' αυτού, ο υπουργός εξαπέλυσε ξανά μια συκοφαντική επίθεση στις διαδηλώσεις, ενοχοποιώντας τες μαζί με τις ...μεταλλάξεις για τη διασπορά του ιού.
Να σημειώσουμε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, τις προηγούμενες τρεις μέρες 191 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 6.306, παρά τον ελάχιστο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν, όπως κάθε Σαββατοκύριακο. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 738. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασε τις 7.945 και των κρουσμάτων τις 255.755. Χτες τα νέα κρούσματα ήταν 1.724, ενώ καταγράφηκαν 65 νέοι θάνατοι.