ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονταν χτες αργά το βράδυ να υπερψηφίσουν την «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», της οποίας η επικύρωση από τα κράτη - μέλη αποτελεί προϋπόθεση για να στηθεί ο χορός των δισεκατομμυρίων που έχει εξασφαλίσει η ΕΕ προς τους ευρωενωσιακούς μονοπωλιακούς ομίλους τόσο με το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 - 2027, για την ανάκαμψη των κερδών τους. Ολο αυτό το τρελό φαγοπότι θα τροφοδοτηθεί από το «ενιαίο δάνειο» των 750 δισ. ευρώ, που πήρε η ΕΕ από τις αγορές, στέλνοντας τη «λυπητερή» στους λαούς.

Τη στρατηγική αυτή που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη του κεφαλαίου, «συνεπέγραψαν» με τις τοποθετήσεις τους, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που από κοινού προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κάλπικες προσδοκίες για ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου που θα ωφελεί ταυτόχρονα τον λαό. Ενώ, με αφορμή και την ένταση της κρατικής καταστολής έστησαν και την κάλπικη μεταξύ τους αντιπαράθεση για να κρύψουν πως αυτή πάει χέρι - χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Το γεγονός αυτό, πως η κλιμάκωση της επίθεσης στον λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τα νέα «δεσμά» που σφυρηλατούνται για τους λαούς, πάνε πακέτο με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, ανέδειξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα καταφέρουν να κλείσουν το στόμα του λαού, πως «ομοψυχία» με το άδικο δεν πρόκειται να υπάρξει.

Σφυρηλατείτε νέα σιδερένια αλυσίδα για να σέρνουν οι λαοί της Ευρώπης

Η παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα για το αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Το σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα δεν είναι μια «νέα φιλολαϊκή» τομή στην εξέλιξη της ΕΕ. Δεν αποτυπώνει έναν προωθητικό συμβιβασμό, που μπορεί να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

Τι ακριβώς φέρνει η κυβέρνηση για έγκριση;

Ουσιαστικά μια απόφαση, για έναν κοινό δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους μερικών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο κοινός δανεισμός στον οποίο προχωράει τώρα η ΕΕ και το μεγάλο πακέτο κρατικής στήριξης που έρχεται, δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα.

Γενικότερα η πολιτική τύπου Κέινς δεν αλλάζει το γεγονός ότι το σύστημά σας, προκειμένου να εξασφαλίσει την κερδοφορία για τους λίγους, δεν έχει άλλο δρόμο, από την κλιμάκωση της επίθεσης στον λαό.

Η πολιτική που έχει στόχο να αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, θα συνεχιστεί, για να διασφαλιστεί το κέρδος των νέων επενδύσεων και των ομίλων γενικότερα. Γι' αυτό, άλλωστε, τα μέτρα που φέρατε αρπάζοντας την ευκαιρία της πανδημίας, ήρθαν για να μείνουν.

Με πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα την τηλεργασία που διαλύει τους εργαζόμενους. Δεν τους αφήνει πια καθόλου ελεύθερο χρόνο, τους κάνει, όμως, παραγωγικότερους για το κεφάλαιο.

Τα όποια, ελάχιστα, μέτρα έχετε πάρει για τους εργαζόμενους, είναι προσωρινά μέτρα συγκράτησης της πτώσης του λαϊκού εισοδήματος, περισσότερο για να καθυστερήσετε την κοινωνική αναταραχή. Αλλά η δυνατότητά σας για μέτρα τέτοιου τύπου εξαντλείται πλέον στο έδαφος του οξυνόμενου ανταγωνισμού.

Το προβλεπόμενο πακέτο του 2021 είναι ήδη αισθητά μικρότερο από το αντίστοιχο του 2020.

Ξέρετε πολύ καλά πως ακόμα και αυτή η επιδοματική πολιτική του προηγούμενου χρόνου δεν απάντησε ουσιαστικά στην ανεργία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, με τους λογαριασμούς να τρέχουν, με τα μαγαζιά που δεν έχουν κάνει είσπραξη, με τους φόρους και τις εισφορές να διογκώνονται, απλά «πετάξατε το κουτάκι λίγο παραπέρα».

Κι έρχεται η ώρα της λυπητερής για τους εργαζόμενους, όταν θα σταματήσουν τα μέτρα των αναστολών και των προσωρινών ενισχύσεων.

Δεν μπορείτε να κρύψετε, όσο και να προσπαθείτε, ότι σε αυτό το σύστημα, παρότι το εκθειάζετε, δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα».

Ο κοινός δανεισμός της ΕΕ δεν θα αλλάξει την κατάσταση των εργαζομένων

Ο κρατικός δανεισμός, είτε κατά μόνας, είτε από κοινού με την ΕΕ, όπως και η άλλη λύση που προτείνουν οικονομολόγοι, δηλαδή της εκτύπωσης περισσότερου χρήματος, φορτώνεται ξανά, έτσι κι αλλιώς, στις πλάτες του λαού, που θα κληθεί να τον αποπληρώσει την επόμενη μέρα.

Στη χώρα μας, το κρατικό χρέος έχει ήδη εκτοξευθεί πάνω απ' το 200% του ΑΕΠ. Ποιος θα το πληρώσει αυτό; Ρητορικό το ερώτημα, είναι γνωστή η απάντηση!

Η κρατική φορολογία πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων και τα σημερινά χρέη που συσσωρεύονται, θέλετε να τα φορτώσετε στον λαό την επόμενη μέρα. Αλλωστε, ήδη προβλέπονται από εσάς νέα τέλη υπέρ της ΕΕ που βαραίνουν τους εργαζόμενους, για δεκαετίες στο μέλλον.

Δεν μπορείτε να κρύψετε πως το επεκτατικό πακέτο και το Tαμείο Aνάκαμψης έχουν σαν στόχο νέους κλάδους κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Προσπαθείτε βέβαια να εμφανίσετε με έναν πιο «ρωμέικο» τρόπο την πικρή αλήθεια για τον λαό.

Λέτε: «Δεν θα το σπαταλήσουμε το πακέτο»! Αλλά, τι εννοείτε μ' αυτό;

Απλά, λέτε στους εργαζόμενους ότι το πακέτο δεν είναι για αυτούς, για τις ανάγκες τους, ότι το πακέτο είναι για να χρηματοδοτήσετε τις περιβόητες «πράσινες» επενδύσεις και την ψηφιακή μετάβαση, για να γίνει η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Και δεν το λέτε τυχαία. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής της ΕΕ για το θέμα: Η «πράσινη ψηφιακή μετάβαση». Αυτό χρειάζεται για να προχωρήσει το καπιταλιστικό σύστημα την επόμενη μέρα.

Οι αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που επίσης φέρνετε στο σχέδιο νόμου, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Οι φόβοι σας για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών και η ανάγκη να τις θωρακίσετε κεφαλαιακά, φωτίζουν πως ούτε εσείς οι ίδιοι δεν πιστεύετε ότι τα λαϊκά στρώματα θα βγουν απ' το τέλμα της κρίσης.

Οι νέες αλλαγές είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των κρατικών χρηματοδοτήσεων των τραπεζών για να διευκολυνθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Τι θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι; Νέες, ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από τις νέες τοποθετήσεις στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου.

Ο κοινός δανεισμός της ΕΕ, η ουσία της σημερινής συζήτησης, δεν θα αλλάξει την κατάσταση των εργαζομένων.

Δεν θα απαλλάξει τον καπιταλισμό απ' την εκδήλωση των κρίσεων που τον ταλανίζουν, συνέχεια τα τελευταία χρόνια. Και σίγουρα, δεν πρόκειται για μια έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Παρά τον προσωρινό συμβιβασμό μέσα στην ΕΕ, τα συμφέροντα των αστικών τάξεων στο εσωτερικό της ΕΕ αποκλίνουν και ο ανταγωνισμός οξύνεται.

Να φυλάγεται ο λαός όταν ακούει εμβάθυνση της ενοποίησης

Αυτός ο προσωρινός συμβιβασμός αποτελεί μια προσπάθεια ενίσχυσης της συνοχής της, η οποία δοκιμάζεται από την ανισόμετρη εκδήλωση της κρίσης και των συνεπειών της μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο λαός ακούει για βήματα εμβάθυνσης της ενοποίησης, θα πρέπει πολλαπλά να φυλάγεται, γιατί αυτό σημαίνει πως θα δυναμώσουν οι μηχανισμοί εφαρμογής των αποφάσεων σε βάρος του.

Θα δυναμώσουν οι μηχανισμοί εποπτείας που μπορεί να μην λέγονται τώρα «τρόικες» και «θεσμοί», αλλά θα είναι εδώ, πανταχού παρούσες και παρόντες. Πάνω κατά πάνω στο λαό, για να ελέγχεται καλύτερα το ξεζούμισμά του.

Η στάση κάθε κόμματος απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι συνεπώς ένα επιμέρους, ένα δευτερεύον ζήτημα. Είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Γιατί μιλάμε για μια νέα σιδερένια αλυσίδα, που οι λαοί της Ευρώπης θα την σέρνουν για χρόνια.

Κι εδώ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Ολοι σας, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, έχετε χαιρετίσει τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως το ίδιο έκαναν και οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, τόσο οι λεγόμενες νεοφιλελεύθερες όσο και οι σοσιαλδημοκρατικές, κρύβοντας τους δυσβάσταχτους όρους για τους εργαζόμενους και τους λαούς που θα συνοδεύουν κάθε εκταμίευση του Ταμείου, η οποία θα κατευθύνεται για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Δεν μας κάνει εντύπωση, φυσικά, αυτή σας η στάση. Οπως μαζί ψηφίσατε το 3ο μνημόνιο και εφαρμόσατε τα άλλα δύο, την ίδια στάση κρατάτε και σ' αυτό το νέο υπερμνημόνιο της ΕΕ. Με τα μνημόνιά σας, αυτά τα χρήσιμα εργαλεία με τα οποία όλοι σας φορτώσατε την οικονομική κρίση στις πλάτες του λαού, το ίδιο επιδιώκετε και με αυτό το νέο σούπερ - μνημόνιο.

Ξέρετε, όμως, ότι ούτε κι αυτό θα γίνει αποδεκτό από τον λαό.

Αφαίμαξη των λαών για τους «ίδιους πόρους» του κεφαλαίου

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέδειξε όπως και καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης στις επιτροπές και στην Ολομέλεια ότι «με τους ίδιους πόρους δημιουργούνται καινούργιοι, δηλαδή μορφές νέας, έμμεσης φορολογίας σε βάρος του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος», για να «αυξηθεί δηλαδή ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος».

Ανέδειξε πως ο νέος ίδιος πόρος συνεισφοράς των κρατών - μελών στις ποσότητες των μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών, το ποσοστό εσόδων από πλειστηριασμούς του συστήματος εμπορίας ρύπων, όπως και από ψηφιακές συναλλαγές, οι διασυνοριακοί φόροι άνθρακα κ.ά. θα μετακυληθούν πάλι από τους επιχειρηματικούς ομίλους στους λαούς, «θα βαρύνουν, δηλαδή, το εργατικό - λαϊκό εισόδημα και για την αποπληρωμή των 750 δισεκατομμυρίων, που δανείζεται η ΕΕ για το "Ταμείο Ανάκαμψης", το οποίο θα ξεκοκαλίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι και θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι».

Ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ «απέναντι σε όλα αυτά, που εσείς θεωρείτε μονόδρομο, κατέθεσε πρόταση νόμου για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας» για να γίνει στόχος πάλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στην απάτη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών πως τάχα «όλοι θα βγουν κερδισμένοι» από το Ταμείο, σημείωσε ότι είναι αποτέλεσμα έντονης διαπάλης που έγινε στους κόλπους της ΕΕ για το ποιοι όμιλοι και κράτη θα βγουν περισσότερο ωφελημένα, «ενώ από την άλλη μεριά υπήρξε για ακόμη μια φορά μια πρωτοφανής ομοφωνία για τα συνοδά μέτρα του "Ταμείου Ανάπτυξης" απ' όλες τις κυβερνήσεις, κεντρώες, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές σε επίπεδο ΕΕ», που είναι «το μεταρρυθμιστικό πακέτο το οποίο έχει στο επίκεντρο την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης», για την υλοποίηση του οποίου «υπάρχει και άλλος ένας βαθμός εποπτείας, ότι αν δεν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις δεν θα παίρνετε χρήματα».

Οσο για το αν θα δουν έστω και κάποιο ψίχουλο οι εργαζόμενοι υπενθύμισε πού πήγαν τα «πακέτα Ντελόρ», ΜΟΠ, ΕΣΠΑ και τι στοίχισαν στους λαούς και αυτό γιατί «η ανάπτυξη είναι μια και μοναδική στον καπιταλισμό. Είναι άδικη και ταξική. Εχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, νόμους σιδερένιους που δεν αλλάζουν και δεν αμφισβητούνται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ