Copyright 2020 The Associated |
Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, την ίδια ώρα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», η Κομισιόν επέκτεινε, όπως είχε προαναγγελθεί, μέχρι το τέλος Ιούνη τον μηχανισμό ελέγχου εξαγωγής εμβολίων («διαφάνειας και έγκρισης» όπως αποκαλείται), από εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει προκαταρκτικές συμφωνίες αγοράς. Ο μηχανισμός επιβλήθηκε στα τέλη Γενάρη και η «πρεμιέρα» της εφαρμογής του έγινε πρόσφατα από την Ιταλία, όταν μπλόκαρε την εξαγωγή προς την Αυστραλία 250.000 δόσεων εμβολίου της «AstraZeneca», η οποία παραδίδει στην ΕΕ πολύ λιγότερες δόσεις από τα συμφωνηθέντα.
Σε ό,τι αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson & Johnson», ο ΕΜΑ ενέκρινε την υπό όρους χρήση στην ΕΕ σε άτομα άνω των 18 ετών. Είναι το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίνει, μετά τα εμβόλια των «Pfizer/BioNTech», «Moderna», «AstraZeneca», ενώ είναι σε εξέλιξη το αίτημα για το ρωσικό «Sputnik V».
Στο μεταξύ, η συμφωνία για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου από ιταλική φαρμακευτική εταιρεία έχει φέρει στην επιφάνεια το ενδιαφέρον και άλλων ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών να συμμετέχουν στην παραγωγή του. Η παραγωγή του εμβολίου στην Ιταλία φέρεται - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - να προορίζεται για την αφρικανική ήπειρο.
Σύμφωνα με το «Reuters», και ο ισπανικός βιοφαρμακευτικός όμιλος «Zendal» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για παραγωγή του «Sputnik V» και φέρεται να έχει ενημερώσει τον Ισπανό υπουργό Βιομηχανίας.
Ανοιχτό ενδιαφέρον για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου έχουν εκφράσει, επίσης, η Αυστρία, η Φινλανδία κ.ά., στη Γαλλία είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, ενώ γερμανική εταιρεία φέρεται να είναι ένα βήμα πριν από τη συμφωνία.
Την ίδια ώρα, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι η Κίνα «σύντομα» θα ζητήσει την έγκριση της ΕΕ για τα εμβόλιά της. Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε διαμηνύσει την πρόθεση να διατεθούν παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινεζικά εμβόλια, όπως και άλλων χωρών.
Στο μεταξύ, σε προχτεσινή συνεδρίαση επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αποτυπώνοντας για άλλη μια φορά τα «ιερά και τα όσια» της καπιταλιστικής οικονομίας, τα ισχυρότερα κράτη υπερασπίστηκαν, για ακόμη μια φορά, το «δικαίωμα» των φαρμακευτικών επιχειρηματικών ομίλων να κατέχουν την πατέντα και «πνευματική ιδιοκτησία» των εμβολίων, θέτοντας εμπόδια στην επέκταση της παραγωγής τους από άλλες παραγωγικές μονάδες, προκειμένου να εξασφαλιστούν η κερδοφορία, η ανταγωνιστικότητα των ομίλων και η ενίσχυση της παραγωγής στο δικό τους έδαφος.
Ισχυρά καπιταλιστικά κράτη όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, τα κράτη της ΕΕ, η Ελβετία κ.ά. με ισχυρή ντόπια φαρμακοβιομηχανία, απέρριψαν για όγδοη φορά στον ΠΟΕ το αίτημα της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής - χώρες με μεγάλη παραγωγή γενόσημων και όχι μόνο φαρμάκων και εμβολίων - να ανασταλούν οι κανόνες του ΠΟΕ περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν και από τη δική της σκοπιά συμφερόντων, η οποία δεν αφορά βέβαια στην κατάργηση των πατεντών αλλά στα παζάρια για την προσωρινή «άρση» και τους όρους που θα γίνει αυτή, ενδεικτική είναι η υπενθύμιση της Νότιας Αφρικής ότι το σύστημα των πατεντών εμπόδισε την παραγωγή φαρμάκων που θα είχαν σώσει ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του HIV/AIDS, που σκότωσε τουλάχιστον 11 εκατ. Αφρικανούς.
Ενα ακόμη δείγμα της παραγωγής και διάθεσης εμβολίων ανάλογα με τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι και η προσπάθεια συνεννόησης των ΗΠΑ με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία στο πλαίσιο της Τετραπλής Συμμαχίας (Quad alliance) που πραγματοποιεί σήμερα τηλε-σύνοδο κορυφής.
Προτάσσοντας τον κίνδυνο, η Κίνα να αυξήσει ακόμη περισσότερο την επιρροή της στη Νοτιοανατολική Ασία μέσω της «διπλωματίας των εμβολίων», η Ινδία αναμένεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις υλικών και προϊόντων εμβολίων και τα άλλα κράτη να κάνουν επενδύσεις, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων από ινδικές φαρμακοβιομηχανίες. Ετσι, αναφέρεται, «η συμμαχία Quad μπορεί να ξεκινήσει τη διανομή μεγάλης κλίμακας ξεκινώντας από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας», όπως Ινδονησία και Φιλιππίνες που είναι στο «στόχαστρο» της Κίνας.
ΗΠΑ και Ιαπωνία ενδέχεται να χρηματοδοτήσουν ινδικές εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια για τις φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ «Novavax» και «J&J».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, που αναδεικνύουν οι βουλευτές του Κόμματος
Τα πολλαπλά προβλήματα στην Κρήτη, στη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Οπως θυμίζουν στην Ερώτησή τους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες τον Νοέμβρη του 2020 προβλέπονταν να λειτουργήσουν 66 εμβολιαστικά κέντρα στο νησί. Ωστόσο, μέχρι 18/2/2021 λειτουργούν, σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ, μόλις 22 εμβολιαστικά κέντρα.
«Το αποτέλεσμα είναι τεράστια εμπόδια στον εμβολιασμό», σημειώνεται στην Ερώτηση, και πιο συγκεκριμένα: «Υπερήλικες άνω των 85 ετών, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να εμβολιαστούν, καθώς αρκετά Κέντρα Υγείας (ΚΥ) δεν λειτουργούν ακόμη ως εμβολιαστικά κέντρα όπως π.χ. στο νομό Ρεθύμνου, όπου ο εμβολιασμός γίνεται μέχρι στιγμής μόνο στο νοσοκομείο, στα ΚΥ Ρεθύμνου και Περάματος και στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου. Συνάμα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατ' οίκον εμβολιασμό ατόμων με κινητικά προβλήματα».
Επίσης, άτομα 60-64 ετών εμβολιάζονται (με το εμβόλιο της «AstraZeneca») μόνο σε 7 εμβολιαστικά κέντρα για όλο το νησί, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν. «Για παράδειγμα οι κάτοικοι Σελίνου - Καντάνου Χανίων, ορεινός και απομακρυσμένος δήμος με τους περισσότερους κατοίκους να είναι ηλικιωμένοι και βιοπαλαιστές, αναγκάζονται να μετακινούνται στα Χανιά, αφού το ΚΥ Καντάνου δεν λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στοιχείων για τα ΚΥ του νησιού. Αναδεικνύονται επίσης τα προβλήματα που προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον αναγκαίο εμβολιασμό, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως και η λειτουργία των Νοσοκομείων ως εμβολιαστικών κέντρων, που επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση.
«Εκτός των παραπάνω, κυβέρνηση και Κομισιόν έχουν μεγάλες ευθύνες για τη βραδυπορία στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, με την απαγόρευση στα κράτη - μέλη να διαπραγματεύονται αυτοτελώς την προμήθεια εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ενώ διεξάγεται ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλων συμφερόντων που θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων», αναφέρουν οι βουλευτές του Κόμματος, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση πορεύεται και στο θέμα των εμβολιασμών στο πλαίσιο της πολιτικής που λογαριάζει ως "κόστος" την ολοκληρωμένη προστασία της υγείας του λαού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και ο λαός να μένουν ξανά εκτεθειμένοι».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό, με νέες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, ώστε να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση, για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους και να απεμπλακούν τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.