ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Δύο νεκροί εργάτες σε ισάριθμα «ατυχήματα»

«Δεν φταίει η κακιά στιγμή», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Το τελευταίο μεροκάματο ήταν το χτεσινό για άλλους δύο εργάτες, που προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των αδικοχαμένων θυμάτων στους χώρους δουλειάς, αυτήν τη φορά στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, ένας 66χρονος σκοτώθηκε ακαριαία μετά από πτώση κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης της φαρμακοβιομηχανίας CBL. Την ίδια περίπου ώρα, ένας 58χρονος εργαζόμενος σε μαρμαράδικο της πόλης καταπλακωνόταν από μάρμαρα σε άλλη επιχείρηση και διακομίστηκε πολύ σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου τελικά εξέπνευσε.

«Για άλλη μια φορά δύο εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τις τραγικές ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, το ανελέητο κυνήγι του κέρδους από τους εργοδότες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που καλεί σήμερα Τετάρτη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του.

Τα εργατικά «ατυχήματα» είναι εργοδοτικά εγκλήματα!

Το Εργατικό Κέντρο εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των εργαζομένων και τονίζει: «Φτάνει πια αυτή η κατάσταση! Ούτε η κακιά στιγμή έφταιξε, ούτε η κακιά η ώρα όπως θέλουν να λένε κυβέρνηση και εργοδοσία. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κυβέρνηση και την εργοδοσία που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κυβέρνηση και εργοδοσία συνεχίζουν να παίζουν με τις ζωές μας!».

Επισημαίνει δε ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει «γυμνό» όλο τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό. «Στο ΣΕΠΕ Δυτικής Ελλάδας έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 20 χρόνια, οι λιγοστοί υπάλληλοι και επιθεωρητές Εργασίας δεν αρκούν για τον αποτελεσματικό έλεγχο στους χώρους δουλειάς, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, όπου η πανδημία κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους. Πολλές φορές οι ίδιοι οι επιθεωρητές Εργασίας καταγγέλλουν τις ελλείψεις στις υπηρεσίες τους, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει ουσιαστικούς ελέγχους», τονίζει.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί:

-- Να γίνει άμεση διερεύνηση, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο τους δύο εργαζόμενους, και να αποδοθούν ευθύνες.

-- Να παρθούν τώρα μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

-- Να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, με αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών.

-- Να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό και υποδομές όλοι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Πάτρα.

ΕΣΤΙΕΣ ΥΠΕΡΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Στο σκοτάδι οι εργαζόμενοι λόγω της απόκρυψης κρουσμάτων από την εργοδοσία

Με το μόνο «πρωτόκολλο» που εφαρμόζεται στους μεγάλους χώρους δουλειάς να είναι αυτό της απρόσκοπτης λειτουργίας της παραγωγής και της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζεται η διασπορά ανάμεσα σε εργαζόμενους σε εργοστάσια και αλλού. Δίπλα στα ελλιπή μέτρα προστασίας, στον συνωστισμό εργαζομένων σε ακατάλληλους χώρους, στην εντατικοποίηση και την εξουθένωση που κάνει ακόμα πιο ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό, έρχονται και τα «μαγειρέματα» της εργοδοσίας σε σχέση με τις ιχνηλατήσεις και τις μέρες καραντίνας που βγαίνουν εργαζόμενοι - πιθανά κρούσματα ή επαφές τους. Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες σωματείων για ελλιπή ενημέρωση από τις διοικήσεις επιχειρήσεων, με εργαζόμενους να ειδοποιούνται την τελευταία στιγμή π.χ. να μην πάνε για δουλειά, με αποτέλεσμα να μην έχουν ιδέα αν κινδυνεύουν, αν ένας συνάδελφος από το ίδιο ή από διπλανό πόστο νοσεί, ώστε και οι ίδιοι να πάρουν τα μέτρα τους. Μια ιδιότυπη «ομερτά» στους χώρους δουλειάς δηλαδή, που έχει τις πλάτες της κυβέρνησης, αφού οι έλεγχοι παραμένουν «εκτός κάδρου», ειδικά εν μέσω πανδημίας.

Αυτά τα πρωτόκολλα - λάστιχο καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων σε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής. Σε ανακοίνωσή του απαριθμεί ορισμένες από τις αιτίες της μετατροπής των χώρων δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες: Την απόκρυψη κρουσμάτων «για να μη σταματήσει η παραγωγή», την κάλυψη των κενών που προκύπτουν εξαιτίας κρουσμάτων «με εξαντλητικά 12ωρα και με μεταφορά εργαζομένων από άλλα τμήματα και βάρδιες», την ανυπαρξία μέσων ατομικής προστασίας και τακτικών τεστ. Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υγείας τους στα χέρια τους και «να προχωρήσουν σε συγκρότηση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας», ώστε να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας.

  • Σημειώνεται ότι για σήμερα Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (1 μ.μ. - 4 μ.μ.), ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι διανομείς της περιοχής και να παρευρεθούν στην κηδεία του συναδέλφου τους διανομέα ο οποίος έχασε άδικα τη ζωή του στην περιοχή της Ραφήνας.
Αποκρύψεις κρουσμάτων, με ανυπολόγιστους κινδύνους διασποράς

Τη στάση της εργοδοσίας της «Eurodrip» στα Οινόφυτα Βοιωτίας, που απέκρυψε από τους εργαζόμενους και το επιχειρησιακό σωματείο τους την ύπαρξη θετικού κρούσματος στο χώρο του εργοστασίου, καταγγέλλει το σωματείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το νέο κρούσμα - πέμπτο σε ένα μήνα - αφορά εργαζόμενο στο τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου, όπου εργαζόταν και ο προηγούμενος συνάδελφος που νόσησε. Σημειώνει μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου τμήματος έχουν επαφές με όλο το υπόλοιπο προσωπικό.

Παρόμοια κατάσταση καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - eValue» Αττικής ότι βιώνουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στο κτίριο της Καλλιθέας, «όπου υπήρξε περίπτωση συναδέλφου που ήρθε σε επαφή με κρούσμα, η εργοδοσία αποφάσισε να ενημερώσει επιλεκτικά κάποιους εργαζόμενους να δουλέψουν εκτάκτως από το σπίτι, χωρίς βέβαια να τους πει το λόγο». Αλλοι εργαζόμενοι «δεν ενημερώθηκαν καν», ενώ όταν ρώτησαν τι να κάνουν, τους υπέδειξαν «να δουλέψουν στον 4ο όροφο και όχι στον 5ο, όπου υπήρχε το ενδεχόμενο κρούσμα»... Αντίστοιχα, στο κτίριο της οδού Αθηνάς, όπου το Σωματείο είχε λάβει καταγγελίες για κρούσμα στις καθαρίστριες, «το κτίριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας».

«Η εμφάνιση και η διασπορά κρουσμάτων Covid-19 σε ένα εργοστάσιο με εκατοντάδες υπαλλήλους, όπως είναι αυτό της "Creta Farm", αποτελεί ζήτημα που αφορά όλο το λαό του Ρεθύμνου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ με αφορμή τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων στο εργοστάσιο της εταιρείας.

Η Γραμματεία Ρεθύμνου επισημαίνει ότι πρέπει να μπει σε ετοιμότητα δράσης «όλος ο κρατικός μηχανισμός, ο ΕΟΔΥ, οι ελεγκτικές υπηρεσίες και φυσικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του χώρου, που είναι οι πρώτοι που μπορούν να επιβάλουν στην εργοδοσία τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγεία τους».

Τονίζει δε ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη όλων των μέτρων με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους και ότι «η εργοδοσία της εταιρείας οφείλει δημόσια να γνωστοποιήσει την κατάσταση με τα κρούσματα στο εργοστάσιο, καθώς αυτή αφορά άμεσα όλους τους κατοίκους του νομού Ρεθύμνης».

Καθημερινές παρεμβάσεις για τα κρούσματα σε σούπερ μάρκετ

Την προστασία των εργαζομένων στα καταστήματα, στις αποθήκες και τα γραφεία των σούπερ μάρκετ από την πανδημία, σε μια περίοδο που ο αριθμός των κρουσμάτων πολλαπλασιάζεται, ενώ δύο εργαζόμενοι σε καταστήματα στον Πειραιά και τη Χαλκιδική έχασαν τις προηγούμενες μέρες τη ζωή τους, διεκδικούν κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο.

«Με την υγεία και τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν θα παίζει κανείς»: Το μήνυμα αυτό έστειλε με την παρέμβασή του σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία και ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς στους χώρους δουλειάς. Στον Σύλλογο φτάνουν κάθε μέρα νέες καταγγελίες για την επιβεβαίωση κρουσμάτων αλλά και για διάτρητα «πρωτόκολλα» με τα οποία διαχειρίζονται την κατάσταση οι επιχειρήσεις. Ετσι, εργαζόμενοι στο κατάστημα της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στα Πετράλωνα μετέφεραν στο σωματείο την ανησυχία τους καθώς συνάδελφοί τους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Στην προχτεσινή παρέμβαση, όπως σχολιάζει ο Σύλλογος, ο διευθυντής του καταστήματος επέλεξε να «κρυφτεί» ενώ η εικόνα του «αποδεκατισμένου», αισθητά μειωμένου προσωπικού επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για συρροή κρουσμάτων. Παράλληλα, η δίκαιη απαίτηση των εργαζομένων να γυρνάνε στο σπίτι και στην οικογένειά τους ασφαλείς συνάντησε την αποδοχή όσων βρέθηκαν εκείνη την ώρα στο κατάστημα.

Μέτρα προστασίας διεκδικεί μετά την πρόσφατη συρροή κρουσμάτων σε κατάστημα της αλυσίδας «LIDL» στη Χίο το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Με επιστολή του προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητά απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα για την εφαρμογή της πρόβλεψης για προσωρινή αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, τις διαδικασίες ιχνηλάτησης, τη διενέργεια μαζικών τεστ αλλά και τα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν άλλοι εργαζόμενοι από τον ιό. Υπενθυμίζεται ότι στην παρέμβαση και το αίτημα για αναστολή λειτουργίας του καταστήματος μετά τη συρροή κρουσμάτων, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν «να καλέσει την αστυνομία να τρομοκρατήσει εργαζόμενους και συνδικαλιστές», καταγγέλλει το Σωματείο.

Παρέμβαση σε κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» έκανε προχτές το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας. Στην Πάτρα κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται στα καταστήματα όλων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ στο συγκεκριμένο κατάστημα οι καταγγελίες που δέχεται το σωματείο κάνουν λόγο για διψήφιο νούμερο μέσα στο τελευταίο 15ήμερο. Την ίδια μέρα που έγινε η παρέμβαση, σε rapid tests βρέθηκαν θετικοί 5 εργαζόμενοι, ενώ το μειωμένο προσωπικό καλείται να δουλέψει 12ωρα για να καλυφθούν οι βάρδιες.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «FIRST DATA»
Νέα στάση εργασίας και διαμαρτυρία για τις απολύσεις

Σε 4ωρη στάση εργασίας αύριο Πέμπτη 4/3 (12 μ. έως 4 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας, στη 1 μ.μ., στη διοίκηση της εταιρείας στο Κρυονέρι, προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «New Sia Greece» (πρώην «First Data»), αντιδρώντας στις απολύσεις με τις οποίες κλιμακώνεται η επίθεση της εργοδοσίας. Ηδη το Σωματείο οργάνωσε με επιτυχία στάση εργασίας την περασμένη Παρασκευή.

Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε 6 απολύσεις, με το Σωματείο να καταγγέλλει πως στο στόχαστρο έχουν βρεθεί «συνάδελφοι με πάνω από 15ετία στην εταιρεία», με «άπειρες ώρες υπερωρίας» αλλά και «προβλήματα υγείας που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πολύχρονης εργασίας στο τηλέφωνο και στο γραφείο», εργαζόμενοι που βρίσκονται λίγα χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση. «Είναι ειρωνικό να ανακοινώνουν νέα έργα και να ζητούν καθημερινά υπερωρίες και ταυτόχρονα να απολύουν επειδή δεν έχει δουλειά», σημειώνει και αναδεικνύει ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να ξεμπερδεύει με παλιούς εργαζόμενους που έχουν περισσότερα δικαιώματα.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι το προσωπικό βρίσκεται σε ποσοστό 90% σε τηλεργασία από την αρχή της πανδημίας, ένα καθεστώς το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να παγιώσει όπως φαίνεται από την επιλογή της να ξενοικιάσει το κτίριο που στέγαζε τις εγκαταστάσεις της στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί με τη δουλειά από το σπίτι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το «σπαστό» ωράριο και τις πιέσεις για υπερωρίες και για δουλειά τις μέρες των ρεπό.

  • Τις απολύσεις από την εταιρεία «New Sia Greece» εν μέσω πανδημίας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Τη στήριξή του εκφράζει και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ