Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΤΙΕΣ ΥΠΕΡΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Στο σκοτάδι οι εργαζόμενοι λόγω της απόκρυψης κρουσμάτων από την εργοδοσία

Με το μόνο «πρωτόκολλο» που εφαρμόζεται στους μεγάλους χώρους δουλειάς να είναι αυτό της απρόσκοπτης λειτουργίας της παραγωγής και της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζεται η διασπορά ανάμεσα σε εργαζόμενους σε εργοστάσια και αλλού. Δίπλα στα ελλιπή μέτρα προστασίας, στον συνωστισμό εργαζομένων σε ακατάλληλους χώρους, στην εντατικοποίηση και την εξουθένωση που κάνει ακόμα πιο ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό, έρχονται και τα «μαγειρέματα» της εργοδοσίας σε σχέση με τις ιχνηλατήσεις και τις μέρες καραντίνας που βγαίνουν εργαζόμενοι - πιθανά κρούσματα ή επαφές τους. Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες σωματείων για ελλιπή ενημέρωση από τις διοικήσεις επιχειρήσεων, με εργαζόμενους να ειδοποιούνται την τελευταία στιγμή π.χ. να μην πάνε για δουλειά, με αποτέλεσμα να μην έχουν ιδέα αν κινδυνεύουν, αν ένας συνάδελφος από το ίδιο ή από διπλανό πόστο νοσεί, ώστε και οι ίδιοι να πάρουν τα μέτρα τους. Μια ιδιότυπη «ομερτά» στους χώρους δουλειάς δηλαδή, που έχει τις πλάτες της κυβέρνησης, αφού οι έλεγχοι παραμένουν «εκτός κάδρου», ειδικά εν μέσω πανδημίας.

Αυτά τα πρωτόκολλα - λάστιχο καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων σε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής. Σε ανακοίνωσή του απαριθμεί ορισμένες από τις αιτίες της μετατροπής των χώρων δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες: Την απόκρυψη κρουσμάτων «για να μη σταματήσει η παραγωγή», την κάλυψη των κενών που προκύπτουν εξαιτίας κρουσμάτων «με εξαντλητικά 12ωρα και με μεταφορά εργαζομένων από άλλα τμήματα και βάρδιες», την ανυπαρξία μέσων ατομικής προστασίας και τακτικών τεστ. Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υγείας τους στα χέρια τους και «να προχωρήσουν σε συγκρότηση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας», ώστε να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας.

  • Σημειώνεται ότι για σήμερα Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (1 μ.μ. - 4 μ.μ.), ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι διανομείς της περιοχής και να παρευρεθούν στην κηδεία του συναδέλφου τους διανομέα ο οποίος έχασε άδικα τη ζωή του στην περιοχή της Ραφήνας.
Αποκρύψεις κρουσμάτων, με ανυπολόγιστους κινδύνους διασποράς

Τη στάση της εργοδοσίας της «Eurodrip» στα Οινόφυτα Βοιωτίας, που απέκρυψε από τους εργαζόμενους και το επιχειρησιακό σωματείο τους την ύπαρξη θετικού κρούσματος στο χώρο του εργοστασίου, καταγγέλλει το σωματείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το νέο κρούσμα - πέμπτο σε ένα μήνα - αφορά εργαζόμενο στο τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου, όπου εργαζόταν και ο προηγούμενος συνάδελφος που νόσησε. Σημειώνει μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου τμήματος έχουν επαφές με όλο το υπόλοιπο προσωπικό.

Παρόμοια κατάσταση καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - eValue» Αττικής ότι βιώνουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στο κτίριο της Καλλιθέας, «όπου υπήρξε περίπτωση συναδέλφου που ήρθε σε επαφή με κρούσμα, η εργοδοσία αποφάσισε να ενημερώσει επιλεκτικά κάποιους εργαζόμενους να δουλέψουν εκτάκτως από το σπίτι, χωρίς βέβαια να τους πει το λόγο». Αλλοι εργαζόμενοι «δεν ενημερώθηκαν καν», ενώ όταν ρώτησαν τι να κάνουν, τους υπέδειξαν «να δουλέψουν στον 4ο όροφο και όχι στον 5ο, όπου υπήρχε το ενδεχόμενο κρούσμα»... Αντίστοιχα, στο κτίριο της οδού Αθηνάς, όπου το Σωματείο είχε λάβει καταγγελίες για κρούσμα στις καθαρίστριες, «το κτίριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας».

«Η εμφάνιση και η διασπορά κρουσμάτων Covid-19 σε ένα εργοστάσιο με εκατοντάδες υπαλλήλους, όπως είναι αυτό της "Creta Farm", αποτελεί ζήτημα που αφορά όλο το λαό του Ρεθύμνου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ με αφορμή τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων στο εργοστάσιο της εταιρείας.

Η Γραμματεία Ρεθύμνου επισημαίνει ότι πρέπει να μπει σε ετοιμότητα δράσης «όλος ο κρατικός μηχανισμός, ο ΕΟΔΥ, οι ελεγκτικές υπηρεσίες και φυσικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του χώρου, που είναι οι πρώτοι που μπορούν να επιβάλουν στην εργοδοσία τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγεία τους».

Τονίζει δε ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη όλων των μέτρων με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους και ότι «η εργοδοσία της εταιρείας οφείλει δημόσια να γνωστοποιήσει την κατάσταση με τα κρούσματα στο εργοστάσιο, καθώς αυτή αφορά άμεσα όλους τους κατοίκους του νομού Ρεθύμνης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ