Δεμένοι οι κάβοι στις 23 και 24 Φλεβάρη
Φωτ. αρχείου |
Η πρωτοβουλία του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών ανήκει στα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και έχει γίνει απόφαση των διοικητικών συμβουλίων όλων των ναυτεργατικών σωματείων της ΠΝΟ (Πλοιάρχων, Ναυτών, Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, Οικονομικών Αξιωματικών, Μηχανικών ΜΕΚ, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών). Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων των ρυμουλκών - ναυαγοσωστικών σκαφών με απόφαση της διοίκησης του σωματείου τους (δεν ανήκει στην ΠΝΟ).
Ο Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», επισημαίνει ότι η κατάργηση των ΣΣΕ και οι ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών προβλέπονται στο νόμο 4714/2020, που ψηφίστηκε τον Ιούλη και τώρα τέθηκε σε ισχύ με την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΝΑΤ για την έκδοση «εγκριτικής πράξης για την τροποποίηση του όρου 8». Οι μισθοί των ναυτεργατών θα καθορίζονται σύμφωνα με τα χαμηλά μισθολόγια της ITF («Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών»), ενώ ο πλοιοκτήτης απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ, με νέες δραματικές συνέπειες σε βάρος του Ταμείου και των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών.
Οσο για την οργάνωση του απεργιακού αγώνα σημειώνει: «Με πολύμορφη δράση μέσα και έξω από τα καράβια, με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, με Επιτροπές Αγώνα στα καράβια, με κάθε τρόπο στα λιμάνια του Πειραιά, της Πάτρας, της Κρήτης, παντού, δίνουμε τη μάχη για την ολόπλευρη προετοιμασία της απεργίας, για να πάρουν στα δικά τους χέρια οι ναυτεργάτες την οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας, να δώσουν την προοπτική της κλιμάκωσης.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων σε αυτόν τον αγώνα, γιατί η απεργία δεν αφορά μόνο τους ναυτεργάτες. Τα όσα προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση σε βάρος των ναυτεργατών για λογαριασμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, είναι τροχιοδεικτική βολή για όλους τους εργαζόμενους».
Τα 13 σωματεία σε κοινό δελτίο Τύπου τονίζουν ότι είναι μονόδρομος για τους ναυτεργάτες «αυτός του οργανωμένου αγώνα, βάζοντας μπροστά τα δίκαια αιτήματά μας και τις σύγχρονες ανάγκες μας». Διεκδικούν όπως αναφέρουν:
Σχόλιο της ΤΟ Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή τον τραυματισμό επιβάτιδας σε λεωφορείο
Σε σχόλιό της, η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «το περιστατικό αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο συμβάν αλλά αποτέλεσμα της συνεχόμενης υποβάθμισης των αστικών συγκοινωνιών της πόλης. Είναι προϊόν της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες της κοινωνίας στη βάση της λογικής κόστους - οφέλους και ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις τόσο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε τη δικιά του υπογραφή στην πορεία απαξίωσης του Οργανισμού.
Η ιδιωτικοποίηση του συγκοινωνιακού έργου και η παράδοσή του σε ιδιώτες βρίσκονται στην αντίπερα όχθη των πραγματικών λαϊκών αναγκών του λαού της Θεσσαλονίκης για ασφαλείς και ποιοτικές συγκοινωνίες. Τα εκατομμύρια που δαπανώνται για την αγορά απαρχαιωμένου και ακατάλληλου στόλου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την απαραίτητη ανανέωση, επισκευή και αγορά σύγχρονων οχημάτων και ανταλλακτικών για τη βελτίωση των υπηρεσιών του Οργανισμού».
Τονίζει ότι η πολιτική αυτή μόνο σε δεινά οδηγεί το επιβατικό κοινό και τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ. Και καλεί σε κοινή πάλη εργαζομένων και επιβατών για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με αποκλειστικό κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, όπου θα διασφαλιστεί γρήγορη, αξιόπιστη, δωρεάν συγκοινωνία για όλον το λαό με αξιοποίηση όλων των ΜΜΜ.
Σειρά ερωτημάτων στα υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας απευθύνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με αφορμή το θάνατο εργαζόμενου σε επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Υδρας. Ο 65χρονος εργαζόμενος στην επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας (πρώην ΣΕΛΟΝΤΑ και νυν όμιλος AVRAMAR), στη νησίδα Τρίκερι, ανάμεσα σε Υδρα και Σπέτσες, εντοπίστηκε νεκρός από δύτες το πρωί της Δευτέρας 15/2.
Η Ομοσπονδία ζητά ενημέρωση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα και θέτει μια σειρά από ερωτήματα στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες: Ηταν ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του ασφαλισμένος; Με ποια ειδικότητα βρισκόταν στη θάλασσα; Επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες τη διενέργεια εργασιών στους κλωβούς ιχθυοτροφείων και ποιος ήταν ο υπεύθυνος που έδωσε την εντολή απόπλου; Είχε ενημερωθεί το Λιμεναρχείο Υδρας για τον απόπλου του συγκεκριμένου σκάφους κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες; Επίσης, ερωτήματα τίθενται όσον αφορά την κατηγορία του σκάφους, την εκπαίδευση του χειριστή του, την ύπαρξη και επάρκεια σωστικών μέσων, τη χορήγηση από την εταιρεία ατομικών σωσίβιων και τη χρήση τους από τους εργαζόμενους.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι πρόσφατα είχε απευθυνθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες ασφάλειας των εργαζομένων στα ιχθυοτροφεία», ζητώντας «να γίνουν άμεσοι έλεγχοι από τα Λιμεναρχεία για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας στο κομμάτι των δυτών». Ωστόσο τα γεγονότα και το νέο θανατηφόρο ατύχημα «έρχονται να αποδείξουν πως η παραβίαση των κανόνων ασφάλειας αφορά όλα τα τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα συχνά η ανθρώπινη ζωή να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην κερδοφορία των εταιρειών», τονίζει.
Eπίθεση της εργοδοσίας της «Minoan Lines», του ομίλου «Grimaldi», στο επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων, η οποία στόχο έχει «να φιμώσει κάθε φωνή οργάνωσης και διεκδίκησης», καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Ναυτιλιακών - Τουριστικών Υπαλλήλων.
Οπως επισημαίνει η ΔΑΣ, η προσπάθεια της εργοδοσίας «να διαλύσει το επιχειρησιακό σωματείο των "Μινωικών" αποτελεί συνέχεια του κλίματος τρομοκρατίας και των απειλών που έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια.
Σαν να μην αρκούσε η ύπαρξη όρου για μη συμμετοχή στο επιχειρησιακό σωματείο, στις Συμβάσεις που υπέγραφαν οι νέοι συνάδελφοι τα τελευταία χρόνια με την πρόσληψή τους, τις τελευταίες βδομάδες η εργοδοσία έχει εξαπολύσει επίθεση στην ίδια την ύπαρξη του Σωματείου. Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας καλεί παλιότερους εργαζόμενους να διαγραφούν από το Σωματείο και να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις, με σαφή στόχο την κατάργηση της επιχειρησιακής ΣΣΕ.
Οι εξελίξεις αυτές είναι συνέχεια των 14 απολύσεων που είχαν προηγηθεί την προηγούμενη χρονιά, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και τροχιοδεικτική βολή για την κατάσταση που ετοιμάζουν οι εφοπλιστές όχι μόνο για τους εργαζόμενους των "Μινωικών" αλλά για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου».
Τονίζοντας ότι η επίθεση αυτή είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης κυβερνήσεων και εργοδοτών προκειμένου «να ξεμπερδέψουν με κάθε φωνή αντίστασης», η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους «να κάνουμε το βήμα, να απαντήσουμε στην εργοδοσία με τον ίδιο σαρωτικό τρόπο, με τον οποίο προσπαθεί να μας καταστρατηγήσει κάθε δικαίωμα!
Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, δυναμώνουμε την Επιτροπή Αγώνα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο (...) Απαιτούμε τώρα: Κάτω τα χέρια από το Σωματείο της "Minoan Lines". Το "εξώδικο" για τη διάλυση του επιχειρησιακού σωματείου να επιστραφεί εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Αμεση Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΕΝΤ, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου για τις εξελίξεις και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις».
Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας οργανώνουν από κοινού διαδικτυακή σύσκεψη με θέμα: «Τηλεργασία: Νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και οι κοινωνικές επιπτώσεις. Η απάντηση των εργαζομένων». Η σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 23 Φλεβάρη στις 7.30 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας zoom (για τον κωδικό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 210.3802.923 και 210.3835.093 ή στο elepa@elepa.gr).