ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέα δολοφονία νεαρού από Ισραηλινούς στρατιώτες

Ο στρατός κατοχής συνεχίζει τις δολοφονίες

Copyright 2020 The Associated

Ο στρατός κατοχής συνεχίζει τις δολοφονίες
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Δεύτερο νεαρό Παλαιστίνιο σε μία βδομάδα σκότωσαν την Κυριακή Ισραηλινοί στρατιώτες σε στρατιωτικό φυλάκιο ελέγχου στη βόρεια Δυτική Οχθη, σε οδική αρτηρία που οδηγούσε προς τη Βηθλεέμ.

Για άλλη μια φορά οι κατοχικές δυνάμεις επικαλέστηκαν «προσπάθεια επίθεσης με μαχαίρι». Τον πυροβόλησαν αρκετές φορές και τον άφησαν αιμόφυρτο για ώρες, αβοήθητο, ώσπου κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία.

Πληροφορίες για την ταυτότητα και την ακριβή ηλικία του άτυχου Παλαιστίνιου δεν έγιναν γνωστές. Στις αρχές της περασμένης βδομάδας Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν δολοφονήσει με ανάλογο πρόσχημα έναν 17χρονο Παλαιστίνιο.

Επίσης, οι κατοχικές αρχές έκαναν έξωση σε μία οικογένεια Παλαιστινίων στην κοινότητα Μασαφίρ Γιάτα, ενώ ορδές Εβραίων εποίκων κατέστρεψαν δέντρα και καλλιέργειες Παλαιστινίων φυτεύοντας τα δικά τους, με σκοπό να καταλάβουν αυθαίρετα (κατά την πάγια τακτική τους) παλαιστινιακή περιουσία στο Σαλφίτ της βόρειας Δυτικής Οχθης.

Διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ με το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε επίσημη σύναψη διπλωματικών σχέσεων προχώρησαν χτες το Ισραήλ και το αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο συμφωνίας από τον περασμένο Σεπτέμβρη με μεσολάβηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το Κοσσυφοπέδιο τυπικά εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της Σερβίας.

Μέσω τηλεδιάσκεψης οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Κοσοβάρος Μελίτζα Χαραντινάι Στούμπλα και ο Ισραηλινός Γκάμπι Ασκενάζι, υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας, ενώ εγκαινίασαν την πρεσβεία του Κοσσυφοπεδίου στην Ιερουσαλήμ με την ανάρτηση πλακέτας στην πρόσοψη του κτιρίου.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Νέο στρατιωτικό πραξικόπημα

Νέο στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στη Μιανμάρ (ή Βιρμανία) της Νοτιοανατολικής Ασίας, μία χώρα που μετά την ανάδειξη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND) στην εξουσία, το 2016, ταλαντεύεται για τους όρους της συνεργασίας της με την Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.

Νέος «Πρόεδρος» αναδείχθηκε ο 64χρονος επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Μιν Αούνγκ Χλενγκ, ενώ η εκλεγμένη επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο Πρόεδρος της χώρας Ουίν Μιντ και άλλα στελέχη του LND συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε νοθεία που οι πραξικοπηματίες επιμένουν ότι χαρακτήρισε τις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη. Η Αούνγκ - σημαντική φιγούρα στον αστικό εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ εδώ και πολλά χρόνια - κάλεσε το λαό «να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος».

Η Κίνα, της οποίας ο ΥΠΕΞ τον περασμένο μήνα είχε συναντηθεί με τον Χλενγκ, αντέδρασε αναφέροντας ότι «παρακολουθούμε τα όσα συνέβησαν στη Μιανμάρ και προσπαθούμε να κατανοήσουμε πιο βαθιά την κατάσταση», με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Ουάνγκ Ουενμπίν να προσθέτει: «Η Κίνα είναι ένας φιλικός γείτονας της Μιανμάρ. Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές στη Μιανμάρ θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις διαφορές τους με βάση το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο και να διασφαλίσουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, Πράουιτ Ουονγκσουάν, σχολίασε ότι οι εξελίξεις «είναι εσωτερικές τους υποθέσεις» της Μιανμάρ, ενώ η κυβέρνηση των Φιλιππίνων μίλησε επίσης για «εσωτερική υπόθεση, στην οποία δεν θα αναμειχθούμε», όπως και εκείνη της Καμπότζη.

Πιο προσεκτικές προσπάθησαν να είναι η Μαλαισία - που ζήτησε «να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για το λαό και το κράτος της Μιανμάρ» - και η Ινδονησία - «όλες οι διαφωνίες για τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο των υπαρχόντων νομικών μηχανισμών».

Την ίδια στιγμή από τις ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι «οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και παρεμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ», όπως και ότι η Ουάσιγκτον «θα αναλάβει δράση σε βάρος όσων ευθύνονται εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε «έντονα» το πραξικόπημα, κάλεσε σε απελευθέρωση των συλληφθέντων και υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό και η δημοκρατική διαδικασία να αποκατασταθεί». Απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων ζήτησαν μεταξύ άλλων Ιαπωνία, Βρετανία κ.ά., ενώ και η Αυστραλία δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» για τις εξελίξεις και κάλεσε «το στρατό να σεβαστεί το κράτος δικαίου».

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΗΠΑ
Παζάρι Μπάιντεν - Ρεπουμπλικάνων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις καλά κρατούν στις συζητήσεις αναφορικά με το λεγόμενο πακέτο «ενίσχυσης της οικονομίας», δηλαδή επί της ουσίας αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης όπου ως καταλύτης λειτουργεί και η πανδημία. Η αντιπαράθεση είναι για το πώς θα ενισχυθεί πιο αποτελεσματικά το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ οξύνεται ο ανταγωνισμός πρωτίστως με την Κίνα, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Αντιπροσωπεία Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών είχε προγραμματίσει για αργότερα χτες βράδυ συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επιχειρώντας να τον πείσει πως το πακέτο που προτείνει η κυβέρνηση για μέτρα ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων είναι «υπερβολικό» και πως θα πρέπει να περιοριστεί το πολύ σε 618 δισ. δολάρια.

Οι συγκεκριμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές φοβούνται το ενδεχόμενο μιας φούσκας που θα έχει προσωρινά αποτελέσματα και προτείνουν πιο στοχοπροσηλωμένα μέτρα. Το παζάρι κυβέρνησης - Ρεπουμπλικάνων φαίνεται απαραίτητο, καθώς η νέα κυβέρνηση επιδιώκει τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της Γερουσίας και ψήφιση του νέου πακέτου με 60 από το σύνολο των 100 γερουσιαστών.

Επίσης εντείνονται οι διαδικασίες για έναρξη της δίκης Τραμπ στη Γερουσία, που αναμένεται στις 9 Φλεβάρη. Ο πρώην Πρόεδρος ανακοίνωσε τη νομική εκπροσώπησή του από τους δικηγόρους Ντέιβιντ Σοέν και Μπρους Κάστορ, που δέχτηκαν να αναλάβουν την υπόθεση προωθώντας την απαίτηση του Τραμπ να εστιάσουν στους ισχυρισμούς του περί «νίκης» στις προεδρικές εκλογές του 2020. Μία άλλη ομάδα δικηγόρων του Τραμπ αποχώρησε, καθώς ήθελε να αναλάβει την υπόθεση επικεντρώνοντας στο επιχείρημα ότι η δίκη είναι αντισυνταγματική γιατί γίνεται μετά την ολοκλήρωση της θητείας του πρώην Προέδρου.

Αντιδράσεις για περιστατικό ρατσιστικής αστυνομικής βίας

Νέες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ περιστατικό ρατσιστικής αστυνομικής βίας κατά ενός 9χρονου μαύρου κοριτσιού. Σύμφωνα με βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, αστυνομικοί βάζουν χειροπέδες και χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού εναντίον ενός μαύρου κοριτσιού 9 ετών στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Το κορίτσι σύμφωνα με την αστυνομία είχε πάθει κρίση και απειλούσε να σκοτώσει την μητέρα του και να αυτοκτονήσει. Αντί η προσέγγιση να είναι με ειδικό ψυχολόγο, οι αστυνομικοί που εκλήθησαν στο σημείο του συμβάντος την Παρασκευή, έβαλαν χειροπέδες στο κορίτσι και όταν αντιστάθηκε να μπει στο περιπολικό το ψέκασαν και με σπρέι πιπεριού.

ΙΤΑΛΙΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο της Βουλής

ΡΩΜΗ.--

Σήμερα αναμένονται στην Ιταλία τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που ξεκίνησε ο πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο για να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά από σχετική εντολή που του έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Ματαρέλα με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά τις οποίες η αντιπολίτευση («Λέγκα», «Φόρτσα Ιτάλια», «Αδελφοί της Ιταλίας») ζήτησε ξανά εκλογές.

Ο επικεφαλής των «Πέντε Αστεριών», Βίτο Κρίμι, εξέφρασε τη «βούλησή μας να συζητήσουμε με εκείνους που έχουν το ενδιαφέρον για τη χώρα στο επίκεντρο μιας πολιτικής κυβέρνησης, αλλά με συμφωνία ως προς την κοινοβουλευτική θητεία», προσθέτοντας ότι για το κόμμα του «μόνο πρόσωπο ικανό να ηγηθεί μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι - πάλι - ο Τζουζέπε Κόντε». Τα «Αστέρια» δεν απέκλεισαν επίσης μια νέα συνεργασία και με τη «Ζωντανή Ιταλία» του Ματέο Ρέντσι, που αποχώρησε πρόσφατα από την κυβέρνηση διαφωνώντας με προτεραιότητες για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ανοιχτό σε μια νέα συγκυβέρνηση με τη «Ζωντανή Ιταλία» έχει εμφανιστεί και το Δημοκρατικό Κόμμα, από το οποίο - θυμίζουμε - προέρχεται ο Ρέντσι.

Ο οποίος Ρέντσι από τη μεριά του είπε ότι η χώρα χρειάζεται γρήγορα κυβέρνηση και ότι θα ήταν καλύτερο αυτή να ήταν «πολιτική και όχι θεσμική».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αίτημα για ένταξη στο εμπορικό μπλοκ του Ειρηνικού

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέους εμπορικούς εταίρους και αγορές για τα βρετανικά προϊόντα και υπηρεσίες αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ελάχιστες βδομάδες μετά τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου σχέσεων με την ΕΕ και την ολοκλήρωση του Brexit.

Η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λιζ Τρας, ανήγγειλε ότι το Λονδίνο προχωρά στην υποβολή επίσημου αιτήματος για ένταξη στην 11μελή Συμμαχία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (γνωστή και ως TPTPP), όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, απολαμβάνοντας μεταξύ τους την αδασμολόγητη ροή του 95% των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγουν.

Η Τρας εξήγησε πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει δημιουργήσει «τεράστιες ευκαιρίες» για εμπόριο με δεκάδες χώρες, αναγγέλλοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει «και βρίσκεται στα σκαριά» διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ. Εάν επιτευχθεί και αυτή η συμφωνία και μπει η Βρετανία στο μπλοκ του Ειρηνικού, TPTPP, τότε θα έχει πρόσβαση σε μία αγορά που θα παράγει το 40% του διεθνούς ΑΕΠ, πρόσθεσε η Τρας.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης Τζόνσον περί «Παγκόσμιας Βρετανίας» και επιδιώκεται εντός του 2021 η σύναψη σημαντικών εμπορικών συμφωνιών προς όφελος των βρετανικών μονοπωλίων, που είδαν τα μερίδια των αγορών που είχαν στην ΕΕ να μειώνονται λόγω του Brexit.

Να σημειωθεί τέλος ότι όπως ανακοινώθηκε το περασμένο 24ωρο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G7, τον Ιούνη στην Κορνουάλη, η βασίλισσα Ελισάβετ θα δεξιωθεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ