ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Καταστολή σε βάρος αγωνιζόμενων μαθητών

Ζητούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και καταγγέλλουν τον συνωστισμό στις αίθουσες διδασκαλίας και τα μέσα μεταφοράς

Από τις κινητοποιήσεις των Ιταλών μαθητών
Από τις κινητοποιήσεις των Ιταλών μαθητών
ΡΩΜΗ.--

Επίδειξη «επιβολής τάξης και ασφάλειας» έκαναν αστυνομικοί και ασφαλίτες που εισέβαλαν σε λύκειο της Ρώμης, όπου οι μαθητές είχαν προχωρήσει σε κατάληψη, αντιδρώντας στην απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας, η οποία εμποδίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του λυκείου ΚΑΝΤ, στην ιταλική πρωτεύουσα, ξεκινώντας κατάληψη κλιμάκωσαν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις βδομάδων που έκαναν, με αίτημα το ασφαλές άνοιγμα του σχολείου τους. Οι αρχές προσπάθησαν να τους τρομοκρατήσουν, στέλνοντας αστυνομικούς και ασφαλίτες με πολιτικά που εισέβαλαν στο σχολείο και επιτέθηκαν στους έφηβους, παρά τις διαμαρτυρίες και γονιών που ήταν συγκεντρωμένοι απέξω, συμπαραστεκόμενοι στον δίκαιο αγώνα των παιδιών τους.

Από το φθινόπωρο έχουν γίνει διάφορες μαθητικές κινητοποιήσεις, με συνθήματα όπως «εξ αποστάσεως εκπαίδευση χωρίς μέσα, διά ζώσης εκπαίδευση χωρίς προστασία». Ζητούν ασφαλή λειτουργία των σχολείων, που όπως διάφορες πλευρές της καθημερινότητας της νεολαίας, έχουν γεμίσει αδιέξοδα λόγω της διαχείρισης της πανδημίας με στόχο το ελάχιστο δυνατό κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο. Στις αρχές Νοέμβρη έκλεισαν (πάλι) γυμνάσια και λύκεια και ξεκίνησε πάλι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για να ανακοινωθεί το άνοιγμά τους πριν λίγες βδομάδες, χωρίς όμως στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Τα παιδιά καταγγέλλουν μεταξύ άλλων τον μεγάλο αριθμό μαθητών που συγκεντρώνονται σε κάθε αίθουσα, ειδικά σε μεγαλουπόλεις όπως η Ρώμη, αλλά και τον συνωστισμό στα λεωφορεία και τα τρένα με τα οποία μετακινούνται, όπως και την απουσία επαρκών απολυμάνσεων.

Την περασμένη Παρασκευή, έγιναν κινητοποιήσεις σε πάνω από 20 πόλεις (Τορίνο, Μιλάνο, Κατάνια κ.τ.λ.). Οι μαθητές κατήγγειλαν ότι με βάση και τα επίσημα στοιχεία 34.000 μαθητές 14 - 18 ετών κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο εντελώς. Ζήτησαν τάξεις με 15 άτομα το πολύ, πρόσληψη περισσότερων και μόνιμων εκπαιδευτικών, αύξηση των σχολικών αιθουσών, άμεση και δωρεάν πρόσβαση μαθητών και εργαζομένων σε σχολεία σε τεστ για τον κορονοϊό. Τις μαθητικές κινητοποιήσεις στηρίζει το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας και τα μέλη του πρωτοστατούν στην οργάνωσή τους.

ΡΩΣΙΑ
Συλλήψεις υποστηρικτών του Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Σε χιλιάδες συλλήψεις σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα υπέρ του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι προχώρησε την Κυριακή η ρωσική αστυνομία (οι περισσότερες στην Αγία Πετρούπολη), σύμφωνα με την ΜΚΟ OVD-Info και διεθνή ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία της Μόσχας, στη ρωσική πρωτεύουσα συμμετείχαν περίπου 2.000 διαδηλωτές και συνελήφθησαν 150.

Αυτό ήταν το δεύτερο κατά σειρά Σαββατοκύριακο που πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με αίτημα την απελευθέρωση του Ναβάλνι, ο οποίος στις 17 Γενάρη φυλακίστηκε κατά την επιστροφή του στη χώρα έπειτα από τη νοσηλεία του στη Γερμανία. Ο Ναβάλνι κατηγορείται για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του για παλιότερο αδίκημα. Η υπόθεση Ναβάλνι εξαρχής είχε αξιοποιηθεί και αξιοποιείται στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας, ενώ αντανακλά και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Είναι πολύ ενδεικτικό ότι η Γαλλία κάλεσε χτες τη Γερμανία να σταματήσει την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» με αφορμή τη φυλάκιση του Ναβάλνι και την καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει προγραμματίσει επίσκεψη στη Μόσχα στις 4 - 6 Φλεβάρη, όπου θα συζητηθεί η προοπτική των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε «τη συστηματική χρήση σκληρών μεθόδων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων από τις ρωσικές αρχές για δεύτερη συναπτή βδομάδα» και απείλησε με κυρώσεις τη Ρωσία. Το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «κατάφωρη ανάμειξη» των ΗΠΑ και για «μια ακόμη απόδειξη του μυστικού ρόλου της Ουάσιγκτον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειες που στοχεύουν στην ενθάρρυνση των διαδηλώσεων είναι μέρος της αμερικανικής στρατηγικής αποτροπής».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες στη Βαρσοβία και άλλες πόλεις της Πολωνίας ενάντια στο διάταγμα που απαγορεύει ουσιαστικά εντελώς τις αμβλώσεις και τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Τετάρτη.

Το διάταγμα απαγορεύει οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της κύησης, ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, ή εφόσον κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Οκτώβρη ότι η άμβλωση σε περίπτωση δυσμορφίας του εμβρύου «αντίκειται» στο Σύνταγμα της Πολωνίας και την περασμένη βδομάδα το διάταγμα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή βρίσκεται πλέον σε ισχύ.

Μέλη του κινήματος «Απεργία των Γυναικών» και άλλοι διαδηλωτές βγήκαν τις προηγούμενες μέρες στους δρόμους της πολωνικής πρωτεύουσας με συνθήματα όπως «Αρκετά» ή «Αυτό σημαίνει πόλεμο». Διαδηλωτές έριξαν κόκκινη μπογιά μπροστά από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ η αστυνομία συνέλαβε πολλούς διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει ο διεθνής Τύπος, σήμερα γίνονται ετησίως λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα, ενώ φεμινιστικές οργανώσεις εκτιμούν σε περίπου 200.000 τις αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο παράνομα ή στο εξωτερικό.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νόμο για την παράταση της συνθήκης «New START», που ίσχυε από το 2010 για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων, έως τις 5 Φλεβάρη του 2026. «Η παράταση της συνθήκης ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και επιτρέπει να διατηρηθεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα των στρατηγικών αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, να διατηρηθεί η στρατηγική σταθερότητα στον κόσμο, ενώ θα έχει επίσης ευνοϊκή επίδραση στη διεθνή κατάσταση και θα συμβάλλει στην εξέλιξη της διαδικασίας του πυρηνικού αφοπλισμού», αναφέρει το Κρεμλίνο.

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- ΗΠΑ και Ταλιμπάν άρχισαν να ανταλλάσσουν κατηγορίες για παραβίαση της συμφωνίας της Ντόχα για κατάπαυση πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας Τζον Κίρμπι δήλωσε μάλιστα ότι «είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε προοπτική στη συμφωνημένη διευθέτηση», προσθέτοντας ωστόσο ότι - προς το παρόν - «παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτή». Η συμφωνία προβλέπει κανονικά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έως τον Μάη, με αντάλλαγμα τη δέσμευση των Ταλιμπάν να μην επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να ενεργούν από το έδαφος της χώρας και να μην επιτίθενται στα αμερικανικά στρατεύματα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην ινδική πρωτεύουσα. Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, μόνο υλικές ζημιές σε κοντινά οχήματα. Εκπρόσωπος της ινδικής αστυνομίας είπε ότι «οι αρχικές εντυπώσεις υπονοούν πως ήταν μια κακόβουλη προσπάθεια να προκληθεί αίσθηση», ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα πως «αν και δεν υπήρξαν απώλειες, η Ινδία και όλοι οι παράγοντες στο Ισραήλ αντιμετωπίζουν την έκρηξη ως τρομοκρατικό περιστατικό». Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα, με δεδομένο και ότι η έκρηξη έγινε την ώρα που Πρόεδρος και πρωθυπουργός συμμετείχαν σε στρατιωτική τελετή περίπου 1 χιλιόμετρο από το σημείο.

BΗΡΥΤΟΣ.-- Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού κατά περίπου 20%, ενώ η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και η κυβέρνηση δυσκολεύεται ολοένα και πιο πολύ να επιδοτήσει τα είδη πρώτης ανάγκης, παρά τον αναβρασμό στην κοινωνία. Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (drone) που είχε παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο του Λιβάνου.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Ανακοινώθηκε η λειτουργία του ρωσοτουρκικού κέντρου ελέγχου

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη λειτουργία του ρωσοτουρκικού κοινού κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Το κοινό κέντρο ελέγχου Ρωσίας - Τουρκίας είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των δύο κρατών, με την Τουρκία να διεκδικεί αυτό να βρίσκεται στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Ρωσία να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εξάλλου, η τριμερής συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που υπέγραψαν Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσία στις 9/11/20 προβλέπει την επ' αόριστον παρουσία περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών σε εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «εγγυητές» της «σταθερότητας» και «ασφάλειας», αλλά και με το βλέμμα στην αποτροπή της ΝΑΤΟικής περικύκλωσης στον Νότιο Καύκασο.

Τελικά, το κέντρο ελέγχου άνοιξε επισήμως στην περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, Αγκντάμ, και θα επανδρωθεί με 60 στρατιώτες από την Τουρκία και τη Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε πως δεν θεωρεί τη συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «ως στοιχείο μακροπρόθεσμης πολιτικής».

ΣΥΡΙΑ
Αιματηρές επιθέσεις με θύματα αμάχους

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φαίνεται πως ενθαρρύνει τη δράση και τις «πρωτοβουλίες» Κούρδων της βόρειας Συρίας κάποιοι εκ των οποίων δείχνουν να προεξοφλούν ως πιθανή την ανανέωση της αμερικανικής στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης που απέσυρε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Πληροφορίες του πρακτορείου «ΣΑΝΑ» της Συρίας αναφέρουν πως Κούρδοι τοπικών «δυνάμεων ασφαλείας» πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Αραβα φιλοκυβερνητικό και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις, που συμμετείχαν σε φιλοκυβερνητική (υπέρ του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ) διαδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των κουρδικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο τη διοίκηση της συνοικίας τους στην πόλη Χάσακα της βορειοανατολικής Συρίας.

Οπως ανέφεραν διεθνή πρακτορεία, οι κουρδικές δυνάμεις επέβαλαν πολιορκία σε συνοικίες της πόλης Χάσακα, που τελούσαν υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού, απαγορεύοντας τη ροή βασικών ειδών όπως καύσιμα, νερό, είδη διατροφής (π.χ. αλεύρι), αναγκάζοντας τους φούρνους της περιοχής να κλείσουν για τουλάχιστον μία βδομάδα.

Νωρίτερα την Κυριακή, στην πόλη Αζάζ της βορειοδυτικής Συρίας εξερράγησαν δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά όπως και σε ένα χωριό που απείχε περίπου 50 χλμ. Οι εκρήξεις έγιναν σε περιοχές που ελέγχουν φιλότουρκοι ένοπλοι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που συνεργάζεται με τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής της περιοχής. Πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ ανέφεραν ότι από τις δύο εκρήξεις σκοτώθηκαν έξι άμαχοι στην πόλη Αζάζ (το ένα παιδί) και άλλοι έξι ένοπλοι σε φυλάκιο ελέγχου κοντά σε χωριό της πόλης Αλ Μπαμπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ