Προχωρούν σε διαμαρτυρία την Παρασκευή 22/1 στις 12 μ.
Σε σιωπηρή διαμαρτυρία με τίτλο «ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ για τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών! ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΜΑΤΑ, ΜΙΑ ΦΩΝΗ» καλούν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ την Παρασκευή 22 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωλογικού, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, ΤΕΦΑΑ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών και του ΣΟΦΕΘ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, που κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε η ίδια στα 21 της χρόνια, προσθέτουν πως ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες από αθλήτριες και φοιτήτριες των σχολών του ΑΠΘ, που δίκαια έχουν πυροδοτήσει την αγανάκτηση και την οργή για την πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες.
«Η ξεκάθαρη καταδίκη αυτών των αποτρόπαιων γεγονότων από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες είναι αυτονόητη», σημειώνουν και τονίζουν πως η καταγγελία των νέων γυναικών για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, βίας κάθε μορφής, ιδιαίτερα εργοδοτικής, κρατικής, μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης. «Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε νέα που έχει υποστεί κακοποίηση. Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλες τις προϋποθέσεις ώστε να σταθεί κάθε γυναίκα ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, δηλαδή για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στην Εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό», προσθέτουν, και απαιτούν:
Από τη χτεσινή κινητοποίηση της ΚΝΕ |
Μέσα από αυτήν την κίνηση επιδίωξαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε κάθε φοιτήτρια και γυναίκα που βρέθηκε σε αντίστοιχη κατάσταση. Παράλληλα, θέλησαν να στείλουν μήνυμα ότι η συλλογική οργάνωση και δράση, η συμπόρευση με τους μαζικούς φορείς του κινήματος, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών που συσπειρώνονται στην ΟΓΕ, είναι όρος για να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης, για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας, πρόληψης, στήριξης των γυναικών.
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών αναμένεται σήμερα Τετάρτη η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, προκειμένου να καταθέσει σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες της για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας το 1998, όταν ήταν 21 ετών.
Τα όσα αποκάλυψε έφεραν καταιγίδα εξελίξεων τις τελευταίες μέρες στο χώρο του αθλήματος και συνολικά στον αθλητισμό, αναδεικνύοντας μία ακόμα πλευρά της διάβρωσής του από την εμπορευματοποίηση και τον ανταγωνισμό. Είχαν δε ευρύτερο αντίκτυπο, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας ενάντια στις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε χώρους δουλειάς, σπουδών κ.λπ., όπως και για μέτρα στήριξης με ευθύνη του κράτους.
Σημειωτέον, η κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου στον εισαγγελέα γίνεται κατόπιν κλήσης της ως πρώτης μάρτυρα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, μετά τις καταγγελίες. Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει παρέλθει ο χρόνος που ορίζει ο νόμος για ποινική αξιολόγηση (15 έτη όριο παραγραφής για σεξουαλική κακοποίηση), ωστόσο η κατάθεση της αθλήτριας γίνεται προκειμένου να αποτελέσει την αφορμή για να «ξεκλειδώσουν» άλλες υποθέσεις, που δεν έχουν παραγραφεί.
Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις στους κόλπους της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου συνεχίζονται. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε χτες την αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΙΟ μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις καταγγελίες, ενώ παράλληλα ζήτησε τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στην Ομοσπονδία, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Με αφορμή την απόφαση για αναστολή της χρηματοδότησης, η ΕΙΟ σε ανακοίνωσή της επιτίθεται στον υφυπουργό Αθλητισμού, κατηγορώντας τον για «σχέδιο άλωσης της Ομοσπονδίας», που «ήταν ο στόχος από την αρχή», και επισημαίνοντας πως «πλέον έπεσαν οι μάσκες». Οσον αφορά τον έλεγχο, αφού τον χαρακτηρίζει «χαρά για μας», η ΕΙΟ αναφέρει ότι «η αναγγελία του λίγες ώρες μετά την προκήρυξη των εκλογών δείχνει τον πανικό των εκλεκτών του (σ.σ. του υφυπουργού) για συντριβή στις επερχόμενες εκλογές».
Στο μεταξύ, το πρώτο «πακέτο» κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών «για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας» στον ελληνικό αθλητισμό αποφασίστηκε να υλοποιηθεί, μετά τη συνάντηση του Λ. Αυγενάκη με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΟΕ). Σε αυτήν συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, και ο γγ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.
Η πρόεδρος του ΣΟΕ, Εύη Μωραϊτίδου, και η Αγγελική Καραπατάκη, μέλος του ΔΣ του, ενημέρωσαν τους κυβερνητικούς για την πρόταση των Ολυμπιονικών να δημιουργηθεί «Επιτροπή Αντιμετώπισης Φαινομένων Βίας και Ρατσισμού».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η εισήγησή τους υιοθετήθηκε και αναμένεται να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας, υπό την εποπτεία του υφυπουργού Αθλητισμού και της υφυπουργού Εργασίας, με τη συμμετοχή πρωταθλητών, αθλητικών φορέων και προσωπικοτήτων του αθλητικού χώρου.
Επίσης αποφασίστηκε η προώθηση καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα αφορά τις «Αξίες και τα οφέλη του αθλητισμού», μέσω και της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά».
Παράλληλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση υπήρξε απόφαση για πιο «πιστή» εφαρμογή των «διεθνών πρακτικών καλής λειτουργίας και διακυβέρνησης στο αθλητισμό», όπως ορίζουν οι αποφάσεις της ΕΕ (του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.λπ.). Παρά τα όσα υποκριτικά επικαλείται η κυβέρνηση, βέβαια, πρόκειται για τις γνωστές πρακτικές που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, η οποία αποτελεί το «υπόστρωμα» για απαράδεκτα φαινόμενα όπως η βία σε βάρος αθλητριών.
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δημήτρη Διαθεσόπουλο είχε χτες η πρώην αθλήτρια του πόλο Μάνια Μπίκοφ, με αφορμή τη δική της καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από ιδιώτη γιατρό που συνεργαζόταν με την Ομοσπονδία πριν από 30 χρόνια, όταν ήταν εν ενεργεία αθλήτρια. Μετά τη συνάντηση η Μάνια Μπίκοφ δήλωσε ικανοποιημένη από τη στάση της Ομοσπονδίας και υπογράμμισε πως δεν σκοπεύει να κινηθεί νομικά, καθώς ο στόχος της ήταν να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια της Σοφίας Μπεκατώρου, αλλά και να παρακινήσει την πολιτεία να ασχοληθεί με τα σχετικά προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟΕ δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του ίδιου και της Ομοσπονδίας στην αθλήτρια, ενώ η ΚΟΕ σε ανακοίνωσή της καταδικάζει απερίφραστα τα περιστατικά σεξουαλικής και άλλης βίας στον αθλητισμό.
«Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον σ. Θοδωρή Αυγέρο, που "έφυγε" χτες (σ.σ. 18/1) πρόωρα από τη ζωή.
Ο σ. Θοδωρής Αυγέρος γεννήθηκε το 1957. Ο πατέρας του πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση, με πολύχρονες φυλακίσεις και εξορία. Φοιτητής στο Φυσικό της Αθήνας το 1975, οργανωμένος στην ΚΝΕ και λίγο αργότερα στο ΚΚΕ. Υπεύθυνος στη σχολή του σαν μέλος του Τομέα της ΚΝΕ. Από το 1977 περνάει οργανωτικά στο Περιστέρι και αναλαμβάνει Γραμματέας της ΚΟΒ Ιερόθεου. Επί σειρά ετών εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου, ξεκινώντας από το 1986 με δήμαρχο τον Δ. Φωλόπουλο και στη συνέχεια μέχρι την τετραετία 1996 - 2000. Υπήρξε, επίσης, υποψήφιος του ΚΚΕ σε βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές.
Από το 1991 δίδασκε στο 10ο Λύκειο Περιστερίου, μπροστάρης σε όλους τους αγώνες καθηγητών και μαθητών.
Ο σ. Θοδωρής Αυγέρος στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος, ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος από το Περιστέρι υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος.
Για περισσότερα από 10 χρόνια συμμετείχε και δρούσε στον χώρο της Εθνικής Αντίστασης, όπου ήταν εκλεγμένος στη θέση του ΓΓ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με τον περιστεριώτικο λαό, ιδιαίτερα με τους αντιστασιακούς, οι οποίοι του εμπιστεύτηκαν κειμήλια από τη ζωή τους, που βρίσκονται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, αλλά και στο Αρχείο του Κόμματος.
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης χάρη και στη μεγάλη προσπάθεια του σ. Θοδωρή έγινε πόλος γνώσης, έμπνευσης για τη νεολαία της περιοχής, ιδιαίτερα για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ.
Ο σ. Θοδωρής με το βιβλίο - λεύκωμα που έγραψε για την Ιστορία του Κόμματος τη δεκαετία 1940 - '49, με πολλά αξιόλογα στοιχεία, ειδικά για τη δράση του Κόμματος στο Περιστέρι συνέβαλε στη διάδοσή της στον λαό της περιοχής.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην σύζυγό του, σ. Κατερίνα, και τις κόρες του Νίκη και Γωγώ».
Η κηδεία του συντρόφου Θ. Αυγέρου θα είναι πολιτική και θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.