ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
Μέτρα στήριξης και προστασίας ζητούν οι αυτοαπασχολούμενοι

  • Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες και στο δημαρχείο Ελευσίνας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, σήμερα, στη 1.30 μ.μ., καλούν αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι και επαγγελματίες της Δυτικής Αττικής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, που με την πολιτική της τους οδηγεί σε οριστικό λουκέτο, καθώς βλέπουν τα χρέη τους να μεγαλώνουν και τα έσοδα να είναι πενιχρά έως μηδαμινά.

Με κείμενό τους, το οποίο ήδη έχει ξεπεράσει τις 100 υπογραφές (ypografesdytatt.webnode.gr), ενδεικτικό κι αυτό της μεγάλης αγωνίας που έχουν για την επιβίωσή τους, απαιτούν τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών των δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου. «Η κυβέρνηση κάνει του κεφαλιού της... Μας σφραγίζει τα μαγαζιά μια για πάντα», σημειώνουν σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, θυμίζοντας ότι «πολλοί από εμάς με αίμα κρατήσαμε τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές στα χρόνια της κρίσης», και τώρα βλέπουν τα χρέη να μεγαλώνουν και τα έσοδα να είναι από μηδαμινά μέχρι πενιχρά. «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας στις γειτονιές μας», σημειώνουν και παλεύουν μεταξύ άλλων για: Αμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού, επιδότηση ενοικίου στο 100% για όσο θα ισχύσουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους κ.λπ.

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αχαρνών και η Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.

Οργανώνονται οι αυτοαπασχολουμένοι της Ελευσίνας

Στο μεταξύ, αυτοαπασχολούμενοι της Ελευσίνας πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της πόλης και στον δήμαρχο, απαιτώντας έκτακτα μέτρα στήριξης, καθώς βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση μετά και τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στην περιοχή. Οπως τονίζουν πολλοί από τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας κ.λπ., παίρνει με αστυνομοκρατία ανούσια μέτρα όπως είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος της πόλης αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων, κατέφευγε σε συνεχείς επιθέσεις στους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μετά και τη χτεσινή ανακοίνωση που δημοσίευσαν (βλ. θέμα δίπλα).

Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, o Βαγγέλης Γκίνης, αυτοαπασχολούμενος από την Ελευσίνα, σημειώνει: «Σήμερα, μέσα στις δύσκολες ώρες που περνάμε εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής, έχουμε και ένα θετικό, έχουμε και μία αχτίδα φωτός. Είναι η αφύπνιση όλων των συναδέλφων μας για να προστατευτεί το εισόδημα, η υγεία μας, για να μη βάλουμε λουκέτο στις επιχειρήσεις μας. Αυτό μας οδήγησε σήμερα να ξεκινήσουμε τη συλλογή υπογραφών για δημιουργία Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων Μικρών Εμπόρων και Επαγγελματιών της περιοχής».


Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής

Τα σοβαρά λαϊκά προβλήματα αναδεικνύουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής (Λ. Συγγρού 15) θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ. δημοτικοί σύμβουλοι από το δήμο Αχαρνών. Θα επιδώσουν ψήφισμα, το οποίο σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψήφισαν 11 από τους 18 παρόντες και το οποίο ζητάει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού της περιοχής από την πανδημία.

Πρόταση για άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας - Μαγούλας, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για μέτρα προστασίας του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και βιοτεχνών της πόλης, κατέθεσαν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή τους σχολιάζουν την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Ελευσίνας να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό για τα έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν τις τελευταίες μέρες στην πόλη. Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η δημοτική αρχή με τέτοιες ενέργειες προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες που έχει από κοινού με την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρεται στα «έργα και τις ημέρες» της δημοτικής αρχής, που δείχνουν τις ευθύνες της, όπως: Την άρνησή της να υπερψηφιστεί πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων (24/3/2020). Την απόρριψη αιτήματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς (14/12/2020). Τη συμμετοχή του δημάρχου σε σύσκεψη με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, στις 16/12/2020, οπότε δεν είχε ανακοινωθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τους μεγάλους χώρους δουλειάς και για την προστασία της υγείας του λαού. Ηταν η μέρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απειλούσε το λαό της περιοχής και «ο δήμαρχος έβγαλε αφωνία, έκατσε σούζα μπροστά στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης». Επίσης, την ίδια μέρα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο ίδιος ο δήμαρχος καθησύχαζε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, ούτε ενδεχόμενο lockdown! Στις 17/12 ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και «η δημοτική αρχή έχει πάθει αφωνία. Ούτε δυο λόγια για να εξηγήσει», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Θυμίζει, τέλος, ότι στις 18/12, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο η πλειοψηφία καταψήφισε ξανά ψήφισμα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και απαλλαγής των αυτοαπασχολούμενων από τα δημοτικά τέλη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ