ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η Τουρκία εντείνει την πίεση απέναντι στη Ρωσία

Προωθώντας στρατιωτική παρουσία στον Νότιο Καύκασο

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνει τις πιέσεις η Τουρκία προς τη Ρωσία, διεκδικώντας πιο αναβαθμισμένο - και στρατιωτικά - ρόλο στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου και ιδιαίτερα στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η τριμερής «ειρηνευτική» συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας έχει επιφέρει νέο γύρο αντιπαράθεσης, καθώς προβλέπει την επ' αόριστον παραμονή περίπου 2.000 ρωσικών στρατευμάτων στο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και η Ρωσία απορρίπτει έντονα κάθε τουρκική στρατιωτική παρουσία εκεί. Με αυτήν τη συμφωνία η Ρωσία επιδιώκει να αποκόψει την περιοχή από μια μελλοντική ΝΑΤΟική «περικύκλωσή» της.

Η αντιπαράθεση Τουρκίας - Ρωσίας έχει έρθει στην επιφάνεια και με αφορμή το κοινό ρωσοτουρκικό κέντρο ελέγχου της εκεχειρίας, όπου η Τουρκία δήλωνε πως θα βρίσκεται σε αζέρικο έδαφος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ η Ρωσία επιμένει πως θα βρίσκεται μέσα στο Αζερμπαϊτζάν.

Χαρακτηριστικό είναι το προχτεσινό ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας «Nezavisimaya Gazeta» με τίτλο: «Η Τουρκία προσπαθεί να σπρώξει τη Ρωσία έξω από τον Νότιο Καύκασο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αγκυρα αρχίζει να πιέζει τη Ρωσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας σχετικά με τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία κοινού κέντρου παρακολούθησης της εκεχειρίας, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι τα τουρκικά στρατεύματα επιχειρούν ήδη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθαρίζοντας ναρκοπέδια.

Το τουρκικό κανάλι «Voice of Turkey Telegram» δημοσίευσε μια φωτογραφία μιας τέτοιας ομάδας, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για μονάδα ειδικών δυνάμεων της SAS, γράφει η «Nezavisimaya Gazeta», σχολιάζοντας πως τέτοιες αναφορές στοχεύουν στο να δείξει η Τουρκία την επιτυχία της και ότι η Ρωσία δεν μπόρεσε να εμποδίσει την τουρκική ηγεσία να επιτύχει τους γεωπολιτικούς της στόχους στον μετα-σοβιετικό Νότιο Καύκασο. Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει μια πολιτική απόφαση να στείλουν στρατεύματα στο Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα στις 22 Νοέμβρη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε ότι στρατιωτικές μονάδες εδάφους της χώρας θα αναπτυχθούν εκεί.

«Οπου υπάρχει πεζικό, μπορούν επίσης να αναμειχθούν μονάδες ειδικών δυνάμεων», σημειώνει στην εφημερίδα Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, ο οποίος υποστηρίζει πως στόχος της Τουρκίας είναι να διώξει τη Ρωσία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και ολόκληρο τον Νότιο Καύκασο.

«Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις μπορούν να το επιτύχουν πραγματοποιώντας ανατρεπτικές δραστηριότητες και στρέφοντας τους ντόπιους εναντίον των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων», τονίζει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι πριν ξεσπάσει ο πρόσφατος πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είχαν πραγματοποιηθεί αντι-ρωσικές διαδηλώσεις στο Αζερμπαϊτζάν με διαδηλωτές που κρατούσαν τουρκικές σημαίες μαζί με αζέρικες.

Υπάρχουν αναφορές σε διάφορα ΜΜΕ ότι οι άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν είναι δυσαρεστημένοι με την παρουσία των Ρώσων στρατιωτικών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και πως θέλουν να τους διώξουν χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα. Η Τουρκία επωφελείται από αυτά τα δημοσιεύματα και οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

ΓΑΛΛΙΑ - ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Ελιγμοί για να εκτονωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις

Δηλώσεις για «ξαναγράψιμο» του άρθρου 24, ενώ η Βουλή έχει ήδη εγκρίνει όλο το νόμο

Από τις πρόσφατες μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες

Copyright 2020 The Associated

Από τις πρόσφατες μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες
Να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια» προσπαθεί η γαλλική κυβέρνηση, καταφεύγοντας σε ελιγμούς γύρω από το άρθρο 24, ένα από αυτά που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες επικρίσεις. Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος LREM, Κριστόφ Καστανέρ, ισχυρίστηκε ότι «το άρθρο 24 θα ξαναγραφτεί», αναφερόμενος στη διάταξη που περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα δημοσίευσης και αποκάλυψης πλάνων από αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας, ενθαρρύνοντας και καλύπτοντας έτσι περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας. Περιστατικά που δεν αποτελούν «εξαιρέσεις», όπως προσπαθούν να πείσουν η κυβέρνηση και άλλα αστικά κόμματα, αλλά καλλιεργούνται στο έδαφος της τήρησης της «τάξης και ασφάλειας», όπως επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτό άλλωστε έδειξε και η πρόσφατη αποκάλυψη της αντιμετώπισης ενός 40χρονου μαύρου μουσικού παραγωγού, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε και καθυβρίστηκε από αστυνομικούς όταν - όπως εκείνοι υποστήριξαν - αντέδρασε σε έλεγχο γιατί δεν φορούσε μάσκα...

Ο Καστανέρ |δήλωσε πως «γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες», ωστόσο είναι αμφίβολη κάθε ουσιαστική επανεξέταση του 24, αφού ο νόμος έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή και αναμένεται ήδη η συζήτησή του στη Γερουσία. «Η Γερουσία θα το εξετάσει και αν υπάρξει ανάγκη θα το ξαναγράψει, αλλά η Βουλή δεν μπορεί πια να παρέμβει», δήλωσε ένας από τους συντάκτες του άρθρου, ο Λουάκ Ερβέ, περιγράφοντας τις προτάσεις για ξαναγράψιμο του άρθρου στην παρούσα φάση ως «χτύπημα στον δικαμερισμό» (αναφερόμενος στο νομοθετικό σύστημα της Γαλλίας, που περιλαμβάνει δύο σώματα, τη Γερουσία και τη Βουλή).

Το πρόβλημα βέβαια με τον νέο νόμο δεν εξαντλείται στο άρθρο 24, αφού περιλαμβάνει σειρά άλλων διατάξεων που ενισχύουν πολύμορφα την αστυνόμευση και συνολικά τα περιθώρια δράσης κατασταλτικών και άλλων μηχανισμών τους οποίους το αστικό κράτος διευρύνει και επιστρατεύει, ώστε - συν τοις άλλοις - να αποτρέψει κάθε αγωνιστική οργάνωση και αντίδραση του λαού στην επίθεση που δέχεται. Ανάμεσα σε άλλα, ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια» εξουσιοδοτεί αστυνομία και πολιτοφυλακή να βιντεοσκοπούν με κινητές κάμερες και να έχουν άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενό τους. Ακόμα, αναφέρεται σε κάμερες που θα μπορούν να εγκαθίστανται σε αεροσκάφη και drones για την παρακολούθηση δημόσιων χώρων, με στόχο «τη διασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής συγκεντρώσεων (...) όταν είναι επίφοβες για σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης» κ.λπ.

ΙΡΑΝ
Διαλλακτικός και υπέρ της διεθνούς συμφωνίας ο Ροχανί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέρριψε το νομοσχέδιο που ενέκριναν την Τρίτη επί της αρχής δεκάδες βουλευτές, με στόχο την απαγόρευση επιθεωρήσεων του ΟΗΕ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Ιρανός Πρόεδρος εξήγησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί επιβλαβές για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να αποκατασταθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που δοκιμάστηκε μετά την αυθαίρετη αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρόεδρος Ροχανί τόνισε πως η κυβέρνησή του δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο και υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως οι βουλευτές έβαλαν σε προτεραιότητα εγωιστικές επιδιώξεις που αφορούν περισσότερο την πολιτική τους καριέρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνη του 2021, παρά το εθνικό συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ψηφιστεί στο σύνολό του το επίμαχο νομοσχέδιο, αυτό δεν θα έχει καμία τύχη εάν το ακυρώσει με δική του απόφαση ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το ίδιο 24ωρο, οι ιρανικές αρχές απαίτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη συζήτηση της δολοφονίας του επιφανούς Ιρανού φυσικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ στις 27 Νοέμβρη, με σκοπό να καταδικαστεί.

Διπλωματικές πηγές μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία εκτίμησαν πως το ιρανικό αίτημα μάλλον δεν θα ικανοποιηθεί, ωστόσο δεν θα απέκλειαν τη συνεδρίαση του ΣΑ μέχρι αύριο Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών, υπό την προϋπόθεση πως θα το ζητήσει ένα από τα 15 μέλη.

Σύνοδος στη Βιέννη πριν τα Χριστούγεννα

Στο μεταξύ, η ΕΕ πασχίζει να διατηρήσει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στα παζάρια για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA), διοργανώνοντας πριν τα Χριστούγεννα, πιθανώς στη Βιέννη (όπου έχει την έδρα της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας), μία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας που υπέγραψαν το 2015 τη συμφωνία για JCPOA.

Στις 16 Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία). Αυτό ανακοινώθηκε χτες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΗΠΑ
Ανακοίνωσαν κοινή ανάπτυξη πυραύλων «Κρουζ»

Η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν από κοινού υπερηχητικούς πυραύλους «Κρουζ», όπως επιβεβαίωσε η υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας, Λίντα Ρέινολντς, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε τεχνολογικά προηγμένες αμυντικές ικανότητες για να δώσουμε στις Ενοπλες Δυνάμεις της Αυστραλίας περισσότερες επιλογές αποτροπής της επιθετικότητας κατά των συμφερόντων μας».

Η ίδια συνέδεσε το συγκεκριμένο σχέδιο με την «ικανότητα (των δύο χωρών) να αλλάξουν το παιχνίδι», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στη γοργή αναβάθμιση, στρατιωτική και γεωστρατηγική, της Κίνας στην περιφέρεια, που βέβαια προχωρά εν μέσω σύνθετων ανταγωνισμών και παζαριών. Είναι, για παράδειγμα, χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συμφωνία για ζώνη ελεύθερου εμπορίου (RCEP) που έγινε με πρωτοβουλία της Κίνας, συμμετέχουν η Αυστραλία και άλλοι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή (Ιαπωνία, Νότια Κορέα κ.ά.). Πάντως η Ρέινολντς υπογράμμισε ότι «το να επενδύουμε στην ανάπτυξη ικανοτήτων που αποτρέπουν ενέργειες κατά της Αυστραλίας ωφελεί επίσης την περιοχή μας, τους συμμάχους και τους εταίρους μας στον τομέα της ασφάλειας». Κατέληξε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και σε έναν ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και ευήμερο Ινδο- Ειρηνικό Ωκεανό». Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η Αυστραλία έχει αποφασίσει δαπάνες 9,3 δισ. δολαρίων (6,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για πυραυλικά συστήματα υψηλής ταχύτητας και μεγάλης ακτίνας δράσης, συμπεριλαμβανομένης και της υπερηχητικής έρευνας. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να διατηρούν πτήσεις με ταχύτητα μεγαλύτερη από το 5πλάσιο της ταχύτητας του ήχου (!), ενώ θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν εξαιτίας της υψηλής ταχύτητάς τους, της δυνατότητας ελιγμών που έχουν αλλά και του ύψους στο οποίο πετούν.

Από τη μεριά των ΗΠΑ, ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Κράτσιος, είπε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας (SCIFiRE) βασίζεται σε 15 χρόνια συνεργασίας, χαρακτηρίζοντάς το «αληθινή απόδειξη για την ανθεκτική φιλία και την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας». «Αυτή η πρωτοβουλία θα είναι ουσιώδης για το μέλλον της υπερηχητικής έρευνας και ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας οδηγούν τον κόσμο στην πρόοδο αυτής της μεταμορφωτικής πολεμικής ικανότητας».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ