ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ» - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις χωρίς τέλος, για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Η επιτάχυνση των πλειστηριασμών και εκβιασμών βρίσκεται ανάμεσα στις βασικές συστάσεις της Κομισιόν

Eurokinissi

Η επιτάχυνση των πλειστηριασμών και εκβιασμών βρίσκεται ανάμεσα στις βασικές συστάσεις της Κομισιόν
Με κοινό παρονομαστή την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, τόσο από το σκέλος της «ενισχυμένης εποπτείας», που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας όσο και από το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2021, δημοσιοποιήθηκαν χτες οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με φόντο τη βύθιση του ΑΕΠ φέτος, αλλά και την εξαιρετικά ρηχή ανάκαμψη που αναμένεται για την προσεχή διετία, στην 8η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» διαπιστώνεται ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, «οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, υλοποιώντας ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

-- Ο Πτωχευτικός Κώδικας - κόλαφος για τον λαό, για τον οποίο όπως επισημαίνει η Κομισιόν εκκρεμεί το «παράγωγο δίκαιο», συγκεκριμένα 53 υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με την ενεργοποίηση του νόμου. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στη βελτίωση της λειτουργικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς, με στόχο βέβαια την προσέλκυση των επενδυτών και την «επιτυχή κατάληξη» των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ανάρτηση φωτογραφιών τού προς εκπλειστηρίαση ακινήτου καθώς και η διασύνδεση της πλατφόρμας με άλλες κρατικές βάσεις δεδομένων (φορολογικά, ασφαλιστικά στοιχεία κ.ά). Παραπέρα, γίνεται αναφορά στο ζήτημα της επιτάχυνσης και των δικαστικών διαδικασιών.

-- Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα επισημαίνεται ότι η αναβολή πληρωμών για δάνεια λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με άλλα μέτρα για την ώρα έχει συμβάλει στην προστασία του ισολογισμού των τραπεζών, ωστόσο η άρση των σχετικών (προσωρινών) ρυθμίσεων ενδέχεται να δημιουργήσει και νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται λόγος για την ανάγκη συμπληρωματικών παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, προαναγγέλλοντας έναν νέο γύρο εκβιασμών για να βγάλουν «από τη μύγα ξίγκι».

-- Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν επίσης να επανεκκινήσουν την «επαναξιολόγηση» του φόρου περιουσίας, εκτιμώντας ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων θα είναι έτοιμες έως τον Μάρτη και ο ΕΝΦΙΑ για το 2021 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές.

Η νέα έκθεση της Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι ο μεγάλος τομέας των υπηρεσιών και η εξάρτηση από τον διεθνή Τουρισμό καθιστούν την ελληνική οικονομία «ιδιαίτερα ευάλωτη σε σοκ που προκαλούνται από ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μέτρα κοινωνικής απόστασης», επισημαίνοντας πως η ταχεία πολιτική απάντηση (κυβερνητικά πακέτα στήριξης στο κεφάλαιο) μείωσε τον αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις. Επισημαίνουν ακόμη ότι η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τουριστικό τομέα, ενώ γίνεται λόγος για πρόσθετους κινδύνους που σχετίζονται με γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και μεταναστευτικές πιέσεις.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση δεν έχουν ενσωματωθεί οι επιπτώσεις από το τελευταίο lockdown, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη θα είναι βραδύτερη από αυτήν που αναμενόταν προηγουμένως.

Σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ενίσχυσης του ΑΕΠ για την 10ετία 2020 - 2029 αναμένεται μόλις σε 0,6% και για την περίοδο 2030 - 2060 σε 1,5%. Παράλληλα, τα πλεονάσματα μετά το 2022 και με ορίζοντα το 2060 προσδιορίζονται στο 2,2% του ΑΕΠ, προκειμένου βέβαια να καταστεί «βιώσιμο» το υπερσυσσωρευμένο κρατικό χρέος που φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ όπως αναφέρεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040 ο δείκτης χρέους θα παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

Στο διά ταύτα, η έκθεση της Κομισιόν ανάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης ύψους 767 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η έκθεση «αποτυπώνει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους και στο οικονομικό κλίμα».

Σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» και η ελληνική οικονομία

Παράλληλα, η Κομισιόν δημοσιοποίησε και τις εκθέσεις που προβλέπονται από τη διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπάγεται σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης», καθώς διαπιστώνονται σειρά από «μακροοικονομικές ανισορροπίες», η αποκατάσταση των οποίων θα απαιτεί τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε ορίζοντα δεκαετιών.

Οπως χαρακτηριστικά συμπεραίνεται στην έκθεση για τον μηχανισμό: «Η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση COVID-19 με ευπάθειες που συνδέονται με το κρατικό χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εξωτερική επενδυτική θέση, την ανεργία και τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη. Με την κρίση, οι δείκτες χρέους, η ανεργία καθώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν».

Στο «διά ταύτα», η Κομισιόν «θεωρεί σκόπιμο να εξετάσει περαιτέρω την επιμονή των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην άρση των υπερβολικών ανισορροπιών», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Εκτός από την Ελλάδα, ακόμα 12 κράτη - μέλη εντάσσονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» για το 2021 και συγκεκριμένα: Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία. Βέβαια, καθεμιά από αυτές ελέγχεται για διαφορετικούς λόγους, ενώ, για παράδειγμα, η Γερμανία εντάσσεται στη συγκεκριμένη λίστα λόγω των μεγάλων πλεονασμάτων που εμφανίζει στο εμπορικό ισοζύγιο, ζήτημα που βρίσκεται στο «κάδρο» των ενδοαστικών ανταγωνισμών.

Οι δείκτες που καταρτίζει η Γιούροστατ για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, μέσω των οποίων παρέχεται η αναγκαία «στατιστική υποστήριξη» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορούν μεταξύ άλλων το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος». Αυτό με τη σειρά του περιλαμβάνει παραμέτρους όπως το επίπεδο των μισθών και την παραγωγικότητα της εργασίας, την «πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία» κάθε οικονομίας, που αποσκοπεί στην αξιολόγηση της «ανταγωνιστικότητας των τιμών και του κόστους» σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές στις διεθνείς αγορές, την «καθαρή επενδυτική θέση», το ισοζύγιο συναλλαγών κ.ά.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απαντήσεις και αδιέξοδα

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Πρώτα απ' όλα γιατί είναι προκλητικό η κυβέρνηση και το κράτος που δεν μπορούν να εγγυηθούν την ουσιαστική προστασία της υγείας του λαού και το 'χουν ρίξει σχεδόν αποκλειστικά στην «ατομική ευθύνη», που έφεραν μαζί με όλους τους προηγούμενους την κατάρρευση του συστήματος Υγείας, να εγκαλούν όσους αγωνίζονται για το αυτονόητο. Δηλαδή, όσους αγωνίζονται για να υπάρξει ουσιαστική κρατική ευθύνη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, να μην είναι κόστος η υγεία του λαού, των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όσων πάνε στη δουλειά τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, των μαθητών στα σχολεία, των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, παντού. Γιατί ένα από αυτά που διαδήλωσαν προχτές στις πολύμορφες συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες με το συμβολικό και ουσιαστικό τους περιεχόμενο ήταν το μήνυμα της σημερινής πάλης για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού σε συνθήκες πανδημίας.

Ολα τα κατασταλτικά μέτρα που πάρθηκαν, με τη συγκέντρωση άνω των 6.000 αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, η ίδια η διαδικασία της επίθεσης στους διαδηλωτές, οι προσαγωγές, η χρήση δακρυγόνων είναι διαδικασίες που όχι μόνο δεν προστατεύουν τη δημόσια υγεία αλλά πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους. Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει συγκεντρώσεις που χαρακτηρίζονταν για την υποδειγματική τήρηση μέτρων προστασίας, με μάσκες, αποστάσεις κ.λπ. Αντίθετα, η κατασταλτική επέμβαση ήταν που οδήγησε σε συνωστισμούς, που υποχρέωσε για να αναπνεύσουν εκατοντάδες να βγάλουν μάσκες και δεκάδες οδηγήθηκαν στριμωγμένοι στα λεωφορεία της αστυνομίας και στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ σε άθλιες συνθήκες.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα απέδειξε και στις 17 Νοέμβρη ότι ο αγώνας και η διεκδίκηση μπορούν να γίνονται με όρους πραγματικής προστασίας της υγείας. Και η αλήθεια είναι ότι ο λόγος των διεκδικήσεων και των αγώνων σήμερα είναι πολλαπλός, με πρώτο βέβαια το ζήτημα της πάλης για τη ζωή και την υγεία του λαού.

Γιατί η κυβέρνηση με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων έχει φορτώσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που «σέρνεται» στη σκιά της στις πλάτες (ξανά) του λαού για να την βγάλουν καθαρή οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ολο το έργο των αντιλαϊκών ΠΝΠ της προηγούμενης περιόδου το μαρτυρά.

Γιατί κυβέρνηση και κεφάλαιο βλέπουν ως ευκαιρία την πανδημία για να βάλουν στον πάγο τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, να χτίσουν ένα ακόμα πιο αντιδραστικό πλαίσιο περιορισμού ελευθεριών και δικαιωμάτων. Οχι τυχαία, από τους πρώτους νόμους μετά την καραντίνα της άνοιξης ήταν ο νόμος περιορισμού των διαδηλώσεων.

Γιατί σε συνθήκες πανδημίας η αντιλαϊκή πολιτική ούτε αναστέλλεται ούτε κάνει διάλειμμα. Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νέα αντεργατικά νομοσχέδια με πιο εμβληματικό αυτό που καθιερώνει τη 10ωρη εργασία και χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση.

Ολα αυτά σημαίνουν πολύ απλά ότι οι αγώνες, η πάλη του κινήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνουν κανένα διάλειμμα ούτε να αναβληθούν. Ακριβώς το αντίθετο.

Αυτό είναι που φοβίζει και αυτό είναι που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Εκτός από την προσπάθεια να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης, με τη βοήθεια μάλιστα των άλλων αστικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ, που καταθέτει προτάσεις για υπουργούς κοινής αποδοχής, χρειάζεται και την πυγμή για να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα.

Είναι λοιπόν άλλο η ανάγκη στις σημερινές συνθήκες οι αγώνες να προσαρμόζονται, να παίρνουν υπόψη το ζήτημα της πανδημίας, το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα να παίρνει μέτρα προστασίας όσων συμμετέχουν στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, κάτι που έχει αποδείξει πως το κάνει, και άλλο πράγμα τα κρατικά φιρμάνια απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Οι προχτεσινές κινητοποιήσεις ξεσκέπασαν αυτήν την πραγματικότητα και γιατί έγιναν με υποδειγματικό τρόπο, εκφράζοντας μια οργανωμένη πειθαρχημένη (στα μέτρα προστασίας της υγείας) απειθαρχία (στις απαγορεύσεις και τον αυταρχισμό) αλλά και γιατί έτσι αποκάλυψαν ότι ο στόχος της κυβέρνησης και του κράτους δεν είναι η προστασία της υγείας αλλά η αντιμετώπιση και με την καταστολή του κινήματος.

Μονόδρομος λοιπόν για τους εργαζόμενους είναι η κλιμάκωση της πάλης μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, με πρώτο μεγάλο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη. Οπως έφαγε η κυβέρνηση τα μούτρα της στις 17 Νοέμβρη, έτσι θα μας βρίσκει συνέχεια μπροστά της!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ