ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτικών που επιβλέπουν την εκεχειρία

Ενώ η Τουρκία επιμένει να διεκδικεί «αναβαθμισμένο ρόλο»

Η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζεται

Russian Defense Ministry Press

Η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζεται
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Με τη στρατιωτική αποστολή σχεδόν 2.000 Ρώσων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που θα επιτηρούν την τριμερή συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας για τερματισμό των εχθροπραξιών και θα παραμείνουν στην περιοχή για τουλάχιστον πέντε χρόνια, εδραιώνεται και στρατιωτικά ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή. Παράλληλα στην επιφάνεια βγαίνει η αντιπαράθεση με την Τουρκία, που διεκδικεί επίσης παρουσία στα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις ελέγχουν από χτες τον διάδρομο Λατσίν, την περιοχή που συνδέει την Αρμενία με τον αυτονομιστικό θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Περίπου 400 από τους 1.960 στρατιώτες της ρωσικής δύναμης, που πρόκειται να αναπτυχθούν τις προσεχείς μέρες ανάμεσα σε Αρμένιους και Αζέρους, έχουν ήδη φτάσει στην Αρμενία.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Ρωσία με την τριμερή συμφωνία ουσιαστικά παρέκαμψε τη διαπραγματευτική ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου συμπροέδρευε με ΗΠΑ και Γαλλία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη τη Δευτέρα το βράδυ, οι Ρώσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν όπου οι αρμενικές δυνάμεις θα αποχωρούν από τα εδάφη τα οποία περνούν και πάλι υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν. Είναι κυρίως εδάφη που στο πλαίσιο παλιότερων συμφωνιών από τη σύγκρουση του 1994 εκκρεμούσε να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν. Τώρα το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να ανακτήσει επτά περιφέρειες που συνορεύουν με το Ναγκόρνο Καραμπάχ και ένα μικρό τμήμα του ίδιου του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακας που κατοικείται και διοικείται κυρίως από Αρμένιους. Στο μεταξύ, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα σχετικά με το πολιτικό καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο στο εξής θα «επιβιώνει» υπό την «προστασία» των Ρώσων στρατιωτών.

Η Ρωσία απορρίπτει την πρόταση της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, που υποστηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν, συνεχίζει να διεκδικεί και στρατιωτική παρουσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που η Ρωσία απορρίπτει.

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον Καύκασο και τη Συρία, η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία θα ελέγχουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από ένα κοινό κέντρο ελέγχου. Ο Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δήλωσε ότι «η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία επίσης θα εποπτεύουν την κατάπαυση του πυρός μέσω ενός κοινού κέντρου, το οποίο θα δημιουργηθεί σε μια περιοχή που έχει απελευθερωθεί από την κατοχή της Αρμενίας και που θα ορίσει το Αζερμπαϊτζάν».

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ «σωστό βήμα» για μόνιμη διευθέτηση, ενώ, όπως είπε, αναδείχθηκε η αναγκαία συνεργασία Τουρκίας και Ρωσίας στη διευθέτηση περιφερειακών διενέξεων.

Η δήλωση της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός κέντρου παρακολούθησης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Επανέλαβε τη θέση ότι το ρωσο-τουρκικό κέντρο επιτήρησης πρέπει να βρίσκεται σε έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, εκτός Καραμπάχ. Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει την Τρίτη πως στην τριμερή συμφωνία δεν αναφέρεται η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και πως το ρωσοτουρκικό κέντρο ελέγχου της εκεχειρίας σε αζέρικο έδαφος αποτελεί αντικείμενο άλλης υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας.

Πάντως χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, ισχυρίστηκε πως Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού κέντρου για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο μεταξύ, πολιτική αναταραχή επικρατεί στην Αρμενία, όπου 17 κόμματα της αντιπολίτευσης συγκρότησαν την «Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας» και ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν. Η αστυνομία προχώρησε σε πολυάριθμες συλλήψεις διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Ερεβάν, οι οποίοι καταγγέλλουν τη συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η συγκέντρωση είχε απαγορευθεί από τις αρχές επειδή ισχύει στρατιωτικός νόμος. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ευημερούσα Αρμενία», Γκαγκίκ Τσαρουκιάν.

Την «ανακούφιση» του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τη συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξέφρασε ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας πως θα συνεχιστούν «οι επαφές με τις πλευρές, τους συμπροέδρους της Ομάδας του Μινσκ (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε» στην εφαρμογή της. «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στις ρωσικές αρχές γι' αυτό που έκαναν», είπε εκφράζοντας την «ελπίδα ότι αυτό θα θέσει τέλος στα δεινά των πολιτών».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι διεκδικήσεις μας μοναδική λύση για το σήμερα

Τα λόγια περίσσεψαν. Τα χειροκροτήματα κράτησαν λίγα δευτερόλεπτα, ενώ οι οιμωγές των ασθενών όλων των κατηγοριών αυξάνονται. Τι είπε το συνεπές υγειονομικό κίνημα από τις πρώτες μέρες της πανδημίας;

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. 30.000 τα κενά σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και δομές Πρόνοιας, σε καιρό μη πανδημίας. Αυτό άφησε η λαίλαπα των τριών μνημονίων των κυβερνητικών κομμάτων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ. Επαρκής χρηματοδότηση, που με στοιχεία δικά τους όλο και μειωνόταν. Αμεση ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ - ΜΑΦ - ΜΕ Νεογνών, που είναι αναγκαίες σε καιρό μη πανδημίας, τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες τις είχαν καθηλώσει όλοι τους στις 500 - 600. Επείγουσα ενίσχυση της δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με δεδομένη την υποστελέχωσή τους μέχρι και 50% και όχι πεσκέσια στις ιδιωτικές διαγνωστικές αλυσίδες. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό και φυσικά στους υγειονομικούς. Επίταξη - με τη σωστή έννοια - των ιδιωτικών δομών Υγείας, που επί δεκαετίες βυζαίνουν τα ταμεία και τις οικονομίες του λαού. Επίταξη πραγματική, όχι πλουσιοπάροχη επιδότηση στους κλινικάρχες και στις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων.

Οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν μας δέχονταν, αλλά μέσω υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών και φίλα προσκείμενων ΜΜΕ μάς λοιδορούσαν. Η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούσε, στην πράξη έκανε ό,τι μπορούσε για να αδρανοποιήσει το κίνημα, με εκείνο το επικίνδυνο αφήγημα «θα λογαριαστούμε μετά». Το συνεπές κίνημα έσπασε απαγορεύσεις, τήρησε τα μέτρα προστασίας (αποκορύφωμα η συγκλονιστική συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου και συγκλόνισε ψυχές), παρενέβη σε όλα τα νοσοκομεία και στους χώρους εργασίας για μέτρα πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού. Δεν σταματήσαμε στιγμή!

* * *

Ατομική ευθύνη λέει η κυβέρνηση! Πάλι φταίμε εμείς για τη διασπορά! Τι λέτε κύριοι; Κάνατε κάτι από αυτά που πρότειναν οι φορείς των υγειονομικών, η ΟΕΝΓΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και των υγειονομικών και όλων των κλάδων;

Οταν το Δεκέμβρη του 2019 προκηρύξατε 950 θέσεις μόνιμων γιατρών, υπέβαλαν αίτηση 2.500. Οι κρίσεις καθυστερούν, όπως πάντα. Φτάνει η πανδημία το Μάρτη και η ΟΕΝΓΕ λέει το εξής απλό: Διορίστε τους όλους! Υπάρχει ανάγκη! Τότε διόρισαν ελάχιστους επικουρικούς και 8 μήνες μετά μας κάνουν... χάρη και προχωρούν σε κατεπείγουσες προσλήψεις 300 γιατρών για τις ΜΕΘ. Για τους δε 100 από τους 300 η θητεία τους θα είναι για τρίμηνο και δεν διασφαλίζεται ότι θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας!

Στις πρόσφατες τροπολογίες χρησιμοποιούν τη λέξη «επίταξη». Τι εννοούν; Οταν το σύστημα μπουκώσει, θα χρυσοενοικιάσουν ιδιωτικές δομές και αυτό θα το πουν επίταξη! Κάτι παρόμοιο έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πληρώνοντας αδρά 1.000 - 1.600 ευρώ τη μέρα στον κλινικάρχη! Ολα τα παραπάνω για να μη θιγούν τα κέρδη των κλινικαρχών, που τους έχει καλοταΐσει χρόνια τώρα η κάθε κυβέρνηση και το ξεζούμισμα των υπαλλήλων τους. Μέσα στην πανδημία δεν ξεχνάνε να στηρίξουν όλα τα πλοκάμια του κεφαλαίου, υπηρετώντας τους πιστά, ως πολιτικό τους προσωπικό.

Κάνουν υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού, αποδυναμώνοντας άλλες δημόσιες δομές, αντί να κάνουν χιλιάδες προσλήψεις. Μάλιστα συνοδεύεται η διάταξη με αυστηρές ποινές σε περίπτωση άρνησης. Με αυταρχικά μέτρα δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία!

* * *

«Η καλύτερη πρόληψη είναι η πρόσληψη» σε όλους τους τομείς. Αφού από το 2010 όλες οι κυβερνήσεις ανάγκασαν πάνω από 18.000 γιατρούς να πάρουν των ομματιών τους για άλλες χώρες, σε μερικές ειδικότητες (καρδιοχειρουργική, ουρολογία, βιοπαθολογία κ.λπ.) δεν βρίσκουν γιατρούς να καλύψουν βασικές ανάγκες. Εδωσαν στους ειδικευόμενους ένα «τυράκι» για αναγνώριση χρόνου ειδικότητας εφόσον παρουσιαστούν νωρίτερα στα νοσοκομεία επιλογής τους. Προηγήθηκαν βέβαια εκατοντάδες «εντέλλεσθε» σε ειδικευόμενους άσχετης ειδικότητας να καλύψουν ανάγκες κλινικών Covid σε νοσοκομεία. Ο ειδικευόμενος, με τις αμέτρητες εφημερίες και την υπερεργασία, παίρνει μισθό λιγότερα από τα 1.600 ευρώ που δίνει το κράτος τη μία μέρα σε ιδιωτική ΜΕΘ.

Ζήτησαν από ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν σε προαιρετική βάση στο δημόσιο σύστημα και αγνόησαν επιδεικτικά την έκκληση της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων - από το Μάρτη - να ενταχθούν μόνιμα με σχεδιασμό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Στην ίδια πολιτική «μπαλωμάτων» εντάσσεται και η πρόβλεψη της τροπολογίας για προαιρετική παραμονή στο ΕΣΥ για 6 μήνες των γιατρών που συνταξιοδοτούνται στις 31/12/2020. Ε! Υψηλά ιστάμενοι: Επιμελητές Α' και Β' θέλει το σύστημα και όχι συνταξιούχους που ο καθένας τους έχει στην πλάτη του πάνω από 2.500 εφημερίες!

Διοικητικούς δεν προσέλαβαν. Τεχνολόγους και παρασκευαστές ελάχιστους. Νοσηλευτές - όλους επικουρικούς, ακολουθώντας συνταγή ΣΥΡΙΖΑ - λένε ότι προσέλαβαν πάνω από 5.000 πανελλαδικά. Να μας εξηγήσουν τότε γιατί στην Α' ΥΠΕ, από τις 1.700 θέσεις νοσηλευτών που ζητήθηκαν, καλύφθηκαν μόνο 1.100; Μήπως συνέβη το ίδιο και στις άλλες ΥΠΕ; Προσέλαβαν ειδικευόμενους νοσηλευτές και μερικούς τους έστειλαν, με μοναδικό εφόδιο το πτυχίο τους, ανεκπαίδευτους, κατευθείαν σε ΜΕΘ Covid. Εύγε!

Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021. Ολα τα προηγούμενα, μνημονιακά και μη χρόνια, κόβονταν από την κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων εκατοντάδες εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Ο νέος προϋπολογισμός δεν αναπληρώνει ούτε κατ' ελάχιστο τις περικοπές των προηγούμενων χρόνων. Θα μας απαντήσουν γιατί;

* * *

Περιγράφοντας και κυρίως βιώνοντας την πραγματικότητα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη: Στον καπιταλιστικό κόσμο η υγεία όχι μόνο δεν είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά ένας προσοδοφόρος τομέας της οικονομίας. Ακόμα και μέσα στην πανδημία, φαρμακευτικές εταιρείες, όμιλοι βιοϊατρικής τεχνολογίας, βιομήχανοι απλού υγειονομικού υλικού, έχουν πέσει σαν κοράκια για ιλιγγιώδη κέρδη.

Με αυτό το σύστημα δεν υπάρχει ελπίδα. Εδώ και δεκαετίες ο επίλογος όλων των παρεμβάσεών μας παντού, σε συνέδρια, σε ανακοινώσεις, σε αφίσες κ.λπ., ήταν και είναι ότι «παλεύουμε για ένα αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση». «Να πληρώσουν το κράτος και οι εργοδότες». «Μόνιμη και σταθερή δουλειά, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση». «Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων».

Με αφορμή την πανδημία, είναι τόσο επίκαιρα τα αιτήματα, που πρέπει να γίνουν αιτήματα του λαού.

(Ολόκληρο το άρθρο δημοσιεύεται στο πόρταλ «902.gr»)


Ηλίας Π. ΣΙΩΡΑΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ