ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Αποφασίζουν και οργανώνουν απεργιακή απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας

Από την παρέμβαση που πραγματοποίησαν Ομοσπονδίες και Σωματεία το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας
Από την παρέμβαση που πραγματοποίησαν Ομοσπονδίες και Σωματεία το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας
Απεργιακή απάντηση στο σύνολο της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοσίας και στο νομοσχέδιο με το οποίο κλιμακώνουν το χτύπημα στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, ετοιμάζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, δυναμώνοντας την πάλη για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

Καθημερινά πληθαίνουν οι αποφάσεις για προκήρυξη απεργίας, απαιτώντας να πάρει πίσω η κυβέρνηση το αντεργατικό έκτρωμα που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, με τις ρυθμίσεις που φέρνουν 10ωρη δουλειά, χτυπούν το απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

Στις σχετικές αποφάσεις Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων προστέθηκε χτες και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν επίσης πάρει ήδη οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Ακόμη, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Κορίνθου, Λασιθίου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Απεργιακή απόφαση και πρόγραμμα δράσης από το ΕΚ Αθήνας

Σε χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησής του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) αποφάσισε απεργιακή κινητοποίηση μέσα στον Νοέμβρη, για την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων ενάντια στις νέες ανατροπές και στο τερατούργημα του νέου συνδικαλιστικού νόμου.

Για τον ορισμό της ημερομηνίας της 24ωρης απεργίας εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΑ, η οποία θα αποφασίσει σχετικά σε συνεδρίαση την Παρασκευή.

Παράλληλα η διοίκηση του ΕΚΑ αποφάσισε:

-- Στις 10 Νοέμβρη να προχωρήσει σε μέρα δράσης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όπως και για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

-- Στις 19 Νοέμβρη, να οργανώσει μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες στην Αττική, σε συνεργασία με τα σωματεία του χώρου, διεκδικώντας την εξασφάλιση τακτικών και ασφαλών συγκοινωνιών στο Λεκανοπέδιο, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και άμεση αγορά οχημάτων και συρμών, κρατική χρηματοδότηση για επισκευή των χαλασμένων κ.ά.

-- Στις 17 Νοέμβρη, να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, η ΔΑΣ μαζί με την πρόταση για απεργιακή απάντηση και πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης ανέδειξε ολοκληρωμένα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την πανδημία στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία. Επισήμανε τον σκληρό αντεργατικό χαρακτήρα των μέτρων που προωθούνται για το 8ωρο, τις υπερωρίες και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Ειδικά για το νέο τερατούργημα ενάντια στη δράση των συνδικάτων σημείωσε: «Δεν κάνουμε πίσω από το να παλεύουμε οργανωμένα για δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δεν θα γυρίσουμε οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα 100 χρόνια πίσω. Ο τροχός της Ιστορίας έχει συνθλίψει εδώ και δεκαετίες τις σάπιες ιδέες του, όπως το ίδιο θα κάνει με το σύστημα της εκμετάλλευσης και τους εκφραστές του. Δεν θα χαρίσουμε στο κεφάλαιο και στο κράτος το δικαίωμα να έχουμε οργανώσεις εργαζομένων, να μαζευόμαστε και να αποφασίζουμε, να εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, ό,τι τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, όσες διώξεις κι αν κινήσουν, όσα ΜΑΤ κι αν επιστρατεύσουν».

«Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους», τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος εκ μέρους της ΔΑΣ, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την πανδημία για να φέρει το νομοσχέδιο - έκτρωμα, όπως και τη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που ακόμα δεν έχει βγάλει ούτε ένα δελτίο Τύπου για αυτό. «Τώρα είναι η ώρα να μη μείνει χώρος δουλειάς που να μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους και τις Επιτροπές Αγώνα, να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, να μάθουν όλες και όλοι τι ετοιμάζει η κυβέρνηση».

Πληθαίνουν οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες Σωματείων για την προετοιμασία της απεργίας, οι παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία με θέμα τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας αποφάσισε απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ προχωρά σε συγκεντρώσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ την Τρίτη 10/11, στις 11 π.μ., σε Βέροια, Νάουσα και Γιαννιτσά.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) έχει αποφασίσει την προκήρυξη 24ωρης απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία. Για την προετοιμασία της προχωρά σε σύσκεψη εργαζομένων την Κυριακή 8/11, στις 10.30 π.μ., στη Νέα Ιωνία. Επίσης, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 11/11 και σε νέα Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15/11. Παράλληλα, προχωρά στην οργάνωση έκθεσης σκίτσου με θέμα: «Τηλεργασία στο σήμερα. Πάμε κόντρα στην ευελιξία και την απομόνωση».

Να απαντήσουν με απεργία στη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματά τους καλεί τους εργαζόμενους η Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που χτες προχώρησε σε Γενική Συνέλευση. «Παρά τα προκλητικά προνόμια και τις επιδοτήσεις που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αυτή την περίοδο η ανεργία τσακίζει κόκαλα στους ναυτεργάτες», τονίζει το ψήφισμα της συνέλευσης, ενώ αναφέρεται ακόμα στις «μαζικές απολύσεις από την ακινησία των επιβατηγών πλοίων, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις στα δρομολογημένα», στο πρόβλημα των εγκλωβισμένων ναυτεργατών που διεκδικούν τον ασφαλή επαναπατρισμό στους, στη δραματική καθυστέρηση της καταβολής του επιδόματος στους ναυτεργάτες που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Το Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου πραγματοποιεί στα γραφεία του διευρυμένο ΔΣ με τις σωματειακές επιτροπές και εργαζόμενους σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., με θέμα την οργάνωση της απεργιακής απάντησης στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας.

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τα ΔΣ των σωματείων του κλάδου και τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132, 2ος όροφος).

-- Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων προχωρά σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στον προαύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 8/11, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5, Αθήνα).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές οργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 8/11, στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (λεωφόρος Παναγή Τσαλδάρη) στο Περιστέρι.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσπρωτίας προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 13/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Νέα απεργία στις 19 Νοέμβρη

Νέα απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 19/11 και κάθοδο των εργαζομένων στην Αθήνα αποφάσισε χτες το Συντονιστικό των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κλιμακώνοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, οι εκπρόσωποι των πέντε επιχειρησιακών σωματείων και του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας αποτίμησαν θετικά την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και τη συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας στις 17 Οκτώβρη, καθώς και συνολικότερα τα αποτελέσματα του δεκάμηνου αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των σχεδιασμών αυτών χωρίς να ενημερώνει τους εργαζόμενους για το πώς θα διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, κάτω από ποιες συνθήκες και παραγωγικά χαρακτηριστικά. Το μόνο δεδομένο που έχουν οι εργαζόμενοι με βάση αυτόν το σχεδιασμό είναι ότι θα απολυθούν στο σύνολό τους και ότι η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε λουκέτο το επόμενο χρονικό διάστημα. Επισημάνθηκε επίσης ότι το «αντικοινωνικό πακέτο» που τάζει η κυβέρνηση στοχεύει στον αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν η προκήρυξη της νέας 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στο σύνολο των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ και το νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Επιπλέον, μετά τις πιέσεις των σωματείων, η τοπική διοίκηση του εργοστασίου της Λάρυμνας προχώρησε σε σύσκεψη, όπου συζητήθηκε η λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία.

Καταγγελία για μηνύσεις σε βάρος συνδικαλιστών

Τις μηνύσεις σε βάρος των εργαζομένων στο Επαρχείο Ικαρίας και των συνδικαλιστικών τους οργάνων καταγγέλλει το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας συνέταξαν και υπέγραψαν έγγραφη διαμαρτυρία για τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Σάμου - Ικαρίας με σχετική ανακοίνωσή του προς τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου έθεσε το αίτημα να δοθούν άμεσα λύσεις.

Με αφορμή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων «για τη διασφάλιση του πρωταρχικού εργασιακού τους δικαιώματος, αυτό της υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό τους χώρο», σημειώνει το Νομαρχιακό Τμήμα, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου όπου εδρεύουν οι υπηρεσίες του Επαρχείου Ικαρίας υπέβαλε μήνυση - έγκληση προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου κατά των εργαζομένων, του προέδρου και της γραμματέα του Συλλόγου, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης, ζητώντας την ποινική τους δίωξη!

Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ «στέκεται δίπλα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων», ενώνει τη φωνή του με τον Σύλλογό τους και καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ